Vícedruhové terárium???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.6.2008 09:07
malfin

XXX.XXX.82.110

Mám doma chameleona jemenského, pár malých phelsumek, pár phelsum grandisek a v plánu zakoupit pár malých bazilišků dlouhonohých.
I když mám pro chovance větší terária, pořád se mi zdá, že by si zasloužili ještě větší.
Spolu s tím mě napadlo, zda by nebylo možné pořídit jedno velké terárium - cca 200*70*160 a v něm chovat všechny druhy dohromady.
Chamíka s grandiskama jsem již pohromadě měla a bylo to v pohodě.
Má někdo s tímto zkušenosti?
Dík.

29.6.2008 12:39
miso

XXX.XXX.45.93

malfin napsal(a):
Mám doma chameleona jemenského, pár malých phelsumek, pár phelsum grandisek a v plánu zakoupit pár malých bazilišků dlouhonohých.
I když mám pro chovance větší terária, pořád se mi zdá, že by si zasloužili ještě větší.
Spolu s tím mě napadlo, zda by nebylo možné pořídit jedno velké terárium - cca 200*70*160 a v něm chovat všechny druhy dohromady.
Dík.

chamik ked dostane chut, pripadne vyhladne, felzumy zozerie (staci aby ich raz ochutnal). pripadne napadne. (u chamikov je aj kanibalizmus - a to nemyslym len u malych prckov - niektory zeru aj ryby) U felzum moze mat velke nasledky uz len to ked na nich chmik stupi svojimi drapkami - moze im dost potrhat kozu ak sa budu cukat...
No a o diametralnych podmienkach pre zivot ani nehovorim (chamik je z polopuste a vy ho pchate k felzumam..) teda chamik a felzumi je blbost
tie felzumi neviem ake mate - gradisky chapem ale ten iny druh ste neuviedli, ale u felzum navzajom by mohol byt problem - myslim ze maju svoje teritoria (ale nechoval som..). Najskor felzumi a tie bazilisky, ale neviem aky bazilisok je kratkonohy (dajte latinsky) - chovam plumifronsi, mal som b. basiliscus a k nim by som felzumu isto nedal - bazilisky su velmi zive a zrave a ak by mali skakat po felzumach - tak tie by to asi nerozchodili.. felzumy maju velmi jemnu kozu, ktoru v pripade ohrozenia dokazu velmi lahko strhnut - casom im dorasta a bazilisky maju velmi ostre drapky. v mega velkom zarastenom a clenitom terarku by to mozno slo, ale uvedomte si ako by ste ich krmili.. aby sa vsetkym uslo

29.6.2008 19:48
arutha

XXX.XXX.24.157

malfin napsal(a):
Dík.

Zdravím,

nezbývá než souhlasit s pisatelem nade mnou, vícedruhová terária nedoporučuji. Vámi uvedené "malé" felzumky by se mohly snadno stát kořistí bazilišků, nehledě na stres atd. Terárium by muselo být velmi členité aby se riziko stresu a incidentů snižovalo, tím by ale zmizel veškerý přehled o krmení a v případě felzum nejspíš i o stavu zvířat. v takhle velkém zarostlém teráriu felzumu nenajdete.

Jak už bylo psáno, bazilišci jsou plašani a velmi agilní zvířata. Když si představím, že jako blesk prchající bazilišek v honu za cvrčkem skočí přímo na "sit and wait" čekajícího chameleona, nebude to úplně dobré ani pro jednu stranu...

Na jiné prostředí a nároky už vůbec nepoukazuji.

Ale společné terárium v této kombinaci rozhodně ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík