Dobrý den,
mám par otázek. Mám v plánu si udělat terárium z OSB bude mít rozměry 80d, 40š, 80v. Mám obavu z vysoké vlhkosti aby nepoškodila desky. Na internetu se píše že jsou odolné. V tera bude vysoká vlhkost, mam tam v plánu anolisy(caroliensis nebo allisoni), gekony panenské popř. nějaké drobné žabky . Je to uskutečnitelná kombinace? co by jste poradily? V teráriu chci mít i živé rostliny-bromélie, orchydeje a především drobné druhy láčkovek volně zasazené. Z toho vyplývá jak vysoká by měla být vrstva rašeliny(spodní rantl u tera) plus nekolikacentimetrová drenáš kamínku vespod. Osvětlení by měla být zářivka přes celou délku tera pro rosltiny a nějaká žárovka pro ještěry. Z čeho je nejlepší udělat pozadí s kapsami na rostliny? Co mam dát do spodu tera kvůli rostlinám? linoleum? čím to vše utěsnit? Jak vyřešit větrací otvory. V plánu tam mam i větrák z PC.
Děkuji za odpovědi
Dobrý den,
sám jsem cca před měsícem dostavěl terra z OSB desek, doporučuji typ ECO neobsahují formaldehyd, který by zrovna moc příznivý nebyl. Co se týče vlhkosti, ano jsou odolné, ale pro případ doporučuji natřít lodním lakem (Luxol) cca 2-3 vrstvy a čtvrtou vrstvu udělat lakem Sprotakrylem aby to neškodilo zvířátkům uvnitř :-)
spáry zevnitř terária doporučuji natřít lepidlem na dlaždičky, nejlepší a nejkvalitnější je Flexklebber od Knaufu, co se týče pozadí...nedám dopustit na polystyren.
Záleží jestli chcete nalepit jen terasy v tom případě postačí 3cm tlustý nebo do něj vyřezávat a tvarovat ho potom je nejlepší koupit polystyren na zateplování 10-15cm a buď do něj vámi volené terasy a kouty dělat křemíkoovu pájou nebo ředidlem (u ředidla pozor na nadýchání par a ředidlo ještě cca 2 minuty po natření dále leptá, takže výsledek neni hned vidět!!)
Z vlastní zkušenosti, polystyren jsem řezal nožem a nerovnosti a kraje jsem hladil bruskou, je to příjemněší, neni z toho smrad a na efektu to neubírá.
V případě volby polystyrenu je potřeba pak polystyren natřít 3-4 vrstvami lepidla na dlaždičky a důkladně natřít kraje (nebo se pojistit a na kraje ještě fouknout nízkoexpanzní polyuretanovou pěnu a přetřít lepidlem)
, aby vám cvčci a krmný hmyz nezalézal za polystyren a nevyžíral ho :-) poté můžete polystyren normálně natřít barvou, která se může zároveň používat i na hračky pro děti, osobně doporučuji Bakrylex.
To by bylo snad vše, na co dokáži odpovědět :-)
Děkuji za odpověď.
Většinu věcí co jste popsal doma mam. OSB si nechám nařezat. Zajímalo by mě kolik větracích otvorů tam mam nechat vyříznout. Třeba jeden nahoře a po bocích. Větrák asi k zemi? Pozadí zvolim polystyrenové-anolisáci a gekoni asi terasy moc nevyužijí. Je do budoucna možné chovat spolu A. allisoni a caroliensis? Pro začátek si vemu asi caroliensis ale allisoni se mi moc líbí. Je teoreticky možné chovat spolu anolise s gekony panenskými, mají podobné nároky a každý má jinou dobu aktivity tak by si vadit neměli? Případně nějaké žabky ale moc se v nich nevyznám. Za nejsnadněji chovatelné se považují rosničky včelí, rákosničky žilkované případně jaké druhy by jste ještě poradili?
Moc děkuji že se mnou máte trpělivost
Nemáte zač,
co se týče větracích otvorů, doporučuji udělat na vrchní desce buď po celé délce krom okrajů tak cca 1/5 desky otvor a v přední stěně pod jezdící lištou cca 4-5 kruhových otvorů (zadělat hlinikovým pletivem, které se používá i na sítě do oken). Nebudete tak muset používat žádný větráček k nasávání vzduchu, jelikož takhle bude cirkulovat přirozeně.
Větrání po bocích nedoporučuji, pokud budou nahoře bude se odsávat pouze vzduch ohřátý a stejný se bude i nasávat a pokud budou dole bude se nasávat a větrat vzduch studený, takže vznikne průvan, který by gekonům nebyl moc příjemný a žádoucí.
Na jekékoli další dotazy se stavbou terária se klidně obraťte, zkušenosti se hodí :-)
Jinak váš názor, že gekoni terasy nevyužijí....ba naopak, sice chovám gekončíky noční, ale ti teras využívají pořád a máte možnost je pořád vidět.
Co se týče chovu pospolu příbuzných rodů gekonů problém by to být asi neměl, ale v tomhle praxi nemam, takže neporadim, ale společně s gekonem chovat rosničku je dle mého názoru blbost jsou to zvířata z různých biotopů a s různými nároky.
Pokud chcete radši si zařidtě chov švábů argentinských (Blaptica Dubia) nebo cvrčků ať dvouskvrnných nebo banánových...získáte samostatnost ohledně krmiva a ušetříte tak peníze :-)
měl jsem je v plast boxu s lesní hrabankou a kůrou, topil jsem jim ohřívadlem pod nápáječky u holubů zahrabanou v hrabance. Nemnožily se mi nejspíš kvůli malému počtu a přítomnosti jiných druhů švábů-prý se musí chovat samostatně tak postupně vymřely (měl jsem je jen tak na pozorování)
Pozadí můžeš posypat pískem po 3. nátěru lepidlem (cca po 10 minutách po natření) a dát přes to 4. nátěr a barvu, původně jsem to tak taky plánoval, ale nakonec jsem od toho upustil, je to pěkný i bez toho.
Zase na druhou stranu když tam dáš písek bylo by lepší tam pak už nedávat barvu.
Ještě k těm nátěrům jak lakem tak lepidlem můžeš dělat 1 nátěr/den maximálně :-) a na rohy a nerovnosti v polystyrenu ti doporučuji si vzít normální štětec k vodovkám nebo temperám dělá se to s nim dobře
Ahoj pan kolega napsal již vše.Jen můj postřeh :pokud tam budeš mít hodně vlhko je dobré pod substrátem na OSB udělat potěr 2 složkové pryskyřice do patřičné výše + kvalitní folie (venkovní bazénky)zamezíš tím vzlínání do dalších komponent.Lak je možné použít též Laksil je testován na dět.hračky+trvalý styk s vodou.Tu pryskyřyci můžeš preventivně použít i na to lepidlo po 1 vrstvě.
měl jsem v plánu rosničky včelí ale koukal jsem že to jsou taky pořádní dravci tak radši ne, Terárium z osb se pomalu začíná po přepočtení kolik by stály různé nátěry schylovat ke skleněnému paludáriu. Cena by měla být něco přes 2000kč. Takže teďka je to jaké druhy zvolit, nejspíš tam budou ti anolisové (otázka: umí anolis plavat aby se dostal z tůnky) a co zvolit k nim, preferuji chov více druhů -odchovávat je až vedlejší ani na odchovy nemam místo. Drobné žabky jako pralesničky si myslim že by 15-20cm anolis ulovil, takže jestly existuje nějaká žabka menší než rosnička včelí a větší než dendrobates co se neutopí ve vodě, nebude lovit ryby a nebude zalejzat do láček drobných druhů láčkovek, nebo by jste mi poradili nějaké jiné ještěry? gekon panenský se prý utopí. Jak jsou na tom menší druhy felzum? Omlovám se že neustále takhle otravuji ale nerad bych pak něčeho litoval. Jak z mých otázek vyplívá tak nejsem stále definitivně rozhodnut, mam tam vůbec dělat nějakou tůnku s rybama? atd Martin