Rašelina jako substrát pro hermanky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2006 18:44

Mám takový problém: v terárku s hermankama mám jako podestýlku z části drť z kukuřičných vřeten a z části rašelinu. Ta moje největší želva (18 cm) pořád běhá dokolečka a tím ty 2 druhy podestýlky míchá. To by mi ani tak nevadilo, jen kdyby ta rašelina při tom jejím běhání tolik neprášila. Jelikož byly želvy už celkem dost zaprášené, tak jsem jim včera večer otřel krunýře. Když jsem se dneska vrátil ze školy, zjistil jsem, že jsou všechny želvy totálně zaprášené znova a po detailnějším ohledání okolí jsem zjistil, že hnědý prach je úplně všude kolem terária. Jakou s tím máte zkušenost? Co používáte jako podestýlku pro želvy vy, resp. co byste doporučili? dík za rady, tipy, názory

19.4.2006 19:16

the beast napsal(a):
Mám takový problém: v terárku s hermankama mám jako podestýlku z části drť z kukuřičných vřeten a z části rašelinu. Ta moje největší želva (18 cm) pořád běhá dokolečka a tím ty 2 druhy podestýlky míchá. To by mi ani tak nevadilo, jen kdyby ta rašelina při tom jejím běhání tolik neprášila. Jelikož byly želvy už celkem dost zaprášené, tak jsem jim včera večer otřel krunýře. Když jsem se dneska vrátil ze školy, zjistil jsem, že jsou všechny želvy totálně zaprášené znova a po detailnějším ohledání okolí jsem zjistil, že hnědý prach je úplně všude kolem terária. Jakou s tím máte zkušenost? Co používáte jako podestýlku pro želvy vy, resp. co byste doporučili? dík za rady, tipy, názory

Já do rašeliny přimíchávám rašeliník a písek a zahradní zeminu, takže výsledný substrát není po přeschnutí tak nesmáčivý, jako samotná rašelina. Ale když večer nerosím, tak to druhý den pod žárovkami práší taky.
Jinak na drť z kukuřičných vřeten jsem slyšel nepěkné věci - ostré
prachové částice, plesnivění vlhkých míst. Ale sám ji nepoužívám, tak nevím.

19.4.2006 19:20

hambun napsal(a):
Já do rašeliny přimíchávám rašeliník a písek a zahradní zeminu, takže výsledný substrát není po přeschnutí tak nesmáčivý, jako samotná rašelina. Ale když večer nerosím, tak to druhý den pod žárovkami práší taky.
Jinak na drť z kukuřičných vřeten jsem slyšel nepěkné věci - ostré
prachové částice, plesnivění vlhkých míst. Ale sám ji nepoužívám, tak nevím.

a to máš tu směs po celé ploše terárka? já mám terárko velké 170x40cm a přijde mi hezčí když je podestýlka složena z více složek.

19.4.2006 20:56

the beast napsal(a):

Rašelina je prevít. Když uschne, výrazně změní své vlastnosti a stane se úplně nevhodná. Velmi práší ( trpí dýchací cesty a oči ) a vůbec nesaje. Doporučil bych zvolit jiný substrát.

20.4.2006 15:28

chovatel napsal(a):
Rašelina je prevít. Když uschne, výrazně změní své vlastnosti a stane se úplně nevhodná. Velmi práší ( trpí dýchací cesty a oči ) a vůbec nesaje. Doporučil bych zvolit jiný substrát.

no jo, ale jaký? zkoušel jsem snad už všechno, ale s ničím jsem nebyl na 100% spokojený. a co jemný písek?

20.4.2006 22:26

the beast napsal(a):

Už to bylo nespočetněkrát zde probíráno. Vpodstatě mi je jedno na čem máte hermanky. Vím jen a to vím na 100% , že kukudrť a ani rašelina není jejich přirozená "podestýlka". Proto ty problémy. Zvláště teď na jaře s "podestýlkou" není problém. Já dávám třeba i travnaté drna do terárek. Jinak želvy si už užívají výběhu.
Milan

Přidejte reakci

Přidat smajlík