Zdravím všechny teraristy,
v neděli mi samice Phelsumy mad. grandis snesla svou první snůšku o dvou vejcích do dutinky v bambusu, nechala jsem je v teráriu, jelikož nemám inkubátor a dočetla jsem se, že se dobře líhnou i v teráriu. Dnes na mě čekalo nemilé překvapení, chtěla jsem vejce skontrolovat, zda se nějak nekazí, koukám a jedno vajíčko zmizelo, prohledala jsem celé terárium a nikde po něm ani stopy, hlouběji do bambusu zapadnout nemohlo. Je možné že by některý z páru Phelsum mohl vajíčko sníst? Nikde jsem neslyšela, že jsou kanibalové a tohle by se stalo... Děkuji za Vaše reakce
dani
napsal(a):
v neděli mi samice Phelsumy mad. grandis snesla svou první snůšku o dvou vejcích do dutinky v bambusu, nechala jsem je v teráriu, jelikož nemám inkubátor a dočetla jsem se, že se dobře líhnou i v teráriu. Dnes na mě čekalo nemilé překvapení, chtěla jsem vejce skontrolovat, zda se nějak nekazí, koukám a jedno vajíčko zmizelo, prohledala jsem celé terárium a nikde po něm ani stopy, hlouběji do bambusu zapadnout nemohlo. Je možné že by některý z páru Phelsum mohl vajíčko sníst? Nikde jsem neslyšela, že jsou kanibalové a tohle by se stalo... Děkuji za Vaše reakce
Ahoj,
vejce vždy od felzum vyndávám, jsou to žrouti a jeden nikdy neví, co je zrovna napadne. Samice mi navíc několikrát sežrala neoplozená vejce, když byla v terárku sama. Nemám taky žádný inkubátor, ale používám malé terárko s vermikulitem a 25W žárovkou, které přes den terárko vytopí na 30 stupňů (plus, minus) a mladé felzumy se mi úspěšně líhnou. Rozhodně bych je nelíhnul s dospělcema, pokud jim nezamezíš přístup do bambusu. Pokud nedostanou zálusk na vejce, tak na mladé určitě.
dani
napsal(a):
Pokud jde o pojídání vajec tak se nejedná o kanibalismus . Ale i ten je normální. Pokud by se Vám v terárku mláďata vylíhla, dlouho by nepřežila. Sama dobře víte jací jsou to žravci. Jinak požírání vajíček (hlavně neoplozených) je celkem běžné. Obsahují vápník takže je to i zdravé. Já líhnu v inkubátoru, ale stačí abyste vajíčka dala do krabičky kterou necháte v terárku. Tak bude mít správnou teplotu i vlhkost a po vylíhnutí se jim nic nestane