Druhy dotaz na Milana a Sysla

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2006 20:43

Muj samec se dnes, kdy byly moje zelvy poprve venku, pokusil o pareni. V terariu nebyla po nejakem sexualnim chovani ani znamka. Dneska zacal samice ve venkovnim vybehu obihat, kousat, kyval hlavou a s jednou se dokonce paril. Zajimalo by me, jak probiha samotne kladeni vajec. Pan Karlik psal ve Faune ze jeho zelvy stepni vejce nezahrabavaly do substratu vůbec. Jak to probiha ve Vasem chovu? Mate nejake kladiste, kam zelvy chodi? Jake je to kladiste, substrat apod? Vsem dekuji za odpovedi.
Ještě mam jeden dotaz. Chovate horsfildky oddelene podle velikosti? Mam 2 male asi 4lete a bojim se je dat se svymi velkymi samicemi dohromady, bojim se aby je vazne nepokousaly atd. Když jsem k nim jednou dal scinka tak ho behem jednoho dne zlikvidovaly.
A jeste, ja vim ze jsem hrozne otravny, ale jaky mate svetelny cyklus v terariu?
Za odpoved predem dekuji.

21.4.2006 21:49

petrm napsal(a):
Muj samec se dnes, kdy byly moje zelvy poprve venku, pokusil o pareni. V terariu nebyla po nejakem sexualnim chovani ani znamka. Dneska zacal samice ve venkovnim vybehu obihat, kousat, kyval hlavou a s jednou se dokonce paril. Zajimalo by me, jak probiha samotne kladeni vajec. Pan Karlik psal ve Faune ze jeho zelvy stepni vejce nezahrabavaly do substratu vůbec. Jak to probiha ve Vasem chovu? Mate nejake kladiste, kam zelvy chodi? Jake je to kladiste, substrat apod? Vsem dekuji za odpovedi.
Ještě mam jeden dotaz. Chovate horsfildky oddelene podle velikosti? Mam 2 male asi 4lete a bojim se je dat se svymi velkymi samicemi dohromady, bojim se aby je vazne nepokousaly atd. Když jsem k nim jednou dal scinka tak ho behem jednoho dne zlikvidovaly.
A jeste, ja vim ze jsem hrozne otravny, ale jaky mate svetelny cyklus v terariu?

Ahoj, snad nebude vadit, když odpovím i já. Přeci jen čím víc názorů, tím líp.
Popíšu, jak kladení vajec probíhá u mé samice. Nějakou dobu před snůškou začne v teráriu rychle ubývat sépiová kost. Jedna sépiovka vydrží tak dva až tři dny. Asi tři dny před snůškou je samice velice neklidná, probouzí se asi ve 4h ráno, celé dopoledne se snaží dostat z terária, málo žere. (Musím podotknout, že v teráriu není vhodné místo ke kladení.) Je-li ve venkovním výběhu, hledá si místo pro snůšku - nejlépe někde pod keříkem. Většinou udělá několik "zkušebních" výkopů. Vyhovovat musí sypkost hlíny, vlhkost a během vyhrabávání nesmí narazit na kořínky či větší kameny. Ve venkovním výběhu nakladla samice zatím jednu snůšku, všechny ostatní byly nakladeny doma. Protože v teráriu není dost vysoká vrstva substrátu, připravuji pro samici bednu s pískem. Vrstva písku je vysoká přibližně tolik, kolik měží želva na délku. (Když samice při hrabání narazí na dno, jamku opustí.) Důležitá je i vlhkost písku; když je písek moc suchý, při vyhrabávání se sype zpátky do jamky a to želvu za chvíli taky omrzí. Vyhrabávání jamky může trvat třeba i hodinu a půl. Nejprve samice zadníma nohama vyhazuje písek, když je spokojena s hloubkou, začne nohama uhlazovat vnitřní povrch jamky. Pak začne tlačit, pomáhá si zastrkováním a vystrkováním hlavy a krku z krunýře. První vajíčko jde ztuha, želva si pomáhá "vrcením" ocáskem, případně zadníma nohama. Další vajíčka se objeví podstatně rychleji. Po vykladení samice jamku zadníma nohama zas zahrabe.
Moje želva kladla vajíčka vždy v ranních hodinách (cca od 5 do 9h) a 8krát vajíčka zahrabala, jednou je nechala v jamce nepřikryté substrátem.
Horsfieldky chovám zatím odděleně - mám dospělé a mláďata 1-3 roky. V teráriu svítím cca od 7 do 17h.

