Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2007 20:23

Matamaty chovám již 9 let.V roce 2005 jsem se dočkal první zřejmě neoplozené snůšky 12 vajec,ze které se nic nevylíhlo.Včera má samice nakladla snůšku o celkovém počtu 26 vajec,z čehož 3 byla rozbitá.Vejce jsou krásně hladká a vypadají mnohem lépe,než snůška z r. 2005.Vzhledem k tomu,že se nepovažuji za odborníka na želvy a matamaty chovám pro to,že mě uchvátily svou jedinečností , bizardní krásou a velmi málo prozkoumaným chováním,byl bych rád ,pokud byste mi Vy,více fundovaní mohli poradit s inkubací,popřípadě pokud máte odkazy na jakékoli informace o chovu a odchovu těchto želv.Přesto,že jsem se snažil zjistit cokoliv o jejich chovu přinejmenším dostatečně,nic valného jsem nenašel.
Předem děkuji za jakoukoli radu či komentář.Ondřej Diviš

4.12.2007 10:20

divisreptiles napsal(a):
Matamaty chovám již 9 let.V roce 2005 jsem se dočkal první zřejmě neoplozené snůšky 12 vajec,ze které se nic nevylíhlo.Včera má samice nakladla snůšku o celkovém počtu 26 vajec,z čehož 3 byla rozbitá.Vejce jsou krásně hladká a vypadají mnohem lépe,než snůška z r. 2005.Vzhledem k tomu,že se nepovažuji za odborníka na želvy a matamaty chovám pro to,že mě uchvátily svou jedinečností , bizardní krásou a velmi málo prozkoumaným chováním,byl bych rád ,pokud byste mi Vy,více fundovaní mohli poradit s inkubací,popřípadě pokud máte odkazy na jakékoli informace o chovu a odchovu těchto želv.Přesto,že jsem se snažil zjistit cokoliv o jejich chovu přinejmenším dostatečně,nic valného jsem nenašel.

Dobrý den!
Nejsem bohužel žádný odborník a pro rady jsou tu také jiní! Píšu Vám protože mě mrzí, že na takovéto dotazy se nikdo neozve a na zbytečné diskuze a k hádkám se přidává každý! Maty jsou nádherná zvířata a myslím, že už snůška je úspěch a proto Vám přeji hodně štěstí v chovu a doufám, že jestli se vám něco vylíhne pochlubíte se alespoň fotografií!

4.12.2007 11:06

teky napsal(a):
Dobrý den!
Nejsem bohužel žádný odborník a pro rady jsou tu také jiní! Píšu Vám protože mě mrzí, že na takovéto dotazy se nikdo neozve a na zbytečné diskuze a k hádkám se přidává každý! Maty jsou nádherná zvířata a myslím, že už snůška je úspěch a proto Vám přeji hodně štěstí v chovu a doufám, že jestli se vám něco vylíhne pochlubíte se alespoň fotografií!

K přání bych se chtěl přidat. Také myslím, že to není neochotou jako spíš tím, že zkušenosti chovatelů nebudou velké, podle mne jde o celkem výjmečnou záležitost a každý číhá co k tomu kdo dodá, já tedy číhám. V každém případě blahopřeju a jsem zvědav jak to dopadne.

4.12.2007 11:35

divisreptiles napsal(a):

Dobrý den pane Diviši,
čekal jsem též, že se někdo ozve (?), pokusím se alespoň něco..., co jsem našel:
snůška 7 -28 vajec
inkubace 28 - 30C
délka inkubace 120 - 200 dní
odkazy:
Ernst,C.H. R.W. & R.W.Barbour (1989)
Hausmann, P. (1964)
Richter, U (1989)
Schaefer, 1.(1986): Salamandra 22 (4)
Schaefer, 1. (1988): Aquarien Terarrien 1988 (1): 29
Theime, U. (1983) Aquarien Terrarien 1983 (10): 353-356
s přátelským pozdravem
Jan Knížek

4.12.2007 11:59

knizek napsal(a):
Dobrý den pane Diviši,
čekal jsem též, že se někdo ozve (?), pokusím se alespoň něco..., co jsem našel:
snůška 7 -28 vajec
inkubace 28 - 30C
odkazy:
Hausmann, P. (1964)
Richter, U (1989)
s přátelským pozdravem
Jan Knížek

Ten první odkaz jsem zvoral....
Takhle:
Ernst,C.H. & R.W.Barbour (1989b ): Turtles of the World: 313 S.

tak by to mělo být správně a držím palce.
J.K.

4.12.2007 17:45

knizek napsal(a):
Dobrý den pane Diviši,
snůška 7 -28 vajec
inkubace 28 - 30C
odkazy:
Hausmann, P. (1964)
Richter, U (1989)
s přátelským pozdravem
Jan Knížek

No vida! Tak se to povedlo! Taky jsem čekala! Ale nevydržela! A s tím, že to není neochota, ale málo zkušeností samozřejmě souhlasím! Díky

4.12.2007 19:42

knizek napsal(a):
Dobrý den pane Diviši,
snůška 7 -28 vajec
inkubace 28 - 30C
odkazy:
Hausmann, P. (1964)
Richter, U (1989)
s přátelským pozdravem
Jan Knížek

Kromě těch teplot bylo kdesi uváděno, že pro inkubaci se hodí substrát s kyselou reakcí, např. rašelina nebo obdobné, aby napomohl rozpouštění dost tlusté skořápky. Bohužel opublikovaného toho moc není.
Petr

5.12.2007 21:57

petr zelvar napsal(a):
Kromě těch teplot bylo kdesi uváděno, že pro inkubaci se hodí substrát s kyselou reakcí, např. rašelina nebo obdobné, aby napomohl rozpouštění dost tlusté skořápky. Bohužel opublikovaného toho moc není.
Petr

Děkuji všem za komentáře a pokud to nějak dopadne,tak se určitě pochlubím.
Ondřej Diviš

8.12.2007 00:54

divisreptiles napsal(a):
Děkuji všem za komentáře a pokud to nějak dopadne,tak se určitě pochlubím.
Ondřej Diviš

Dobrý den.Gratuluji Vám ke snůšce a upřimně řečeno Vám závidim.Matamaty jsou želvy,které mě fascinují už několik let.Bohužel jsem si je zatim nepořídil,ale snad příští rok.Jediné,co jsem našel bylo,že doba inkubace se pohybuje kolem 200dní.To Vám,ale asi moc nepomůže.Srdečně Vám přeji úspěšný odchov a byl bych rád,kdyby jste se s námi podělil o zkušenosti(snad vše dobře dopadne).O inkubaci toho nikde moc není a navíc se málokomu povedou Matamaty rozmnožit a odchovat.Přeji Vám mnoho štěstí v odchovu a ať se želvičkám vede skvěle.Čičola Pavel.

12.4.2008 16:43

pavelcicola napsal(a):
Dobrý den.Gratuluji Vám ke snůšce a upřimně řečeno Vám závidim.Matamaty jsou želvy,které mě fascinují už několik let.Bohužel jsem si je zatim nepořídil,ale snad příští rok.Jediné,co jsem našel bylo,že doba inkubace se pohybuje kolem 200dní.To Vám,ale asi moc nepomůže.Srdečně Vám přeji úspěšný odchov a byl bych rád,kdyby jste se s námi podělil o zkušenosti(snad vše dobře dopadne).O inkubaci toho nikde moc není a navíc se málokomu povedou Matamaty rozmnožit a odchovat.Přeji Vám mnoho štěstí v odchovu a ať se želvičkám vede skvěle.Čičola Pavel.

Určitě nejen mě zajímá, jestli je v této věci něco nového?

14.4.2008 21:43

sysel napsal(a):
Určitě nejen mě zajímá, jestli je v této věci něco nového?

Konečné výsledky zatím ještě nejsou,některá vejce začala plesnivět,tak jsem je vyhodil.Po jejich otevření nebyl nalezen žádný zárodečný terčík,tak předpokládám,že nebyla oplozena.Některá vejce uvnitř postupně ztmavla a jiná mi připadají zcela beze změny.Při inkubační době až 200 dní připadá eventuelní líhnutí až někdy na červen,takže nezbývá,než čekat.Zdravím všechny zvědavce Ondřej Diviš

14.4.2008 22:03

divisreptiles napsal(a):
Konečné výsledky zatím ještě nejsou,některá vejce začala plesnivět,tak jsem je vyhodil.Po jejich otevření nebyl nalezen žádný zárodečný terčík,tak předpokládám,že nebyla oplozena.Některá vejce uvnitř postupně ztmavla a jiná mi připadají zcela beze změny.Při inkubační době až 200 dní připadá eventuelní líhnutí až někdy na červen,takže nezbývá,než čekat.Zdravím všechny zvědavce Ondřej Diviš

Zdravím, chtěl jsem se jen tak zvědavě zeptat v jak velkých Akváriích či jiných chovných zařízení je máte?..Petr

15.4.2008 13:06

divisreptiles napsal(a):

Ahoj,
doporučuju inkubovat spíše na dolní hranici doporučovaných teplot a to 28°C. Teplotu je vhodné udržovat konstantní. S vlhkostí to příliš nepřehánět. Z vlastní zkušenosti vím, že líhnivost nebývá v zajetí 100%, ale když dosáhneš 50% bude to úspěch. Prvních mláďat se můžeš dočkat již po 160 dnech. Pokud se na vejci objeví bílý pruh a pak po čase vejce ztmavne, je to dobré znamení. Držím pěsti a čekám na výsledek.

18.4.2008 13:55

© acanthos napsal(a):
Ahoj,
doporučuju inkubovat spíše na dolní hranici doporučovaných teplot a to 28°C. Teplotu je vhodné udržovat konstantní. S vlhkostí to příliš nepřehánět. Z vlastní zkušenosti vím, že líhnivost nebývá v zajetí 100%, ale když dosáhneš 50% bude to úspěch. Prvních mláďat se můžeš dočkat již po 160 dnech. Pokud se na vejci objeví bílý pruh a pak po čase vejce ztmavne, je to dobré znamení. Držím pěsti a čekám na výsledek.

Vypůjčeno z www.teraristika.cz

V přírodě (Amazonie, Kolumbie) želvy kladou vejce v XI - XII. HAUSMANN (1964) popisuje, že 12 vajec bylo inkubováno v téměř suché rašelině při 27 °C, za 200 - 208 dní se vylíhlo 8 želviček. Autorova samice snesla v dubnu 1978 jediné vejce, 29.10.1979 potom 18 vajec a za rok 14 vajec, vždy do vody. Přes inkubaci podle Hausmanna (rašelina) se nevylíhlo jediné mládě; buď byla vejce neoplozená nebo byla poškozena ležením ve vodě.
Autor. L. Trutnau

Jinak Vám moc fandím jsou to nádherné želvy....

5.8.2008 20:02
5590

XXX.XXX.11.26

divisreptiles napsal(a):

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak to pokračuje???

6.8.2008 20:39
divisreptiles

XXX.XXX.151.123

5590 napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak to pokračuje???

Je tomu již více než týden,co jsem vejce otevřel,ale bohužel žádné mládě a ani zárodky jsem v nich nenašel.Některá zapáchala více,některá méně,obsah většiny z nich byl žlutý do oranžova,v některých do šeda zakalený.Nezbývá než doufat,že příště to bude lepší.Pokud budete mít někdo stejnou nebo snad lepší zkušenost s mata matami než já,sem s ní.Ondřej Diviš

10.9.2008 10:11
kobra

XXX.XXX.78.46

divisreptiles napsal(a):
Je tomu již více než týden,co jsem vejce otevřel,ale bohužel žádné mládě a ani zárodky jsem v nich nenašel.Některá zapáchala více,některá méně,obsah většiny z nich byl žlutý do oranžova,v některých do šeda zakalený.Nezbývá než doufat,že příště to bude lepší.Pokud budete mít někdo stejnou nebo snad lepší zkušenost s mata matami než já,sem s ní.Ondřej Diviš

Dobrý den, můžete sem foto akvaterária? Díky

Přidejte reakci

Přidat smajlík