sysel
napsal(a):
já mám čipované některé ze svých želv, co potřebuješ vědět konkrétně?
Zajímala by mně cena jak čipování, tak čtečky pro čipy, zda existují čipy do kterých lze uložit více informací - např. původ a pod. a případně na jakou vzdálenost čtečka čip identifikuje - při hledání uprchlíků v domě by to mohl být užitečný prostředek.
drakor
napsal(a):
Mne by zajímalo kolik to stojí a zda to je bezpečné. To je pouze pro CITES zvířata, že?
Stojí to tak od 400 - 700Kč ( nevylučuju, že někde to může stát i víc -) za 1 zvíře, podle toho jak je veterinář levný x drahý, z toho samotný čip stojí něco přes 300Kč. Čipovat si můžeš nechat každé zvíře které Ti veterinář je ochoten načipovat - ale pro citesová zvířata na která se vztahuje povinost registrace je to povinné (pokud nemáš prohlášení o nevhodnosti čipování jedince nebo druhu napsané od veterináře - pak se používá náhradní označení- např fotografie - záleží taky na libovůli úředníka na krajské zprávě - co úředník to jiný výklad :-( ).
S bezpečností to asi záleží na druhu, konkrétně u želv s velikostí krunýře nad 10cm je to relativně bezpečné, ale kdyby mě k tomu nedonutilo Krajské oddělení životního prostředí, nikdy bych je čipovat nenechal -je to zbytečný zákrok a nikdo mi nevymluví, že 10cm želva necítí pod kůží 1cm dlouhý a 3-4mm široký čip.
čtečka, kterou mám k dispozici ( tedy kterou si mohu půjčit - žádnou nevlastním ) přečte číslo čipu na cca 5-10 cm vzdálenost, takže vyhledávání zvířat po bytě či po zahradě je nereálné v podstatě musím vědět i kam byly želvy čipovány aby čtečka vůbec něco načetla pokud např přiložím čtečku k druhému rameni než před které byla želva veliká cca 20 cm čipována, tak čtečka nic nenačte.
monte
napsal(a):
Zajímala by mně cena jak čipování, tak čtečky pro čipy, zda existují čipy do kterých lze uložit více informací - např. původ a pod. a případně na jakou vzdálenost čtečka čip identifikuje - při hledání uprchlíků v domě by to mohl být užitečný prostředek.
Čipy, které umožní zaznamenání informací existují, ale u zvířat se nepoužívají. Tam se používají čipy nesoucí čistě ID (tuším max. 32b) a podle ID se to potom dohledá v centrální databázi, kde je uložena třeba i fotka nebo historie ... Jinak všechyn RFID čipy použité u zvířat pracují s ruční čtečkou pouze na velmi krátké vzdálenosti (spíš centimetry než decimetry), existují i rámové čtečky, kterými stačí zvíře protáhnout. Na lokaci je to ale nepoužitelné, k aktivaci potřebuje čip docela dost energie, takže na hledání bys musel mít nějakou elektromagnetickou směrovou pušku a v podstatě ho přímo trefit.