23.4.2006 13:00

petrm napsal(a):

Moje 2 samice, které již mám mnoho let vždy zahrabávají snůšku, dřív jsem měl jako kladiště určené zvlášť terárium, kam jsem je přemísťoval vždy před vykladením, kde bylo cca 13-15cm substrátu do kterého nakladly. Kladiště nebylo ideální a samice vždy vykopaly velké množství zkušebních jam. Je dobré mít nad kladištěm zdroj tepla - např. žárovku. Dnes mám ve velkém teráriu cca 2x 0,75 m které samice na jaře a na podzim obývají kladiště cca 70x 35cm a hluboké cca 20-22cm a želvy do něj obvykle lépe kladou a s menším počtem popř. uplně bez zkušebních jam. Před loni jsem získal samici, která byla chovaná v nesprávných podmínkách na novinách popř. na 1cm hoblin a byla v dost špatném zdravotním stavu. Během loňkého roku vykladla 3 vejce která se nesnažila zahrabat. Předpokládám, že důvodem je mnohaletý chov bez substrátu.
Mláďata chovám odděleně od dospělých a zrovna tak odděluji čas od času samce od samic. Svítím od 8:00 do 20:00 zářivkou a dle ročního období přisvicuji 100w výbojkou 1-8 h denně.

23.4.2006 15:07

sysel napsal(a):
Moje 2 samice, které již mám mnoho let vždy zahrabávají snůšku, dřív jsem měl jako kladiště určené zvlášť terárium, kam jsem je přemísťoval vždy před vykladením, kde bylo cca 13-15cm substrátu do kterého nakladly. Kladiště nebylo ideální a samice vždy vykopaly velké množství zkušebních jam. Je dobré mít nad kladištěm zdroj tepla - např. žárovku. Dnes mám ve velkém teráriu cca 2x 0,75 m které samice na jaře a na podzim obývají kladiště cca 70x 35cm a hluboké cca 20-22cm a želvy do něj obvykle lépe kladou a s menším počtem popř. uplně bez zkušebních jam. Před loni jsem získal samici, která byla chovaná v nesprávných podmínkách na novinách popř. na 1cm hoblin a byla v dost špatném zdravotním stavu. Během loňkého roku vykladla 3 vejce která se nesnažila zahrabat. Předpokládám, že důvodem je mnohaletý chov bez substrátu.
Mláďata chovám odděleně od dospělých a zrovna tak odděluji čas od času samce od samic. Svítím od 8:00 do 20:00 zářivkou a dle ročního období přisvicuji 100w výbojkou 1-8 h denně.

Dobrý den, jen bych se vás chtěla zeptat na jakém substrátu želvy stepní chováte??
Děkuji.

23.4.2006 16:22

ityy napsal(a):
Dobrý den, jen bych se vás chtěla zeptat na jakém substrátu želvy stepní chováte??
Děkuji.

Já používám obyč. hlínu namíchanou s pískem, pokud potřebuji vyměnit substrát v zimě pak používám písek smíchaný s rašelinou popř. mulčovací kůru.

23.4.2006 19:01

sysel napsal(a):
Já používám obyč. hlínu namíchanou s pískem, pokud potřebuji vyměnit substrát v zimě pak používám písek smíchaný s rašelinou popř. mulčovací kůru.

Ja by som sa chcela spýtať koľko najviac vajec horsfieldky nanesú za jednu znášku. Tie fotografie sú výborné. Ďakujem

23.4.2006 20:12

deborah napsal(a):
Ja by som sa chcela spýtať koľko najviac vajec horsfieldky nanesú za jednu znášku. Tie fotografie sú výborné. Ďakujem

Moje samice snáší nejčastěji 3 vejce, více ještě nesnesly.

Přidejte reakci

Přidat smajlík