Kanibalismus u Cerastesek (?????)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2012 08:59
kladno

XXX.XXX.102.60

Máte někdo zkušenost s kanibalismem u cerastesek? Hrozí při jen dočasném společném chovu nestejně velkých jedinců? ...(nemám teď na mysli náhodný pozření bezprostředně po nakrmení hlodavci).
Cerastesky chovám už víc jak 10 let a nikdy jsem nepozoroval ani náznaky kanibalismu (a to ani po zmíněném krmení hlodavci!). To jsem ale vždycky choval spolu jedince cca stejného stáří a velikosti, ... a mám takové tušení, že se tu někdo v minulosti zmiňoval o kanibalismu u mláďat.
V současnosti tu mám dva nepříbuzné samce (NZ 2007 / cca 50 cm + NZ 2010 / cca 30 cm), velikostní rozdíl je už na první pohled patrný a zatím obě zvířata chovám odděleně. Potřebuju ale třeba teď pomalu začít pro letošní rok řešit zimování a nerad bych o menšího přišel.
Předem díky za odpověďi (příp. za každý názor zkušenějších).

16.9.2012 09:59
petgn

XXX.XXX.225.42

Ahoj,
s chovem Cerastesek sice nemám žádné zkušenosti, ale ze zkušeností teraristy můžu jen říct to, že pokud budeš chovat společně 2 jedince stejného druhu, ale rozdílné velikosti, tak ten větší bude utlačovat toho menšího, případně ho i sežere. Říkáš že máš 2 samce, jak moc jsou teritoriální? Jestli hodně, tak budeš mít jistotu, že ke konfliktům docházet určitě bude.
Mohl bys je mít společně, pokud bys měl dost velké terárium a oba by tak mohli mít svoje teritorium a nepřekáželi by si.
To je snad vše, co bych k tomu měl co říct

16.9.2012 14:48
kladno

XXX.XXX.102.60

ahoj.
Tak nějak obecně u hadů (až možná na nějaké vyjímky) si nemyslím že existuje nějaké výrazné teritoriální chování.
Co vím tak jsou běžné snad jen ritualní souboje samců chřestýšů, kober, Viperek a dalších v přítomnosti samice. Jinak fakt nevím.
U cerastesek jsem nikdy nepozoroval že by se chovaly nějak teritoriálně. A to jsem jeden čas choval polodospělé jedince ve skupině 4 kusů (2 páry)! Ale je fakt že se jednalo o zvířata cca stejné velikosti.
Proto si myslím, že k nějakým konfliktům by možná mohlo dojít mezi samci před, nebo během období rozmnožování. Jinak ale to jsou úplně pohodová zvířata.
A konkrétně co se týče zimování: Nevím jak u cerastesek v přírodě (ale u nich bych nakonec i věřil že v přírodě zimují samostatně), chřestýši, evropské zmije běžně zimují skupinově. A cerastesky jsem dosud taky zimoval po dvojicích a absolutně bez problémů.
U zvířat v původním dotazu mám právě obavy z rozdílných velikostí.
Protože ačkoli se to nezdá, cerastesky rostou poměrně pomalu a každým centimetrem získávají na robusnosti, která ještě podstatně zvýraznuje velikost. Takže každý centimetr rozdílu je fakt dost podstatně znát.

Přidejte reakci

Přidat smajlík