Hroznýš Královský - nemoc

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.9.2010 09:57
celestyn

XXX.XXX.88.237

Dobrý den,

mám asi 6letého HK a posledních pár měsíců odmítá přijímat část potravy a ze dvou potkanů sní jen jednoho.

Paraziti
- po prohlídce šupin jsem nic nenašel.
Bakterie
- Možná ano, ale jak se projevuje onemocnení bakteriemi?
Plísně
- Na kůži nejsou žádné známky ztluštění, zrohovatění kůže.
Anorexie
- V terárii se snažím udržovat teplotu 26 stupňů, čistotu, v teráriu mám piliny a neustálou vodu, krmím ho potkanami o velikosti 10 - 25 cm bez ocasu, v minulosti měl zraněni na špišce nosu asi ve dvou letech, ale zraněni jsem vyčistil a úplně se mu zahojilo. A vnější zranění nemá.
Zvracení
- Nemá
Průjem
- nemá
Zácpa
- Nemá.
Poranění
- nemá
Absces
- Na hlavě před pravím okem má menší bouly na omak je měkčí, ale had na dotek nereáguje.
Hniloba tlamy
- Ustá má čisté bez známky poškození, či zarudnutí. Hnis v tlamě nemá, Zuby má stále všechny a ostré jako břitva.
Bakteriální zápal plic
- Jeho dýchání je normální se zavřenou tlamou jazyk vyplazuje taky normálně, hlen v tlamě nemá, průdušnici jsem neviděl takže nemůžu posoudit.
Eozinofilní inkluze
- Pozřenou potravu nezvrací, ale občas se mi zdá dezorientovaný a občas zvedá hlavu do pravého úhlu a drží jí tak pár minut?

Prosím o radu.Napadla mě samozřejmě i návštěva veterináře, ale ta je docela drahá tak chci napřed zkusit najit důvod onemocnění zde a až poté se obrátit na veterináře.

Děkuji za radu.

27.9.2010 20:16
navay

XXX.XXX.219.132

Jak často dostává ty dva potkany?

27.9.2010 20:31
navay

XXX.XXX.219.132

Ještě k:
"Pozřenou potravu nezvrací, ale občas se mi zdá dezorientovaný a občas zvedá hlavu do pravého úhlu a drží jí tak pár minut?"
naznačuje možnost IBD, což není moc dobrá vyhlídka.
Jen malá citace na toto téma ze článku Hnízda a kol.: http://veterinarni-ordinace-praha.cz/news/soubor_170.pdf

Zpočátku byla infekce častěji pozorována jako primárně
neurologické, akutní onemocnění u krajt, teprve v posled-
ních letech převažuje počet infikovaných hroznýšů.3,7
U těchto hadů jsou známé nejen protrahované, chronické
infekce, ale i poměrně rychlé průběhy onemocnění. Na roz-
díl od krajt nejsou často u infikovaných hroznýšů dominant-
ními symptomy poruchy CNS (opistotonus, křeče, paralý-
zy), ale například gastrointestinální (zvracení, regurgitace)
a respirační symptomy (pneumonie) nebo jejich kombinace.
Existují i dlouhodobě asymptomatičtí nositelé infekce. Dále
se pozorují stomatitidy, případně kožní změny (dermatitidy).
Postižení CNS (stargazing, křeče) je registrováno u hroz-
nýšů vzácněji a to spíše ve finální fázi onemocnění. Častěj-
ším neurologickým projevem infekce u této skupiny hadů
jsou parézy těla, tremor, nekoordinované pohyby a s tím
spojené dysekdyse.

Terapie není možná a proto doporučujeme u jedinců
s prokázanou infekcí eutanázii. U subklinicky infikovaných
hadů lze zvážit chov v celoživotní separaci. Toto doporuče-
ní považujeme s ohledem na další šírení infekce za velice
problematické. Spontánní remise nejsou dosud popsané,
podle našich zkušeností infikovaní hadi dříve či později uhy-
nou.
Jedinou ochranou je prevence ve formě dlouhodobé
karantény nově přikoupených hadů. Zde doporučujeme
v současnosti s ohledem na dlouhou inkubační dobu,
karanténu až 12 měsíců.

Jinak doporučuji přečíst celé. Ale nechci malovat čerta na zeď, třeba to není ono.

27.9.2010 22:03
celestyn

XXX.XXX.217.41

Jednou za týden.

27.9.2010 22:10
celestyn

XXX.XXX.217.41

Díky za okaz na pdf článek určitě ho proštuduju a zvěrolékař mě nemine. Jenom doufám, že to neskončí eutanásií páč mu zrovna realizuju větší terárko.

27.9.2010 22:58
navay

XXX.XXX.219.132

Netvrdím, že to je určitě IBD, podobné příznaky mohou mít i jiné onemocnění, ale od toho už je veterinář, aby to určil.
Jinak 1x za týden 2 potkani je docela dost. Jestli teď žere jen 1x za týden 1 potkana, tak to z hlediska výživy není žádný problém.

Dezorientace a podobné nervové poruchy (pokud se to tak dá interpretovat) a nechutenství mohou být způsobeny i nedostatkem vitamínu B1 (Thyamin - dá se normálně koupit v lékárně). Předávkovat se tím snad ani nedá, takže když mu to zkusíte dát, nic se tím nezkazí. Případně koupit i B-komplex (kde jsou i další vitamíny sk. B).

29.9.2010 10:41
ado

XXX.XXX.227.160

Tých 26°C je teplota v celom teráriu alebo má ešte možnosť presunúť sa na teplejšie miesto? Nepíšete aký je had veľký a či je to samec alebo samica. Každopádne 6 ročné zviera veľa žrádla nepotrebuje, a intervaly kŕmenia by mohli byť kľudne dlhšie.

30.9.2010 23:33
celestyn

XXX.XXX.217.41

Zdravim,

no v terárku nemá žádný jiný prostor 26 ° má v celém prostoru +- 2 °, ale zase mu nesvítím celý den takže teplota ráno je třeba 20 - 22° a večer 20 - 24°.

19.3.2011 22:10
tattoounderworld

XXX.XXX.213.151

Překrmuješ, je bachratý, a leze mu to na mozek..

21.3.2011 13:01
snake77

XXX.XXX.159.163

celestyn napsal(a):
Zdravim,

no v terárku nemá žádný jiný prostor 26 ° má v celém prostoru +- 2 °, ale zase mu nesvítím celý den takže teplota ráno je třeba 20 - 22° a večer 20 - 24°.

Vas problem je teplota Bc potrebuje lokalne vyhrievanie 35-37 ° vo zvysku teraria staci 24-26° Tieto teploty platia ako cez den tak aj v noci Metabolizmus u hadov zavisi od teploty prostredia Sposob vasho chovu hranici s tyranim zvierat Velmi sa cudujem ze ten had vobec zije

22.3.2011 09:03
m_tera

XXX.XXX.185.10

K Vasemu problemu:
- jak se projevuje onemocneni bakteriemi? RUZNE-treba podobne, jako u Vaseho hada! Je nutny udelat vyter z kloaky, ci prudusnice. Pokud je vas had nemocny-zjistite o co jde, i ktere leky na nemoc ucinkuji.
Nekdy je potreba i odber krve.
Jeden potkan tydne-nekteri hadi basti hodne, jini malo. Dokud prijimaji potravu, meli by byt v poradku. Pokud ovsem vas hroznys prijimal drive vice potravy a opravdu casto zveda hlavu-muze se jednat o pocatek nejakeho onemocneni.
Urcite bych zvysil teplotu v terariu. Hroznys by mel mit prumerne kolem 29°C. Tedy i misto v terariu-kde je chladneji a i misto-kde se muze vyhrat-a to kolem 35°C. V noci zhruba o 3-4°C mene.
Pozor take na pruvan. Kolik vidim na internetu terarii s nevhodnym vetranim!!!
Pokud se ani po zvyseni teploty jeho stav neupravi-bude asi nutne navstivit veterinare. Take je mozne vpravit pred krmenim do potravy vitaminy. Minimalne vitamin C-zhruba 100mg-na 1kg zive vahy plaza a D3 Combinal-zhruba 0,1ml/kg. Je mozne pridat i Combinal E, Combinal A , B komplex- 1-2 tablety/kg.
Co se tyce IBD. IBD je ,,osvedceny" strasak. Uz pred mnoha lety se nim strasilo. Napsalo se spoustu clanku o promorenosti chovu v CR. Nyni, kdyz se ukazalo jaky nadbytek hroznysu se rodi v CR-je videt, ze to byl a je nesmysl. Jinak by vetsina hroznysu posla a chov v CR by byl prakticky zlikvidovan. Ano, nekteri veterinarni lekari z IBD maji velmi dobrou zivnost. Nebot zkouska se dela u kazdeho hada vetsinou trikrat a neni levna. Po techto trech zkouskach dostanete potvrzeni, ze vas had PRAVDEPODOBNE ma IBD, nebo PRAVDEPODOBNE nema IBD. Tedy s timto papirem nemate stejne nic v ruce. A pokud se nahodou prokaze opak, nez je v nem napsano-veterinar je z vzdy z obliga. Nebot vlastne nic netvrdi na 100%. IBD nelze na 100% urcit vetsinou ani pitvou!
Mohu prispet i vlastnim prikladem, kdy mel u mne lekar podezreni na onemocneni boreliozou. Pri obou odberech krve jsem byl mirne nachlazen a uz to stacilo, aby vysledky ukazaly-ze udajne mam boreliozu, i po preleceni antibiotiky. Potom se zjistilo-ze vysledky ovlivnilo pouze slabe nachlazeni!
Mohu jen podekovat nasim veterinarum, ze vetsinou ,,neluxuji" zcela zbytecne penezenky nasich chovatelu.
U hada ma mnoho (vetsina) nemoci podobne pruvodni znaky-jako IBD. Tohoto bych se vsak bal-az v posledni rade. Temer vzdy se totiz jedna HLAVNE o dikreditaci nejakeho chovatele, ktery ,,urcite" ma v chovi IBD. Roznasenim takovych ,,zarucenych informaci" se pouze likviduje konkurence.
Pro zajemce o podrobnosti-jako dukaz pro vyse uvedene-zde je preklad clanku o IBD:
http://www.miroslav.moravec.wscnet.cz/
kliknete na veterinarni pece

Miroslav Moravec

22.3.2011 10:22
celestyn

XXX.XXX.88.237

Dobrý den,

děkuji za rozsáhlou odpověď. Provedl jsem pár opatření a to hlavně zvětšení teploty v teráriu díky nové rekonstrukci. Had momentálně přijíma normálně a nejeví známky minulé domělé nemoci. Potrovu jsem obohatil o pár kapek vitamínu D.

24.3.2011 22:57
albinosnakes

XXX.XXX.184.216

smajlíksouhlasím - uvedené teploty jsou pro mladého hroznýše na hranici přežívání a je velký div, že vůbec ještě žije.smajlík

30.1.2013 12:57
hrozna

XXX.XXX.30.12

Dobrý den , moc prosím o radu ohledně teploty pro hroznýše. Koupila jsem ho od majitele, kdy měl had přes noc i 18°C a přes den něco okolo 25°C.Přijde mi to málo a tak bych se chtěla zeptat, jestli na vyšší teploty navykat postupně a nebo mu tam prostě dát silnou žárovku aby pod ní měl teplotu 35 °C a ať si zvyká? Samozřejmě vím, že musí mít v teráriu určité tepelné zóny.Jestě bych se chtěla zeptat jaká je optimální teplota na nejchladnějším místě v teráriu?

1.2.2013 01:11
albinosnakes

XXX.XXX.178.211

určitě je lepší teplotu zvyšovat postupně a nechat hadovi možnost si vybírat teplejší a chladnější místa. Každopádně ale rychle zvednout v noci nad 24 a ve dne nad 28. Pro zvíře ochlazované na 18 st. , ale může být už pozdě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík