Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.8.2012 20:32
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ahoj,
mám doma 2 Agamy Kočinčinské, z nichž ta starší je od té doby co ji mám tak nějak zvláštní.Už ji mám asi půl roku (od ledna 2012) a pořád je neuvěřitelně hnědá. Terárium má obrovské všechny potřebné věci také.Neumí ani normálně žrát, musím jí vždy vyprovokovat tím, že jí dávám potravu na pusu a ona si vezme, ale sama si potravu nechytí.Když sem si jí dovezl asi 2 měsíce nežrala.Mladší agama žere od prvního dne, potravu si chytne sama a má velice atraktivní zelenou barvu.Prosím poraďte co mám dělat.

11.8.2012 21:38
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Co znamená obrovské zařízené terárko? Můžete vložit fotky agamy, terárka atd.? Zkoušel jste ji oddělit do jiného terárka?

11.8.2012 21:42
tupinambis

XXX.XXX.123.43

Ahoj k zbarvení jsou budˇ šedo.zelené nebo šedo.hnědé-záleží z jaké destinace pocházejí(je jich hafo).Jinak pokud sama neloví je něco špatně-jsou dost temperamentní:-),možná příčina:druhá je o dost větší či dominantnísmajlík (při krmení oddělit).Jestli nemá zjevné potíže,úraz,deformace pravidelně vyměšuje atd.je dobré vytvořit výce výhřevných míst.:-).A perlička na konec máš ji od chovatele či zveráče?.Proč se ptám?již jsem se setkal s "odborníkem"který mněl v jednom tera Cočičiny+2×Lesueurii a vydával to vše za Agama vodní:-)) já bl.. jsem mu to řek místo nákupu.Lesueurii(Austrálie)je poměrně cennější.

12.8.2012 22:22
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Terárko je v130xš70xd70. Fotky bohužel nemohu přidat.Později.A agama i když byla v teráriu sama byla poříd hnědá.smajlík

12.8.2012 22:25
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Agamu mám již půl roku, mladší jsem k ní připojil teprve nedávno... ale i když byla sama měla tyto problémy...smajlík

12.8.2012 23:08
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Neřešila bych ani tak tu barvu jako to, že špatně žere a roste. K takovému zvířeti podle mě není moc dobré dávat další. Co podmínky v teráriu? Jaké teploty? Zařízení terária?

12.8.2012 23:11
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Ještě mě napadá - z fotky moc nevidím, jak je vlastně velká, ale to terárium by pro mládě mohlo být příliš velké - dáváte jí krmení do krmítka nebo volně do terárka? Zkoušel jste různé druhy krmení? Jiné vitamíny?

13.8.2012 12:09
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Myslím, že velikost terária může být jakákoliv, protože v pralese, kde agmy žijí mají přece obrovský prostor.Jinak agama má asi 34 cm.Krmím ji cvrčky, švábi, rybičkami, červíky, ovocem, zeleninou, žížalkami.Menší agama je ještě menší než starší (cca 22 cm) a v teráriu je šťastná.Potravu pro agamy občas obaluji ve vitmínech, do mističky přidávám granulky pro masožravé ještěry a sépiovou kost.Pro malou agamu mohu potravu volně vpustit do terária, on si ji chytí, starší agma ale potravu nedokáže chytit.V teráriu mají substát Lignocel, bazének s 1O cm vody, větve, které vedou ulopříčně z rohu do rohu a vodorovně nad polici pro odpočinek kd j mistička s jídlem.Mají zeď na lezení, tapety s motivem pralesa, 2 žárovky, jedu ohřevnou a druhou s UVB zářením.Mladší agama ráda leze po větvích a vyhřívá se, ale stará se drží dole pod květinami a hraje si na mrtvou.Momentálně nemohu přidat foto terária pouze určitách míst agam.

13.8.2012 12:12
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Teploty jsou rozdílné... Od 22 do 35 stupňů. 35 pouze na výhřených místech. Vlhkost od 5o do 8o%

13.8.2012 16:31
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Těžko můžete srovnávat podmínky v pralese a v terárku a pokud chcete, aby zvíře prosperovalo, holt se jim občas vyplatí dát krmítko. A velikost terárka pro mláďata se právě kvůli tomu doporučuje menší. Pokud sedí na zemi u bazénku, tak je to těžko "šťastná" agama.

Už jen z popisu terárka vidím několik podle mě minimálně nevhodných věcí. Lignocelu bych se vyhnula, občas obalovat ve vitamínech znamená co? Na granulky bych se asi vykašlala úplně, sépiovkou bych i obalovala hmyz (nebo jiným zdrojem vápníku). Je ten bazének vyhřívaný? Chybí dosvětlující zářivka - z jednoho uv kompaktu a žárovky takhle velké terárko neosvětlíte a upřímně řečeno z fotek s agamou se mi zdá dost nevhodně zařízené - třeba jen nevidím nějaké tenčí větve a rostliny, to pozadí mi přijde dost lesklé a hladké (takže by fotka celého terárka výrazně pomohla).
Teploty i kdyby byly 22 u země, 28 ve středu a 35 pod zdrojem jsou taky špatně, protože agama je na zemi ve 22 a nevyhřeje se - takže pak nežere.
Celkově mi to přijde jako tma-zima-nedostatek členitosti a úkrytů v terárku. Vysvětlovalo by to i tu barvu.
Pokud se pletu a terárko ve skutečnosti vypadá jako ze žurnálu, tak zkuste odnést trus na rozbor.

Jaký je vůbec původ těch agam - odchov nebo odchyt?

13.8.2012 17:28
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Lignocel je nejlepší substrát doporučovaný zkušenými chovateli.Každý druhý den abali potravu ve vitamínech a sépiové kosti.Granulky nemohou uškodit a agamy je občas jí (to je ostatně vidět z toho obrázku).Bazének není vyhřívaný, protože agamy do něj chodí se schladit nebo napít.Zářivka ja připevněna pod policí.Větve terária jsou dosti silné aby unesli dospělé agamy, jen místy jsou malé, tenčí výčnělky, např nad policí.Pozadí s leskne kvůli světlu, jinak je hrubě natřeno montážní pěnou pro možnost lezení.Montážní pěna je také doporučována, místo sádry.Dole v teráriu je teplota až 29 a pod zdrojem 40.Původ starší agamy neznám a mladší je NZ.

13.8.2012 17:35
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Aha. No, tak hodně štěstí.
K tomu bazénku - ony se budou tak dlouho chodit chladit, až se jednou utopí.
(A mrsknout odchov k agamě, o které nevíte vůbec nic a ještě jsou s ní problémy má asi taky nějakej důvod)

13.8.2012 19:46
tupinambis

XXX.XXX.123.43

agamák1123581321 napsal(a):
Lignocel je nejlepší substrát doporučovaný zkušenými chovateli.Každý druhý den abali potravu ve vitamínech a sépiové kosti.Granulky nemohou uškodit a agamy je občas jí (to je ostatně vidět z toho obrázku).Bazének není vyhřívaný, protože agamy do něj chodí se schladit nebo napít.Zářivka ja připevněna pod policí.Větve terária jsou dosti silné aby unesli dospělé agamy, jen místy jsou malé, tenčí výčnělky, např nad policí.Pozadí s leskne kvůli světlu, jinak je hrubě natřeno montážní pěnou pro možnost lezení.Montážní pěna je také doporučována, místo sádry.Dole v teráriu je teplota až 29 a pod zdrojem 40.Původ starší agamy neznám a mladší je NZ.

Ahoj předem Lacerta se snaží pomoci. tedˇto hlavní..1.lignocel jsem ani nezkoušel dělám si svůj=50%rašelina,25%-písek praný říční,25%-zem ze zahrádky(používám i u Varanů(stromáků) a mohu též říct že je nejleší..2 vitamíny OK..3.granulky pro mladé dle mého nejsou moc dobré=potřebují měkou stravu..4.bazének=todˇ otázka-má sloužit hlavně na koupel případnou schovku!né na pití!(bakterie a jím podobní jsou prevít možný PRŮSER)nemají se tam chodit zchladit ale relaxovat(průměrá teplota vody v danných lokalitách 24-26 C)pokud možno temperován.Na pití má sloužit pouze zvláštˇ nádoba-denně čistá voda!.5.zařízení tera se dá vždy upravit..6.pokud máš dobře změřenou teplotu je u země hodně! 29 C je moc(možný problém zdržování se u země-snaží se ochladit)no ale dle fota neznaju(čím jsou tmavší tím mají menší teplotu).u země postačí 24C.Pokud nepoužíváš živé květiny vlkost tzn.rosit cca.60-90%.Dále té nežravce zkus předložit=pampelišku,nastrouhané jablko,meloun.U mne se také zdržovaly dole ale protože jsou parádně zvědavé:-))

13.8.2012 20:41
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Já sem odpověď lacertě nemyslel zle... Já velice oceňuji její rady, já jen napsal to, co po mě žádala.Lignocel považují i ve zverimexech jako nejlepší substrát a písek agamy mohou požírat (prý) .V literatuře jsem se dočetl, že agamy se v bazénku ochlazují a jelikož neumí pít z misky tak i pijí nebo pijí vodu, kterou ji rosíme, což mohu potvrdit.Granulky neberu jak stravu mají jen na polici mističku a sem tam si vezmou, ale neberu je jako pravidelnou stravu.Jinak bazének se nahází skoro pod zdrojem tepla takže je tam tak 25 .A o bakteriích samozřejmě vím:-) proto bazének čistím 1až 2 denně.Teplota 29 je na zemi jen v kuželu světla v rozích kesá teplota až na 22.Já mám problém takový, že agama je dol na zemi schovaná, hnědá pomlu černá a hraje si na mrtvou.A pampelišku už asi neseženu :-)

13.8.2012 20:56
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Podívejte mně to může být jedno, ale pokaždé píšete něco jiného - dokud nevložíte fotku terárka tak se to nehne určitě, protože mám dojem, že tam bude zakopaný pes. Ale když jednou napíšete teploty 22-35 a pak najedou 29 a až po x příspěvcích upřesníte, jak to je, tak pak těžko říct. O zářivce jste taky nic nepsal a pak najednou je pod policí. Pokud chcete radu, sepište jaké má vlastně agama podmínky, dejte fotku terárka a pak se uvidí, jestli není někde chyba. Tohle je chování vystresovaný agamy a bylo by dobrý zjistit, co ten stres
Pokud chcete jen ujištění, že chyba není ve Vámi zajištěných podmínkách, ale v agamě, tak stačí říct.

Na doporučení zverimexu mám vlastní názor - je zásadní rozdíl v doporučené chovateli a doporučené zverimexem. Nicméně v lignocelu problém nebude.

13.8.2012 20:58
krysak

XXX.XXX.119.126

No jasně, ve zverimexu poradili líp, než tady teraristi. smajlík:-) Koukám, že podle vás je všechno správně, tak proč vlastně máte nějaký problém???

13.8.2012 21:51
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

prosím vás.Já se nechci zapojit do nějaké hádky.Já jen řeším svůj problém.Foto terária mohu zaslat až později jelikož jsem na dovolené.Ano zářivka je pod policí, ale neberu ji jako důležitou je jen na osvětlení.Dole jsou teploty 29 ale jen v kuželu světla a 22 je v okolo a v rozích.

13.8.2012 21:53
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Já beru zverimex jako obchod ze zkušenostmi, ale vaše rady ocením mnohem víc.

13.8.2012 22:11
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Ano, podle mě je všechno v pořádku, kdyby bylo něco špatně, tak to vyřeším, ale agamám v teráriu SNAD nic nechybí:-)

13.8.2012 22:16
tupinambis

XXX.XXX.123.43

Pokud je tmavá i pod zdrojem při větší teplotě nebo se o překot svléká=je zakopán pes někde jinde:až se vrátíš z dovolené 1.naber trus a upaluj na vet.(trus dáš do :plast krabičky př.od filmů,léků či podobné nejlépe tmavé s velkým otvorem)do vnitř malinko stačí 2 kapky vody,vlhkou vatu-nesmí vyschnout.Pro začátek stačí základní rozbor jak kde cca 150 Kč.2.možná je trochu streslá(proto asi také chce Lacerta foto celého tera)mněla by mít možnost úkrytu.Lignocel fak nevím ale jak je znám všechno zkoumaj a ochutnávaj ták zatím tak nějak.

13.8.2012 22:28
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Ano, moooc děkuji za vaše rady a úkrytů má agama spustu...

13.8.2012 22:42
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Teda neodolám s shrnu to. Agama má ideální světlo, dokonalou teplotu, dobře zařízené terárium s mnoha úkryty, možností "chladit" se v bazénu, dobře odvětrané, dobře osvětlené s doporučenou podestýlkou.

Tak proč teda sedí celé dny v rohu u bazénusmajlík

Kdyby to bylo jen o barvě a agama se chovala normálně, dalo by se mluvit o nějaké formě nebo o něčem podobném.
Nebo by to bylo jen o nechutenství, dalo by se to hodit na poruchu u agamy nebo udělat rozbor (který stejně udělejte).
Nebo by byla dobře žeroucí zelená a jen by seděla na zemi, to by taky bylo v normě.

Jenže ona blbě žere, je hnědá a u země. Což je na agamu tak jak tak poměrně netypický, protože jinak lozí ve větvích a žerou jak prokoplý. To málo co bylo z terárka zatím vidět moc neukazuje na dobře zařízené terárko a agama vypadá ve stresu.
To, že je druhá v pořádku nemusí nic znamenat, protože ji máte krátce. Takže být Vámi se modlím, aby šlo spíš o chybu na vaší straně, protože pak by se dala aspoň napravit. Pokud jde o nějaký zdravotní problém, tak budete kvůli vlastní nerozvážnosti přelečovat obě agamy.

16.8.2012 16:55
agamák1123581321

XXX.XXX.185.209

Ano, agama je schovaná z bazénkem, hnědá, vystresovaná.Druhou agamu jsem si pořídil proto, aby si starší agama měla s kým povídat a myslel sem si, že jí kamarád trošku oživí, což se stalo.Agama je od té doby o trochu živější a sem tam leze po větvích, ale přestala úplně žrát.smajlík

16.8.2012 18:29
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Ne, agamy si opravdu nepotřebují povídat. Jen je ještě víc vystresovaná, ne živější. A dát k ní druhou agamu bez karantény a rozborů je velká blbost. Doufejte, že za to nezaplatí obě agamy životem. Holt někomu nestačí si o tom číst, někdo si to musí i vyzkoušet. Každopádně to už asi nezlepšíte a chybama se člověk učí.
Nejlepší by bylo dát sem konečně fotku terárka, aby se zjistilo, jestli nejsou nějaké chyby přímo v teráriu (ona kdyby byla první agama zásadně nemocná, tak by nejspíš nevydržela ani těch půl roku, takže tipuju nějakou botu v péči) . Pak agamy rozdělit a odnést vzorky trusu na rozbor. A chtělo by to začít s tím něco dělat, pokud to chcete nějak vyřešit.

20.8.2012 21:51
rayman

XXX.XXX.105.53

Jako promin, ale ty se ptáš na radu, co se to děje, seš celej nesvůj a potom napíšeš, že se nic neděje že je to ok, a o příspěvek níž že zverimex je nejlepší a potom že je vše špatně?:O Popřeházej si to dej sem fotky a potom to pujde líp :)

27.8.2012 10:57
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

čau lidi, hele fotku terária přidám až budeme mít opravenej foťák.Jo a chtěl sem se zeptat:tu zářivku pod policí mám na baterky a zkoušel sem jí odendat, protože ohřívací žárovka svítí opravdu hodně, tak později přidám fotky bez zářivky a chci se vás zeptat jestli teda můžu...:-)

27.8.2012 12:19
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

čus lidi, tak jsme udělali pokrok...:-) dnes ráno jsem krmil menší agamu větším švábem, ale ona ho nemohla chytit, protože byl na její tlamičku moc velký, tak asi 5 minut ho honila po terárku, až se na to vykašlala, tak sem švába dal na záda na polic a cca po 15 min. jsem přišel, malá agama byla na konci police a koukala dolů a stará tam stála se švábem nacpaným v tlamičce.Uvědomil sem si, že jí mohu naučit si chytat potravu sama, když dám občas třeba 3 denní půst a ona až bude mít hlad tak si určitě sama chcytí jako dnes:-)

27.8.2012 14:04
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Je mi jasný, že tohle je zabitý, ale nedá mi to. Agamy jsou žrouti. Dávat mláďatům půst aby vůbec sem tam něco sežrala je dost špatnej nápad. Lepší by bylo řešit příčinu. Protože mladá agama určitě netrpí nechutenstvím z přežrání z několika kusů hmyzu.

27.8.2012 22:21
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Tak nazítra jsem objednanej k veterinářce.... konečně.... ale potřebuje agamě odebrat 1 ml krve a to možná nemusí přežít....smajlík

27.8.2012 23:00
lacerta7

XXX.XXX.124.63

To je jako mluvit do dubu. Je jisté, že je slečna veterinářka odborník na ještěry? Protože tohle mi přijde trochu neuvážené. Rozhodně bych před odběrem udělala rozbor trusu. Dělat rovnou odběr krve mi přijde mimo, zvlášť pokud na tom agama není nejlíp. (Teda nejsem si jistá, kolik má odběr být, ale 1ml mi přijde naprosto šílenej, to není nutný odebrat na testy ani kočce, natož mláďěti agamy). A vůbec, odběr krve bych dělala až když už by nebylo zbytí a jedině po poradě s ověřeným veterinářem.

Ale je vidět, že raději vymýšlíte vlastní postupy, místo aby došlo na vyfocení terárka a solidní popis podmínek (nejdřív dovolená, pak najednou foťák v háji...v dnešní době, webek a mobilů?), rozbor trusu a oddělení agam. Tak budete dumat, co je u agamy špatně, jestli by náhodou (mládě!) nemělo dostávat půst a pak zdevastovanou agamu vezmete na odběr krve bůhví ke komu. To je jasná cesta do hrobu. Otázkou je, proč se vlastně ptáte tady, když rady naprosto ignorujete. Mimoto vlákno bylo založené bůhví kdy a od té doby nenastal ani minimální posun k lepšímu. (Rozbor trusu Vám v laboratoři udělají do druhého dne - v některých klidně ten samý den, takže to už zase takové zdržení není.)
smajlík

28.8.2012 10:20
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ano, odběr krve mi připadá jako velká blbost a veterinářka je v našem městě jediná kdo se specializuje na ještěry a malá zvířata.Já bych sem moc rád přidal foto terária, k mobilu nemám kabel, foťák je vybitej a když dáme baterku do nabíječky, tak se nenabíjí a na SD paměťové karty nemáme na počítači díru.nebo sem mohu přidat foto z Nintenda 3DS ale to má příšerný rozlišení.Divné je, že agama ve zverimexu byla v pohodě zelená a sám sem viděl, jak chytala cvrčka.Ovšem, když jsme si jí přivezli domů, začala být hnědá, což jsme brali jako zvykání si na nové prostředí, ale taková zůstává už půl roku....

28.8.2012 10:52
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Aha. A je to tady. To Vám tu celou dobu říkám. Chyba je ve Vaší péči. I ve zverimexu byla zelená a lovila, tak to Vaše podmínky musí stát za houby. Z mobilu se fotky dají poslat na mail nebo jakkoliv jinak - asi nemáte ani Bluetooth ani infračervený port a vůbec ani jedinou možnost smajlík.
A s tou veterinářkou - slovo "jediná" na drobná zvířata a plazy pro mě znamená, že je jediná ve městě, kdo možná pozná, že je to agama a ne leguán, ale kdyby se skutečně specializovala, tak by místo odběru krve řešila nejdřív způsob chovu a pak trus.smajlík Takže asi takhle, buď si teda dejte tu práci si půjčit někde foťák nebo nějak vyřešte fotku terárka a popis podmínek. Pokud stejně děláte jen to co je pro Vás nejjednodušší, tak mám pro Vás novinku - on chov zvířat je občas celkem pracnej a holt to občas nese oběti. Uniká mi význam toho, proč tu popisujete Váš postup, který se absolutně nedotýká ničeho z rad. Ale je to Vaše zvíře, tak dělejte jak uznáte za vhodnésmajlík Pro mě osobně dalších výmluv proč to nejde netřeba. Už jednou jsem řekla, že nemá smysl na Vás reagovat, měla jsem se toho držet. Protože když není ani ochota řešit fotku terárka, tak silně pochybuju, že bude ochota napravovat chyby.

A naposled - doporučuju to vyřešit, protože stejnej problém nejspíš dřív nebo později přijde s druhou agamou, to že donesete jednu na odběr krve a ona chcípne buď kvůli špatnému postupu veterinářky nebo jinou botou, Vás jen uchlácholí, že to vůbec nebyla Vaše chyba - a to přece chcete ne? Bez ohledu na to, jak to ve skutečnosti bylo. A většina zvířat mazlíkářů nechcípá kvůli parazitům a nebo protože mají špatnou genetiku, jak se s oblibou tvrdí.

28.8.2012 11:14
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Dnes mohu přidat foto terária ale pouze přes Nintendo (bude teda nic moc). Veterinářce osobně řeknu, ať radši udělá rozbor trusu, než odběr krve... A já potřebuji vyřešit, co je v teráriu špatně...smajlík Agama má mnohem větší terárium než ve zverimexu, dříve měla o něco menší, ale v tom byla vystresovaná jako teď, tak jsme přešli k větším teráriu... Má velký bazén větve od spodku po vršek terária, více úkrytů, ale není šťástná, já si uvědomuji, že v mém chocu je něco špatně, jinak by přece agama byla šťastná jako ta mladší.Starší agama je od prvního dne hnědá a vystresovaná a pořád někde schovaná... Mladší je zas od prvního dne velice živá a zelená, občas tmavě zelená a hlavně velice žravá... To ta straší není.... vše dnes popíší veterinářce a zeptám se jí na bezpečnost odběru krve... přidal sem agamám více úkrytů i květin... Moc vám všem děkuji za vaše rady....:-)

28.8.2012 11:16
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ještě bych mohl zkusit zvětšit větrací otvorsmajlík

28.8.2012 11:30
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ještě se chci zeptat teda, když ohřevná žárovka vytváří spoustu světla mohu vynechat zářivku??? Zde je teda fotka terária bez zářivky...

28.8.2012 12:17
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/forum/r/detail/718544/agama-kocicinska-prosim-o-radu zde je diskuze o agamách a moje agama vypadá úplně stejně ale je hnědá, skoro černá a menší teda...

28.8.2012 12:20
lacerta7

XXX.XXX.124.63

1. Větrání - musí být zvrchu a ze předu/ z boku - dala bych vrch kompletně pletivo, nebo hodně širokej pruh a zepředu aspoň 2-3 cm širokej. Aby tam nebyl zatuchlej vzduch.

2. Světlo nemá jít z boku není to přirozený. Vyvrtejte díry do stropu a dejte do rohu nad polici žárovku - klidně tu bodovku co máte - aby visela o kousek výš než je teď to reptiglo. Repti glo dejte asi tak 10-15 cm od stropu o kus vedle.

3. Ty větve co tam máte klidně nechte, ale dejte tam aspoň 4 další - jednu tak dlouhou, aby byla na úhlopříčku přes celé terárko a dosahovala zhruba 10-15 cm kolem reptigla. Pod žárovku by se měly agamy mít možnost dostat tak blízko, aby se nespálily, ale aby se mohly vyhřát - takže v dosahu teplota kolem 40°C.

4. Pod bazének dejte topnej kabel.

5. Absolutně chybí úkryt - je to výloha, hnusná jedovatě zelená, lesklá výloha. Vyvětve to pořádně, dojděte do nejbližšího obchodu - klidně vše za 39 nebo do květinářství a sežeňte nějaký umělý kytky, nebo živý - scindapsus cokoliv. A dejte to tam - omotejte tím větve ať to terárko rozčlení.

6. Lignocel vyhoďte a dejte tam rašelinu.

7. Zářivku tam klidně nechte,

Tohle všechno, co jsem napsala je otázka práce tak na dvě až tři hodiny. Až nebudete mít místo terárka holobyt, tak se pohnete dál. Pod reptiglo se agama nedostala dost blízko, takže jako by tam nebylo. Osobně bych ještě polepila pozadí třeba kusama kůry nebo korkem, aby se zakryl ten pro agamu nepoužitelnej humus pod tím a mohla ho nějak využívat (ne, po natřený PUR pěně se jí fakt neleze dobře). Terárko máte sice velikostně ok, ale v podstatě můžou využívat dno a dvě větve. Větví tam musí být víc. Kytky nemusí být živý, stačí umělý, ale aby dělaly houští. Dala bych na dno nějakej velkej fíkus a pak na pozadí - máte to ze dřeva, můžete vrtat - přidělala květináče se scindapsusem a šlahouny roztahala po větvích, nebo klidně umělý, ale tak, aby měla agama možnost být neviděná. Samozřejmě k tomu hlídejte teploty, aby bylo v terárku kolem 28 + na výhřevným místě víc.

Příklady:
http://www.akvarko.cz/terarium.php?nadrz=6133&druh=1
http://www.sivae.it/Schede/physignathus_cocincinus_scheda.htm

(druhej odkaz je třeba projít - obrázek terárka je níž)

Až to předěláte, agamy tam dejte a nechte je v klidu několik dní - jen jim hoďte krmení, nevyndavejte je a pokud není pozdě, tak se to zlepší.

Odběr trusu nechte udělat stejně.

28.8.2012 12:21
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Už má zapadlý oči? Tak to gratuluju, podařilo se Vám ji oddělat.

28.8.2012 12:31
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Pár úkrytů už sem přidal.... zapadlé oči nemá, jen takhle leží a má je zavřené. Větev už je připravená a větrání na fotce není vidět... je nahoře.A korek nebo kůru? Tu sem právě chtěl nahradit tou zelenou montážní pěnou a kameny...:-)

28.8.2012 12:51
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Ne, je to marný je to marný.
To vážně máte dojem, že tohle napraví jediná větev?
Že se povedno splnit estetickou a funkční hodnotu tou patlaninou na pozadí?
Jestli agama vypadá jako ta na fotce, tak je za pět dvanáct a možná pozdě. Tohle, v čem máte agamy Vy, by se dalo nazvat týráním. To, že tam má úkryt a podmínky jsou ok jste tvrdil už předtím a vypadá to takhle.

Nepochopím, proč si někdo jako vy pořídí zvíře. A už vůbec nepochopím, že si klidně pořídíte další, aniž byste zvládl začátek chovu první.
Zaráží mě, že máte dokonce dojem, že terárium je v pořádku. Normálně bych Vám poradila agamu prodat, aby měla šanci to někde vydejchat. Ale bylo by mi líto toho chudáka, co by si koupil Vaší péčí zdevastovaný zvíře.

Najděte deset rozdílů:

28.8.2012 13:22
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Nee já jsem nemyslel, že mám jen jedinou větev... připravené jsou 2, právě je jdu připevnit a další přibidou... Podívám se po květinářství ještě dnes, hned potom co skončím u vet. Agama teď trochu ožila... prochází se po teráriu, má hezčí barvu a sežrala švába a 2 cvrčky.Později předělám žárovky jak jste mi poradila.

28.8.2012 13:33
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Aha, takže na odběr stejně jdete. No, jak myslíte.

28.8.2012 13:38
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ne, na odběr nejdu... Jak jsem psal, odběr veterinářce vymluvím.Navrhnu rozbor trusu nebo jiné vyšetření, ale odběr nedovolím.

28.8.2012 13:47
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Pak ale nemá význam ji zbytečně tahat ven. Na rozbor trusu stačí vzorek z domova. (Hlavně nejsem vůbec přesvědčená, že tomu ta dotyčná rozumí a pokud si jen myslí, že je odborník na plazy, tak to špatně dopadne)

28.8.2012 13:50
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

To je teda taky fakt.... trus ale je docela problém... agama nic nevylučuje.... takže není ještě nějaké jiné vyšetření???

28.8.2012 14:02
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Ještě se dělá výplach kloaky, ale viděla bych to asi tak - agama je zesláblá a přenos jí nebude dělat dobře. Odběr krve taky ne - zvlášť pokud tomu veterinářka až tolik nerozumí. Než jít někam, kde není jisté, jestli je to odborník, tak radši nechodit nikam.

Zlepšete terárko, vyhřejte ji, nakrmte ji (různé druhy hmyzu - cvrčky, šváby, sarančata) a pak snad bude i trus. Až se uklidní. Kdyby šlo o nějakého veterináře, který ví co dělá, tak by šlo ještě píchnout vápník, ale pokud to není jisté, tak bych to neriskovala.

28.8.2012 14:06
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Vápník se nesmí ne??? Pokus je ho v kostích dost.... nebo nevím... To ona paní asi odbornice je, ale jediná ve městě...

28.8.2012 14:08
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Já bych ani neřekl, že je agama zesláblá...spíše vystresovaná.To ona by dokázala spoustu věcí...jen se jí něco nelíbí asi

28.8.2012 14:16
lacerta7

XXX.XXX.124.63

No, šance, že někdo s odborností na plazy bude zároveň jedinej veterinář ve městě je dost mizivá.

Jak jí vůbec dodáváte vápník?

A jo, nelíbí se jí Vaše terárko. A nedivím se. Jenže to holt nechává následky.

28.8.2012 14:21
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Vápník?? Sépiová kost a granulky s vysokým obsahem vápníku, které dávám jí a krmím tím i cvrčky, aby byla potrava pořádná...

28.8.2012 14:43
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Jo, už si to vybavuju. I když vzhledem k přísunu UV ten vápník neukládá zrovna nejlíp. Ty granule - to už jsem taky psala - jsou nanic. Raději ji krmte kvalitním hmyzem a necpěte jí granule z bůhví čeho. (I když jestli je žere, tak asi pořád lepší něco než nic)

28.8.2012 14:51
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

No je fakt, že granulky musí být maskované třeba za cvrčka,jinak je nesežere, tak je dávám hlavně cvrčkům a švábům, aby potrava byla kvalitní.

28.8.2012 14:55
varan001

XXX.XXX.104.252

Ahoj,
mám doma 2 Agamy Kočinčinské, z nichž ta starší je od té doby co ji mám tak nějak zvláštní.Už ji mám asi půl roku (od ledna 2012) a pořád je neuvěřitelně hnědá. Terárium má obrovské všechny potřebné věci také.Neumí ani normálně žrát, musím jí vždy vyprovokovat tím, že jí dávám potravu na pusu a ona si vezme, ale sama si potravu nechytí.Když sem si jí dovezl asi 2 měsíce nežrala.Mladší agama žere od prvního dne, potravu si chytne sama a má velice atraktivní zelenou barvu.Prosím poraďte co mám dělat.

Dobrý den ,dovolím si vám říci svuj názor,protože se zde stále motají odpovědi v kruhu bez výsledku.
Zásadní je lokální výhřev na 32 - 35 st. C pod místem zdroje,aby se agama mohla dle potřeby vyhřát. Noční pokles na pokojovou teplotu ,cca 20 až 22 st. C Samozřejmostí je i teplota v místech s nižší konstantou cca 22 st. C .Dobrá v ětratelnost nádrže ( strop pruh pletiva a boční spodek protilehlá strana ) .Teplota vody cca 22 až 23 st. Vlkost 80 až 90 proc. C .Ukryt,větve ke šplhání.Ostaní je věcí estetiky a vlastního uspokojení.-Případná prý patlanina, ,jako pozadí , je o tom,zda se to líbí vám,agamě je to jedno.

Pokud dodržíte tyto základní parametry,bude agama ok.
Udělat vyšetření trusu.Ale pokud spolu žijí delší dobu,problém by měly obě.
Napište v každém případě výsledek vašeho snažení.

28.8.2012 15:01
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Mladší agama ráda leze po stěně a to i z nebezpečných skoků.... Ovšem starší samozřejmě ne.....

28.8.2012 15:10
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Netvrdila bych, že je to jedno - pozadí má mít nějakou funkci - a tu tohle neplní. Pěna je hladká a na šplhání dobrá není, když už si tedy dávat práci s pozadím, tak by mělo být použitelné. Krom toho jestli se takhle leskne i ve skutečnosti, tak z toho agama nadšená nebude (ne, že by jí to bylo úplně jedno).
To samé rostliny - neplní snad jenom estetickou funkci, ale dávají zvířeti možnost cítit se bezpečně.
Troufnu si tvrdit, že tohle terárko je pro agamu silně nevhodné a není to jenom věc estetického cítění. Už jsem viděla "karanténní nádrž" nebo jak to nazvat, která byla pro použití zařízená lépe.

28.8.2012 17:16
tupinambis

XXX.XXX.123.43

Ahoj mám trochu čas říkám mrknu se sem a čučím na to jak dˇas.Takže atˇ se pohnem dám odkaz na mé(asponˇ doufám:-))známé z Němec.Toto pokud neznáte je nejenom pro Agamáka ale též pro nové či začínající chov.Agam.Stačí pozorně přečíst maj to zpracované:-).Pokud někdo nezná Něm.stačí dát do překladače google nebo uvedu dále tož adres: :-)www.wasseragame.de .:-) najedˇ-Agamen-Wasseragamen- dole červené die schonsten Wasseragamenterrarien(ukázky terra).To výše je det. popis chovu a všeho co k tomu patří:-).Tak věřím že se již někam dopracujem přeji všem majitelům a zájemcům hodně úspěchu "Time is up".

28.8.2012 18:14
varan001

XXX.XXX.104.252

Agamák je začínajicí terarista a je otázkou,zda u tera zustane.Poučí se ze svých případných chyb,tak jako každý začátečník.Ale jako začátečník se tu v rozvinuté debatě dozvěděl zatím,že aby agamu raději prodal, jde u něj o týrání,má škaredé pozadí,agamě se v terku nelíbí.Mám pocit,že získal dojem ,že je vyslovený trouba.
Všechny začátky jsou vždy těžké a je na každém,,jak se s problémy popere a zda případné neuspěchy jej neodradí.Pokud ne ,stane se časem teraristou,tak jako každý milovník tera zvířat.
Přeji mu,at vydrží a případné problémy nové vždy vyřeší a především zde publikovaný.

28.8.2012 20:20
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Ale ano, je to začátečník. Proto se mu někdo (tady zrovna já) snažil poradit. Ale tahat z něj 14 dní fotku, aby nakonec napsal, že terárko je podle něj v pohodě, mi nepřijde adekvátní. Pokud se má někdy poučit, musi začít vnímat věci reálně. A po 14 dnech je fajn přijít a napsat jak to dělat správně, když už jsou tu popsané všechny podmínky (přestože to chtělo asi deset dotazů, než jsme je tu ze zadavatele vytáhli). A bohužel není moc co chválit (po půl roce už by měl mít terárko asi zvládnutý), takže milej tón možná někdy jindy.smajlík
Každopádně ho to donutilo něco dělat a agama to možná rozchodí, minimálně to přežije ta druhá. To je asi nejdůležitější.:-)

28.8.2012 20:35
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ahoj, tak jsem byl u veterinářky. Zjistil jsem, že agama má málo vápníku... Má krátkou čelist měkká žebra a je hlavně velice hubená (to ostatně vím).Odběr krve ani rozbor trusu se nekonal... prostě nic...Agamu mám roz krmit umělým krmením a i když je to nevhodné, mám použít i kořeněné konzervy pro kočky, ale jen na začátku, aby dobyla energii.Zatím jsem použil sépiovou kost s trošičkou vody. A velice děkuji za vaše rady a vůbec, prostě za všechno...:-)

28.8.2012 20:56
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Kupte si na to ve zverimexu nutri konzervu pro kočky (možná ji budou mít spíš u veterináře) - je sice dražší, ale bude podle mě lepší. Dává se to kočkám v rekonvalescenci. A místo sépivoky bych dávala raději biomin H.

Ale je Vám snad jasné, že je na tom agama hodně špatně a možná se z toho nedostane? Měkká čelist je problém, pokud už se jí kroutí, tak je to velkej problém.

28.8.2012 21:01
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Veterinářka ještě mluvila o dávkování vitamínu D3, ale to je přeci hloupost... D3 prý při špatném dávkování vyplavuje vápník z kostí...

28.8.2012 21:06
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

A ano, u teraristiky hodlám zůstat... Takhle... kdo dnes nemá psa nebo kočku? Kdo chová prasata, kozy nebo drůbež aniž by je chtěl sníst? Kdo se mazlí s včeličkami?Kdo má peníze na geparda nebo třeba jaguára?Komu se líbí hadi a škorpióni?A kdo dnes má to nejoriginálnější, nejroztomilejší a hlavně nejvtipnější zvířátko na světě-Agamu Kočinčinskou?:-)

28.8.2012 21:15
lacerta7

XXX.XXX.124.63

To je pravda - proto se jí vápník neukládal z té sépiovky. Co Vám na to poradila? Máte v podstatě dvě možnosti - buď koupit UV kompakt a dát ho tak, aby se agama dostala pod něj na 15-20cm a nebo začít opatrně dávkovat D3 - takže Hydrovit - ale na to pozor, tím jí můžete spíš ublížit.

Za sebe bych asi rychle sehnala jiné terárko - přendala druhou - zatím zdravou agamu. To první bych zlepšila, ať je tak jak má být, dala zatím níž UV kompakt - je třeba novej, ne ten starej, aby se k němu dostala - v té výšce v jaké ho máte jako by tam nebyl. A k tomu bych jí dala kapku Hydrovitu do tlamy - ale opravdu kapičku - spíš jen namočit šťourátko do ucha a otřít jí ret. Opravdu dát pozor na předávkování, to by byl jisnej konec. A pak jí kapátkem dávat ještě rozředěnej ten Biomin - prodávaj to v lékárně. A k tomu se ji snažit dokrmit...

28.8.2012 21:22
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Z D3 mám opravdu strach... a to terárko... nový terárko? Ono se to snadno řekne, ale hůř provede... žárovky žerou spustu energie a terárko je zbrusu nové... já ho pořááádně upravím:-) Samozřejmě si uvědomuji, že startovní péče o agamy se může vyšplhat až na 50 000 Kč...

28.8.2012 21:35
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Prosímvás, co to plácáte? Nejdřív chcete u teraristiky zůstat a pak je pořízení novýho terárka přehnanej náklad? Přestaňte to brát jako levnej doplněk do bytu, není to levnej koníček a není to bez práce. Já vím, kolik stojí elektrika (taky ji kupodivu platím a hlavně za terárka). Prostě agama potřebuje klid a dát se dokupy. Mimoto pro mládě pořídíte provizorní terárko ve skle za 1000-2000 a s objímkou se vším to přes 3000 nepůjde. Takže 50 000 tu opravdu neřešíme.

Agamě bude líp, když bude sama - nebude ji nikdo rušit a budete mít lepší přehled, až začne žrát (jestli začne). Pak je časem můžete dát k sobě, ale problémové zvíře je lepší oddělit.

28.8.2012 21:40
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Zase proč utrácet za drahé terárko, když dokážeme dobré postavit?:-) V našem zverimexu ani nenabízejí taková obrovská terária a mnohem menší už třeba za 18 000smajlík Ano výdaje za elektriku jsou vysoké, ale když terárko, tak terárko...

28.8.2012 21:48
lacerta7

XXX.XXX.124.63

To je jedno, jestli postavit nebo koupit. Beru v potaz rychlou variantu a to koupit. Terárka si nechávám dělat celosklo a ve velikosti +- jakou máte Vy to 3000 nepřesáhlo, takže volte jak chcete, ale není čas řešit terárko tak, aby bylo co nej. To rozdělení je důležitý zezačátku.
Ale každopádně i ten D3 je důležitej a bez toho to nepůjde, tak aspoň pořiďte novej kompakt, když si na Hydrovit netroufáte...

28.8.2012 21:53
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Já se ještě poradím na vet jak dávkovat, abych to fakt nepodělal...Dřevěné terárium mám kvůli izolaci tepla...:-)

28.8.2012 21:59
lacerta7

XXX.XXX.124.63

V tomhle je asi jednodušší otřít teď tu tlamu - a pak dávat biomin. To je poměrně ověřenej postup. Nebo si sežeňte v okolí chovatel, kterej Vám s tím pomůže.

29.8.2012 08:48
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Tady v okolí se chovají spíš Agamy Vousaté...

29.8.2012 09:25
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Tak odpoledne budeme dávat konzervu, dnes ráno jsme dali 1ml vaječných skořápek, granulek, vitamínu a sépiovky s troškou vody...:-)

29.8.2012 09:25
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Tak odpoledne budeme dávat konzervu, dnes ráno jsme dali 1ml vaječných skořápek, granulek, vitamínu a sépiovky s troškou vody...:-)

29.8.2012 12:10
lacerta7

XXX.XXX.124.63

A má už novej kompakt dost blízko u sebe? Jinak jí ten vápník dáváte zbytečně, protože se stejně nebude ukládat.
A vykašlete se na lektvary, těma granulema jí akortá zničíte ledviny, sépiovku bych taky vyhodila a spoléhala bych na mletej vápenec nebo biomin. To snad není takovej problém zajít do lékárny - v týhle chvíli je to lepší, než do ní rvát skořápky (to jste měl dělat předtím). A s dávkováním Hydrovitu pomůže klidně i člověk s vousatkama, pokud je trochu zkušenější. Ale když nikoho neseženete, otřete jí aspoň tlamu.

Uvědomte si konečně, že je to vážný a bez kvalitního UV nebo nějak jinak dodanýho D3 to prostě nepůjde. A 60Kč za biomin snad není tolik, experimentovat se skořápkama můžete, až bude agama fungovat.

29.8.2012 17:03
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Kompakt ještě nemá.... Nyní zařizuji ještě květiny a větve, případně úkryty...

29.8.2012 17:20
tupinambis

XXX.XXX.123.43

Pokud má již takový problém co uvádíš ,tak je to na delší dobu!! 1:musíš se pokusit zastavit rachitis to zn:podávat vit D3 jsou různí výrobci ale je to téměř shodné ve tvém případě podávat 1-2 kapky na 100g zvířete.Ale jak je zde již napsáno KE SPRÁVNÉ FUNKCI TZN:PŘEMĚNA PROVITAMINU NA VITAMIN =POTŘEBUJE NUTNĚ UV ZÁŘENÍ (vl.dél.230-320 nm)

29.8.2012 18:16
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

no já doufám, že rachitis tu ještě není....smajlík

29.8.2012 19:25
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Jaj. Je mi jasný, že mě tu zase někdo sjede, že odrazuju nový nezkušený teraristy, ale četl jste o chovu vůbec někdy něco?
Když už jí měkne tlama, tak už to rachitida je, a pěkně pokročilá. Je otázka chvilky, kdy se jí ta změklá tlama zkroutí a jediná cesta bude utracení. Tohle opravdu není správnej čas na vlastní uvažování, jestli to rachitida je nebo není, vlastníma úvahama už jste ji dostal do toho parádního stavu, ve kterým je.

Takže nemeškejte, vemte vatovou tyčinku do ucha, trochu ji namočte v Hydrovitu AD (vet, lékárna) a mírně jí potřete rty. Nebo si opatřete někoho, kdo umí dávkovat Hydrovit podle váhy, ale sám to raději nedělejte. Pak začněte dávat hodně vápníku - nejlíp biomin H (lékárna) - ten jí dávejte jak kapátkem, tak do krmení, aby do sebe aspoň něco dostala. A k tomu je ideální koupit kompakt, kterej umístíte někam ke dnu, aby se pod to dostala, když zatím nešplhá. Ale ač máte možná jinej dojem, chce to jednat rychle a ne se nad tím zamýšlet dalších 14 dní.

(Jo a jen tak na okraj - začněte vydatně sypat vápníkem i krmení pro druhou agamu a dejte jí možnost jít dost blízko k novýmu kompaktu, ať nemáte ten samej problém i s ní)

29.8.2012 19:38
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Mladá agama není nikde jinde než pod žárovkou....:-) Stará agama po dávkování kočičí stravy o hodně ožila, ale měkkou čelist nemá... To jsem nenapsal... má jen vrchní čelist o něco kratší, ale to je spíš tím, jak se snaží projít skrz tapetu (má ho kousek otlučený). Jinak zítra raději za veterinářkou zajdu ještě jednou jestli bych nemohl chodt na dávkování A+ D3

29.8.2012 19:50
lacerta7

XXX.XXX.193.243

A ty měkký žebra má z čeho? Z toho línýho válení se na zemi v terárku?smajlík

Nebylo by lepší zajistit to tak, aby nebyla agama zbytečně stresovaná přenosem?

29.8.2012 20:00
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Bylo to jo.... i když u nás je vlastně možnost veterináře dovést domů... :-)

29.8.2012 20:06
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

I když ono je fakt, že nemá přímo "měkká žebra"...... Spíše je má malá a v tlamičce má také malé zuby....smajlík

29.8.2012 20:07
lacerta7

XXX.XXX.193.243

No, ona bude stačit jedna dávka na měsíc, pokud bude mít kvalitní kompakt, ke kterému se dostane, tak pak už nebude třeba dodávat to kapkami. Ale obecně bude lepší, když Vám to někdo ukáže a vysvětlí, jinak se to nenaučíte.

29.8.2012 20:13
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Toho jsem si samozřejmě vědom....:-)

29.8.2012 20:17
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Ale my tu nemáme křišťálovou kouli, která nám přeloží Vaše výroky. Buď pište tak jak to skutečně je, nebo se na to rovnou vykašlete. Měkká žebra není to samé jako malá žebra, ale v podstatě má křivici - vzhledem k tomu, že UV neviděla ani z rychlíku, D3 nedodáváte a skoro nežere, takže do sebe toho vápníku na krmení taky moc nedostala to prostě rachitida je. Tím, že se budete chlácholit, že určitě ne, jí nepomůžete. Zvoral jste to, totálně, tak začněte urychleně napravovat a nevymýšlejte ptákoviny, jakože kompakt přece měla (jen asi metr od sebe a asi půl roku starej), že dostávala granule (který vlastně ani sama nechtěla žrát a složení bůhvíjaký) a že terárko je krásně zařízený (se dvěma větvema do půlky bez jakýkoliv zeleně na ukrytí). Taky jste tu tvrdil, že agama je divná od začátku a pak se ukázalo, že ještě ve zverimexu byla v pořádku atd. Dost výmluv.

29.8.2012 20:46
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Mě připadá divná křivice jen proto, že když jsme si agamu dovezli, byla ve stejném stavu jako je teď ,ale to jsem bral jako zvykání si na nové podmínky a myslel jsem si ,že za pár týdnů ji to přejde... ale nepřešlo a nemohla mít přece křivici od začátku...smajlík Toto mi hlavně vrtá hlavou

29.8.2012 20:52
danio007

XXX.XXX.146.134

Lacerta - toto je uplne zbytocne, ked agama padne, potom si MOZNO uvedomy, ze sa to nemuselo stat, keby sa riadil tym co pises. Za taku dobu co sa to tu rozobera by som ozivil aj mamuta.....

29.8.2012 21:00
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Hele... ono se tu sice rozebírá, ale zároveň i koná..... D3+A je objednaný zítra přijde.... větve jsou ze 3/4 nainstalované... spoustu úkrytů už má......Zítra bude probíhat přesazení a vymněnění kompaktu....

29.8.2012 21:05
danio007

XXX.XXX.146.134

Hele - to vsetko malo byt uz predtym ako bolo zviera.
Nie teraz, ked je zviera v katastrofalnom stave. MImo toho, cital som len par poslednych prispevkov (20?) ale vsade pises nieco ine. Uz sa v tom stracas sam.....

Ale ja viem, si jeden z prvych ludi ktory maju doma kocincinky, takze na nete je toho o nich este velmi malo a tak si vsetko musel robyt metodou pokus - omyl.

29.8.2012 21:24
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

nee já přísahám, že ta agama bude v pořádku

29.8.2012 21:26
lacerta7

XXX.XXX.193.243

A dost! Přestaňte už kvákat nesmysly, že taková už byla. Vy byste nepoznal rachitidu ani kdyby měla transparent. Nepoznal jste ani hrozný podmínky, v jakých agamy máte. Takže konec keců. To, co mělo být na tři hodiny je pro Vás na tři dny. Momentálně jste v pozici, kdy si máte dát pár facek a začít odkejvávat cokoliv Vám tu někdo poradí. Pokud máte problém s mýma radama, račte si pročíst asi 1000 vláken na to samý téma, kde se dočtete to samý. Takže přestaňte dumat nad tím, jestli to náhodou neměla, protože i kdyby, tak to vůbec ničemu nepomůže.

29.8.2012 21:32
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Danio - Jo, taky vidím, že to nemá smysl. Nejdřív nebyl čas fotit, protože byla dovolená, pak nebyl foťák a teď zase všechno dlouho trvá a nový terárko je drahý. Prostě je radost, jak si zvířata pořizujou lidi, který k nim nemaj vztah a ještě jsou neschopný si něco přečíst. Ale sedím v práci, mám čas...třeba se stane zázrak. (ale zatím to vidím tak, že jestli se mi letos zadaří s odchovama, tak je daruju raději na zkrmsmajlík)

29.8.2012 21:38
danio007

XXX.XXX.146.134

ale zatím to vidím tak, že jestli se mi letos zadaří s odchovama, tak je daruju raději na zkrmsmajlík
:-):-))smajlík
Pravdu povediac, je mi luto tych zvierat, ale na tvojom mieste by som na to uz kaslal. Ak ma naozaj zaujem, nebude mu robit problem si to vlakno precitat aj 5x cele. V kazdom druhom prispevku je napisane co ma spravit. Neviem co dalsie chces este poradit....smajlík

29.8.2012 21:39
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Přece nemůžu objednat během 1 dne všechny vitamíny a všechno....... Ano agamy je mi velice líto a snažím se jí zachránit....přemýšlím, že jí dám veterinářce do (zatím) plné péče....a ano o Agamách jsem toho hodně přečetl.... tisíckrát jsem hledal knihy o agamách tisíckrát jsem si přečetl abecedu teraristy od Jaroslava Forejta.... hledal jsem na internetu... prostě všude... ale jak již někdo zmínil... někomu nestačí si o tom jenom číst....někdo si to musím prožít... přece mi neříkejte, že vaše začátky byly ve všem dokonalé... já se nechci hádat... ale z tohodle mám špatný pocit... u agam jsem skoro celý den... vynechal jsem brigádu a prostě všechno... dělám pro ně vše co je v mých silách... ale nezabírá to....smajlík

29.8.2012 21:51
danio007

XXX.XXX.146.134

Ano, kazdy nejak zacinal, porobil som picoviny, ale ked som nahodou kupil zviera, tak som behom jedneho dna pre neho mal pripravene terarko tak, jak potrebuje (mam sice vecsinou hady, ale presli mi rukamy aj jasterky a gekony). Uv ak nebude mat den, dva, tyzden, nic sa nestane. Ale toto? Ak by si si precital o agamach len to, co je tu na ifaune, pripadne na teraporadni, tak taketo terarko by si im neukazal ani na fotkach.
A ist do lesa, nasekat par konarov, cestou domou sa stavit v kvetinarstve a kupit par rastlin, skocit do lekarne po vapnik, to ti je taky problem? Ja som z malej dediny,ale je to otazka max hodiny. A ked uz nemas zverak po ruke, tak objednat UV cez net. Dorucene ho budes mat max za par dni. Ale tak dlho ako sa to taha tu, to je supa.
A nebud pri nich cely den, tym im nepomozes. Radsej chod von a zhanaj to, co potrebuju.

29.8.2012 21:52
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Ne, moje začátky nebyly vůbec růžový, neměla jsem internet, kupovala jsem knížky... Udělala jsem pár věcí, který si vyčítám, ale nic z toho nebyla elementární chyba, kterou bych se dočetla. Co si tak vybavuju, tak se mi první agama udusila jablkem - co jsem dala pro cvrčky, aby ji neokusovali - ono seschlo a ona se ho pokusila sežrat i když bylo větší než ona a udusila se, blbá chyba. Moje chyba. Ale nedá se to srovnávat s tím, že si někdo pořídí agamu, kterou zdevastuje do takovýho stavu a začne to řešit až těsně před její smrtí a ještě je jak zpomalenej film. Takhle to nefunguje. Udělala jsem mraky chyb při inkubaci čehokoliv, ale to se taky nedá srovnat s půlrokem utrpení. Kompakt koupíte ve zverimexu, Hydrovit a Biomin v lékárně. Tady v Praze mi to zabere všehovšudy 30 minut, třeba v Chebu by mi to zabralo 15 minut.
Holt někdo má pro to cit a talent, někdo ne. Ti co to postrádají by si neměli zvířata pořizovat nebo stejně, jako jsem to udělala kdysi já by si měli najít někoho, kdo tomu rozumí a konzultovat. Ono dneska je všechno psané tak jednoduše, že by to nepochopil jen úplný blb. Vše k dispozici v češtině. Pochopím, když se někomu popálí agama o žárovku, pochopím, když se utopí v bazénku. Ale nedokážu omluvit jako začátečnickou chybu zhruba půlroční chov, kde není lautr nic dobře a ještě má majitel kupu výmluv místo činů. Od umístění osvětlení po krmení přes výhřev a vybavení terárka.

Danio: No, ono se není čemu divit, agama stojí 300. To vyjde asi tak o 3000 levněji než vybavení pro ní. Zachvíli je lidi budou chovat v zavařovačkách na okně. Ale už směřuju k likvidaci všeho mazlíkářskýho, už budou jen neznámý druhy, který si najdou majitele jinak.

30.8.2012 14:02
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Knížky mám asi4+ encyklopedie... Ovšem nejvíc mě nervuje, když si právésmajlík v knize čtu o veterinárních problémech a už se strachuju, kdy to přijde.... a je to tady.....

30.8.2012 19:34
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Vy jste fakt vtipnej. Celý 4 encyklopedie? Fíha. To je skutečně výkon. Tak na ně jen nezírejte a skutečně je otevřete. Ono je děsně cool prohlížet si obrázky, ale bylo by dobrý číst i ty písmenka mezi nima, kde se píše - u Forejta tuším taky - jak tomu předcházet. Protože ono udělat jednu dvě začátečnický chyby, to se stane jak nic. Ale pokazit úplně všechno, to už chce nadání.

Už má agama novej kompakt, nadávkovaný D3 a dostává biomin?

30.8.2012 19:46
danio007

XXX.XXX.146.134

Už má agama novej kompakt, nadávkovaný D3 a dostává biomin?
smajlíksmajlíksmajlík

danio007

30.8.2012 20:01
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Hele, nekaž mi tu morálku, jdi se raději věnovat IBD hroznýšů. Vedle se chovaj chámíci navolno a už se tu i řeší, že 40kč je drahej vstup. Tohle je ještě relativně normální téma.smajlík (a narozdíl od některých optimistů nevěřím, že je to prázdninama)

30.8.2012 20:06
danio007

XXX.XXX.146.134

:-)
Venjem sa vsetkemu, aspon sa poslednych par dni dovolenky nenudim :-)

danio007

30.8.2012 20:13
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Kompakt má D3 Dnes poprvé dávkovala veterinářka, biomin dostává... Ano, každé začátky nejsou dokonalé... A ty moje byly kvůli mé hlouposti nejhorší....Agama je dnes poměrně živá.... koupe se, vyhřívá se je zelenější a chytla si sama 2 cvrčouny...:-)

30.8.2012 20:17
danio007

XXX.XXX.146.134

Ak je to naozaj pravda, tak parada....

Skus hodit foto terarka, som zvedavy co sa zmenilo:-)

30.8.2012 20:19
lacerta7

XXX.XXX.124.63

To je teda náplň dovolený:-D Jedno lepší než druhý.

No, pokud nekecáte (vložte nám sem kontrolní foto, ať se pokocháme změnama). Tak aspoň vidíte, kde byla chyba, najednou je agama zelená a snaží se lovit. Sežeňte jí někde zavíječe, ty si dá ráda a aspoň trochu nabere (nabízí je v inzerci, nebo od nějakýho včelaře). Nebo jí nakopejte venku žížaly. Ať jí vynahradíte ten hladomor.

31.8.2012 12:27
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ano, foto terária s radostí přiložím...:-) ale bohužel až dnes večer, nejpozději zítra... musím nabít foťák... Snad to nevadí.... a ještě jsem se chtěl zeptat... jak velké by mělo být to větrání????

31.8.2012 12:30
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

ještě jsem se chtěl zeptat, jestli jsem tedy žárovky umístil správně??? Mohla by jste mi přes Malování poslat, jak jste si to terárko představovala????:-)

31.8.2012 13:33
danio007

XXX.XXX.146.134

Fotak sa ti nabija jeden a pol dna? Ja ho mam PLNE nabity asi za hodku (mozno ani tolko).
Daj sem fotku terarka a napis co za svetlo tam mas. Potom povieme, ci to je ok.

danio007

31.8.2012 13:51
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ale néé...my máme novej foťák, od kterýho nemáme nabíječku, tak musíme dávat baterku do nabíječky od starého foťáku a ta nabíjí baterku pomaleji, někdy skoro vůbec...Mám tam žárovku Sun glo 150w a Repti glo UVB záření... ještě jsem tam měl jen obyč zářivku

31.8.2012 13:51
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ale néé...my máme novej foťák, od kterýho nemáme nabíječku, tak musíme dávat baterku do nabíječky od starého foťáku a ta nabíjí baterku pomaleji, někdy skoro vůbec...Mám tam žárovku Sun glo 150w a Repti glo UVB záření... ještě jsem tam měl jen obyč zářivku

31.8.2012 14:05
danio007

XXX.XXX.146.134

Ale neee.. Zase dalsie vyhovorky?
SunGlo je obycajna ziarovka akurat za 4nasobnu cenu. A Repti Glo je dost slabe, ale lepsie jak drotom do oka. Aka silna a aku wataz mas to RG?

31.8.2012 16:24
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Jaké výmluvy??? Přece bych se nevymlouval na 2 hodiny.... Sun glo má 150w a Repti glo nevím asi 25 nebo 50:-)

31.8.2012 16:37
danio007

XXX.XXX.146.134

Myslim to tak, ze najneskor zajtra. Aj keby zvierata spaly, jedna fotka ch nezabije.
50W RG nieje, a aj tak si nenapisal nic o mnozstve vyzarovaneho UV.

31.8.2012 17:49
danio007

XXX.XXX.146.134

No, lepsie jak drotom do oka. Hod sem potom fotku toho terarka.

31.8.2012 19:27
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Tak 150 W je až dost, pak nezapomeňte proměřit teploty, ale se 100W vytápím agamám flexárium v zimě, kdy mám v místnosti kolem 17°C, takže vzhledem k větrání a současný teplotě bych ubrala. A příště kupte obyč žárovku v elektru, co ušetříte, můžete vrazit do lepšího UV.

Zkuste při tom zapojovat tu kulatou věc na krku, to je jedna z věcí, který se musíte naučit. Každopádně - pokud už agama šplhá, tak to umístěte zhruba jako je na obrázku - žárovka nasměrovaná na výhřevnou větev tak, aby se k ní agama nedostala moc blízko (na obrázku oranžová) - větev musí být tak daleko, aby teplota na větvi nepřesáhla 40-45°C, jinak se agama popálí. A kompakt - nakonec by měl být umístěnej poblíž žárovky, aby se při vyhřívání mohla agama zároveň "slunit" a spíš výš (viz tmavofialová). Ale pokud ještě nešplhá a je na zemi, tak ho dejte někam níž, aby byla v dosahu (růžová). Ke kompaktu by se měla dostat zhruba na 15-20 cm, tak to klidně proměřte. A ke kompaktu nedávat kryt. Pak až bude zase šplhat, tak ho dáte nahoru. Vyhřívací místo udělejte v jednom rohu, nedávejte ho doprostřed, aby vznikly teplotní zóny.

Nezapomeňte změřit ty teploty, aby se zase nepřehřívaly - jak to má být teplotně už je tu někde napsané. Modrá věc je zářivka na světlo, tu tam taky nechte. S reptiglem mám celkem dobrý zkušenosti, ale pro Vás bude lepší časem pořídit nějakej lepší kompakt. Hlavně je nutný reptiglo měnit každý 4-6 měsíců.

Osvětlení musíte přizpůsobit taky tomu, jak budou větve - až dáte fotku, pak se bude osvětlení opravovat líp, takhle je to spíš teoreticky. Wattáž musíte přizpůsobit teplotě. A větrání - za mě čím víc tím líp, ale musíte to zase přizpůsobit tomu, co je možné vytopit - pokud máte větrání celej strop, tak pak by to chtělo ještě pruh pod dvířky zepředu. Ale zase tak, aby neby průvan.

31.8.2012 19:28
lacerta7

XXX.XXX.193.243

1.9.2012 21:55
danio007

XXX.XXX.146.134

Hmm.. Fotiek a fotiek. Je vidiet, ze si na tom davas zalezat.

1.9.2012 22:20
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Buď to celé předělává (protože zjistil, že to je blbě) nebo pohřbívá agamu:-|

2.9.2012 23:11
danio007

XXX.XXX.146.134

No co? Hrobecek je uz vykopany????

14.9.2012 18:57
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Tak agama je už zdravá...:-) Jen omezuje lovení a sem tam trošičku zlenoší....:-) Moc děkuji za rady....

14.9.2012 22:02
gorole

XXX.XXX.29.32

Pořád jste nenapsali jak velký má být větrací otvor nahoře :-)

14.9.2012 22:16
lacerta7

XXX.XXX.193.243

To má být nějaký blbý vtip? Ono je to tu v jednotlivých vláknech psané jen asi 1000x a i v základních knihách o chovu ještěrů jsou nakreslená schémata, jak má vypadat větrání. Chtělo by to méně lenosti a víc vlastní invence.

a zadavatel nám slíbil foto terária i s agamou, pokud vím... a nikde ho tu nevidímsmajlík

15.9.2012 07:35
wewe

XXX.XXX.244.254

Čtu tohle vlákno už od začátku, měli jsme podobný problém s agamkou který se nám zdárně podle rad podařil vyřešit, ale abych se dostala k jadru věci.
Mám dojem že milý pan uživtel agamák tu chce ukončit diskuzi tím že je agama zdravá zatímco vyhublé zvíře zvesela nabízí pod svým emailem na inzerci a nemůžu se zbavit dojmu že z lidí co se mu tu snaží pomoci, dělá jenom blbce. Opravdu bych chtěla vidět aktuální stav agamky, protože ta naše měla víceméně stejný problém a pomohlo až rozdělení zvířat a i potom to trvalo pár týdnů než byli vidět první změny k lepšímu.

https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/inzerce/r/detail/1817334/physignathus-cocincinus/

15.9.2012 08:19
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Taky už jsem si říkala, že je až moc velká náhoda, že někdo prodává stejně zdevastovanou agamu a ještě má výrazně podobnej mail jako je nick zadavatele. Nicméně agama nemá co ztratit. Třeba ji dá někdo do kupy. Protože z informace, že omezuje lovení a leniví je mi trochu zle. Mladé agamy jsou všechno možné, jen ne lenivé co se žrádla a lovu týká, takže je jasné, že to rozhodně dobré není. Chybějící fotka nového tera to jen potvrzuje...

15.9.2012 21:29
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

ÁNO, PARDON.... NA FOTKU terária jsem úplně zapomněl.... a co jste mysleli tím emailem??? Já svou agamu neprodávám.... A diskuzi nechci ukončit.... Budu velice rád za další rady...:-) Tak zítra ráno tedy přidám foto terária i agamy... A pro informaci.... můj email je matej.luga@email.cz:-)

15.9.2012 21:44
lacerta7

XXX.XXX.193.243

V inzerci se objevila agama, která taky nebyla v nejlepší kondici. Tenhle mail máte sice uvedený i v kontaktech, ale zase zařídit si další by problém nebyl. Nicméně je pravda, že ten člověk nabízí zvířat víc, takže jsme Vám asi trošku křivdili. Ale na foto stále čekáme...

15.9.2012 23:22
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ano ano.... foto přidám hned po tom cos i vyprázdním paměťovku.... takže asi zítra.... a přece si nebudu zakládat nový email jen kvůli prodeji agam a navíc pro Vás tak nápadný...:-)

15.9.2012 23:36
lacerta7

XXX.XXX.193.243

No, nic ve zlém, ale po tom, co jsme z Vás tahali některé informace tu nepůsobíte zrovna jako vrchol důvtipu. Takže bych to nepovažovala za nemožné. Dokonce má ta agama i podobně naraženou tlamu.

16.9.2012 12:11
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Tak můžete "prodavači" napsat....... kdybych já nebyl já, tak bych to asi také trochu podezíral.... ale ty agamy jsou přece trošičku rozdílné.... ona je menší a zelenější a má větší oči....:-) ne opravdu, můj email to není a jak jste zmínila.... prodává i další zvířata

16.9.2012 13:57
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Těžko tomu uvěřit, ale mám užitečnější věci na práci než zkoumat agamy v inzerci a psát prodávajícím... :-D Hlavně je mi to tak nějak jedno...:-)

17.9.2012 21:35
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

No tak....:-)) A je to vyřešenosmajlík

17.9.2012 21:39
lacerta7

XXX.XXX.124.63

No, to bylo jasné od začátku (jedna věc je najít si pár minut na radu, druhá řešit, co kdo prodává). Nicméně se podezřele vyhýbáte tomu, dát sem novou fotku.

17.10.2012 19:46
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Dobrý den,
objevil se takový... no, nevím jestli bych měl říct přímo problém, ale potřebuji se zeptat, jestli je nějak možné, že by agamy zimovaly? Nikde jsem se o tom nedočetl, ani v Abecedě teraristy, proto se ptám.:-)

17.10.2012 23:08
lacerta7

XXX.XXX.141.60

Zimovaly ve smyslu méně světla nebo méně rosit, dejme tomu. Ale děsí mě, co si pod tím představujete Vy. Stále tu nemáme fotku toho terárka. A vzhledem k dotazu už je něco i s druhou agamou?smajlík

18.10.2012 16:09
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

No, abych vysvětlil...nedávno jsem čistil terárium, tak jsem napustil vodu do umyvadla a dal jsem tam obě agamy.Ty se chvíli snažili dostat ven pak si našli výstupky v umývadle a začali pít.Když jsem je vracel do terária, dal jsem je na větve a obě spadly a byly úplně mimo... Když jsem si je položil zádama na ruku, vůbec se nesnažili se převrátit a takové byly po zbytek dne.Další dny už byly živější, ale každý den až dodnes si někam zalezou, zavřou oči a někdy se celý den ani nehnou.Je tedy možné, že by zimovalysmajlík?

18.10.2012 18:10
gorole

XXX.XXX.93.67

Četl jsem že agamy umyvadla a vany velmi stresují.
Jednou se mi stalo že agama utekla kam neměla(moje chyba) a já ji rychle chytil.
V tu chvíli "ztuhla" a v podstatě se s ní dalo dělat cokoliv a vůbec se nebránila.
Je možné že byly natoklik vystresované a prostě se tímto způsobem brání.

Ale je to jenom můj názor ;-)smajlík

18.10.2012 20:51
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ano, tuto možnost jsem nevyloučil, ale agamy se u nás doma koupou ve vaně i v umyvadle skoro pořád a nikdy jim nic nevadilo a najednou mají obě stejný problém:Jsou plně mimo a pořád mají zavřené oči.smajlík

19.10.2012 22:42
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Kdyby to psal kdokoliv jiný, tipovala bych šok (jak teplá byla ta voda v umyvadle?). U Vás je to nejspíš jen důsledek celkově špatné péče. Každopádně se o zimování rozhodně nejedná (pochybuju, že by si po koupání řekly, že si schrupnou na zádech).

20.10.2012 20:37
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Voda byla jako vždycky.... vlažná, trochu studenější... naštěstí agamy jsou již v pořádku.:-)

21.10.2012 15:29
danio007

XXX.XXX.244.121

smajlík:-(
Vlazna, studenejsia, ked bude po nich, potom sa prestanu trapit. Inak to nevidim. Tropicke zviera do studenejsej vody, rovnaky napad jak ten zo zimovanim....
Ak maju vodu v terarku, tak nevidim ani ten najmensi debilny dovod davat ich do nejakej vane alebo umyvadla. Samozrejme, ak ti nerobi dobre stresovat ich...

21.10.2012 16:57
agamák1123581321

XXX.XXX.231.94

Ty jsi asi nečetl můj příspěvek, že ne? Psal jsem, že jsem kompletně čistil terárium.To znamená, že jsem vyměnil substrát, utřel sklo, vyčisitl bazének, dával nové žárovky, čistil květiny.V tom případě jsem agamy dal do umyvadla s výstupky aby se třeba neutopil.A pokud o agamách nic nevíš, tak agamy MAJÍ mít vlažnou nebo studenější vodu.smajlík

21.10.2012 20:32
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Sice jsem si říkala, že už na Vás reaovat nebudu. Je to jako házet perly sviním. Ale nedá mi to. Aby bylo jasno, ten, kdo o agamách nic neví jste Vy. Na Vašem místě mlčím a šoupu nohama. Když opominu to, že vlažná voda je subjektivní dojem a na koupel pro agamy je určitá teplota tak nějak dána (a nepovažuju ji za studenější) a tady zřejmě rozhodně dodržená nebyla, když takhle reagovaly. A to, že tahat už takhle zdevastovaný zvířata ven z terárka a mučit je ve vaně, je prasárna. Tak mi pořád uniká důvod, proč je nezbytně nutný při čištění vyndavat zvíře ven. Mimoto sám píšete, že se koupou ve vaně často. Přestaňte je tyranizovat a začněte se chovat jako člověk a ne jako dobytek. smajlík

22.10.2012 10:13
danio007

XXX.XXX.244.121

Ty jsi asi nečetl můj příspěvek, že ne? Psal jsem, že jsem kompletně čistil terárium.To znamená, že jsem vyměnil substrát, utřel sklo, vyčisitl bazének, dával nové žárovky, čistil květiny.V tom případě jsem agamy dal do umyvadla s výstupky aby se třeba neutopil.A pokud o agamách nic nevíš, tak agamy MAJÍ mít vlažnou nebo studenější vodu.smajlík

Ty si asi hodne na hlavu co?
Sam pises, ze ich tak kupes casto, tak o nejakom cisteni mi tu nepis. Mimo toho, aj tak nevidim dovod davat ich niekam do vane.

A pokial o agamach NIC NEVIES TY, tak si ku.va konecne nieco precitaj, Myslis, ze tam kde ziju im tecie voda z hor? Ak je podla teba povedzme 26-27stupnova voda zimna, tak neviem aku vodu by si chcel mat na kupalisku, VN atd...

Chlapce spametaj sa uz konecne a prestan tu vypisovat blbosti, jedine co tym dokazujes, ze vies absolutne prd o zivych tvoroch ktore su na tebe zavisle. Na co doplatili uz chivlku po tom co si ich domov doniesol. A namiesto toho, aby si im pripravil to co potrebuju ich tyras dalej, akurat uz len tak, aby vydrzali namiesto mesiaca pol roka v tych tvojich debilnych podmienkach.

Niesom svina (aj ked sa to niekedy mozno nezda), ale odkial si? Mozno by nebola od veci nejaka mala kontrolka alebo nieco podobne.... Ono vela ludi porobi blbosti. Uz som ti to tu pisal, ano kazdy zacinal, tiez som si svojim presiel, ale za taku dobu co tu vystrajas ty.....
Ku...

25.10.2012 15:59
martinamstaf

XXX.XXX.30.109

lacerta7 napsal(a):
Sice jsem si říkala, že už na Vás reaovat nebudu. Je to jako házet perly sviním. Ale nedá mi to. Aby bylo jasno, ten, kdo o agamách nic neví jste Vy. Na Vašem místě mlčím a šoupu nohama. Když opominu to, že vlažná voda je subjektivní dojem a na koupel pro agamy je určitá teplota tak nějak dána (a nepovažuju ji za studenější) a tady zřejmě rozhodně dodržená nebyla, když takhle reagovaly. A to, že tahat už takhle zdevastovaný zvířata ven z terárka a mučit je ve vaně, je prasárna. Tak mi pořád uniká důvod, proč je nezbytně nutný při čištění vyndavat zvíře ven. Mimoto sám píšete, že se koupou ve vaně často. Přestaňte je tyranizovat a začněte se chovat jako člověk a ne jako dobytek. smajlík

Teda to terárko to je kanální hnus,to by neudělalo ani dítě v 7 třídě.To by se aspon snažilo si něco nejdřív přečíst a pak to nějak vytvořit.Ten zelenej balakryl nebo či co to je,to je jed jako kráva pro ně.Jestli to je barva na bazény tak sorry,ale stejně je to hnusný.Absolutně nepřirozené prostředí pro ty agamy.Lacerto nerozčiluj se,jak vidíš,tak to nemá cenu.Všichni zde víme,že jsi hlava mapa a když to někdo z těch článků nepozná tak je omezen duševně....ČAU:-)

25.10.2012 16:01
martinamstaf

XXX.XXX.30.109

martinamstaf napsal(a):
Teda to terárko to je kanální hnus,to by neudělalo ani dítě v 7 třídě.To by se aspon snažilo si něco nejdřív přečíst a pak to nějak vytvořit.Ten zelenej balakryl nebo či co to je,to je jed jako kráva pro ně.Jestli to je barva na bazény tak sorry,ale stejně je to hnusný.Absolutně nepřirozené prostředí pro ty agamy.Lacerto nerozčiluj se,jak vidíš,tak to nemá cenu.Všichni zde víme,že jsi hlava mapa a když to někdo z těch článků nepozná tak je omezen duševně....ČAU:-)

PS-A když je člověk omezen financemi,tak ať se na to raději vysere,na teraristice se šetřit nedá....

25.10.2012 16:04
martinamstaf

XXX.XXX.30.109

martinamstaf napsal(a):
PS-A když je člověk omezen financemi,tak ať se na to raději vysere,na teraristice se šetřit nedá....

Aspoň takhle AGAMÁKU

AquaCZ

25.10.2012 20:08
AquaCZ

XXX.XXX.231.94

Ahoj ahoj lidi, zejména Agamáku.Přijdu na Faunu a čtu tady o Kočičínách asi 30 min.Tý brďo, to je aspoň diskuze:-) Ale musím se trošku Agamáka zastat.Když bych měl zhodnotit terárium: Světlo by ani tak nevadilo, až na to že tam nebyl ten jeden kompakt. Terárko vlastně bylo docela dobré, až na počet větví a členitost, případně to pozadí.(I když to už je celkem dost věcí) Ale abych řekl nějaký +. Terárko je co se týče velikosti úplně perfektní, teplotami vlastně také.Substrát Lignocel je také velmi dobrý.A pozadí, až na to že je natřené barakrylem nebo čím taky není k zahození.Dal bych tam teda radši borovou kůru mno. To může být taková rada.K těm fotkám toho terárka: My máme úplně stejný problém s foťákem, že se nám nenabíjí, i když to může znít jako hooodně pitomá výmluva.A myslím, že agamák se chce o své agamy pořádně a dobře postarat, ale nějak se mu to nedaří. Čtěte: Je podle textu schopen utratit kvůli agamám až 50 000Kč, jak jsem to tedy pochopil z textu.Bazének jim dokonce čistí až 2x denně.Místo aby nechal při čištění terárka agamy někde v krabici dá je do umyvadla a to tak, aby se nemohli utopit.A tady musím říct: Podle zkušeností a to chovám agamky už 15 let, voda by opravdu měla nebo spíž klidně může být vlažná a studená, ale to jen tak, aby se nemusela vyrovnávat pokojovým teplotám.:-)Za ty asi 2 měsíce udělal dost změn (tedy doufám).Myslím, že přidat k nemocné agamě 2 agamu nebyl záměr vykašlat se na tu první, ale jak psal, přivést jí kamaráda aby se trochu vzchopila, což se jak tedy píše povedlo.A tady k paní Lacertě::-) Samozřejmě nechci tady zavést nějakou hádku nebo napsat zlomyslný text ale: Prosím Vás, četl jsem si různé diskuze a ve spoustě z nich do nich zasahujete právě Vy a to negativně. Já nevím jak to mám chápat, ale vy se snad ani nesnažíte být Milá. Ano agamákovi jste dala spoustu, opravdu spoust užitečných rad, ale s jakým vlivem? A jetě k romu terárku: U nás ve zverimexu terárko takové velikosti pod 25 000 nekoupíme:-)

25.10.2012 20:47
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Tak nejdřív zareaguju na začátek - terárko dobrý pouze velikostí a teplotama - to má být jako pozitivní? Já doteď žila v domnění, že terárko má být komplet hotové už před koupí chovance. Světla sice dobrá, ale blbě umístěná (což je teda dost zásadní), větve žádné, lignocel zrovna výborný tedy není, voda pokojové teploty není podle mě studená a pro agamy je nutné ji vyhřívat. A opravdu mě nezajímá, co kdo koupí ve zverimexu. To je to samé jako řešit, že jezdím na kole, protože auto stojí 2 000 000 (a nepřipouštět si, že by mi škodovka stačila). Nejsou jen zverimexy a solidní terárko pro agamy se dá zařídit podstatně levněji a funkčněji. To že tu zadavatel plácá o 50 000 je sice super, ale to by to vypadalo jinak. Z těch dotazů je jasné, že nejen, že o agamách ví kulový, ale nemá ani základní cit pro chov čehokoliv. To je v pohodě, ale to by na sobě musel makat a ne si mlejt svoje o ochlazování agam a podobný blbiny. Byla špatná jedna agama a najednou jsou nějak divný obě. To mi moc o vyhovujících podmínkách nevypovídá.

A negativní? To nevím. Většinou reaguju až když se k tomu nikdo jinej nemá nebo když se mi zželí někoho, koho ostatní poslali do patřičných míst (zpravidla ne úplně slušně). Pokud někdo, kdo si očividně něco načetl položí dotaz, ze kterýho bude jasný, že o radu stojí, proč ne. Ale nemám potřebu být milá na lidi, kteří si pořídili zvíře a pak se o něj staraj takhle, jsou líní si přečíst i blbých pět stran diskuse - protože to je spíš na pár facek. Tohle je a bude prasárna, stejně jako ochočování chámíků a podobný věci, kterýma se to tu hemží. Způsob reakcí zadavatele mě nijak nepřesvědčil, že by byla snaha. A poplácávat po rameni někoho, kdo tímhle stylem zlikviduje zvíře, to s radostí přenechám jiným. Ono když není co pochválit, tak holt není. A nejsem zastánce toho, že by se mělo chodit kolem takových lidí po špičkách. Ale samozřejmě můžete radit jemně a mile a schválně si stopněte, kolik vláken s exotama typu Agamák to vydržíte:-) (A ten foťák už nabíjí tak dva měsíce minimálně :-))

25.10.2012 21:19
aquacz

XXX.XXX.231.94

a přesně tohle jsem měl na mysli. Já sem na Vás nechtěl být nějaký... drzý.... A vy hned reagujete takhle. Agamák píše, že si přečetl abecedu teraristy, což mu v podstatě stačí... A pochybuji, že si nepřečetl jedinou diskuzi o Kočičínách.A ještě bych se chtěl zeptat samotného agamáka. Prosím Vás... Kolik a jaké jste chovali zvířata? A zbavil jste se jich nebo Vám pochcípali?K tomu foťáku... on se ani nabít nedá:-) A prosím... myslím si že s označováním lidí jako je exot a jiné není zrovna vhodné odpovídat na slušně kladené dotazy, které jen žádají o pomoc, protože si neví rady... A k tomu zimování či co... Nebylo spíš něco s vodou v umyvadle?

25.10.2012 22:00
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Ale já na Vás nijak neútočím. Jen se mi nezdá, že jste to četl opravdu celé (opravdu i tu část, kdy dostal rady a on stejně tvrdil, že má tera dobře zařízené a vše je v pořádku? Tu, kdy psal několik bludů a sám se sebou se neshodl?) :-D Dobrá, tak toho četl víc a nevzal si z toho lautr nic. Ještě lepší. Foťák mu tedy nefunguje (ne že se nabíjí, fotku nám ostatně slíbil on sám) a v dnešní době, kdy je foťák součástí kde čeho to rozuhodně neměl chudák čím vyfotit. A nevím jak Vaše, ale moje agamy po koupeli bezvládně neleží a vůbec nevykazují podobné příznaky jako ty "zimující" tazatele, takže se asi opět u tazatele někde stala chybasmajlík Pokud má někdo načteno a přesto spáchá takové tera, tak to je někde problém. Už několikrát jsem psala, že mám pochopení pro začátečnické chyby, ale tohle už je moc a se začátečnictvím to nemá nic společného:-) Ještě trochu slevit z požadavků a agama by mohla být rovnou v zavařovací sklenici nebo bez terárkasmajlík Jen asi nejsem takový ten sluníčkový typ:-) a s někým to holt po dobrém nejde.

26.10.2012 10:50
aquacz

XXX.XXX.231.94

A proto se ptám agamáka. Nebylo OPRAVDU něco s vodou v umyvadle? Protože pochybuji, že by u agam ve vlažné vodě způsobil šok nebo by je přizabil utopením. Agamy se přece jen tak neutopí... Ovšem je přeci možné, že v umyvadle bylo třeba mýdlo, nebo ředidlo, nebo šampon... A proto se ptám:-)

26.10.2012 12:09
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Třeba jo... a nebo taky ta voda možná nebyla až tak vlažná jako studená a ony z toho byly trochu v šoku. Jen si nemyslím, že to byl jedinej "omyl" :-D

Dino75

9.11.2012 17:03
Dino75

XXX.XXX.208.38

Zdravím "všechny" teraristy :-)

říkám si, že se musím učit, ale pak mě napadlo mrknout na pár chovatelů agamek (chci do budoucna koupit samičku k mému agamákovi) a na co nenarazím a z čeho jsem v šoku už asi hodinu. Lacerta asi měsíc..Každopádně tě obdivuji Lacerto, že na to máš nervy..Jak takovýhle (musím se sakra držet, abych nenapsala to všechno, co mi běhá v hlavě) můžou mít zvířata proboha? první věc, zvíře, když už ho mám a není v pořádku, je na prvním místě, než dovolená. Druhá věc, když vím, že pojedu na dovolenou, nepořizuju si mláďata, s nimi je větší práce než s dospělcem. Ale co opravdu nechápu, nechápu, nechápu, jak můžeš být tak natvrdlý agamáku??!!kolik ti je? protože i muj malej bráška v 5 letech věděl mnohem líp než ty, jak se k daným zvířatům chovat. No, spoustu lidí tu píše, že je teraristika drahá záležitost. Ano, ono se zvíře dá sehnat za 300, ale přemýšlet taky, že vybavení není zadarmo a už jen to by měl být důvod si vše zajistit a vybavit dřív, než si pořídím zvíře. Dáváš prachy do úplně zbytečných a naopak škodlivých věcí, než do těch správných. Lignocel, když mládě (nebo i dospělec) sežere, tak se mu ucpou střeva. Ti co radí kupovat lignocel, nejsou odborníci, buďto si chtějí vydělat, nebo o tom nevědí nic. Těžko sis o tom něco přečetl. Taky jsem byla před 7 lety začátečník, začínala jsem s kočinčinkama a moje největší chyba byla pořídit si zvíře ze zverimexu. Většina z nich jsou odchycena na černo z volné přírody, může být i tvůj problém. S Agamou jsem měla mnoho závažných problémů a většina z nich byla mou chybou a bohužel jsem na to nedoplatila já, ale ten drobek. Ale..! nevím, kdo ti to poradil,ale pro mláďata je lepší menší terário. Udržuje se tam lépe teplota, lépe se zvíře aklimatizuje a je to lepší i co se potravy týče., Další věc je karanténa. Zapamatuj si, že ke zvířeti, kterému se moc nedaří (u tebe spíš vůbec než moc) nemůžeš dát dalšího jedince a už vůbec ne bez karantény, prostě šup tam s ním..Třetí věc, chceš řešit prachy? za ten paskvil kterému v tvém případě říkáš terárko bys sehnal, nebo vyrobil mnohem účinnější, lepší a hlavně vyhovující terárium. Tohle je hnus, kdes to viděl proboha? Jak jsem již zmínila, začínala jsem před 7 lety, kdy jsem se zamilovala ve zverimexu do agamy kočinčinské a po 2 měsících, co jsme měli vybavené malé terárium, které mělo 2 větrací otvory, bazének, světlo(velmi blbě umístěné uprostřed terária) UVB a jako podklad kamínky (další ohromná blbost), 2 úkryty z květináčů a velké kůry, mi agamka krásně žrala,přijímala vitamíny, minerály i vápník sice s nechutí, ale přijímala, ale byla pořád zvláštně neaktivní, mohla jsem ji dát na záda a ona se nesnažila převrátit, prostě nic. Agama mi po půl roce zemřela a veterináři byly tou dobou ještě na mnohem nižší úrovni, než teď, ač je to jen 7 let. Po 3 letech, kdy jsem si o tom zjišťovala víc a víc a pořídila si druhého samce, jsem se dozvěděla, že chudinka kromě toho, že měla blbé podmínky u mě, tak byla právě jedna z mnoha dovážených mláďat z volné přírody. Tím se ale nic neomlouvá..Jen chci říct, že mám doma dnes již 5 let starého samce, který nádherně žere (nikdy jsem u nich neměla problém s krmením ani jako s mládětem), svléká se, je krásně světlej a opravdu velice aktivní, až mu kolikrát za to nadávám, ale pořád si říkám, že by se mohl mít lépe, určitě se nemá nejlíp, ale když na to tak koukám, tak se má jako král! na jednu stranu jsem si oddychla, na druhou je mi z toho smutno. Upřímně si myslím, že by jim bylo lépe, kdyby zemřeli a ty už si nic nepořizoval..Protože na rady Lacerty jsi uplně kašlal a mlel sis svou. Co já bych za to tenkrát dala, kdyby mi někdo opravdu zkušený poradil. Tenkrát i knihy i veterináři věděli kulové. A další věc, která mě zarazila, jak může být agama skoro ze dne na den, kdy je před smrtí, zdravá? :-D jako fakt moc některý lidi. To je jak když se se mnou nějaké slečny hádali, že by z agamy kočinčinské udělali vegetariána, že to jde, jen my tupci to nechceme ani zkusit:-D každopádně až ti zemřou, nebo třeba to přežijou, ale i tak si myslím, že budou mít následky pěkně dlouho, tak vezmi tu jedovatou, odpornou, zelenou krabici a vyhoď to!je to absolutně nepoužitelné ;-) i jako výkladní skříň se mi to hnusí :-D

25.11.2013 21:07
agamák1123581321

XXX.XXX.89.245

Zdravím po hoodně dlouhé době :)
Po roce jsem si řekl, že by nebylo úplně od věci napsat sem, jak vše dopadlo. Za ten rok se v mém životě i v životě agamek odehrálo spoustu změn. Ovšem, důležitý je život agamek.
Po několika násobné návštěvě veterinářů a odborníků na plazy jsem se rozhodl navštívit zverimex s otázkou, jestli na agamě bylo něco divného už před mou koupí. Pamatuji si, že když jsem agamu poprvé zahlédl v teráriu ve Zverimexu vesele si lezla po větvích a naháněla cvrčky. Když jsem se zeptal, zjistil jsem, že agamka, kterou jsem viděl v teráriu vůbec nebyla moje agama. Mě prodali jinou agamu, a přiznali se, že už od začátku nebyla taková, jaká by mohla/měla být. Tím nechci omlouvat svoje chyby a svádět to vše na prodejce (k tomu se doufám ještě dostanu). Abych to shrnul: Terárium jsem poupravil, menší agamu jsem dal do jiného terária. A ono opravdu. Po další návštěvě odborníka a vyslechnutí jeho rady se agamě začalo dařit. Nebo alespoň se začala "zlepšovat". Začala normálně jíst, normálně lovit. Vyhrívala se na větvích a vesele dováděla s rybičkami v bazénku, ovšem stále měla "temnější chvíle", kdy si zalezla do rohu pod květiny a chovala se jako dříve. Ale těchto chvílí bylo minimum. Později jsem k ní s menším strachem přidal mladší agamu, ale ukázalo se, že obavy nebyly na místě. Naopak. Agamy si během hodiny začaly povídat a užívat si života společně. I přes všechny tyto světlé chvilky se jednoho dne stalo, že agama opět zalezla do kouta terária, usnula a už se neprobrala. Ani já, ani veterinář nedokázal odvodit příčinu smrti. Agamy je mi stále líto, že se mnou musela prožít nejspíš horší život, než jí mohl nabídnout kdokoli jiný. Já jenom doufám, že jsem jí alespoň v posledních chvílích jejího života udělal štastnou. Po této zkušenosti jsem se začal naplno věnovat mladší agamě. Po tak dlouhé době se obracím na minulosti a nevím jestli se mám smát nebo plakat nad absurdností mích chyb, které by se už nedaly nazvat začátečnickými. Na konec bych chtěl poděkovat všem, hlavně za kritiku, bez které bych se ze svých chyb nikdy nepoučil a chtěl bych poděkovat zejména lacertě, která se mi snažila pomoci v každém případě. Také se chci omluvit, jestli moje odpovědi někdy vyzněli jako "útoky" proti ní. Jak jsem řekl na začátku: Za ten rok se toho opravdu hodně událo a já vím, jak nemožný jsem v tomto ohledu byl.
Tímto nechci tuto diskuzi nijak uzavírat... Pokud máte další dotazy, rád se pokusím na ně odpovědět. :)
S pozdravem Agamák.

