Další informace k hadovi pro identifikaci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.8.2007 10:24

Dobrý den, objevil se mi na chatě na zahradě neznámý had a bohužel nemůžu nikde v encyklopediích nalézt o jaký druh se jedná. Mám malé děti a bojím se, aby nedošlo k úrazu. Jako první jsem si myslel, že se jedná o vzácnou Užovku stromovou (máme chatu v západních Čechách). Mohl by mi někdo poradit, na koho nebo kam se můži obrátit kvůli identifikaci?? Moc díky. PM

29.8.2007 11:46

mrazik napsal(a):
Dobrý den, objevil se mi na chatě na zahradě neznámý had a bohužel nemůžu nikde v encyklopediích nalézt o jaký druh se jedná. Mám malé děti a bojím se, aby nedošlo k úrazu. Jako první jsem si myslel, že se jedná o vzácnou Užovku stromovou (máme chatu v západních Čechách). Mohl by mi někdo poradit, na koho nebo kam se můži obrátit kvůli identifikaci?? Moc díky. PM

nejsem sice hadař a fotka není úplně kvalitní, nicméně na 99% je na obrázku naše nejvzácnější užovka hladká Coronella austriaca, údajně kousavá, nicméně nejedovatá. doporučuji neřešit to, kvůli vyrušování se had dříve či později někam odstěhuje.

29.8.2007 15:51

lissemys napsal(a):
nejsem sice hadař a fotka není úplně kvalitní, nicméně na 99% je na obrázku naše nejvzácnější užovka hladká Coronella austriaca, údajně kousavá, nicméně nejedovatá. doporučuji neřešit to, kvůli vyrušování se had dříve či později někam odstěhuje.

Užovka hladká to je 100%, nicméně nejvzácnější rozhodně není, naopak bych řekl, že po u. obojkové (N. natrix) nejběžnější. Kousavá je přiměřeně, pokud ji nešikovně chytáte, tak jo, jinak se na vás vybodne a zdrhne, dřív než si ji pořádně prohlédnete. Pokud se had na daném místě vyskytuje, zřejmě je součástí jeho teritoria a je tam něco, co ho přitahuje - potrava, výhřevné místo, ... Takže se tam i při určitém vyrušování bude vyskytovat dále, ale jak bylo řečeno, je naprosto neškodná a budete mít alespoň možnost pozorovat zajímavého tvora.

Přidejte reakci

Přidat smajlík