Dobrý den,
před Vánocemi jsem si pořídil mladého (cca měsíc starého) hroznýše královského. Jak mi bylo řečeno, ještě ten den jsem mu předložil malou myšku a sice mu to trvalo, ale ulovil si ji a bez problémů spořádal. Za týden jsem mu předložil druhou myš, kterou ulovil v okamžiku, ale druhý den vyvrhnul. Počkal jsem tedy 3-4 dny (mezitím se vykálil) a předložil mu novou myš. Znovu vyvrhnul následující den. Bylo mi porazeno předložit menší potravu, avšak na potkaní holata nereágoval. Dostal další myš a vše se opakovalo. Dal jsem mu další pauzu a předložil malou myšku, avšak na tu nereágoval (spíš se bál). Asi jsem zazmatkoval, ale kvůli strachu o něj (už vypadá pohuble) jsem ho nakrmil uměle malou myškou. Vše vypadalo v pohodě, pak si ale vlezl do vody a myš znovu vyvrhnul.
V teráriu jsou jako substrát použity hobliny, k vytápění topný kámen a na pití a koupání má mysku s vodou. Původním chovatelem mi bylo řečeno, že úkryt není potřeba, má tedy jen větve na lezení.
+ Včera a dnes začal chvilkami zaklánět hlavu.
Prosím poraďte, co bych měl dělat.
To že mladý had potravu vyvrhne může být naprosto běžné. Při krmení po 3 dnech je to dokonce očekávatelné. To může způsobit mnoho faktorů. Nejhorší chybou je, ale potom takové zvíře rychle opět nakrmit. Zvracení mu docela silně rozhodí trávení (a celkovou homeostázu) a trvá minimálně 10 - 14 než se dá dopořádku. V této době v žádném případě nekrmit, jen zajistit dostatečné napájení - i za cenu naložení hada na několik minut denně do nádobky s vodou, pokud nemáte jistotu, že pije sám. Teprve potom znovu pomalu rozkrmovat - menší myškou a držet minimálně 7 -10 denní interval alespoň 2 měsíce. Pokud bude normálně trávit, může se interval zkracovat a velikost potravy zvětšovat. Pokud už je zvíře takto rozhozené, je možné mu dát 1/8 entizolu po 3 dny - při dodržení výšše uvedeného postupu s krmením.
To že zaklání hlavu může mít nejrůznější důvody - po opakovaném vyvrhávíní bude dehydrovaný, absence vit. B, atd. Samozřejmě každého napadne i IBD - to by teoreticky mohl být i důvod zvracení, ale nejdříve bych vyloučil uvedené chyby v krmení a uvidíte jestli se to spraví. Úkryt není podstatný - důležitější je místo na vyhřívání, které bude mladý hádek využívat. V tomto věku preferují teploty nad 30°C a pokud leží někde na dně v úkrytu, kde je třeba 25 st., tak je to málo.
albinosnakes
No to je mi líto. Ale po takových několik zvracení tak rychle za sebou u tak malého zvířete byla prognóza velmi špatná.
Příště opatrněji s rychlými řešeními. hadi jakožto studenokrevná zvířata mají pomalejší metabolismus a většinou je dost času se nejdřív poradit než se vrhat do aktuní léčby. Pokud byste sháněl nového hroznýška, máme tu ještě 3 poslední kousky z loňských obyčejných mláďat. (a samozřejmě řadu barevných forem).
albinosnakes