Dobry den, mam Boa constrictor (cca 2-3 mesice stary) a bohuzel je napaden roztoci. Zitra planuji pouziti pripravku Neostomosan na terarium i hada (vse v terarku ceka jinak vymena), ale zajimalo by me, jak pouzit pripravek na hada samotneho. Staci postrikat jej rozprasovacem, nebo jej nejakym zpusobem potrit? A hlave se urcite vyhnout, nebo je mozne ji osetrit takto taky?
Predem moc dekuji za odpovedi.
Nedávno jsme neostomosan používali - i po opakovaných postřicích se po několika dnech roztoči znovu objevili. Vyřešili jsme to tak, že hady v přípravku celé vykoupeme. Namočí se celí i s hlavou na několik vteřin a žádnému se nic nestalo. Od tohoto opatření se už na nich roztoči neobjevili. Je to ale dost drastický způsob a proto radši využíváme frontline, který stačí lehce nastříkat. Při aplikaci jakéhokoliv přípravku proti roztočů je nesmysl chránit hlavu, oči atd. Právě tam se často roztoči schovávají a jsou schopní postřik přežít, když tuto oblast neošetříte.
Tak dnes jsem jej v pripravku vykoupal (v pomeru 1:400), jak jste popisoval - ponorit i s hlavou na maly okamzik. Z pocatku hur dychal, ale pak se uklidnil a zacal se odirat o steny teraria atd., neuveritelne kolik jich z neho spadlo, kdyz vezmu, ze jsem jich na nem napocital max. 10 najednou. Tak snad to bude v poradku :-). Jeste jsem se chtel zeptat, kdy bych ho mohl zkusit nakrmit a jestli se da postrik pouzit na hlodavce, napr. 2 dny pred krmenim, abych minimalizoval riziko zavleceni novych roztocu?
Dekuji. Jeste jsem se chtel zeptat, had vydava - smerem od tlamy - jakoby pukave zvuky (nijak hlasite), nevite cim by to mohlo byt? Jestli neni nejak podchlazeny.
+ dlouho jsem ho nevidel vyplazovat jazyk, ale zase mel by mit pred svlekem (i kdyz oci ma zakalene uz cca tyden).
Dekuji za odpoved.
Pukavé zvuky netuším co tím myslíte. Dělá se mu u nosních dírek nějaká bublina? Při podchlazení by spíše sípal nebo chrčel. každopádně dodržujte teplotu nad 30 °C nejlépe bez nočního poklesu (nebo jen minimální - 2-3 °C).
Jestli je celkově oslabený ohlídejte i to svlékání. Jakmile se po odkalení nezačne v termínu svlékat naložte ho na několik hodin do vlažné vody a pomožte mu svlečku sundat.
Pisu, protoze muj had ma oci odkalene jiz zhruba ty 3 dny (je cca 3 mesice stary). O to by zase tak neslo, ale kdyz se zdalo, ze uz se svlikat bude, od okraju tlamy se mu jiz kuze odlupovala, tak dnes zas vypadal normalne, jakoby si to rozmyslel. Jde o muj prvni svlek hada a po te bohuzel neprijemne zkusenosti s prvnim hadem nechci ponechat radeji nic jen tak. Dekuji tedy za pochopeni :)
no to je špatné, to chce hned naložit do vlažné vody na cca hodinu a zkusit ho svléknout nebo nechat naloženého ve vodě přes noc a svléknout až druhý den. Stačí plastová miska s tak 1 - 1,5cm vody ať se neutopí a pozor na větrání - některé misky jsou po uzavření vzduchotěsné. Pokud by se to nechalo stará kůže zaschla na hadovi většinou půjde prakticky hned do svleku a pak se to musí pečlivě ohlídat. Každopádně zkontrolujte vlhkost - zřejmě máte v teráriu moc sucho.
Jestli s tím nemáte zkušenosti, tak ho nechte namočenýho přes noc. To už na něm bude ta stará kůže úplně volná. Možná se svlékne i sám. Pokud ne, půjde jen o to svlečku sundat a uvolnit, pokud bude někde zaschlá k nové kůži. Hlavně zkontrolujte hlavu - oči a konec ocasu - to jsou problematická místa, kde zaschlá stará kůže může dělat problémy. Jestli to bude nějak horší - svlečka se vůbec neuvolní, tak to radši nechte na příští svlek. V takovém případě se postupuje od tlamy - opatrně uvolnit velké štítky kolem tlamy a pomalu, pokud možno vcelku kůži uvolňovat dál. Za hlavou už to musí jít samo. V žádném případě není dobré to nějak trhat po kouskách. To je lepší opět nechat na další svlek.
Dekuji za rady :). Dneska jsme hada svlikli podle vasich rad a bez problemu. Kuze se nikde neprotrhla a oci sli taky relativne hladce. Takze jeste jednou dekuji. Mel bych ale jeste jeden posledni dotaz a to ohledne toho jazyka. Uz to bude asi tyden, co jsem jej nevidel zkoumat takto okoli. Za tu dobu nezral, takze poraneny byt nemuze. Je to v poradku? .. Dekuji za pochopeni a jeste jednou za rady :)
to opravdu nevím. Už jsem slyšel o hadech s vrozenými problémy s jazykem - kratší, špatně vyplazující atd., ale pokud do nedáívna bylo vše vpořádku, tak nevím co se mohlo stát. Myslím, že to bude jen menší aktivitou a jazyk bude vpořádku. Zkuste ho chytit a prohlédnout tlamu, jestli není poraněný. Jinak to může být i reakce na ten neostomosan - prostě ho to natolik "otrávilo", že teď nechce "čichat". Každopádně nejdřív vyřešte ty ostatní problémy - roztoče, svlékání a teprve, když se potom toto nespraví, tak bych se tím nějak zabýval.