26.11.2013 19:39
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Je mi jasné, že tohle asi slyšet nechcete - ale základní chyba byla dávat k ní další agamu. A schopný veterinář by příčinu pravděpodobně odhalil...
Ale snad celé tohle vlákno vedlo aspoň k nápravě pro další agamu, takže aspoň k něčemu to snad tedy bylo.

27.11.2013 17:50
agamák1123581321

XXX.XXX.89.245

Naopak. Alespoň se poučím z dalších a dalších chyb... :)
Schopný veterinář... Nevím jestli je nebo není schopný... Nejspíš ne.
A ano. Určitě to vedlo k nápravě druhé agamy. Jak říkám. Nyní už alespoň chápu absurdnost svých chyb :)

30.9.2014 15:54
miamia

XXX.XXX.99.71

Zdravím, vím, že je to staré vlákno, ale můj dotaz se podobá asi tomu to nejvíce. Doma mám necelé dva měsíce Agamu Kočinčinskou- samce. Nedovezla jsem si ho z žádné burzy, viděla jsem, v jakých žije podmínkách bez terária, na noc v kleci. Tak jsem ho za litr a hodinu přemlouvání vykoupila. Ano, pročetla jsem po nocích hodně vláken, knih, ale musím se přiznat, že díky některým odlišnostem, jsem i já byla zmatená co vlastně je dobře a co není. Hned po dovezení domů jsme jako první navštívili veterináře v Neratovicích- výsledek kontroly dobrý, sameček má poraněný z minulosti ocas, tlamičku, ale nemá křivici ani parazity, zdravé oči i silné nohy. Sameček by hrozně vystresovaný a samozřejmě nežral. Ta žena, co ho měla předtím sice tvrdila, že žral vše normálně, ale moc se mi to nezdálo, byl pohublý. Teď asi přejdu k hlavnímu dotazu nebo spíš dotazům ale předně chci říct, že jsem si nekoupila výstavní ještěrku ale samce z dost hnusných, zrujnovaných podmínek a ano vše se učím za chodu, i tak si myslím že s Vaší pomocí mu mohu dopřát zbytek klidného a kvalitního života oproti tomu, co měl předtím. Tak, samec byl hodně vystresovaný a 3 týdny nežral, pořád seděl v rohu terária, ve stínu. Čas od času si vylezl na nějakou větev ale při pohybu člověka u terária se za ní začal schovávat a obtočil se kolem té větve tak, aby byl " neviditelný", po 3 týdnech nežraní jsem začala krmit uměle, po první soustu začal žrát z ruky sám, ale pořád to není tak, že by viděl potravu a mohl by se po ní utlouct. Stále krmím z ruky či pinzety, někdy mi něco sežere hned a někdy něco tlapkou odstrčí, ale rozhodně není jako znám jiné sebevědomé agamy, které za potravou běží, to on vůbec, v teráriu ho vůbec nezajímá a kdybych ho nekrmila z ruky, snad by zase ani nežral. Terárium jsem z důvodu jeho plachosti umístila na nějklidnější místo, nikdo kolem něj nechodí. Moje blbá chyba byla, že je na zemi, což mu na sebevědomí nepřidá, ale narovinu, uvědomila jsem si to, až když jsem ho celé zabudovala a teď je tak těžké, že přendat ho na nějaký stůl by vyžadovalo vše vyndat a vymontovat a další strest pro samce, ale jak řikám, kolem samce nikdo nechodí, jenom já když jdu krmit nebo rosit. Časem začal dělat pokroky, někdy běhá celý den po teráriu, skáče, dovádí, někdy dovádí dokonce i v 6 ráno kdy by člověk ještě možná i spal, ale jindy má zase den, kdy je opět v tom svém rohu schovaný. Na můj hlas je už zvyklý, když ho rosím nebo krmím, mluvím na něj, při krmení nebo rosení se snažím ho trošku podrbat, zavře u toho vždy oči, ale jakmile příjde někdo jiný, tak poznám, že se ho bojí, protože u rosení oči nezavře a je v pozoru. Ale nikdy před nikým neutíkal, je prostě ve svém rohu schovaný, ale jak říkám, není to už pravidlem, někdy tři dny dovádí, pak zase den zalezlý, myslím si, že to také dělá počasí, když je sluníčko, je aktivní, jakmile je mlha, zaleze si do kouta. Ale i tak, co mohu udělat pro jeho lepší péči, co by jste mi určitě doporučili a co zakázali, posílám foto terária. Ještě chci říct, že ze začátku chodil do bazénku a teď už v něm zase cca 12 dnů nebyl, nebo se v něm otočí ale nekoupe se, vůbec. Nevadí mu ty kamínky na dně bazénu ? V Bazenu je topítko i filtr. Jinak ale tloustne, a loupe se mu kůže, někdy má krásnou zelenou barvu a fakt si řádí v teráriu ale pak zase přijde den kdy je zalezlý, no, ráda bych prosila rady někoho, kdo je má doma a třeba i někoho, kdo si taky vzal samce z horších podmínek a byl tak to vystresovaný. Já mám někdy pocit, jakoby ho někdo honil v minulosti, žena od které jsem ho brala měla děti, nevím, je to jen můj subjektivní pocit, protože když jednou při krmení utekl k oknu za sluníčkem, chtěla jsem ho vzít a dát zpět ale nafoukl se a začal proti mě "tancovat", musela jsem na něj chviličku mluvit, drbat a pak pomaloučku vzít a dát zpět. No budu ráda za jakoukoliv radu i ohledně svícení, má tam UVA 100w na teplo a u toho ta druhá je UVA, UVB repti glo 5.0 myslím že 26w. Dole v tom rohu kde se často schovává je teplota 24,8-25,3 podle větrání v pokoji- je to pokoj, který je rychle teplý. Samec je prostě neaktivní více než aktivní. Dělá pokroky vtom, že se už pohne když jsem v jeho blízkosti já, dříve se bál v blízkosti lidí vůbec pohnout, byl strnulý.

30.9.2014 15:56
miamia

XXX.XXX.99.71

holátko jako kalorická bomba po hladovění

30.9.2014 15:57
miamia

XXX.XXX.99.71

Místo o kterém jsem psala, že se tam schováváv

30.9.2014 16:01
miamia

XXX.XXX.99.71

na kameni na kterém krmíme z pinzety či ruky

30.9.2014 16:02
miamia

XXX.XXX.99.71

Ještě rosím několikrát denně ručním postřikovačem, substrát je rašelina a trochu štěpů,

30.9.2014 16:25
miamia

XXX.XXX.99.71

vitamíny máme reptivite D3, sepiovou kost, calcium a žřádlo reptolife pro oblení potravy a lepší chut , dále mám kapičky turtle vit, doporučili mi dávat pár kapek do bazeénku pro vystresované a nežravé plazy. Ale ty ted nedávám, nejsem si jimi jistá ale prý se mohou dávat i do postřikovače a do pití..

30.9.2014 21:35
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Tak to vezmeme popořádku, snad se v tom trochu vyznáte:

1. To, že je terárko na zemi podle mě nijak nevadí - resp. pokud je tam klid a není průvan, tak by to nemusel být problém. Větší problém by byl to stěhovat.

2. Reakce po útěku není nijak zvláštní, s tím bych si hlavu nedělala, prostě není zvyklý na manipulaci a je to přirozené. Manipulovala bych s ním co nejméně.

3. Bílé kamínky v bazénku bych asi odstranila - jednak kvůli úklidu a taky proto, že tam v podstatě k ničemu nejsou a ta bílá by mu mohla vadit. Plazi obecně bílou nemají moc v lásce, v přírodě ji moc často nepotkají.

4. S holátky to moc nepřehánějte - chápu, že na vykrmení dobré, ale obecně je lepší je nepřekrmovat - dost trpí na tučnění jater a vůbec je lepší krmit ho hmyzem. Zvlášť samce.

5. Podle mě nemá smysl rosit ho tak často, stačí ráno a večer, pokud se hůř svlíká, ale klidně to bude stačit i jednou denně.

6. Ty vitamíny - trochu bych si to zjednodušila - Reptivite sám o sobě už trochu vit. D obsahuje, máte tam UV - i když jen slabé Repti Glo, ale zase bych to nepřeháněla s dalšími preparáty - reptolife a turtle vit neznám, ale většinou se nasekají boty právě v dávkování několika nesourodých preparátů. Takže bych dál míchala Reptivit s vápníkem a víc bych nevymýšlela.

A teď ty zásadní věci:

Jak je terárko velké? Zdá se mi, že 100W žárovka tam je možná až moc silná (hlavně pokud je v místnosti teplo) a mohlo by se to přehřívat a proto by se schovával - zkuste proměřit teploty pod světlem a v prostoru (v tom, co píšete jsem našla jen ty v rohu...)

Na první pohled je vidět, že je to terárko moc tmavé, dodejte tam ještě lineární zářivku. ReptiGlo bych vyndala z toho krytu a nechala ho bez zastínění. Množství světla hodně dělá.

A pak takové obecnější připomínky - to terárium se mi zdá nešťastně vybavené - věci jako houpačka se mi zdají trochu zbytečné, naopak mi tam chybí víc větví, které by vyplňovaly prostor, aby mohl využívat celé terárium. Dál bych tam dodala nějakou (asi raději umělou) rostlinu - dají se poměrně levně sehnat různé husté provazce s listy - to by vytvořilo úkryt - takhle je tam agamák tak nějak vytrčený a pokud se bojí, tak mu to nepřidá. Praktičtější by taky bylo dát žárovku a UV víc k jedné straně, aby se vytvořil lepší teplotní gradient. Ono tohle terárko není tak špatné, ale v lépe vyvětvené "džungli" se závěsem rostlin se podle mě bude cítit lépe.

Zkuste se inspirovat na netu - třeba: http://medien.markt.de/bilder/2011/05/28/10/37e1add7/medium_image/0/terrarium_b150xh120xt60_komplett_set.jpg

Ta tlama nevypadá moc dobře - má to zahojené i zevnitř? Možná proto neloví sám.

30.9.2014 22:31
miamia

XXX.XXX.99.71

Dobrý den, díky moc, kamínky odstranit, více rostlin a větví, ta žárovka 100w na vyhřívání je proto, že mi jde docela dost ven teplo horní stěnou a po straně, navíc nahoře mám přes celé terárium větrání a stejně tak i podél terária a právě proto, že v pokoji mám raději stále otevřenou větračku kvůli čerstvému vzduchu. Teploty přeměřím a kamínky vyndám. Pomohlo by třeba zadní stěnu nabarvit na světle krémovou barvu, abych odstranila tmavé zbarvení? Dále tedy pokud to dobře chápu, mám přidat klasické lampičky pro lepší osvětlení terária. například dvě na každou stranu jednu ? a ty dvě co mám ted mám posunout spíše k jedné straně pohromadě. Nahoře mám růžový polystyrén, protože mi přišlo, že přes vršek odchází hodně teplo, sklo bylo teplé, mohu ho ale odstranit, i to by možná pro osvícení a denní světlo pro samce pomohlo, že ano ? Jinak holátko dostal jednou jako kalorickou bombu a ještě dvě rybičky, teď má cvrčky a objednané jsou kalifornské žížaly, četla jsem, že obsahují hodně kvalitních látek oproti moučnému červu, který jen zacpe tělo a moc živin nemá, tak snad se nepletu :) Měla bych tedy UVB vyměnit za silnější žárovku UVB, investice mi problém nedělá, takže pokud by to bylo lepší, ráda koupím silnější, jen aby se dobře vzpamatoval. Ještě co se týče té tlamy, veterinář říkal, že dobrý, že to je šrám z minula a né ted, ale projistotu, určitě mohu v lékarně koupit nějakou mastičku, která by mu v tomto případě pomohla, ale aby mu zase neuškodila ? Ještě jde o to, že nevíme proč, ale nemá na jedné strašně moc zubů, proto si při krmení nešikovně háže na stranu, kde zuby má, asi proto mu i vyhovuje více krmení z pinzety, ale je to jen můj pocit, třeba je to blbost.
Ještě jednou děkuji za Váš čas. Terárium do nedělě předělám na světlejší a pokud by Vás to neotravovalo, hodila bych zase foto, pro kontrolu :)

30.9.2014 22:40
miamia

XXX.XXX.99.71

Teď mi ještě došlo, koupila jsem mu zářivku repti glo 10.0 UVB přes celé terárium která obsahuje 33% UVA a 10% UVB, jen ještě řeším instalaci, koupila jsem na ní i kryt ale teď řeším jak ji přidělat. Ale stejně tam ještě dokoupím klasické malé lampičky pro lepší osvětlení a tam kde se ted schovává, mu vytvořim úkryt z vyschlého kmene a umělých rostlin.

30.9.2014 23:10
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Tak ty kamínky jsou spíš detail. Ale stejně až se vzpamatuje a začne se chodit koupat a natahá do vody spoustu bordelu, tak budete ráda, že tam kamínky nemáte.

Stěnu nebarvit - jednak to nepomůže a ani to nebude vypadat dobře, když dáte na terárko lineárku (klasickou pod linku), možná dvě - kupte nějakou s denním spektrem normálně třeba v Globusu, tam mívali levné, tak to pěkně osvítí a hned to bude lepší. Stačí to položit na vršek terária zvenku a dát k tomu stříšku z plechu, aby to odráželo světlo dolu. Ta světla, co máte, nechat, ale kdyby to šlo, bylo by lepší je posunout víc k jedné straně - pak se líp rozvrství teploty - a taky není takové riziko přehřátí. Já mám s Repti Glem zkušenosti dobré, takže proti tomu nic nemám. Do budoucna můžete pořešit zakoupení UV výbojky - tou terárium i vytopíte. (S výběrem vhodné výbojky asi nejlíp poradí přímo prodejce, třeba terashop.cz). Ale nemyslím si, že by to bylo nezbytné zrovna teď. Takže bych dala úhlopříčně na strop terárka dlouhou lineárku a UV a žárovku šoupla doprava - takže vyhřívací místo by bylo na jedné straně a zbytek by dosvítila jen lineárka na terárku.

S tou kalorickou stravou bych to úplně nepřeháněla, ten samec nevypadá vyhuble. Žížaly jsou fajn, mají je rádi. Podobně si můžete sehnat larvy zavíječů voskových, to je taky hodně oblíbené. Nebo i sarančata, ta jsou o něco pomalejší, třeba by se mu lépe lovila.
Je možné, že si třeba o pinzetu vylámal zoubky. Ono i to poranění na fotografii mu trochu zhorší možnosti lovu, takže pokud umí žrát z pinzety, tak je to fajn. Ale pro žížaly a zavíječe si asi rád dojde i do misky. Pokud mu to uvnitř tlamy nějak nehnisá a viděl to veterinář, tak bych to asi neřešila. Ale tak nějak to průběžně hlídejte, kdyby se to zhoršovalo.

Fotku klidně hoďte, z té stejně vidět nejvíc.

(Ach jo, za celou dobu, co chodím radit na diskuse má někdo větraný terárko tak, jak ho má větraný mít a zakrejvá to polystyrenem :-D Větrání odkryjte - proměřte teploty a uvidíte.)

30.9.2014 23:19
miamia

XXX.XXX.99.71

Nebojte se, větrání jsem zakryté neměla, jsem sice blondýna, ale vím, že je důležité :)měla jsem zakrytou jen přesně tu část skla nad lampu, větrání je nahoře uprostřed, proto mám polystyren nařezaný aby byl přesně podél toho větrání, ale stejně jsem ho teď sundala kvůli tomu světlu, kamínky šly hned po komentáři taky pryč a uvidíme :) jinak s tím větráním jsem se zasmála, ale fakt, upřímně :) představila jsem si sebe, jakožto blondýnu, jak zakrývám větrání :)) Né že by u mě nebylo možné hodně věcí :)) Jinak moc díky s těmi larvami, zrovna jsem se chtěla zeptat, protože kromě žížal, cvrčků, sarančat a švábů toho moc neznám a sarančata a šváby rozhodně nemá rád :)

30.9.2014 23:23
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Tak ta zářivka, když už ji máte, ničemu neublíží, ale tyhle lineárky s UV nejsou až tak výkonné. Ale pokud máte celý strop z pletiva, tak ji normálně můžete položit zvenku a nemusíte řešit instalaci přímo do terária. Můžete ji použít na to dosvětlení, případně si koupit svítidlo na dvě lineárky a dát jednu obyčejnou a tuhle (akorát pozor na délku a taky na typ trubice - T8 / T5).

Na úkryt z kmene bych se asi i vykašlala, stačí to vyvětvit a trochu rozčlenit rostlinami a nebude mít potřebu se soukat do kmene.

Tady je vidět, jak je to dosvětlené lineárkami...
www.akvarko.cz/prezentacedetailfoto.php?nadrz=1861&obrazek=30&text=Physignathus#navigace

30.9.2014 23:28
lacerta7

XXX.XXX.193.243

No jako já už se tomu nesměju. Byli tu tací, kteří větrání na stropě neměli vůbec a tvrdili, že terárium přece větrá škvírou mezi dvířky... Ostatně i v inzerci je takových skvostů plno... :D

Zavíječi a vůbec takové měkké larvy jsou pro agamy terno. Dají se použít i larvy zlatohlávků, ale zase je to tučné a kalorické, takže spíš výjimečně. Občas někdo zkrmuje i slimáky, ale to jsem nezkoušela.

30.9.2014 23:35
miamia

XXX.XXX.99.71

Takže ji mohu položit na to pletivo, nebo pletivo spíše odříznout ? Právě že jak píšete s tou výkonností tak takový mám taky pocit, dala jsem ji na to pletivo a upřímně osvětlení nic moc, dám ji tam kvůli tomu UVB a ještě dokoupím ty klasické žárovky na dosvícení do rohů , žárovek mám v zásobě dost, myslím že i objímka zde bude tak to můžu alespoň udělat co nejdřív. S těma větvemi to bude trošku déle, musím je vypálit v troubě a nechat vysušit kvůli parazitům, zatím dokoupím květiny a taky z bambusových tyček které se dají koupit se dá udělat spoustu věci, tak prvně použiji ty tyčky, zkusím nějaké přidělat až ke stropu terária a taky bych chtěla dodělat nějakou poličku, jednou se snažil lézt po stěně ale bylo vidět, že to pro něj není ono, že by tam nějakou větší plochu n plácnutí potřeboval to taky zkusím vymyslet. No co Vám budu povídat. Máme v rodině 3 vousatky ale ty jsou zlatíčka, žádný problém s nimi, no ale od začátku mají život jako v bavlnce, tenhle chudák toho asi moc hezkého nezažil. Dokonce ta žena, od který jsem ho vykoupila, nebyla původní majitel, původně to bylo tak, že ta jeho původní majitel prodával barák a rozbilo se mu terárium, tak ho v tom baráku nechal jen s miskou vody a asi mu vubec nedošlo, že ten, kdo se tam bude stěhovat, tak zřejmě o tom nic neví a navíc to byla růjna, takže se tam ta žena stěhovala až po 2 měsících a našla ho tam hubeného na zácloně, ona ho vzala k veterináři, nemůžu říct, že by se ho nesnažila zachránit, koupila vitamíny, ale byl celý den venku v bytě, nosila ho na rameni a na noc šel do klece, ještě že bylo léto a vyhřál se na sluníčku. Jinak zle to ta ženská nemyslela, taky k němu přišla jak slepej k houslím... nechápu spíš, jak někdo může nechat zvíře v baráku, který prodává v domnění, že ten, kdo ho tam najde, se o něj postará, už jsem o takových případech zaslechla hodně... Ani nevím, kolik mu je let, v tom záplavu starostí jsem se o to moc nezajímala, veterinář říkal, že to je těžké poznat, že mu sice podle drobného vzrůstu může být kolem roku, ale taky to může být podmínkami, ve kterých žil, takže to je další nezodpovězená otázka, ale to mi hlavu neláme, pokud je mladý, snad mu dopřeji krásný dlouhý život a pokud je to dědula, tak snad si u mě v klidu a teple dožije hezky :)

30.9.2014 23:48
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Pletivo neřezat, stačí to dát nahoru - obyčejná zářivka může být i na skle, ale UV zářivka by na skle byla zbytečná, protože by UV neprošlo k agamě. Ale vzhledem k tomu, že tyhle zářivky mají význam jen pokud se zvíře dostane přímo k nim, tak bych to asi moc nehrotila. Dokupte klasickou zářivku a nechte ji na terárku - když k ní pořídíte reflektor, nebo si ho vyrobíte z kartonu a alobalu, tak to osvětlí dost.
(Vy pořád mluvíte o lampičkách a objímkách - asi jsme se nepochopily - na dosvětlení ne žárovky, ale zářivky - lineární, jako se dávají pod kuchyňskou linku - ty už hřát nemusí, budou jen osvětlovat terárium - takže tam bude ta 100W žárovka, 26W UV ReptiGlo v teráriu a na stropě položená zářivka - wattáž podle délky terária případně i UV zářivka)

Nehroťe to tolik, větve si normálně nařežte někde, kde máte jistotu, že nejsou postříkané nějakým chemickým sajrajtem, opláchněte je ve sprše horkou vodou a hotovo. Nic nemusíte vypalovat smajlík
Bambus není dobrý, je kluzký a pro agamy bych ho nepoužila. Prostě nějaké obyčejné venkovní větve, spíš silnější a pěkně od rohu do rohu, aby se plocha terárka využila. Polička být může, ale když budou pěkné větve, tak mu nakonec budou asi i stačit.

1.10.2014 10:55
miamia

XXX.XXX.99.71

Tak žárovky jsem dala k sobě více do levého rohu, ale teď jsou blíže k větvi a na tom nejbližším místě na vyhřání je z původních 36 stupňů 40 stupnů a během dne by to mohlo stoupnout, budu sledovat, to si myslím, že je až moc ne ? Ted proměřím ještě teploty v rohu, ale ty už jak jsem měřila předtím, jsou mezi těch 24-24,8, víc jsem snad nikdy nenaměřila v rohu u země ale ještě přeměřím.

2.10.2014 16:43
miamia

XXX.XXX.99.71

Tak první proměna, větve, nějaká dekorace plůs již zmiňovaná zakoupená zářivka, odstranění horního zateplení dodalo hodně světla. V neděli dodám lineární zářivku na dosvícení a umělé květiny popínavé. Zasílám fotky. Jinak prostě máme problém s tim, že v 7 ráno začne řádit, lítat po teráriu a lézt všude možně a jakmile se objeví první člověk v místnosti zaleze na zbytek dne do kouta. Skoro každý ráno lítá a snaží se dostat ven, hlavně škrábe na sklo směrem přesně k tomu místu, kam mi utekl při krmení, Je to u okna a bohužel, jelikož předtím terárium nikdy neviděl asi a byl zvyklý všude běhat, vyžaduje to nadále. Musím tedy ještě zabezpečit i přední sklo, aby se při tomhle ranním jančení neporanil tlamu.

2.10.2014 16:43
miamia

XXX.XXX.99.71

odendané zateplení a přidaná zářivka

2.10.2014 16:45
miamia

XXX.XXX.99.71

Jinak co se týče těchto dvou lamp, když je dám do jakéhokoliv rohu, budou v linii s větví a mohl by se o ně popálit tak ještě přemýšlím, jak to vyřeším a ráda bych je umístila do pravého rohu, který je u zdi a je chladnější.

2.10.2014 16:46
miamia

XXX.XXX.99.71

větve ještě obmotám provázkem, aby neklouzaly.

2.10.2014 19:18
lacerta7

XXX.XXX.171.135

Hned je to lepší. Ty teploty zkuste trochu doladit - 40 je na takový prostor trochu dost, možná bych zkusila pořídit slabší žárovku - třeba 70W a zase to proměřit. Ono to chce trochu vyladit - ve většině prostoru aby to bylo tak kolem 26-28°C, chladnější kout a k tomu výhřev. Zase je lepší nechat je tak, jak to je, než aby se popálil, nebo to nějak promyslet a zkusit to naklonit a upevnit.

Z terárka může taky utíkat právě kvůli nevyhovujícím teplotám - proto je lepší dávat výhřev do jednoho rohu - pak se snese i větší teplota v místě výhřevu, protože se postupně snižuje. Ale může to být i tím, že si pořád zvyká. Můžete ještě zkusit pro začátek zalepit aspoň část přední části novinama, aby ho míň rušilo okolí, než si zvykne.

2.10.2014 20:44
miamia

XXX.XXX.99.71

Super, tu 100w vyměním, taky se mi to zdá hodně a ty chladnější kouty nějak dovymyslím. Taky mě po tom, co jsem načetla spoustu vláken a článků, napadlo, jestli by nepomohlo ho pořádně nakrmit a zakrýt na týden prostěradlem, někde jsem četla, že to někdy pomůže pro aklimatizaci v teráriu a týden bez jídla po tom, co je krmen každý den by mu nevadil možná by se pak o potravu i zajímal sám. Nebo ho alespoň přikrývat na noc. Nebo myslíte, že je to blbost? Taky mi vrtá hlavou, jak doteplit ty kouty, asi topný kabel nebo topná folie, ale tu už tam teď nedostanu.. :) No taky jsem četla, že někteří jedinci prostě stresem vážně umřou, tak doufám, že to nebude náš případ a že se dá do kupy.

2.10.2014 20:55
lacerta7

XXX.XXX.171.135

Na co doteplovat kouty? Stačí, když bude dobrá teplota k výhřevu a pak převažující část s optimální teplotou, jestli bude dole u země kolem 20, tak je to jedině dobře - jen chce ohlídat, aby tam neseděl nonstop, ale pokud se tam sem tam vyskytne, tak to ničemu nevadí.

Zvíře samozřejmě na stres uhynout může, ale pokud bude mít optimální terárium a nebudete ho rušit, tak by se to stát nemělo. Na noc asi není nutné ho přikrývat, ale část můžete zakrýt, než si zvykne, to by mohlo pomoct. Není nijak vyhublý, tak mu tam pusťte cvrčky a zkuste ho pár dní nechat, přece jen teď se zase zasahovalo do terária a ty změny vnímá.

3.10.2014 15:46
miamia

XXX.XXX.99.71

Dobře, děkuji za Vás čas.

17.10.2014 14:10
miamia

XXX.XXX.99.71

Zasílám foto, více květin, i světla jsem vyřešila k jednomu rohu k tomu pravému. Jen mám ještě dotaz, napadlo mě, že bych dole odebrala zeminu a místo toho celé terárium dole napustila vodou... ? Nebo alepsoň do třičtvrtě a nechala bych mu ten malý růžek, kde se občas schová, co myslíte ?

17.10.2014 16:08
lacerta7

XXX.XXX.171.135

To by šlo v případě, že by na to terárium bylo speciálně stavěné a dole by byl odtok. Takhle by to bylo jen za trest kvůli čištění.
A co agamák, zlepšil se?

17.10.2014 18:44
miamia

XXX.XXX.99.71

Tak bych to řešila asi nějakou větší nádobou než je teď- není malá, ale mohlo by to být po skoro celé části plochy, bylo by to určitě lepší, takže zkusím něco vymyslet či něco takového vyrobit, co se tam zasadí- Najdu pár článků o materiálu atd.

Určitě ano, dost často leze po větvích, samozřejmě si sem tam zaleze do kouta, hlavně po ránu, ale odpoledne už někde leží na větvi, na noc často spí na stěně. Takže změny tam jsou, je to takový nahoru dolu, ale už tráví po troškách více času na větvi, než na zemi.

17.10.2014 18:50
miamia

XXX.XXX.99.71

Akorát jsme prodělali amputací část ocasu, asi 2 cm z konečku. Měl to zranění už dlouho, ale až teď mu to začalo upadávat, raději jsem ho vzala na veterinu, aby mu to uštípl a vyčistil. Takže zatím nám to moc nepřeje :)

18.10.2014 12:42
miamia

XXX.XXX.99.71

Někdy vypadá i lépe :) Než jenom schovaný za kamenem

18.10.2014 12:43
lacerta7

XXX.XXX.171.135

On se z toho pomalu dostane, zvykne si a časem se to snad zlepší úplně...

18.10.2014 12:56
miamia

XXX.XXX.99.71

Veterinář mě odrazoval, že si myslí, že ne, nebo takhle.. Spíš mi nechce dávat plané naděje a raději mě připravil na to, ať si zvyknu, že krmit ho budu stále takhle napůl uměle, prostě dát potravu až na tlamu, dokud si ji nevezme. Jinak tloustne, svléká se, rád se nechá rosit, jen je to prostě piplačka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík