ahoj,
mému chamikovi jemenskému se na hlavě udělala boule, bojím se, že jde o nádor. Jde s tím něco dělat?
Předem děkuji za každou odpověd
dvorakluk
napsal(a):
ahoj,
mému chamikovi jemenskému se na hlavě udělala boule, bojím se, že jde o nádor. Jde s tím něco dělat?
ještě druhá fotka...
dvorakluk
napsal(a):
ještě druhá fotka...
Ahoj..přiznám se ti že tohle jsem ještě neviděl, vypadá to jako puchejř ze spálení od výhřevného tělkesa nebo jako abces..Budeš muset k vetovi..to je tak to jediný co ti já potadim, třeba se najdou tací, kteří mají více zkušeností..Přeju at mu to dobře dopadne..Petr ( bazilišek )
bazilisek
napsal(a):
Ahoj..přiznám se ti že tohle jsem ještě neviděl, vypadá to jako puchejř ze spálení od výhřevného tělkesa nebo jako abces..Budeš muset k vetovi..to je tak to jediný co ti já potadim, třeba se najdou tací, kteří mají více zkušeností..Přeju at mu to dobře dopadne..Petr ( bazilišek )
Ještě jsem ze zapoměl zeptat, kdy se mu to udělalo a jestli normálně žere atd..Petr ( bazilišek)
bazilisek
napsal(a):
Jedině k vetovi, víc ti neporadim
vypada to na absces - proste rozrusit a hnis vytlacit a vydenzifikovat. idealne na dezinfekciu betadine (poroz - riedi sa) - da sa to zvladnut aj v domacich podmienkach, veterinar predpokladam ze spravy to iste. Najvacsi problem bude aby do toho nechytil infekciu lebo uz je ten absces poriadne velky...
miso
napsal(a):
vypada to na absces - proste rozrusit a hnis vytlacit a vydenzifikovat. idealne na dezinfekciu betadine (poroz - riedi sa) - da sa to zvladnut aj v domacich podmienkach, veterinar predpokladam ze spravy to iste. Najvacsi problem bude aby do toho nechytil infekciu lebo uz je ten absces poriadne velky...
Ahojte,
napadlo mě to stejný! Už jsem podobné boule viděl! Ale napadlo mě, že když jsou Chamíci tak stresová zvířata, jestli nějaké rozřezávání, mačkání a desinfikování (nejspíš opakované) vůbec můžou zvládnout?! Když je může stresnout i více cvrčků v terárku, jak se pak "poperou" s takovým zákrokem...?!
dvorakluk
napsal(a):
ahoj,
Ahoj,
jedná se o absces. Ten bílý tuhý hnis je třeba vyjmout. Ránu pak vydesinfikovat slabým roztokem Betadine. Následně ranku ošetřovat antibiotickou mastí - Opthalmoframykoinem až do vymizení. Vzhledem k tomu, že je zánět blízko oka, doporučuju návštěvu veterináře, aby provedl vyčistění rány. Mazání mastí už zvládneš doma sám. Koukám ale na končetiny chameleona a jeho tlamku a absces není jediná nemoc, která ho trápí. Tvůj chamík je silně rachitický. Záněty mohou vznikat jako důsledek oslabení imunitního systému dlouhodobě nevhodnými podmínkami chovu.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
jedná se o absces. Ten bílý tuhý hnis je třeba vyjmout. Ránu pak vydesinfikovat slabým roztokem Betadine. Následně ranku ošetřovat antibiotickou mastí - Opthalmoframykoinem až do vymizení. Vzhledem k tomu, že je zánět blízko oka, doporučuju návštěvu veterináře, aby provedl vyčistění rány. Mazání mastí už zvládneš doma sám. Koukám ale na končetiny chameleona a jeho tlamku a absces není jediná nemoc, která ho trápí. Tvůj chamík je silně rachitický. Záněty mohou vznikat jako důsledek oslabení imunitního systému dlouhodobě nevhodnými podmínkami chovu.
Mozna spis, ze se jedna o infekci. Podle toho , ze ten tvuj cham ma na kazde fotografii otevrenou tlamu, tak bych usuzoval, ze se mu velmi obtizne dycha. Vetsinou pri tom prave otecou jeste oci. Tipnul bych si, ze je pres den hodne tmave zeleny, az cerno - zeleny, pospava a dycha s otevrenou tlamou, protoze ma plny krk hlenu.
Pokud ano, tak jestli mas jeste nejake chamiky, tak ho radeji usmrt, pac je to dosti nakazlive. Dej sem jeste jednu fotku celeho zvirete a jestli ho vezmes k vetovi, tak by me zajimala nejaka diagnoza. Vim o cem mluvim, pac jsem to jiz parkrat u mladat zazil.