Terárium pro želu T.M.-letošní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2009 10:29
aira

XXX.XXX.33.66

Načetla jsem ledacos, konzultovala jsem ledacos, ale názory se diametrálně liší.
Koupila jsem si T.Marginátu a mám ji v teráriu cca 45 x 25cm. Svítím 25w žárovkou v jednom rohu nad pískem a terárium není kryté, tedy přehřátí snad nehrozí. Jeden chovatel mi doporučil písek, tedy dala jsem terarijní písek a pár placáků okolo misky na žrádlo a okolo misky na vodu. Přesto se písek do žrádla i vody dostane. Druhý chovatel tohle sepsul a doporučil hobliny. Třetí hobliny zavrhnul a považuje to za naprosto nevhodné a doporučil hlínu s pískem a čtvrtý rašelinu.
Jeden tvrdí, že 25w na jednom rožku u nekrytého prostoru je akorát, druhý nadává, že je to moc. je to asi 7cm nad pískem. Jeden písek doporučuje, druhý zcela zavrhuje. Na netu jsou terárka s pískem a majitelé to vychvalují a naopak.
Načetla jsem ledasco, ale jednotný názor nemám, co tedy dát do terária, aby jsem nemusela mít strach, že želva pojde. Je 25w žárovka moc? Je písek zcela nevhodný? pakliže ano, kameny nebo lignocel nebo piliny či noviny? Ty mi byly také doporučeny, jinde to ale haní.
Děkuji.

25.11.2009 14:54

aira napsal(a):
Načetla jsem ledacos, konzultovala jsem ledacos, ale názory se diametrálně liší.
Koupila jsem si T.Marginátu a mám ji v teráriu cca 45 x 25cm. Svítím 25w žárovkou v jednom rohu nad pískem a terárium není kryté, tedy přehřátí snad nehrozí. Jeden chovatel mi doporučil písek, tedy dala jsem terarijní písek a pár placáků okolo misky na žrádlo a okolo misky na vodu. Přesto se písek do žrádla i vody dostane. Druhý chovatel tohle sepsul a doporučil hobliny. Třetí hobliny zavrhnul a považuje to za naprosto nevhodné a doporučil hlínu s pískem a čtvrtý rašelinu.
Jeden tvrdí, že 25w na jednom rožku u nekrytého prostoru je akorát, druhý nadává, že je to moc. je to asi 7cm nad pískem. Jeden písek doporučuje, druhý zcela zavrhuje. Na netu jsou terárka s pískem a majitelé to vychvalují a naopak.
Načetla jsem ledasco, ale jednotný názor nemám, co tedy dát do terária, aby jsem nemusela mít strach, že želva pojde. Je 25w žárovka moc? Je písek zcela nevhodný? pakliže ano, kameny nebo lignocel nebo piliny či noviny? Ty mi byly také doporučeny, jinde to ale haní.
Děkuji.

vše ohledně správného chovu (podložené mnohaletou zkušeností a několika1000ci odchovů) najdete na
http://www.zelvy.wbs.cz/

26.11.2009 10:58
skulls

XXX.XXX.120.7

aira napsal(a):
Děkuji.

Mrkni - http://www.ichovatel.cz

30.11.2009 10:47
krokodyl

XXX.XXX.89.58

aira napsal(a):
Děkuji.

Vlhčené hobliny jsou dobré, může být i hlína (drnovka ap.), ale musí se čechrat, aby se tam mohla želva zahrabávat. Mláďata potřebují nocovat zahrabaná v substrátu (vlhkém). Písek by mohl taky fungovat, ale musí být v části vlhčený, ale použil bych normální stavební písek, terarijní není moc dobrý (tedy pokud je to ten jemný) o novinách nemluvě (nemožnost zashrabávání).
Ad žárovka, důležité je použít teploměr, pod žárovkou by mělo být okolo 35 st., na opačné straně okolo 20-22 (max. 24) st. 25 W by zřejmě ve správné výšce mělo stačit nebo lze použít bodovku, která topí více pod sebe (lépe se dělá ten teplotní rozdíl v teráriu) . Substrát doporučuji vlhčit podélně polovinu, aby se mohla zahrabat v ideální teplot ě (blíž nebo dál od žárovky) nebo klidně i celý. Přes den by měl povrch oschnout (to žárovka hravě zvládne) a navečer je vhodné ho dovlhčit, je-li potřeba.
Jinak koukněte na tu první adresu v odpovědích, tam je vše dobře popsáno.
P.S.: Nezapomeňte teď přes zimu pořešit přísun UV B záření (je možno koupit nějakou silnější kvalitní výbojku - t-rex, mega ray, bright sun, osram ultravitalux - a želvu pod ní slunit třeba 3x týdně hodinu - pozor na přehřátí - teploty pod výbojkou by měly být okolo 30 st.) a dále věnujte pozornost kvalitnímu krmení (drahé většinou znamená špatné - zásadně nepoužívejte jižní ovoce, citrusy a vůbec ovoce raději ne, v zimě je nejvhodnější asi endivie neboli štěrbák, ale hůře se shání, v nouzi lze použít i čínské zelí - nejlépe, co nejzelenější konce listů, ale nadýmá a malé želvě může dělat monodieta z číny problémy. Dokud to jde, tak natrhejte cokoliv plevelného - všechny možné pampelišky, smetánky, jitrocely, bodláků atd. - samozřejmě u všeho listy ).
V létě bude vše snazší a později už větší želvu zazimujete a zima na Vás bude krátká.

Přidejte reakci

Přidat smajlík