Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2010 23:31
pokquok

XXX.XXX.72.246

Ahoj. Mám problém s gekonem. Jiný gekon mu zlomil jeden z prstů na zadní noze. Je to pro něho bolestivé a tak nohu nepoužívá, nemůže lovit, nevyleze po skle a chřadne. Potřeboval by prst nějak zafixovat, řešil už někdo z vás něco podobného na tak malém zvířeti? Veterinář mu šanci nedává.

11.2.2010 08:28
vroubenky

XXX.XXX.26.35

pokquok napsal(a):
Ahoj. Mám problém s gekonem. Jiný gekon mu zlomil jeden z prstů na zadní noze. Je to pro něho bolestivé a tak nohu nepoužívá, nemůže lovit, nevyleze po skle a chřadne. Potřeboval by prst nějak zafixovat, řešil už někdo z vás něco podobného na tak malém zvířeti? Veterinář mu šanci nedává.

Mohlo by pomoci umístit ho do menšího boxu, kde bude mít vše, co potřebuje, a zajistit aby žral. Z pinzety si nevezme?

11.2.2010 13:49
samyasa

XXX.XXX.62.39

pokquok napsal(a):

Pokud je to jenom prst, tak to by neměl být až zas takový problém. Gekoni se často naučí žít a šplhat i bez celé nohy. Není počochněný více, popř. nestresuje ho ten druhý gekon na tolik, že z toho má větší potíže? Jinak jak už bylo psáno- oddělit ho do menší ubikace a krmit z pinzety, nebo oddělit toho dalšího gekona. Co se týče samotného prstu, tak tam, pokud to je komplikované poškození (samotné zlomeniny prstů zas takový problém nebývaj a zhojej se většinou samy), tak by asi bylo nejlepším řešením postiženou část nechat amputovat. Nejlíp u veterináře, který hoví lazům. Co je to vlastně za druh gekona?

11.2.2010 17:19
lilien

XXX.XXX.60.110

samyasa napsal(a):
Pokud je to jenom prst, tak to by neměl být až zas takový problém. Gekoni se často naučí žít a šplhat i bez celé nohy. Není počochněný více, popř. nestresuje ho ten druhý gekon na tolik, že z toho má větší potíže? Jinak jak už bylo psáno- oddělit ho do menší ubikace a krmit z pinzety, nebo oddělit toho dalšího gekona. Co se týče samotného prstu, tak tam, pokud to je komplikované poškození (samotné zlomeniny prstů zas takový problém nebývaj a zhojej se většinou samy), tak by asi bylo nejlepším řešením postiženou část nechat amputovat. Nejlíp u veterináře, který hoví lazům. Co je to vlastně za druh gekona?

myslím že by to opravdu neměl mít problém.Sama mám doma ještěra co nemá celou nohu a mývala jsem ještěra co neměl tak polovinu prstů.
Za vhodné bych brala řešení viz výše a nacpat do něj něco, prostě mu otevřít hubu a nakrmit ho.Jinak asi bych ho nechala i bez substrátu

11.2.2010 19:20
samyasa

XXX.XXX.62.39

samyasa napsal(a):

Ono tam hodně záleží na vlastním poškození té končetiny, protože třeba pokud si zvíře zlomí prst při tom, že si jej někde skřípně, zůstane za něj viset a jak se zmítá, aby se uvolnilo, tak si jej zlomí, vykloubí a nebo také utrhne- to jsou věci, které jsou poměrně běžné a zvíře je obvykle rychle "rozchodí", také celkově ukousnuté končetiny atd. Potíž nastává často v případě, že je zvíře za nohu chycené nějakým dalším zvířetem a to mu ji rozrdrtí, ale neamputuje. Což se bohužel stává u druhů se silnými čelistmi poměrně často. Vznikne tak uzavřené zranění poměrně velkého rozsahu. V takto poškozené končetině potom vzniká silný zánět, zvíře to hodně bolí a pokud se zranění samovolně nezhojí, často zde dojde k nekróze, která v lepším případě způsobí odpadnutí postižené končetiny, v horším celkovou sepsi a úhyn zvířete. Takže by bylo asi na místě s gekonem navštívit veterináře se specializací i na plazy, aby zhodnotil rozsah poškození té postižené nožky a podle toho navrhl další postup. Jinak velkou roli zde samozřejmě hraje i stres zvířete, proto by nemělo být v dosahu a dohledu toho dalšího, které mu způsobilo ranění a mělo by být ponecháno pokud možno v co největším klidu.

12.2.2010 11:52
pokquok

XXX.XXX.72.246

pokquok napsal(a):

Všem dík za odpovědi. Mám ho samozřejmě odděleně a snažím se nacpat do něj co se dá. Ale v poslední době toho moc není. Docela rapidně se zhoršuje.

14.2.2010 23:40
hofik

XXX.XXX.103.15

pokquok napsal(a):
Všem dík za odpovědi. Mám ho samozřejmě odděleně a snažím se nacpat do něj co se dá. Ale v poslední době toho moc není. Docela rapidně se zhoršuje.

Ahoj, pokud tam má nekrozu tak mu ho uřízni, dobře vydezinfikuj a stříkni tekutý obvaz, nebo ještě lépe NOVIKOV. Bez prstu může klidně fungovat. Pokud to má jen čistě zlomené tak vem takovou tu plastovou krabičku co ti v ní obchodě na váhu prodají salát (myslím pařížák nebo tak), ten má u horního okrale zahnutí. Ustřihni podélně kousek tohoto okraje v šířce cca1,5 mm a dlouhý tak jak je zlomený prst a pak mu ho na prst přilep vteřinovým lepidlem. Prst nebo jindy i noha apod. je tím dokonale fixována a až se bude svlíkat tak mu to krásně odpadne. Já s tím mám moc dobré zkušenosti, vyléčil jsem tak i zlomenou čelist u felsumy, nejen nohu.
Petr

18.2.2010 21:26
lilien

XXX.XXX.60.110

hofik napsal(a):
Ahoj, pokud tam má nekrozu tak mu ho uřízni, dobře vydezinfikuj a stříkni tekutý obvaz, nebo ještě lépe NOVIKOV. Bez prstu může klidně fungovat. Pokud to má jen čistě zlomené tak vem takovou tu plastovou krabičku co ti v ní obchodě na váhu prodají salát (myslím pařížák nebo tak), ten má u horního okrale zahnutí. Ustřihni podélně kousek tohoto okraje v šířce cca1,5 mm a dlouhý tak jak je zlomený prst a pak mu ho na prst přilep vteřinovým lepidlem. Prst nebo jindy i noha apod. je tím dokonale fixována a až se bude svlíkat tak mu to krásně odpadne. Já s tím mám moc dobré zkušenosti, vyléčil jsem tak i zlomenou čelist u felsumy, nejen nohu.
Petr

jak to dopadlo?

11.3.2010 01:14
pokquok

XXX.XXX.72.246

lilien napsal(a):
jak to dopadlo?

Ahoj všichni. Tak jsem zkusil vteřinové lepidlo a teď už můžu říct, že to gekouš zvládnul. Už je zpátky v terárku

Přidejte reakci

Přidat smajlík