Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.9.2005 18:41

Pozná někdo pohlaví této želvičky,pošlete prosím své pro porovnání dík moc Petr

27.6.2005 11:47

lujsi napsal(a):
Pozná někdo pohlaví této želvičky,pošlete prosím své pro porovnání dík moc Petr

snad bude plepší foto

27.6.2005 12:21

lujsi napsal(a):
snad bude plepší foto

Ahoj,
u takle malé zelvicky se to poznává spatne. Mohl by to být samecek, ale také nemusí.

30.6.2005 17:17

© acanthos napsal(a):
Ahoj,
u takle malé zelvicky se to poznává spatne. Mohl by to být samecek, ale také nemusí.

Z toho tvýho obrázku je akorát tak poznat, že se jedná o želvu. U malé želvy je to velmi těžké určit, i když je na ní dobře vidět , natož takhle. Zkus to vyfotit znovu, třeba se něco dozvíš. Tady přikládám vzorek samice:

8.8.2005 18:52

lujsi napsal(a):
snad bude plepší foto

koneč ně jsem sehnal někoho kdo ji vyfotil tak to snad bude lepší Petr

8.8.2005 18:54

lujsi napsal(a):
koneč ně jsem sehnal někoho kdo ji vyfotil tak to snad bude lepší Petr

2

8.8.2005 18:55

lujsi napsal(a):
2

a nakonec celá

9.8.2005 09:43

lujsi napsal(a):
a nakonec celá

Ahoj, jedná se na 100% o samici.

10.8.2005 00:15

© acanthos napsal(a):
Ahoj, jedná se na 100% o samici.

nesedí mi fotografie. Na první není ta samá jako na té poslední. U poslední fotky bych si tipnul též samici a u první bych odhadoval taky samici, ale jen odhadoval.
Milan

10.8.2005 00:17

milan napsal(a):
nesedí mi fotografie. Na první není ta samá jako na té poslední. U poslední fotky bych si tipnul též samici a u první bych odhadoval taky samici, ale jen odhadoval.
Milan

omlouvám se, je to tatáž želva, ale zmátli mne na první pohled odlišné věky jedné želvy.
Milan

10.8.2005 10:20

milan napsal(a):
omlouvám se, je to tatáž želva, ale zmátli mne na první pohled odlišné věky jedné želvy.
Milan

Děkuji za odpovědi Petr

10.8.2005 16:46

lujsi napsal(a):
Děkuji za odpovědi Petr

U takto malých jedinců bych vám doporučil neřídit se podle velikosti ocásku, nýbrž podle tvaru posledního páru štítků na plastronu. Srovnejte si tvar s tvarem štítků dospělé samice. Tento tvar se již nezmění, velikost ocasu ano.
Jedná se tedy o samce, nikoli o samici.

10.8.2005 23:24

gerry napsal(a):
U takto malých jedinců bych vám doporučil neřídit se podle velikosti ocásku, nýbrž podle tvaru posledního páru štítků na plastronu. Srovnejte si tvar s tvarem štítků dospělé samice. Tento tvar se již nezmění, velikost ocasu ano.

V tom případě bych si rád tu želvu prohlédl "ručně".
Milan

11.8.2005 09:13

lujsi napsal(a):
a nakonec celá

ještě jedna celá

26.8.2005 18:28

gerry napsal(a):

Ahoj Gerry,
mohl bys prosím popsat, jak se liší ty štítky na plastronu?
Někde jsem četla, že u samice je úhel mezi těmi štítky menší(ostřejší) a u samce větší a že vzdálenost plastron-karapax v zadní části těla želvy je větší u samic. U jak velkých želv už jde podle tohoto kriréria rozlišovat?
Dík moc, S.

5.9.2005 18:41

lujsi napsal(a):
ještě jedna celá

Simbo, poznatek o ostrosti úhlu u jednotlivých pohlaví je správný, ostatně to jde vidět i na fotkách v tomto příspěvku. co se vzdálenosti mezi plastronem a karapaxem týká, tak toto už není pravidlem a i samci mají někdy tuto vzdálenost poměrně velkou. V obou případech se však jedná o ne zcela přesný ukazatel, je třeba si "vypěstovat" ten správný odhad, nejlépe na vlastních mláďatech nebo pokud máte možnost prohlédnout si více zvířat. Zkuste porovnávat jak dospělce, tak mláďata. Velikostní měřítko se samozřejmě mění, ale princip zůstává stejný. Lze tak odhadovat pohlaví u mnoha druhů, samozřejmě jsou i výjimky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík