Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2012 14:05
gekon2012

XXX.XXX.8.142

Zdravím,
mám doma asi 14 dní půlroční samičku gekončíka afrického, je ze zverimexu. Má 14 g. Myslím, že je to hodně málo :(
Původně jsem ji měla v teráriu, ale nevylejzala z domečku ani nežrala, tak jsem ji přemístila. Teď ji mám v boxu na ubrousku, pouze z domečkem a vodou. Poraďte mi prosím jak jí pomoci, nechce žrát, je apatická, zalezlá v domečku, bobek jsem videla jen ze zacatku a byl to spis prujem. zkoušela jsem červy i cvrčky a nic :(
Děkuju

21.4.2012 16:23
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Nepíšete nic o teplotách, o způsobu vyhřívání ani o vybavení terária, takže těžko soudit. Nechte ho v klidu a nevyndavejte ho, ať není ve stresu.

Nicméně jsem moc odchovových Hemitheconyxů neviděla, většinou to bývají importy - takže bych asi nechala v první řadě udělat rozbor trusu. I kdyby to nebyl import, tak o karanténě a zacházení se zvířetem ve zverimexu nemám úplně dobré představy.
Vložte sem fotku gekončíka a terária - tak lépe posoudit stav. 14g mi přijde na půlročního gekončíka hodně málo.

21.4.2012 17:11
gekon2012

XXX.XXX.8.142

Děkuji za odpověď. Věk gekončíka nikdo přesně nezná, byla jsem u známé ve zverimexu a zamilovala jsem se tam do téhle gekončí slečny. Připravila jsem mu terárium o rozměrech 70x40x30. Jako substrát má lignocel s jemným pískem 1:1. Vyhřívám 25 w žárovkou. Na nejteplejším místě mám kolem 32 stupňů. Vodu i kladiště mám, rosím dost. Gekončíka jsem si vyzvedla, známou hodně pokousala. Mě ani jednou pak. Prý jim ho jejich dodavatel zvířat přivezl jako gekončíka nočního :/ už to svědčí o znalosti pána. Každopádně holčičku už mám doma a smiřuju se stím že asi umře. Fotku terária i gekončíka dodám.
Děkuju moc

21.4.2012 17:14
gekon2012

XXX.XXX.8.142

gekončice 8.4. - dva-tři dny po nákupu

21.4.2012 17:38
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Až na to, že to není terárium, ale akvárium - v tom se špatně drží teplota a špatně to větrá. Teď ho máte v boxu? Ty teploty jsou dost nic neříkající - v celém teráriu by měl mít od těch 25 v chladném koutu až přes 30 + kolem 35 na vyhřívacím místě. Což možná vzhledem ke slabé žárovce nemá, tak to líp proměřte, ať kdyžtak přitopíte. Neroste zase tolik, akvárka blbě větrají, spíš mu dělejte vlhký roh. Já tam nikde nevidím moc vhodný úkryt - chce to něco, kam si zaleze a nebude vidět - klidně mu tam dejte nějakou krabičku - třeba ruličku od toaleťáku.
Každopádně - vzhledem k nejasnému původu zvířete, bych ho nechala na těch ubrouscích v boxu (menší prostor neuškodí), dala mu tam pořádnej úkryt, aby na něj nebylo vidět a přitopila bych na těch 28°C v celým prostoru + bod na vyhřátí až na 35°C + miska s vodou. Nechte ho v klidu, 14 dní není taková tragédie ani pro mládě. Podle fotek nevypadá ani nijak na umření. Nesahejte na něj, moc na něj nekoukejte a dejte mu pár menších cvrčků a do mističky moučňáky + kolečko mrkve nebo něco, co budou cvrčci žrát. Případně když seženete larvy zavíječů, tak můžete zkusit i to. Pokud obalujete ve vitamínech, tak mu to dejte bez toho, teprve až se rozežere, tak přidejte vitamíny.
Každopádně se modlete, ať je jen vystreslé - jestli bylo v kupě s gekončíky, tak může mít kokcidie. Jestli je to odchyt, tak x dalších věcí. Takže bych při první příležitosti, až bude nějaký trus, nechala udělat parazitologii.
Důležité je nechat ho v klidu (takže bych neřešila ani ten špatně svlečený ocas), nevyndavat z úkrytu a dohlídnout na to teplo.

21.4.2012 18:38
gekon2012

XXX.XXX.8.142

moc Vám děkuju, jsem vděčná za každou informaci. Vím, že terárko-akvárko není uplně optimální. Časem pořídím určitě lepší.
v terárku je pod poličkou v rohu kladiště-tam občas byla a pak ta skála má otvory, tam lehávala pořád. Plánuji na příští víkend návštěvu tera trhu v Jihlavě, chci ještě tam něco pokoupit. Co topný kámen?
Gekončík byl ve zverimexu celou dobu sám. Takže se mi právě nezdá možnost nějaké nákazy od jiného zvířete. Už by se projevila. Ve zverimexu prý taky moc nežrala, myslím, že říkali, sotva dva-tri tydne. Také tam neměla žádný úkryt celou dobu. Ležela pořád na stěně.
Budu se řídit Vašimi rady a také se budu modlit :) děkuji Vám.

