Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.6.2006 14:38

Prosím zkušené chovatele, aby se podělili o svoje zkušenosti s vytápěním větších otevřených (nebo jen z části krytých) terárií pro želvy. Ať dělám, co dělám, žárovkou to na potřebnou teplotu nevytopím, topné kameny nejsou pro želvy vhodné a nic jiného mě nenapadá.

5.6.2006 16:07

katkapejsova napsal(a):
Prosím zkušené chovatele, aby se podělili o svoje zkušenosti s vytápěním větších otevřených (nebo jen z části krytých) terárií pro želvy. Ať dělám, co dělám, žárovkou to na potřebnou teplotu nevytopím, topné kameny nejsou pro želvy vhodné a nic jiného mě nenapadá.

Jak máš velké terárium a co tam máš za žárovku??

5.6.2006 21:19

katkapejsova napsal(a):

Zkus infralampy, já je používám ve skleníku a když je želvám zima tak si teplo najdou.

6.6.2006 08:31

wita napsal(a):
Jak máš velké terárium a co tam máš za žárovku??

Terárium 100 x 38 x 40 cm (d, š, v) a mám tam spot žárovku 60 W a UV zářivku Repti Glo 8.0. Problém je v tom, že želva je většinu času zalezlá v úkrytu a pod žárovku se sama nahřát většinou nejde. Původní majitel mi říkal, že má v teráriu výhřevný kámen, na který si želvy vlezou a tam spí, ale nezdá se mi to moc vhodné. Mám želvu Malacochersus tornieri.

6.6.2006 10:26

katkapejsova napsal(a):
Terárium 100 x 38 x 40 cm (d, š, v) a mám tam spot žárovku 60 W a UV zářivku Repti Glo 8.0. Problém je v tom, že želva je většinu času zalezlá v úkrytu a pod žárovku se sama nahřát většinou nejde. Původní majitel mi říkal, že má v teráriu výhřevný kámen, na který si želvy vlezou a tam spí, ale nezdá se mi to moc vhodné. Mám želvu Malacochersus tornieri.

zabuduj ten topny kabel nekam do te skalky, kterou pouzivas jako ukryt - ona si na nej nebo pod nej vleze jak bude potrebovat.

6.6.2006 10:34

katkapejsova napsal(a):

Já mám dobré zkušenosti s lineárními halogenovými lampami. Vyrábí se tuším od 60W a běžně jsou k dostání ve watážích 100W, 150W, 200W, 300W. Celé těleso se dá koupit vceku levně v OBI, Bauhaus, Baumax za pár kaček.

Například: Venkovní reflektor 150 W IP44, bílý stojí 89Kč

6.6.2006 14:06

katkapejsova napsal(a):

Ta 60 W žárovka Ti stačí. Není potřeba dávat větší. Je potřeba topit tak od 8 ráno do 19-20 hodin večer. Já tedy osobně želvy nechovám, ale když bude chtít tak si vleze pod žárovku a zas když jí bude vedro tak pujde jinam. Ve velkých vedrech mám na terária časovač a od 11 do 15 hodiny odpoledne vůbec netopím.

6.6.2006 22:12

ccerdo napsal(a):
Zkus infralampy, já je používám ve skleníku a když je želvám zima tak si teplo najdou.

Otevřené terárium svícením shora prostě nevytopíte, nebo jen za cenu značného příkonu a vytápění celé místnosti. Ta 60W bodovka by měla stačit na lokální vyhřátí, ale pokud pod ni želva nejde, tak bych jí klidně nechal i ten topný kámen. Pokud vím, tak hlavní výhrada k topným kamenům spočívá v tom, že se na nich zvířata dehydratují, pokud na nich tráví mnoho času. Tak si pořiďte kámen s minimálním příkonem a pustťe ho přes spínací hodiny třeba jenom na odpoledne. A nechte ho želvě v úkrytu. A připomínku, že teplo mají mít želvy hlavně shora, bych nebral tak dogmaticky. V lokalitách, kde Vaše želva žije, je přes den na přímém slunci k nevydržení, takže se spíš vpodvečer ohřívá od nahřátých skal, než aby se v poledne vyhřívala na slunci.

7.6.2006 08:21

hambun napsal(a):
Otevřené terárium svícením shora prostě nevytopíte, nebo jen za cenu značného příkonu a vytápění celé místnosti. Ta 60W bodovka by měla stačit na lokální vyhřátí, ale pokud pod ni želva nejde, tak bych jí klidně nechal i ten topný kámen. Pokud vím, tak hlavní výhrada k topným kamenům spočívá v tom, že se na nich zvířata dehydratují, pokud na nich tráví mnoho času. Tak si pořiďte kámen s minimálním příkonem a pustťe ho přes spínací hodiny třeba jenom na odpoledne. A nechte ho želvě v úkrytu. A připomínku, že teplo mají mít želvy hlavně shora, bych nebral tak dogmaticky. V lokalitách, kde Vaše želva žije, je přes den na přímém slunci k nevydržení, takže se spíš vpodvečer ohřívá od nahřátých skal, než aby se v poledne vyhřívala na slunci.

Děkuji za odpověď. Mohl byste ještě konkrétně napsat, jaký příkon by ten kámen měl mít? A nebo jaká teplota na povrchu kamene by byla vhodná. Můžu ho tedy želvě položit na dno úkrytu, nebo by snad bylo lepší udělat z něj strop?

7.6.2006 11:14

katkapejsova napsal(a):
Děkuji za odpověď. Mohl byste ještě konkrétně napsat, jaký příkon by ten kámen měl mít? A nebo jaká teplota na povrchu kamene by byla vhodná. Můžu ho tedy želvě položit na dno úkrytu, nebo by snad bylo lepší udělat z něj strop?

Na Exotice jsem kupoval kámen s příkonem 9W - to je moc. Možná, že by měli i 6wattový, ten by měl bohatě stačit. Eventuálně by se mohl pustit přes trafo. Pokud na něj položíte ruku, měl by jen lehounce hřát, sotva znatelně. Někde se tu i řešil problém stavby takového kamene s požadovaným příkonem, ale nějak jsem to nenašel. Důležité je, aby si želva mohla vybrat, jestli bude v úkrytu s topením, či bez něj - čili více úkrytů. Ale stejně bych ho nenechal běžet pořád - určitě ne večer a v noci, pravidelné kolísání teplot je žádoucí i u teplomilných druhů. A buď bych ho nechal zdola, nebo ze strany, shora bych se bál, že že ho želva utrhne.
Zdravím

Přidejte reakci

Přidat smajlík