Leguán a jiné zvíře ano či né.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2010 13:18
alofokluke

XXX.XXX.12.58

Dobrý den,

Dohadoval jsem se s jedním chlapem zda mužu mít u Leguána Zeleného jiné zvíže já jsme pro to že né ale on že ano ale neví jaké :-) jsme se dívam na netu a nějaké jsme podobné nenašel jen asi agamu vodní a to je asi vše tera je velké 2d*1,5v*1,2s míry jsou v M děkuji moc ted s euvidí zda má on nebo já pravdu jeste jednou díky :-)

24.3.2010 12:29
oziraziel

XXX.XXX.144.73

Tak agamu vodni ani kocincinskou urcite ne ani nic podobnemu dochazi pak ke stresu k vuli vzajemne podobe a dalsim faktorum. Bez problemu muze bejt leguan se suchozemskou zelvou. Jiné míšení se urcite nedoporucuje vetsinou se preferuje terarium s jednim zivocisnym druhem.

24.3.2010 14:28
gebis

XXX.XXX.97.121

souhlasim s ozirazielem,jen bych doplnil ze uvedene miry tveho teraria jsou male pro jednoho leguana,natoz jeste pro dalsi zvirata.tve miry jsou tak akorat pro malou skupinku agam kocicinskych...

24.3.2010 19:55
oziraziel

XXX.XXX.144.73

Taky pravda pokud teda nemas mlade legose na to by ti to par let myslim stacit melo :-)

28.3.2010 10:51
krokodyl

XXX.XXX.69.70

2 x 1,2 x 1,5 (v) m je pro jednoho (v podstatě i pro dva) leguána dostačující, snad by mohlo být o něco vyšší, ale záleží na zařízení, kombinace s čímkoliv mi připadá poměrně nevhodná, občas pod nima vídám želvu uhlířskou (G. carbonaria), ale nemyslím si, že by to bylo šťastné řešení, protože strava carbonárek je o poznání jiná než legů, navíc u faremních importů carbonárek by mohly být nějaké patogeny, které by legovi mohly vadit. Lze je kombinovat s hnědými druhy bazilišků (vittatus, basiliscus, galeritus), ale mladí leguání je často utlačují a žerou jim hmyz (což jim taky dvakrát neprospívá), s dospělými to bývá víc v pohodě, pokud nejsou navyklí na hmyz. Nejlepší kombinace je s opačným pohlavím. O. Škach

28.3.2010 14:08
gebis

XXX.XXX.161.51

ty miry jsou pro jednoho nebo dokonce pro dva leguany dostacujici?no potes banbuh.to je jako bys spal v posteli 1 krat 1 metr.ja mel leguany ktere meli az 175cm.a to at mi nikdo netvrdi ze 2 tretiny pripadaji na ocas.to by byl alibismus.to v te posteli 1 krat 1 metr,taky muzes jeste pokrcit nohy.to by jsme mohli chovat treba gekonciky nocni v terarku 20cm na 20cm na 20cm.ja nevim jak ty krokodyle,ale ja jsem choval leguany nekolik let a mel na 3 legose terarko 3m dlouhe,2m siroke a 2,5m vysoke.a reknu vam,jak zaclo samcovi "hrabat" tak to byl pekny srumec... budme trosku soudni a zkusme nasim milackum v zajeti dat ty nejlepsi podminky...a co se tech ostatnich jesteru tyka,tak to je fakt blbost,uz si nekdy videl jak skocil leguan ktery ma 1,5m z 1 m na na baziliska ktery ma 70 cm?pri stavbe tela a mohutnosti baziliska se asi nemusim dal rozepisovat co by se mohlo stat... s temi zelvami vcelku souhlasim,ale jen s temi ktere jsou bylozrave.at si kazdy pred tim nez si poridi nejake zvire neco o nem prostudoval a taky kolik mista,penez a casu muze do toho vrazit,protoze nekdy je opravdu drazsi poridit si terarko nez zvire do neho.a to je prave priklad leguana zeleneho....- jen na zaver,podle zadavatele prispevku je to asi novacek,tak prosim vsechny zkusenejsi chovatele aby novackum radili objektivne.-a jeste pro krokodyla,neber to prosim osobne,i ja uz potreboval jednou tvou radu a ta se osvedcila,dodatecne diky za ni.-hodne uspechu vsem preje gebis

28.3.2010 15:37
krokodyl

XXX.XXX.69.70

Já se nehodlám dohadovat o číslech, záleží i hodně na vybavení, na kolik využije velkou plochu dna je otázkou (jen pro příměr, měřím 178 cm, takže ta postel by byla dobrá alespoň 2 x 1,5 m:-)), ale srovnávat potřeby primáta a plaza je poněkud naivní přístup). 2 x 1,2 x 1,5 (psal jsem, že lépe vyšší) m opravdu pro jednoho (nejhůř i pár) postačí neboť, když samcovi začne hrabat, tak na velikosti nádrže v podstatě nezáleží a nevěřím, že půlmetr až metr navíc něco moc ovlivní. Jde o minimální rozměry , kdy průměrná zvířata mívají okolo 1,3 - 1,5 m v dospělosti. Dále existuje možnost vypouštění leguánů do místnosti, kterou řada chovatelů úspěšně využívá. Je to můj názor, můžete ho pro zajímavost srovnat s doporučením ústřední komise ministerstva zemědělství pro tuto problematiku pro daný druh (jen nezapomeňte, že tam doporučené rozměry terária pro ještěry jsou násobky těla - tedy ne celkové délky ještěra).
Chov s bazilišky opravdu vcelku funguje a ještě jsem nezažil, že by dospělý leguán skočil na baziliška (obráceně ano, ale samozřejmě bez následků), ale zcela to vyloučit nemohu, navíc nelze vyloučit, že některý jedinec leguána je dravější než většina jeho druhu. Proto také na konci zmiňuji, že nejlepší je kombinovat jen příslušníky opačného pohlaví jednoho druhu. A sám jsem spíše odpůrce kombinovaných chovů.
U želv bych byl opatrný i u vodních, minimálně jim může konec ocasu leguána ve vodě přijít k chuti. S pozdravem O. Škach

P.S.: Ona ta diskuze o rozměrech je vcelku nekonečná a často víc záleží na podmínkách a vybavení než na pár dcm navíc. Ale souhlasím s Vámi, že větší rozměr není jistě na škodu.

28.3.2010 21:46
alofokluke

XXX.XXX.12.58

Já jsem se jen ptal a né že si chci koupit do toho tera nové zvíře !!! já si myslím ze mu to zatím stací leguán má cca 40cm tak mu e to zatíám aji velké pak bude mít vyhrazený pokoj pach chci dát fota jsme na iFaunu

Přidejte reakci

Přidat smajlík