Neostomosan - pouziti i na hlavu nebo ne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.1.2011 22:59
grinch

XXX.XXX.172.82

Dobry den, mam Boa constrictor (cca 2-3 mesice stary) a bohuzel je napaden roztoci. Zitra planuji pouziti pripravku Neostomosan na terarium i hada (vse v terarku ceka jinak vymena), ale zajimalo by me, jak pouzit pripravek na hada samotneho. Staci postrikat jej rozprasovacem, nebo jej nejakym zpusobem potrit? A hlave se urcite vyhnout, nebo je mozne ji osetrit takto taky?

Predem moc dekuji za odpovedi.

21.1.2011 00:09
albinosnakes

XXX.XXX.184.216

Nedávno jsme neostomosan používali - i po opakovaných postřicích se po několika dnech roztoči znovu objevili. Vyřešili jsme to tak, že hady v přípravku celé vykoupeme. Namočí se celí i s hlavou na několik vteřin a žádnému se nic nestalo. Od tohoto opatření se už na nich roztoči neobjevili. Je to ale dost drastický způsob a proto radši využíváme frontline, který stačí lehce nastříkat. Při aplikaci jakéhokoliv přípravku proti roztočů je nesmysl chránit hlavu, oči atd. Právě tam se často roztoči schovávají a jsou schopní postřik přežít, když tuto oblast neošetříte.

21.1.2011 21:15
grinch

XXX.XXX.172.82

Tak dnes jsem jej v pripravku vykoupal (v pomeru 1:400), jak jste popisoval - ponorit i s hlavou na maly okamzik. Z pocatku hur dychal, ale pak se uklidnil a zacal se odirat o steny teraria atd., neuveritelne kolik jich z neho spadlo, kdyz vezmu, ze jsem jich na nem napocital max. 10 najednou. Tak snad to bude v poradku :-). Jeste jsem se chtel zeptat, kdy bych ho mohl zkusit nakrmit a jestli se da postrik pouzit na hlodavce, napr. 2 dny pred krmenim, abych minimalizoval riziko zavleceni novych roztocu?

21.1.2011 22:55
albinosnakes

XXX.XXX.184.216

Není zrovna dobré, aby přípravek had žral. Takže buď ho vykoupejte v čisté vodě a teprve potom krmit nebo radši pár dní počkat. Určitě bych ho nestříkal na hlodavce před krmením. Je možné ho použít na živé hlodavce i celé zařízení, ale v nějakém min. týdenním odstupu od krmení.

23.1.2011 15:39
grinch

XXX.XXX.142.56

Dekuji. Jeste jsem se chtel zeptat, had vydava - smerem od tlamy - jakoby pukave zvuky (nijak hlasite), nevite cim by to mohlo byt? Jestli neni nejak podchlazeny.

+ dlouho jsem ho nevidel vyplazovat jazyk, ale zase mel by mit pred svlekem (i kdyz oci ma zakalene uz cca tyden).
Dekuji za odpoved.

23.1.2011 15:38
grinch

XXX.XXX.142.56

Dekuji. Jeste jsem se chtel zeptat, had vydava jakoby pukave zvuky (nijak hlasite), nevite cim by to mohlo byt? Jestli neni nejak podchlazeny.

+ dlouho jsem ho nevidel vyplazovat jazyk, ale zase mel by mit pred svlekem (i kdyz oci ma zakalene uz cca tyden).
Dekuji za odpoved.

23.1.2011 21:39
albinosnakes

XXX.XXX.184.216

Pukavé zvuky netuším co tím myslíte. Dělá se mu u nosních dírek nějaká bublina? Při podchlazení by spíše sípal nebo chrčel. každopádně dodržujte teplotu nad 30 °C nejlépe bez nočního poklesu (nebo jen minimální - 2-3 °C).
Jestli je celkově oslabený ohlídejte i to svlékání. Jakmile se po odkalení nezačne v termínu svlékat naložte ho na několik hodin do vlažné vody a pomožte mu svlečku sundat.

23.1.2011 21:48
grinch

XXX.XXX.172.82

Ten zvuk zni, jako kdyby nejake bublinky praskaly. Nekdy jde slyset, i kdyz jen otevru terarko a posloucham, jindy se musim fakt snazit a chvilemi zas vubec nic. Bubliny ale zadne viditelne nema.

24.1.2011 20:17
albinosnakes

XXX.XXX.184.216

Takhle na dálku vám mohu poradit jedině zvýšení teploty a max. vit. C. Pokud by bylo podezření na pneumonii musel byste k veterináři pro antibiotika.

28.1.2011 20:57
grinch

XXX.XXX.172.82

Jeste jeden dosti trivialni dotaz bych mel. Jak dlouho po odkaleni oci asi trva, nez se had vysvlece?(v prumeru) .. Predem dekuji za odpoved.

28.1.2011 22:58
albinosnakes

XXX.XXX.184.216

Je to různé podle stáří a druhu hada - u mláďat cca 1-2 dny u dospělých 3-4 dny.

28.1.2011 23:07
grinch

XXX.XXX.172.82

Pisu, protoze muj had ma oci odkalene jiz zhruba ty 3 dny (je cca 3 mesice stary). O to by zase tak neslo, ale kdyz se zdalo, ze uz se svlikat bude, od okraju tlamy se mu jiz kuze odlupovala, tak dnes zas vypadal normalne, jakoby si to rozmyslel. Jde o muj prvni svlek hada a po te bohuzel neprijemne zkusenosti s prvnim hadem nechci ponechat radeji nic jen tak. Dekuji tedy za pochopeni :)

28.1.2011 23:16
albinosnakes

XXX.XXX.184.216

no to je špatné, to chce hned naložit do vlažné vody na cca hodinu a zkusit ho svléknout nebo nechat naloženého ve vodě přes noc a svléknout až druhý den. Stačí plastová miska s tak 1 - 1,5cm vody ať se neutopí a pozor na větrání - některé misky jsou po uzavření vzduchotěsné. Pokud by se to nechalo stará kůže zaschla na hadovi většinou půjde prakticky hned do svleku a pak se to musí pečlivě ohlídat. Každopádně zkontrolujte vlhkost - zřejmě máte v teráriu moc sucho.

29.1.2011 00:07
grinch

XXX.XXX.172.82

Takze bych jej mel dat do vlazne vody a zkusit kuzi sam svlect? Zda se mi to lehce drasticke. Abych ho zbytecne svou neohrabanosti moc nestresoval. Ale pokud to timto zpusobem jde, pokusim se. A zhruba jak na to?

29.1.2011 01:21
albinosnakes

XXX.XXX.184.216

Jestli s tím nemáte zkušenosti, tak ho nechte namočenýho přes noc. To už na něm bude ta stará kůže úplně volná. Možná se svlékne i sám. Pokud ne, půjde jen o to svlečku sundat a uvolnit, pokud bude někde zaschlá k nové kůži. Hlavně zkontrolujte hlavu - oči a konec ocasu - to jsou problematická místa, kde zaschlá stará kůže může dělat problémy. Jestli to bude nějak horší - svlečka se vůbec neuvolní, tak to radši nechte na příští svlek. V takovém případě se postupuje od tlamy - opatrně uvolnit velké štítky kolem tlamy a pomalu, pokud možno vcelku kůži uvolňovat dál. Za hlavou už to musí jít samo. V žádném případě není dobré to nějak trhat po kouskách. To je lepší opět nechat na další svlek.

29.1.2011 14:45
grinch

XXX.XXX.142.56

Dekuji za rady :). Dneska jsme hada svlikli podle vasich rad a bez problemu. Kuze se nikde neprotrhla a oci sli taky relativne hladce. Takze jeste jednou dekuji. Mel bych ale jeste jeden posledni dotaz a to ohledne toho jazyka. Uz to bude asi tyden, co jsem jej nevidel zkoumat takto okoli. Za tu dobu nezral, takze poraneny byt nemuze. Je to v poradku? .. Dekuji za pochopeni a jeste jednou za rady :)

29.1.2011 15:00
albinosnakes

XXX.XXX.184.216

to opravdu nevím. Už jsem slyšel o hadech s vrozenými problémy s jazykem - kratší, špatně vyplazující atd., ale pokud do nedáívna bylo vše vpořádku, tak nevím co se mohlo stát. Myslím, že to bude jen menší aktivitou a jazyk bude vpořádku. Zkuste ho chytit a prohlédnout tlamu, jestli není poraněný. Jinak to může být i reakce na ten neostomosan - prostě ho to natolik "otrávilo", že teď nechce "čichat". Každopádně nejdřív vyřešte ty ostatní problémy - roztoče, svlékání a teprve, když se potom toto nespraví, tak bych se tím nějak zabýval.

Přidejte reakci

Přidat smajlík