Předem bych ráda poznamenala že ač nechovám žádné plazy mám k nim více méně kladný vztah. Jsme návštěvnice z jiného fóra. Mám ale dotaz jenž spadá sem, jedu prvně za hranice na dovolenou do Chorvatska. Nikdy jsem tam nebyla a tak mě zajímá: Jaké plazy tam mohu potkat? A jakým místům se raději vyhýbat (výskyt jedáků). Ne že bych si nerada prohlédla nějaké krasavce na živo ale přece jen za sklem terária je člověk poněkud jistější. Tenhle dotaz mě napadl po té co mi známí sdělili že je možné že si odtud nedobrovolně dovezu černé vdovy jako oni. Tak mi přišlo na mysl že naše plazíky už znám ale Chorvatské jaksi néé. Děkuji za odpovědi.
letosnake

zazika
napsal(a):
Předem bych ráda poznamenala že ač nechovám žádné plazy mám k nim více méně kladný vztah. Jsme návštěvnice z jiného fóra. Mám ale dotaz jenž spadá sem, jedu prvně za hranice na dovolenou do Chorvatska. Nikdy jsem tam nebyla a tak mě zajímá: Jaké plazy tam mohu potkat? A jakým místům se raději vyhýbat (výskyt jedáků). Ne že bych si nerada prohlédla nějaké krasavce na živo ale přece jen za sklem terária je člověk poněkud jistější. Tenhle dotaz mě napadl po té co mi známí sdělili že je možné že si odtud nedobrovolně dovezu černé vdovy jako oni. Tak mi přišlo na mysl že naše plazíky už znám ale Chorvatské jaksi néé. Děkuji za odpovědi.
https://www.ifauna.cz/rubriky/ mdiskuse/show.php? tema=77638&r=3&m=1&page=1
(vymaž mezery). Tam máš seznam všech chorvatských plazů. Jinak zmije se vyskytují většinou ve trochu vyšších nadm. výškách (dle mých zkušeností), takže pokud nechceš potkat zmiji, nejspíš bys neměla chodit někam do hor, lesíků, nebo kolem hromad kamení. Jinak z jedáků by ses tam ještě mohla setkat s šírohlavcem ještěrčím (malpolon insignitus), který se rovněž může vyskytovat i ve velkých výškách, ale jeho jed není zas tak moc účinný. Jinak z nejedovatých hadů máš podle mě největší šanci setkat se se štíhlovkou balkánskou (hierophis gemonensis), která je na chorvatském pobřeží velmi hojná.
zazika
napsal(a):
tak z hadů tam žijí šírohlavec ještěrčí - malpolon monspessulanus
štíhlovka útlá - coluber najadum
štíhlovka žlutozelená - coluber viridiflavus
štíhlovka balkánská - coluber gemonensis
užovka levhartí - elaphe situla
užovka pardálí - elaphe quatuorlineata
užovka stromová - elaphe longissima
užovka obojková - natrix natrix
užovka podplamatá - natrix tessellata
užovka hladká - coronella austriaca
skvrnovka kočičí telescopus fallax
zmije ursiniho - vipera ursinii
zmije obecná - vipera berus
zmije růžkatá - vipera ammodytes
strong boy
napsal(a):
tak z hadů tam žijí šírohlavec ještěrčí - malpolon monspessulanus
štíhlovka útlá - coluber najadum
štíhlovka žlutozelená - coluber viridiflavus
štíhlovka balkánská - coluber gemonensis
užovka levhartí - elaphe situla
užovka pardálí - elaphe quatuorlineata
užovka stromová - elaphe longissima
užovka obojková - natrix natrix
užovka podplamatá - natrix tessellata
užovka hladká - coronella austriaca
skvrnovka kočičí telescopus fallax
zmije ursiniho - vipera ursinii
zmije obecná - vipera berus
zmije růžkatá - vipera ammodytes
Děkuju. Takovou rychlost jsem ani nečekala. Přeji hezký zbytek dne a všemu co se plazí- zdar!