Vážení,prosím Vás o radu.Chovám chamíky,brouky a pár žabek a nyní bych chtěl začít chovat hady.V hadech se nevyznám,proto mi prosím doporučte hada,který je vhodný pro relativního amatéra.Mně osobně by se líbilo něco okolo užovek, ale nevím.Chtěl bych něco drobnějšího v dospělosti tak do 1 m, zda-li něco takového je.Díky a chovu zdar
walq
napsal(a):
Vážení,prosím Vás o radu.Chovám chamíky,brouky a pár žabek a nyní bych chtěl začít chovat hady.V hadech se nevyznám,proto mi prosím doporučte hada,který je vhodný pro relativního amatéra.Mně osobně by se líbilo něco okolo užovek, ale nevím.Chtěl bych něco drobnějšího v dospělosti tak do 1 m, zda-li něco takového je.Díky a chovu zdar
Jednoznačně - elaphe guttata. Sice má okolo 150 cm....
walq
napsal(a):
Jednoznačně užovku červenou. Mám ji už od 10 let a nikdy nebyl problém. Teď jí je 13 let a měří asi něco okolo 130-140 cm.
walq
napsal(a):
Pokud jde o velikost, tak doporučuji Lampropeltis mexicana. Dorusta kolem metru a nejsou s nimi žádne extra problémy.
walq
napsal(a):
Jestli máš možnost většího terárka a přísunu potravy, doporučuju hroznýše, obyčejnýho......oproti užovkám jsou to klidasové :-))
walq
napsal(a):
Určitě guttatu, jsou to perfektní hadi pro začátečníka. Nejsou drahé a při tom moc hezké. Nebo zkus nějakou korálovku, ale dávej pozor aby byla rozkrmená.
walq
napsal(a):
Ahoj, přidává se k ostatním...určitě začni s guttatou. Mladý bývají sice vzteklý, ale brzy si zvyknou na ruku a jsou z nich mazlové. Mohu jen vřele doporučit.
zilka
napsal(a):
Ahoj, přidává se k ostatním...určitě začni s guttatou. Mladý bývají sice vzteklý, ale brzy si zvyknou na ruku a jsou z nich mazlové. Mohu jen vřele doporučit.
No zvyknou si jak kteří, hodne zaleží na povaze. Ja mam doma kousky, které zůstaly agresivní, ať jsem s nimi dělal cokoliv. To plati pro všechny hady. Osbně se mi jako nejklidnější jeví právě korálovky. Mám jich doma spoustu a to veliskosti od pár desítek cm až 180cm a všechny jsou klidne a nekousavé a to jsem s niminic nedělal. Ale známi vyjimky. Dnes už šla cena korálovek tak dolů, že se dají pořídit jen o málo dráž než guttaty.
Řekněme, že cena Elaphe guttata je 350Kč, ale například Lampropeltis triangulum sinaloe se dá pořídit už za 500Kč, Lampropeltis mexicana mexicana stejně tak za 500Kč. Ja dokonce koupil na burze Lampropeltis alterna blairi za 700Kč. Takže ceny letí dolů.
Jen je třeba každého začítečníka upozornit, že had může zůstat agresivní i v dospělosti, tak s tím musí počítat.
Mě v mých počátcích také doporučovali Elaphe guttata a ja si je pořídil a nelituji. Mám jich už doma celkem dost, ale není možné se spoléhat na jejich klidnost.
Co se týká hroznýšů, tak i Ti dovedou pořádně kousnout a opravdu to dost zabolí. Rozhodně víc, než od guttky.
Takže doporučuji tazateli, aby si taky prošel fotogalerie a vybral si to co se mu bude nejvíce líbit a splní jeho požadavky a na náročnost, cenu a prostorové nároky.
Hodně zdaru
kratas
napsal(a):
No zvyknou si jak kteří, hodne zaleží na povaze. Ja mam doma kousky, které zůstaly agresivní, ať jsem s nimi dělal cokoliv. To plati pro všechny hady. Osbně se mi jako nejklidnější jeví právě korálovky. Mám jich doma spoustu a to veliskosti od pár desítek cm až 180cm a všechny jsou klidne a nekousavé a to jsem s niminic nedělal. Ale známi vyjimky. Dnes už šla cena korálovek tak dolů, že se dají pořídit jen o málo dráž než guttaty.
Řekněme, že cena Elaphe guttata je 350Kč, ale například Lampropeltis triangulum sinaloe se dá pořídit už za 500Kč, Lampropeltis mexicana mexicana stejně tak za 500Kč. Ja dokonce koupil na burze Lampropeltis alterna blairi za 700Kč. Takže ceny letí dolů.
Jen je třeba každého začítečníka upozornit, že had může zůstat agresivní i v dospělosti, tak s tím musí počítat.
Mě v mých počátcích také doporučovali Elaphe guttata a ja si je pořídil a nelituji. Mám jich už doma celkem dost, ale není možné se spoléhat na jejich klidnost.
Co se týká hroznýšů, tak i Ti dovedou pořádně kousnout a opravdu to dost zabolí. Rozhodně víc, než od guttky.
Takže doporučuji tazateli, aby si taky prošel fotogalerie a vybral si to co se mu bude nejvíce líbit a splní jeho požadavky a na náročnost, cenu a prostorové nároky.
Hodně zdaru
Souhlasím s Kratasem.Korálovky jsou opravdu cenově dostupné a pro začátečníky vhodné.Hodně zdaru při výběru druhu a taky s jeho chovem,popřípadě i s odchovem.
walq
napsal(a):
Zdravím,
no já bych navrhl třeba užovku domácí Boaedon fuliginosus.
Je snad ještě nenáročnější než guttata.
Obrázek je třeba tady:
http://reptilia.kvalitne.cz/zobraz.php?id=13&co=hadi
brmbos
napsal(a):
Zdravím,
no já bych navrhl třeba užovku domácí Boaedon fuliginosus.
Je snad ještě nenáročnější než guttata.
Obrázek je třeba tady:
http://reptilia.kvalitne.cz/zobraz.php?id=13&co=hadi
A co pro začátečníka blavora? Taky bysme chtěli s hadama časem začít a blavor by se nám líbil. Ikdyž teda není to had....
reptas
napsal(a):
Jestli máš možnost většího terárka a přísunu potravy, doporučuju hroznýše, obyčejnýho......oproti užovkám jsou to klidasové :-))
Zdravím,souhlasím tady z reptasem ,králováci jsou sice váhově asi 20krát větší,ale pokud si pořídíte mláďe a často s ním budete v kontaktu,tak si na vís zvikne a bude jako beránek.Například můj první had byl klasický hroznýš ,ale již dospělý,měl a má pořád 2,5metru a váhu okolo 12kg,ale klidnějšího hada jsem ještě neviděl.A hlavně,může sežrat prakticky všechno,morčata ,králíky ,myši a potkany,nikteří krmí i koťaty ,ale to jen zřídka.Ale hlavně si nekupujte čistou formu,ta je taky mnohem dražší a taky je to s ní obráceně,mláďata zvrací a podléhají stresu.Klasika se pohybuje tak 900-1500,podle zbarvení.Např:čistá forma Surinam samec od 5800,- do 10tis.
Přikládám foto samice Surinam