h vysin
napsal(a):
Slouží jí to jako úkryt a zároveň je v něm vlhko, takže ideální prostředí.
Zdravím.Upravuješ ho nějak?Nebo ho tam dáváš čerstvě natrhaný?Já ho také léta u hadů používám.Má ideální vlastnosti ale pozor; z čersvého můžou zvířata celkem spolehlivě získat roztoče nebo klíšťata.Proto ho nechávám po natrhání na vzduchu pořádně vyschnout (nejméně 3 týdny, idealní je měsíc - a nejlépe na slunci).Jinak mi udivuje, že ho každé 4 dny měníte.I když během několika týdnů ztrácí své přirozeně zelené zabarvení, neztrácí žádné jiné vlastnosti. Pro nás je asi nejdůležitější - schopnost zadržovat vodu.Já ho vyměňuji v teráriích né dříve než po měsíci. A mnohdy ho tam nechávám ještě déle.
mira7
napsal(a):
Zdravim, do terária jsem vložil nádobu s vodou a rašeliníkem. Vyměňuji to po 4 dnech. Tak jenom jestli to stačí a jestli hadovi něco nehrozí.
Rašeliník není třeba skutečně tak často měnit. Já jej dávám do terária ihned čerstvý. Pokud jej chci hodně vlhký, tak jej rovněž dám do plastové nádoby (miska, nádoba Velaz - to je ta vana na myši) a když schne, tak tam naleju vodu. Lepší je ale po nasáknutí vodu opět vylít, zvíře pak neleží ve vodě, ale jen vlhkém mechu. Při trvalém ponoření ve vodě dochází k odumírání a následnému hnití stonků rašeliníku, což navíc způsobuje zápach.
Jinak pro současná horka je zvlášť vhodný, hadíci se tam chladí a regulují teplotu i vlhkost. Parazity jsem nihdy z žádné lokality nepřinesl, stejně tak ani houby a plísně! Tato rostlina upravuje kyselost prostředí (pH) tak razantně že se tam ničemu moc nedaří. Řadu let v rašeliníku inkubuji vejce s téměř 100% -ním úspěchem. Pokud jej dáte vysušit, opětovným namočením absorbuje vodu (sice neožije) a "jedeme dál".
Apido-Dharma
napsal(a):
Rašeliník není třeba skutečně tak často měnit. Já jej dávám do terária ihned čerstvý. Pokud jej chci hodně vlhký, tak jej rovněž dám do plastové nádoby (miska, nádoba Velaz - to je ta vana na myši) a když schne, tak tam naleju vodu. Lepší je ale po nasáknutí vodu opět vylít, zvíře pak neleží ve vodě, ale jen vlhkém mechu. Při trvalém ponoření ve vodě dochází k odumírání a následnému hnití stonků rašeliníku, což navíc způsobuje zápach.
Jinak pro současná horka je zvlášť vhodný, hadíci se tam chladí a regulují teplotu i vlhkost. Parazity jsem nihdy z žádné lokality nepřinesl, stejně tak ani houby a plísně! Tato rostlina upravuje kyselost prostředí (pH) tak razantně že se tam ničemu moc nedaří. Řadu let v rašeliníku inkubuji vejce s téměř 100% -ním úspěchem. Pokud jej dáte vysušit, opětovným namočením absorbuje vodu (sice neožije) a "jedeme dál".
Já ho používal jako substrát u Corallus enydris a je super na udržení vlhkosti. Jen pokud vykonají hadi potřebu , musí se hned uklidit, aby neplesnivěl. Známý ho používá taky pro korálovky - suchý. Má ho vrstvu, do které si korálovky mohou zalézt.