Namorni.k

XXX.XXX.222.240
Zdravim, včera jsem našel na louce želvu, ale má hodně odřený a oloupaný krunýř. Vypadá jako by si sní hrál pes, spíš loni rány nejsou čerstvé. Zatím jsem jí vykoupal a dal do výběhu k mé již vlastněné želvě. Je aktivní žere běhá. Ale co stím krunýřem? A ještě kdy můžu dát želvy k sobě? zatím jsou ve výběhu odděleně. Je o něco větší něž moje stará
dík
edit: další fotky dám za moment na:http://namornikk.rajce.idnes.cz/
Mno já jsem se záměrně nevyjádřil přesně. Já vím že je to od psa, jak jí strkal po zámkovce. dokonce i znám majitele želvy. Ale protože jí nechal běhat volně po baráku( bez vyhřejvání,mysky s vodou,jídla...) kde padala ze shodů, hrál si s ní pes a ven se dostala jedině proto že skutálela 11schodů a on jí našel jen proto že se mu zasekla sekačka. Rozhodně mu jí nebudu vracet. Našel jsem jí jen poto že jsem tušil kde přezimovala když mu utekla. Rád bych želvě dal lepší život než u něj.
No pokud to víte jistě tak ano. Ale stejně se mi to úplně nezdá. Mě přinesl známý želvu s tím, že už ji nemůže mít, že si pořídil vlčáka.. na několika místech byla procvakaná, nebyla na tom nijak dobře. Ale krunýř takhle prolezlý neměla. Díry v něm měla, místy až do masa, ale bylo vidět, že to má od zubů. Tahle vypadá že to má skoro všude a spíš slezlé..
Jinak tedy na vrchu s tím už nic neuděláte, ale ten spodek bych radši aspoň trochu ošetřila. Já jí to mazala roztokem hypermanganu, ale jen velmi slabým, mělo by to být slabě růžové, prodávají ho v každé lékárně..
A s tím, že znáte majitele se raději nechlubte :). Sice už horsfieldky nespadají pod registrace, ale i přesto musíte mít doklad o původu. Kór k samici se Vám bude hodit až budete mít mimina..
Děkuji, maminka dělá v lékárně tak zejtra přinese....(slabě růžový roztok?) ještě vezmu trus k veteináři, když poradíte pražského nebo neratovického. Možná celou želvu pro jistotu. Za včerejčí reakci se omlouvám byla trochu zbrklá, nebyl jsem v good náladě(na*ranej). Želva je pořád v výběhu...aktivní i za dnešního deště a baští jak nezavřená. Bobek krásnej, močovina bílá jak vápno. Právě jsem byl na kontrole a už hnípe v improvizovanym domečku se senem.
namorni.k
napsal(a):
Děkuji, maminka dělá v lékárně tak zejtra přinese....(slabě růžový roztok?) ještě vezmu trus k veteináři, když poradíte pražského nebo neratovického. Možná celou želvu pro jistotu. Za včerejčí reakci se omlouvám byla trochu zbrklá, nebyl jsem v good náladě(na*ranej). Želva je pořád v výběhu...aktivní i za dnešního deště a baští jak nezavřená. Bobek krásnej, močovina bílá jak vápno. Právě jsem byl na kontrole a už hnípe v improvizovanym domečku se senem.
místo sena SLÁMU - seno snadno hnije a jakáko-li hniloba by jí neprospěla.
Jinak asi nej vet na želvy je MVDr. Hnízdo :
Adresa:
Animal Clinic - MVDr. Jan Hnízdo Čistovická 413/44, 163 00 Praha-Řepy http://www.veterinarni-ordinace-praha.cz
Telefon WORK: +420 235 322 829
Mobil CELL: +420 775 322 829
E-mail: EMAILinfo@animalclinic.cz
--------------------------------------------------------------------------------
Otevírací hodiny:
Den Dopoledne Odpoledne
Pondělí - Pátek 8:00 – 11:30 14:30 – 20:00
Sobota 14:00 – 18:00
va stránkách má i meil tak mu pošlete fotky z rajčete a domluvte se
k "obyč" vetům (pejskařům) nechoďte, nemají o tom většinou ani ponětí a jen "zkouší " a často nasazují zbytečně antibiotika - což je u želv až ta opravdu POSLEDNÍ možnost
jinak vám oběma držím palce (vzhledem k tomu jak si "užívala" do teď )
namorni.k
napsal(a):
Díky, přes řepy docela jezdím tak se tam stavím po domluvě.
Dejte pak vědět jak to dopadlo a co na ní říkal Hnízdo
zrovna nedávno mu vyšla Kniha "Nemoci želv"
V březnu 2011 vychází dlouho připravovaná knížní publikace o nemocech želv. Knihu (přes 500 stran, více než 800 barevných fotografií) vydává německé nakladatelství Chimaira (www.chimaira.de) ve dvou jazycích: anglicky a německy. Publikace je zaměřena na medicínu vodních a suchozemských želv (anatomie, propedeutika, anestezie, chirurgie, diagnostika, terapie...), ale také na prevenci a chov této skupiny plazů. Jedná se v současnosti o nejrozsáhlejší evropský knižní projekt na toto téma.
(citace ze stránek kliniky)