záleží na velikosti terária, je to velmi individuální ... Pro větší terária jsou asi nejlepší výbojky raptor... já osobně mám v teráriu UVB kompakt ke kterému maji agamy pristup asi na 15cm ... potom výhřevnou bodovku 100W zajišťující teplotu ..... a 2*18W lineárná zářivky pro zajištění viditelného světla.... Jinak každej Vám řekne, že nad výbohku není, ale pokud volíte kompakt tak asi znacku Lucky Reptile :-)
já mám terárko podobných rozměrů a mám tam 40 w bodovku na výhřev a UVB repti glo 10. v Terárku mám 24 - 28°, takže si agamák může vybrat v jaké teplotě bude :)
čidlo (vlevo na stěně terária) ukazuje 28°, takže pod žárovkou bude mít víc... 100W žárovkou bych ho upekla. agamák je při brání krásně prohřátý a žádné zdravotní problémy nemá a zatím ani neměl, takže bych v tom problém neviděla... kromě toho agamky už se taky krásně aklimatizovali :) a teplota kolem 30° mu u mě vyhovuje...
Jak dlouho je máte? Když vy chcete k agamám přistupovat takto, prosím, ale nedávejte to jako příklad pro někoho, kdo se ptá. Osvětlení na nic, tmavý terárko s bednou a vodopádem mi nepřijde jako ukázka jak na to. Možná, že tam máte víc na té plošince a možná, že to zrovna shodou okolností u Vás funguje, ale rozhodně to není něco, čím bych se být vámi chlubila. Samozřejmě je to Vaše věc - snad tam máte ještě nějaké větrání, které není jen vidět. Takže to neberte nějak zle, ale tohle není dobrý příklad jak chovat agamu.
Terárium je foceno ve "starém" vybavení. Nyní tam jsou živé rostliny, uděláno pozadí a větrání je shora a po zadní stěně podél atd. Tmavé to možná působí na fotce. A ta plošinka na odpočívání, jak vy píšete bedna, je výborná věc... agamák se tam vyvalí a nahřívá se a lenoší po jídle. I kdyby mi tady napsalo 100 chovatelů, že týrám svého mazlíka, tak bych si z toho opravdu nic nedělala. Je pravidelně pouštěný, dobře živený, koupaný a nemá žádné zdravotní problémy. je to tak jak to je a já nevidím důvod, proč bych se za to měla snad stydět.
No, z toho čím svítíte tam dost světla pro agamu mít nebudete ani náhodou. To je prostě fakt. Jak říkám, Vaše věc, jen to nedávejte jako příklad toho , jak to má vypadat. Ono živé rostliny a vodopád to moc nezlepší. Plošinka je nepochybně fajn - proti té nic nemám, jen jsem to nazvala podle toho jak to vypadá. A když tvrdíte, že agama se aklimatizovala na 30, směle dál. Ale obecně doporučitelné to není. Jde mi spíš o to, aby to tu bylo, než se někdo "inspiruje", aby věděl, že to není moc vhodná inspirace. A ono občas když Vám 100 lidí napíše, že něco děláte špatně, tak je fajn se zamysle, tady Vám to naštěstí píšu jen já, takže nad tím nemusíte ani přemýšlet.
PRO LACERTU7---Zdravím,co tohle,vyhovuje pro Agamy??Neberte to jako rýpání prosím,chtěl bych znát váš názor,díky.Martin
Pokud tam máte teploty jaké mají být a agamy Vám prosperují... Nebála bych se tam dát ještě lineární zářivku na dosvícení...ale i takhle mi to přjde celkem fajn... Úplně top varianta by byla dát tam nějakou UV výbojku, aby si zvířata nemusela vybírat mezi teplem a UV...a k tomu ještě dosvítit lineární zářivkou. Terárium má na výšku kolik (50cm?) - možná by to výškově i utáhlo, ale asi by se to přehřívalo - větrání jen vepředu?