Dobrý den, mám dotaz ohledně soužití agam vousatých. Mám chovný pár ( 1samec , 1 samice), odchovávám pátým rokem mláďata, ale již nechci dále odchovávat, není to nadále v mých možnostech. Pár je spolu celoročně, jsou na sebe dost zvyklý, i zimují v jednom teráriu. Přemýšlím, že prodám samce, ale chtěla bych se zeptat, zda můžou mít agamy vousaté nějaké tak silné "citové pouto" jako v tom smyslu, aby po prodeji samce, samice sama nějak nestrádala (nehubla, nežrala...), nevím zda je to možné?? Přemýšlím, že bych samici nechala už samotnou (je jí cca 7 let), snáší vejce 4X do roka. Také se chci zeptat, zda to nejde řešit nějakým jiným způsobem, než prodejem samce (př. chirurgicky)? Také bych se chtěla zeptat jak dlouho ještě samice od té doby co bude sama v teráriu může ještě klást vejce? Moc děkuji za nějakou reakci na můj dotaz.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechej pár spolu a pokud nechceš odchovávat mladé tak přece neinkubuj vejce,ale snůšku nabídni k prodeji nebo znič.
Děkuji za rady. Když už samice vajíčka naklade, tak už bych je asi zničit nemohla, když má s tím ona tolik práce...Jedině je nabídnout k odprodeji (nevěděla jsem, že se prodávají i vejce), ale spíš jsem to myslela udělat nějak tak, aby už ani samice vejce nekladla...? Co myslíte s tím, zda by samice mohla nějakým způsobem strádat, pokud bych samce prodala?
dobrý den,
agamy jsou sociální zvířata a samotný jedinec strádá... navíc samice bez samce bude s největší pravděpodobností vejce klást také, jen neoplozená a má mnohem větší šanci, že je může zadržet...a následně uhynout...
nevím, jaký je problém s likvidací vajec, k nim snad člověk žádný citový vztah nemá :-) je to jako u slepice, tam taky denně likvidujete několik vajíček :-D ... přijde mi to jako nejsprávnější řešení, navíc vousatek je už všude tolik, že se neví co s nimi a není potřeba, aby je každý druhý množil :-) zbavit se vajíček mi přijde jako nejrozumnější řešení ;-)
Mne pride daleko lepsi sposob ich radsej niekomu dat/predat aj ked len za par kc na skrmenie. Vela ludi (vratane mna) zhana nejake jasterky a gekony na krmenie. Takze myslim, ze zbavit sa ich takto by nebol ziaden problem.
A len tak znicit tie vajcia by bola fakt skoda. Citovy vztah k nim clovek sice nema, ale pri tom vsetkom, co do nich samica da, mi to pride trochu blbe ich nakoniec len tak splachnut do zachodu.
Ale inak suhlas, vsade je ich plno za par korun. A podla toho tak casto aj dopadaju. Rovnako ako chamici a guttky...
Co z nimi je na vas.
Kazdopadne, nepride vam vecsia skoda znicit vajcia? TO, ze ich nieco zozerie je proste prirodzene. Tak isto, ako agama zerie cvrcky, leopard antilopu atd....
Samica do vajec investuje mnozstvo energie a vy to vsetko znicite. Piplacku z nimi mat vobec nemusite, na krmenie nemusia byt agamy stare mesiac.... Proste sa vyliahnu a rovno ich kludne mozete ponuknut.
Mimo toho, budete s toho mat aspon nieco (kc).
Právě protože do nich samice vloží mnoho energie, je mi to líto je pak zničit, ale rozhodně by mi bylo líto je nechat vylíhnout a pak je hned dát někomu na sežrání, já vím, že je to v přírodě přirozené nebo, že to je stejné, jako když já jim dávám sarančata, ale jakožto chovatel vousatek (které beru jako svoje miláčky) bych asi na to neměla, to chovat za účelem toho, že je vylíhlé poskytnu někomu jako potravu... Když se vylíhnou a mám je v malém teráriu a vidím, jak se tam snaží bojovat o potravu a o to svoje místo a jsou tak dokonalý, tak to považuji za zázrak přírody a pak je dát někomu slupnout...
Ale díky za váš názor.
Právě protože do nich samice vloží mnoho energie, je mi to líto je pak zničit, ale rozhodně by mi bylo líto je nechat vylíhnout a pak je hned dát někomu na sežráníí, já vím, že je to v přírodě přirozené nebo, že to je stejné, jako když já jim dávám sarančata,
Nic v zlom, ale zaciatok vety je proste blbost. Ked uz do nich da samica toko energie, tak mladata aspon posluzia niecomu inemu. V zachode spravia s prepacenim velke ho.no. To hadam chapete.
Takto z toho aspon niekto nieco bude mat. Pomozete druhemu chovatelovi, nakrmite dalsie zvierata.A nieco si prilepsite.
Takto proste len znicite nieco, o co sa snazila vasa samica.
Z koncom vety ale suhlasim. Je to proste potravinovy retazec....
Chapem, ze agamy su vasi milacikovia. U mna maju prednost hady, to vsak neznamena ze ak mam doma nieco co nechcem, nemozem predat atd. A mam/ poznam niekoho kto by toho hada vyuzil aspon ako krmivo, tak mu ho bez problemov dam (dnes som dal Pseudoboakom maleho boaedona). Je to rozhodne lepsie ako nicit vajcia, alebo ked sa mlada dostane do ruk niekomu, u koho bude zviera iba trpiet a zivorit.
Takto to zviera splni dalsiu z prirodzenych veci v ziovote.
Tot moj nazor.
Ale jo, asi jste mě v tomto přesvědčili, asi je lepší poskytnout vejce jako potravu pro někoho dalšího, to jsou stále jen vejce, ale odchovávat mláďata jen jako potravu, to asi ne. Ale díky za vaše názory, cením si toho, že někdo něco k tomu napíše. Samce dávat pryč nebudu, nechám je spolu a dál se uvidí...
Možná to zní poněkud morbidně, ale ještěři, kteří rádi žerou mláďata agam vousatých jsou právě (dospělé) agamy vousaté.
I vlastní matka si je dá s náramnou chutí. Pokud se vyskytne neduživé mládě, které evidentně do několika hodin uhyne, dám ho k dospělým - má to za vteřinu za sebou a nemusí pomalu umírat.
Jednou jsem prodal několik mláďat (cca měsíc starých) do zverimexu, dodal jsem k nim i písemný "návod", kde bylo mj. jasně napsáno, že nemůžou být spolu velké a malé kusy. Druhý den mi volala vedoucí obchodu, že dala mláďata k téměř dospělému samci a ony tam už nějak nejsou.
Omlouvám se, já jsem agamy takto nestvořil, příroda to tak prostě praktikuje.
Jo jo to je dobrý příběh.. Vím, že u agam se projevuje kanibalní chování, asi jsem "měkouš", i když jsem měla mláďě, které bylo slabé nebo moc nežralo, tak jsem se snažila aby přežilo, ale je fakt, že v jednom případě, to stejně bylo k ničemu a jak píšete, tak pomalu umíralo, neměla jsem na to dát ho sežrat samci, ale bylo by to asi rozhodně lepší..
Jednou spadlo jiné mládě z klacku a zlomilo si nohu, než jsem přišla z práce a zjistila to, bylo ožrané od ostatních mláďat..hrozný pohled..
Díky za příspěvek Jo a nevíte zda se skutečně prodávají vejce vousatek a za koli?
V inzerci se občas objeví "koupíme vejce..." Zkuste to profiltrovat slovo "vajíčka" nebo "vejce" v kategorii Koupím. Našel jsem např: Koupím - Vajíčka plazů koupím - Koupím vajíčka chameleonů vousatek hadů atd nabídněte domluvíme se18.04.2012 17:45arachno-haplosez...
Nebo sama dejte inzerát. Cena bude pravděpodobně mizivá.