21.4.2012 18:43
lacerta7

XXX.XXX.183.44

Myslím u prodejce. Kokcidie se přesně projevujou nežeroucím hubnoucím zvířetem a netrvá to tak krátce...řidší zapáchající trus je taky příznak. Ale zatím bych nemalovala čerta na zeď. Když bude mít teplo a lepší úkryt, tak by se to mohlo dát trochu dohromady. Ale ten rozbor bych nechala stejně udělat, zas tolik to nestojí a budete mít jistotu a můžete případně přeléčit. Topným kamenem v podstatě nic nezkazíte... můžete tam koupit ty zavíječe...

21.4.2012 19:07
gekon2012

XXX.XXX.8.142

stačí když donesu trus(pokud nějaký bude) veterinářovi? pošle ho? nebo musím sama? Děkuji

21.4.2012 20:34
list

XXX.XXX.181.50

Odeberte trus, zabalte do vhodného materiálu a pošlete na adresu Vám nejbližšího Státního veterinárního ústavu (adresy na stránkách veterinární správy ČR) s doprovodným "dopisem", kde bude uveden druh zvířete, Vaše jméno a adresa a požadované vyšetření (v případě kokcidiózy . parazitologické vyšetření) a že žádáte o zaslání výsledku na dobírku. Nebo, je-li ve vaší moci se dostavit přímo na SVÚ, tak jim to tam zaneste a zaplaťte předem, pak Vám výsledky sdělí i po telefonu. A máte to bez zbytečného čekání:-)

22.4.2012 07:33
lacerta7

XXX.XXX.183.44

To je asi nejlevnější varianta, veterinář to stejně pošle tam... V případě, že by nebyla možnost vet ústavu, tak si najděte nějakého veterináře se zaměřením na plazy a vzorek zaneste jemu. V případě, že bude nějaký pozitivní nález, tak stejně budete potřebovat poradit s terapií. Ekrement naberte do nějaké lahvičky/krabičky a uzavřete, pokud to nebudete odnášet hned, tak tam kápněte vodu a nechte to v lednici. Budete mít minimálně jistotu, že v tom problém není, takže se to určitě vyplatí.

23.4.2012 13:53
mitratus

XXX.XXX.56.50

Hemitheconyxe jsem chovala několik let. U Vás bych viděla problém hlavně v teplotě, mají rádi opravdu teplíčko a topný kámen je ideální, určitě jí ho kupte. Já jsem ho kormě letních měsíců nechávala jet nonstop, noční pokles teploty měli i tak, jelikož se zhasla žárovka.
Podle fotky vypadá dobře, myslím, že to ani nebude import, nemá regenerát a navíc je to mládě, vozí se většinou dospělci a vypadají poměrně hůř. Odchovy u nás jsou, i když zřídka.
S tou aktivitou se netrapte, oni moc akční nejsou, vylézají až po zhasnutí a nehrozí, že by nějak běhali po terárku. S moučňáky to nepřehánějte, teď na rozkrmení proč ne, ale v budoucnu krmte hlavně cvrky. Zkoušela bych dávat neobalený hmyz a až se rozkrmí, tak pak teprve přidat vitamíny, co si pamatuju, tak zrovna Hemitheconyxové neměli rádi změnu ve vitamínech. No a hlavně jí dopřejte klid, nevytahovat z terárka, nechat ji si zvykat a pořád ji nepřendávat. Bude v pohodě, nebojte..

23.4.2012 16:26
gekon2012

XXX.XXX.8.142

Děkuji Vám za Vaše zkušenosti, topný kámen určitě koupím, myslím si že když zhasnu na noc, teplota jim hodně klesne do rána.
Poté co jsem ji přendala do boxu se myslím vzpamatovala. Sežrala cvrčka a našla jsem první bobík. Žádný průjem, nic. Také jsem ji koupila menší cvrčky, středňáci na ní byli asi pořád velcí. Nechávám ji v klidu a snad se vzpamatovává.
Mám totiž ještě gekončíka afrického-samce - tříletého, krmím ho velkými. Mám je odděleně a dokud nebude mít samička aspoň 45 g. a nebude druhá samička nedám je k sobě. Moučňáky už jen tak nekoupím, nechtějí to ani jeden. Hmyz zatím neobaluju.
Můžu mít ještě pár otázek? Kdy jste jim začínala dělat období sucha? Postupně, nebo jste prostě přestala rosit? Mám jako substrát lignocel s pískem, co vím tak zrovna lignocel nesmí moc vyschnout..tak co stím?
Povedli se Vám nějaké odchovy? Já bych moc ráda, afričáci se mi moc líbí a jsou tak milý :)
Děkuji

24.4.2012 09:01
gekon2012

XXX.XXX.8.142

tak gekončice už zpapkala tři cvrčky :) mám z toho velkou radost a doufám, že tím je největší problém zažehnán :) Děkuji všem co mi tu poradili :)) Hezký den :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík