Dobrý den,
již dva roky vlastním tříletého samce testudo hermanni, nebyl nikdy zimován.
Tento rok jsem mu chtěl (a taky pořídil) samičku, s tím, že v zimě začnu zimovat a v budoucnu se pokusím o odchovy. K dispozici mám samozřejmě výběh atd.
Koupil sem samičku, pětiletou, zimovanou, testudo hermanni.
První věc, která mě udivila je, že můj samec váži o polovinu více než starší samička. (240 g, 120 g), samička je ovšem vitální, žeroucí, bezproblémová. Samce krmím jenom travinami. Přes zimu čínské zelí, mrkev, občas jablko.
Další "problém" nastal, když jsem je dal do společného terárka, tak můj samec ji začal nahánět po terárku a kousat, následně na ni lezl a chtěl se s ní pářit, ona ovšem nejeví vůbec zájem a zdá se mi, že vzhledem k její velikosti, ještě není pohlavně dospělá..
CO si o tom myslí zkušení chovatelé? Je možné, že můj nezimovaný samec je tak vitální a o dva roky starší samička, zimovaná, nejeví o rozmnožení druhu zájem? Jaké mohou být důvody?
Děkuji za jakékoliv názory a postřehy..
Docela by mě mrzelo, kdyby nemohli být ve výběhu spolu, protože zatím to vypadá, že ji bude dost stresovat...
jurakuba
napsal(a):
Dobrý den,
Tento rok jsem mu chtěl (a taky pořídil) samičku, s tím, že v zimě začnu zimovat a v budoucnu se pokusím o odchovy. K dispozici mám samozřejmě výběh atd.
První věc, která mě udivila je, že můj samec váži o polovinu více než starší samička. (240 g, 120 g), samička je ovšem vitální, žeroucí, bezproblémová. Samce krmím jenom travinami. Přes zimu čínské zelí, mrkev, občas jablko.
Další "problém" nastal, když jsem je dal do společného terárka, tak můj samec ji začal nahánět po terárku a kousat, následně na ni lezl a chtěl se s ní pářit, ona ovšem nejeví vůbec zájem a zdá se mi, že vzhledem k její velikosti, ještě není pohlavně dospělá..
CO si o tom myslí zkušení chovatelé? Je možné, že můj nezimovaný samec je tak vitální a o dva roky starší samička, zimovaná, nejeví o rozmnožení druhu zájem? Jaké mohou být důvody?
Docela by mě mrzelo, kdyby nemohli být ve výběhu spolu, protože zatím to vypadá, že ji bude dost stresovat...
No, ještě další postřeh.
Když je dám do venkovního výběhu, zatím teda bohužel jenom na chvilku, je docela zima, tak se jenom očuchávají a samec za ní chodí jako ocásek, ale není agresivní, agresivní je jenom v terárku. Napadlo mě, vzhledem k tomu,že je to již dva roky: jeho terárko a já mu tam dám novou želvu, tak si prostě tímto sexuálním chováním dokazuje nadřezenost a vyhrazuje teritorium, souhlasíte se mnou?
jurakuba
napsal(a):
Dobrý den,
Ahoj,
T. hermanni o váze 240g nebo dokonce 120g není rozhodně pohlavně dospělá. Spousta želv tohoto druhu přesahuje tuto váhu již v prvním roce života ( což není uplně správné, pro želvu je obecně lepší spíš pomalejší růst, ale 120g neváží zdravé 5-ti leté zvíře- pravděpodobně se jedná o zvíře značně mladší). Osobně považuji jako minimální hraniční váhu těchto želv pro připuštění cca 750g u samice a 400g u samce ( sám jsem nikdy neměl samici která by snesla oplozená vejce dřív než vážila 900g). Tím nechci říci, že menší zvířata nemohou nebo nejsou plodná. Co se týče chování samce - jedná se bežný projev sexuální aktivity.
sysel
napsal(a):
Ahoj,
T. hermanni o váze 240g nebo dokonce 120g není rozhodně pohlavně dospělá. Spousta želv tohoto druhu přesahuje tuto váhu již v prvním roce života ( což není uplně správné, pro želvu je obecně lepší spíš pomalejší růst, ale 120g neváží zdravé 5-ti leté zvíře- pravděpodobně se jedná o zvíře značně mladší). Osobně považuji jako minimální hraniční váhu těchto želv pro připuštění cca 750g u samice a 400g u samce ( sám jsem nikdy neměl samici která by snesla oplozená vejce dřív než vážila 900g). Tím nechci říci, že menší zvířata nemohou nebo nejsou plodná. Co se týče chování samce - jedná se bežný projev sexuální aktivity.
Děkuji za reakci,
docela mě ale mrzí, že jsem někomu naletěl, podle papírů má to zvíře 5 let, což je opravdu blbost, v tom s Vámi souhlasím.
Když jsem ji kupoval, zaměřil jsem se hlavně na reakce, oči atd, váhu jsem zjistil až doma, no a to byla ta chyba..
jurakuba
napsal(a):
Děkuji za reakci,
docela mě ale mrzí, že jsem někomu naletěl, podle papírů má to zvíře 5 let, což je opravdu blbost, v tom s Vámi souhlasím.
Když jsem ji kupoval, zaměřil jsem se hlavně na reakce, oči atd, váhu jsem zjistil až doma, no a to byla ta chyba..
mužu se pls zeptat na cenu samice? jen tak orientačne, dík detreux
sysel
napsal(a):
Ahoj,
Ta moje stála 2 500,-Kč,což je za pětiletou samici velmi slušná cena, ale vzhledem k tomu, že jí není pět let, tak je to tak akorát...
Přikládám fotku z výběhu
jurakuba
napsal(a):
Děkuji za reakci,
Nezlob se na me, ale podle me si hodne naletel. U zelvy co ma 120g urcite nelze rozlisit pohlavi a kdyz to je samice a v 5ti letech rozhodne takovou vahu mit nemuze. Takze podle me si dostal tak 2leteho samecka, kde ti muze namluvit, ze to je samice, protoze podle ocasku nepoznas nic.
cijoml
napsal(a):
Nezlob se na me, ale podle me si hodne naletel. U zelvy co ma 120g urcite nelze rozlisit pohlavi a kdyz to je samice a v 5ti letech rozhodne takovou vahu mit nemuze. Takze podle me si dostal tak 2leteho samecka, kde ti muze namluvit, ze to je samice, protoze podle ocasku nepoznas nic.
no jo no, chybama se člověk učí...
osud je osud, tak mám prostě dvouletýho samečka..co se dá dělat..Ono se to lehce řekne, ale já prostě věřil těm papírům CITES, váhu jsem neměl, a nejsem zas tak zkušenej chovatel, abych to prostě poznal, zaměřil sem se na reakce, zrak atd., ještě navíc ocásek skoro nemá, no a krunýřek je spíš do šířky než do délky, takže sem tomu prostě věřil, ale stále věřím tomu že je to samička, ale to ukáže až čas..
howk
detreux
napsal(a):
mužu se pls zeptat na cenu samice? jen tak orientačne, dík detreux
no a jak teda můžeš vědět, že je to dvouletý sameček, když nemůžeš vědět, že je to dvouleta samička...
Je to prostě padesát na padesát + znaky, které zatím více sedí na samičku, ale to je jedno...holt sem naletěl, to přiznávám.
jurakuba
napsal(a):
no jo no, chybama se člověk učí...
osud je osud, tak mám prostě dvouletýho samečka..co se dá dělat..Ono se to lehce řekne, ale já prostě věřil těm papírům CITES, váhu jsem neměl, a nejsem zas tak zkušenej chovatel, abych to prostě poznal, zaměřil sem se na reakce, zrak atd., ještě navíc ocásek skoro nemá, no a krunýřek je spíš do šířky než do délky, takže sem tomu prostě věřil, ale stále věřím tomu že je to samička, ale to ukáže až čas..
howk
když jsi přebíral želvu, koukal jsi na fotku a zkontroloval markanty?
Tedy jestli byla shodná želva s fotkou na citesu? A fotka byla z druhé strany ověřená?
Milan
Jo, Sysel ti dal vyčerpávající odpověď
milan
napsal(a):
Tedy jestli byla shodná želva s fotkou na citesu? A fotka byla z druhé strany ověřená?
Milan
Nekoupils náhodou v Praze? Jeden takovej chytrák inzeruje ůžasnou samici a přitom je to chudinka rachytická a cites je taky zajímavej. Vrat´ ji , za svoje peníze si zasloužíš to co sis dohodl.
Mám osobní zkušenost z oním chovatelem.
milan
napsal(a):
Milan
Je to šílený, právě že sedí i markanty na fotce, fotka je ověřená..
Mluvil sem s těmi lidmi a vypadali velice zodpovědně, žádní kšeftaři, ale milovníci zvířat.
Dneska jsem jim psal a naprosto mne ujišťovali, že želvě je pět let, že ji v jednom roce koupili ve zverimexu a čtyři roky ji mají, každý rok zimují, no a že jí jenom byliny..
Je to opravdu nemožné, aby pětiletá želva vážila 120 gramů?
Ale v podstatě je mi už jedno kolik jí je, je to osud..Je teďka u mě ve výběhu a stejně udělám všechno pro to, aby se měla dobře, ať jí sou dva nebo pět let, pokud ti lidé lžou, tak se jim to stejně někdy vrátí no a pokud mluví pravdu, tak je to asi hříčka přírody..nevím.
A co vy lidi? Už máte zvířátka venku ve výběhu?
tady na jihu Moravy je docela pěkně, želvy celodenně i celonočně venku, i když přes den ještě nejsou tak aktivní, jsou převážně zahrabané, vylezou jenom na pár hodin něco slupnou a pak hurá zase nakutě?