Dobrý den,
mám asi 6letého HK a posledních pár měsíců odmítá přijímat část potravy a ze dvou potkanů sní jen jednoho.
Paraziti
- po prohlídce šupin jsem nic nenašel.
Bakterie
- Možná ano, ale jak se projevuje onemocnení bakteriemi?
Plísně
- Na kůži nejsou žádné známky ztluštění, zrohovatění kůže.
Anorexie
- V terárii se snažím udržovat teplotu 26 stupňů, čistotu, v teráriu mám piliny a neustálou vodu, krmím ho potkanami o velikosti 10 - 25 cm bez ocasu, v minulosti měl zraněni na špišce nosu asi ve dvou letech, ale zraněni jsem vyčistil a úplně se mu zahojilo. A vnější zranění nemá.
Zvracení
- Nemá
Průjem
- nemá
Zácpa
- Nemá.
Poranění
- nemá
Absces
- Na hlavě před pravím okem má menší bouly na omak je měkčí, ale had na dotek nereáguje.
Hniloba tlamy
- Ustá má čisté bez známky poškození, či zarudnutí. Hnis v tlamě nemá, Zuby má stále všechny a ostré jako břitva.
Bakteriální zápal plic
- Jeho dýchání je normální se zavřenou tlamou jazyk vyplazuje taky normálně, hlen v tlamě nemá, průdušnici jsem neviděl takže nemůžu posoudit.
Eozinofilní inkluze
- Pozřenou potravu nezvrací, ale občas se mi zdá dezorientovaný a občas zvedá hlavu do pravého úhlu a drží jí tak pár minut?
Prosím o radu.Napadla mě samozřejmě i návštěva veterináře, ale ta je docela drahá tak chci napřed zkusit najit důvod onemocnění zde a až poté se obrátit na veterináře.
Děkuji za radu.
Ještě k:
"Pozřenou potravu nezvrací, ale občas se mi zdá dezorientovaný a občas zvedá hlavu do pravého úhlu a drží jí tak pár minut?"
naznačuje možnost IBD, což není moc dobrá vyhlídka.
Jen malá citace na toto téma ze článku Hnízda a kol.: http://veterinarni-ordinace-praha.cz/news/soubor_170.pdf
Zpočátku byla infekce častěji pozorována jako primárně
neurologické, akutní onemocnění u krajt, teprve v posled-
ních letech převažuje počet infikovaných hroznýšů.3,7
U těchto hadů jsou známé nejen protrahované, chronické
infekce, ale i poměrně rychlé průběhy onemocnění. Na roz-
díl od krajt nejsou často u infikovaných hroznýšů dominant-
ními symptomy poruchy CNS (opistotonus, křeče, paralý-
zy), ale například gastrointestinální (zvracení, regurgitace)
a respirační symptomy (pneumonie) nebo jejich kombinace.
Existují i dlouhodobě asymptomatičtí nositelé infekce. Dále
se pozorují stomatitidy, případně kožní změny (dermatitidy).
Postižení CNS (stargazing, křeče) je registrováno u hroz-
nýšů vzácněji a to spíše ve finální fázi onemocnění. Častěj-
ším neurologickým projevem infekce u této skupiny hadů
jsou parézy těla, tremor, nekoordinované pohyby a s tím
spojené dysekdyse.
Terapie není možná a proto doporučujeme u jedinců
s prokázanou infekcí eutanázii. U subklinicky infikovaných
hadů lze zvážit chov v celoživotní separaci. Toto doporuče-
ní považujeme s ohledem na další šírení infekce za velice
problematické. Spontánní remise nejsou dosud popsané,
podle našich zkušeností infikovaní hadi dříve či později uhy-
nou.
Jedinou ochranou je prevence ve formě dlouhodobé
karantény nově přikoupených hadů. Zde doporučujeme
v současnosti s ohledem na dlouhou inkubační dobu,
karanténu až 12 měsíců.
Jinak doporučuji přečíst celé. Ale nechci malovat čerta na zeď, třeba to není ono.
Netvrdím, že to je určitě IBD, podobné příznaky mohou mít i jiné onemocnění, ale od toho už je veterinář, aby to určil.
Jinak 1x za týden 2 potkani je docela dost. Jestli teď žere jen 1x za týden 1 potkana, tak to z hlediska výživy není žádný problém.
Dezorientace a podobné nervové poruchy (pokud se to tak dá interpretovat) a nechutenství mohou být způsobeny i nedostatkem vitamínu B1 (Thyamin - dá se normálně koupit v lékárně). Předávkovat se tím snad ani nedá, takže když mu to zkusíte dát, nic se tím nezkazí. Případně koupit i B-komplex (kde jsou i další vitamíny sk. B).
celestyn
napsal(a):
Zdravim,
no v terárku nemá žádný jiný prostor 26 ° má v celém prostoru +- 2 °, ale zase mu nesvítím celý den takže teplota ráno je třeba 20 - 22° a večer 20 - 24°.
Vas problem je teplota Bc potrebuje lokalne vyhrievanie 35-37 ° vo zvysku teraria staci 24-26° Tieto teploty platia ako cez den tak aj v noci Metabolizmus u hadov zavisi od teploty prostredia Sposob vasho chovu hranici s tyranim zvierat Velmi sa cudujem ze ten had vobec zije
K Vasemu problemu:
- jak se projevuje onemocneni bakteriemi? RUZNE-treba podobne, jako u Vaseho hada! Je nutny udelat vyter z kloaky, ci prudusnice. Pokud je vas had nemocny-zjistite o co jde, i ktere leky na nemoc ucinkuji.
Nekdy je potreba i odber krve.
Jeden potkan tydne-nekteri hadi basti hodne, jini malo. Dokud prijimaji potravu, meli by byt v poradku. Pokud ovsem vas hroznys prijimal drive vice potravy a opravdu casto zveda hlavu-muze se jednat o pocatek nejakeho onemocneni.
Urcite bych zvysil teplotu v terariu. Hroznys by mel mit prumerne kolem 29°C. Tedy i misto v terariu-kde je chladneji a i misto-kde se muze vyhrat-a to kolem 35°C. V noci zhruba o 3-4°C mene.
Pozor take na pruvan. Kolik vidim na internetu terarii s nevhodnym vetranim!!!
Pokud se ani po zvyseni teploty jeho stav neupravi-bude asi nutne navstivit veterinare. Take je mozne vpravit pred krmenim do potravy vitaminy. Minimalne vitamin C-zhruba 100mg-na 1kg zive vahy plaza a D3 Combinal-zhruba 0,1ml/kg. Je mozne pridat i Combinal E, Combinal A , B komplex- 1-2 tablety/kg.
Co se tyce IBD. IBD je ,,osvedceny" strasak. Uz pred mnoha lety se nim strasilo. Napsalo se spoustu clanku o promorenosti chovu v CR. Nyni, kdyz se ukazalo jaky nadbytek hroznysu se rodi v CR-je videt, ze to byl a je nesmysl. Jinak by vetsina hroznysu posla a chov v CR by byl prakticky zlikvidovan. Ano, nekteri veterinarni lekari z IBD maji velmi dobrou zivnost. Nebot zkouska se dela u kazdeho hada vetsinou trikrat a neni levna. Po techto trech zkouskach dostanete potvrzeni, ze vas had PRAVDEPODOBNE ma IBD, nebo PRAVDEPODOBNE nema IBD. Tedy s timto papirem nemate stejne nic v ruce. A pokud se nahodou prokaze opak, nez je v nem napsano-veterinar je z vzdy z obliga. Nebot vlastne nic netvrdi na 100%. IBD nelze na 100% urcit vetsinou ani pitvou!
Mohu prispet i vlastnim prikladem, kdy mel u mne lekar podezreni na onemocneni boreliozou. Pri obou odberech krve jsem byl mirne nachlazen a uz to stacilo, aby vysledky ukazaly-ze udajne mam boreliozu, i po preleceni antibiotiky. Potom se zjistilo-ze vysledky ovlivnilo pouze slabe nachlazeni!
Mohu jen podekovat nasim veterinarum, ze vetsinou ,,neluxuji" zcela zbytecne penezenky nasich chovatelu.
U hada ma mnoho (vetsina) nemoci podobne pruvodni znaky-jako IBD. Tohoto bych se vsak bal-az v posledni rade. Temer vzdy se totiz jedna HLAVNE o dikreditaci nejakeho chovatele, ktery ,,urcite" ma v chovi IBD. Roznasenim takovych ,,zarucenych informaci" se pouze likviduje konkurence.
Pro zajemce o podrobnosti-jako dukaz pro vyse uvedene-zde je preklad clanku o IBD:
http://www.miroslav.moravec.wscnet.cz/
kliknete na veterinarni pece
Miroslav Moravec
Dobrý den , moc prosím o radu ohledně teploty pro hroznýše. Koupila jsem ho od majitele, kdy měl had přes noc i 18°C a přes den něco okolo 25°C.Přijde mi to málo a tak bych se chtěla zeptat, jestli na vyšší teploty navykat postupně a nebo mu tam prostě dát silnou žárovku aby pod ní měl teplotu 35 °C a ať si zvyká? Samozřejmě vím, že musí mít v teráriu určité tepelné zóny.Jestě bych se chtěla zeptat jaká je optimální teplota na nejchladnějším místě v teráriu?