Zdravím všechny, potřebovala bych poradit ohledně chovu více druhů ještěrů v jednom teráriu.
Včera jsem dostala Anolis equestris , nemám již bohužel místo na další větší terárium, je to dospělý pár a prozatím jsou v teráriu 60x40x40 cm, vím že je to pro ně malé, ale budou to muset chvíli vydržet.
Mám větší terárium 150x80x80, kde chovám 1,2 Laemanctus longipes, napadlo mě že po karanténě bych mohla dát anolisy i leamanctus do 1 terária.
Dřívě jsem měla Laemanctus se samicí agamy kočinčinské a bez problémů, žádné boje nebyli, vůbec si navzájem nevadili.
Dík za rady
Lucka
Tady je podobná kombinace:
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/forum/r/detail/86731/
V přírodě mají mnohem větší teritoria, než jim poskytnete v teráriu - krom toho ani pro jeden druh nenapodobíte podmínky dokonale, natož pro dva a více...
A zoo bych si taky za příklad nebrala -už se mnohokrát rozebíralo, že krom toho, že v zoo mají mnohonásobně větší výběhy, tak tam taky rozhoduje o umístění zvířat spíš vedení...a že ani tam to moc nefunguje. Krátkodobě to fungovat může, ale z dlouhodobého hlediska mi to nepřijde jako ideální nápad - z vlastní blbosti jsem to zkusila a musím říct, že i když to žádné zvíře neodneslo, byla to zvířata ze stejných lokalit, už bych do toho nešla... Ono dát do jednoho terária i zvířata stejného druhu, aby si vyhovovala je někdy umění Ale vím o několika lidech, co mají vícedruhová terária - většinou jim to jakž takž funguje - ale to už jsou většinou lidi, co přesně ví, co dělaj... Teď mám dohromady v teráriu několik druhů malých anolisů (caroliensis, sagrei a distichus) - zatím mi to funguje, ale vzájemně si požíraj mladý, takže taky žádná hitparáda. Takže bych to brala tak, že méně je někdy více a raději mít jeden druh pořádně, než dva napůl. I v tom vlákně, kde má autor několik druhů najednou a úspěšně je odchovává, sám uznává, že to není ideální.
zdravim, laemanctusy by som typol ze zozeru, oni napadnu, odhryznu chvosty alebo uplne zozeru tou ich velkou hlavou skoro vsetko co je mensie. K equestrisom nieje možne dať nič malé a vzhladom na ich sposob zivota ak aj chcete aby sa množili ani nič vačsie - vacsina zemnych jasterou bude zrat ich znáčky a tie stromove budu po nich skakat.
a rovnako som skusal kombinaciu Anolis + Bazilisok, pri vacsom terarku to slo mnozili sa oba druhy, ale nakoniec bazilisok odhryzol anolisovi hemipenys (ked paril samicu) čo viedlo k jeho smrti - bazilisok sa rozbehne a zautoci na hocico male cervene co sa hybe v priebehu par sekund - anolis je naopak pomaly, takze v konecnom dosledku su odeleny. Vela ludi zabuda na zranitelnost jasterov pri pareni ked si dalsi spoluobyvatel moze hemipenys pomyliť s potencionalnym zrádlom (hlavne u pomalsich jasterov) pričom niekedy neostane len pri "potencionalnom"
to by som uplne netvrdil - vzdy sa da dačo aj vhodne skombinovať a dakedy to funguje aj u nepredstavitelnych (teda aspon pre niektorych ludi) druhoch - najzranitelnejsie je to vzdy pri pareni, ale ak su oddelene pohlavia tak sa to da , ale anolisy sa moc nato nehodia - skor ako ich dat do velkeho spolocneho teraria v domneni nech si uziju priestor, je vhodnejsie naopak terarium male kde maju svoj klud - oni niesu vobec pohyblivy - casto presedia cely den na jednom mieste..
No, věřím, že zkombinovat se dál ledasco, ale většinou časem člověk zjistí, že to není z nějakého důvodu dobré - docela by mě zajímalo, jak dopadl autor toho vlákna, co jsem dávala výš, jestli to fungovalo delší dobu nebo nakonec ne... To že to rok funguje rozhodně nezaručuje, že to bude fungovat další rok... A zrovna anolisové i bazilišci jsou celkem stresáci a anolisové ještě dost agresivní...a to tera taky není načerty obrovský... Ale snad jsem ještě neslyšela o něčem, co by fungovalo dobře a dlouho - buď se stresovali, nebo si žrali mladý/vajíčka...
děkuji za informace, anolisy nechám samostaně ve jednom teráriu, myslela jsem třeba, že bych k nim dala jiný druh anolisů, ale po přečtení příspěvků by to nejspíše také nedopadlo dobře.
Dnes jsem si všimla, že jeden z anolisů má jedno oko jakoby slepené, má ho otevřené, ale nehýbe snim. Druhý anolis má obě oči v pohodě. Zatím baští jen stím špatným okem, jsou ještě asi ve stresu z přesunu ze zverimexu do nového terária, tak snad bude baštit i ten druhý.
lucka
Doskupit s anolismi to fakt nejde, ono to terarko co popisujete by aj bolo dostatocne vyhovujuce ak by 60cm bola výška - skuste nakloniť :) a viac nemusite riesit priestorove problemi :)
Umna sa vyskytol problem u equestrisov s ocami - teda jeden kus mal vkuse nieco ako zakal - zakalene oči a tie potom zatvaral, nakoniec som prisiel z coho to bolo - UV ziarivka - ine anolisy ani ine jastery nemali taky problem ale len jedno zviera (problemi sa obnovili po vyličeni a opetovnom pusteni pod neonku) - neonka sla do koša a radsej investujem do vybojok.
prodavačka ve zverimexu řekne cokoliv...(jasně, jsou i seriózní) - může to být odchov ale klidně i odchyt - jestli jsou dospělí, tak pochybuju, že je dostali jako mláďata - ale třeba je to jeden z mála zverimexů, kde se Vám nesnažili něco nalhat...
No, záleží na tom - vidíte tam nějaké poškození nebo hnis? Rozhodně bych to neviděla na nějaké každodenní čištění, ale možná by stálo za to zvíře chytit a jednorázově mu to vyčistit a pak ho nechat v klidu. Pokud nemá zářivku, není možné, že mají málo světla? Nemá tam nějakou nesvlečenou kůži? Já se teda spíš přikláním nechat ho v klidu - pokud není zjevná příčina proč ho zavírá, pokud tam má něco nalepeného nebo tak, tak opatrně vyčistit