Asi někdo namítne, že to sem nepatří, ale já myslím, že pro některé znás je to příjemný doplněk (spestření) našeho společného jako je teraristika.
A tak bych rád tímo ostaní se stejnou vášní k těmto rostlinám požádal o své zkušenosti rady při pěstění atd. Já osobně hned jak nafotím tak přidám i foto.
luma
napsal(a):
Asi někdo namítne, že to sem nepatří, ale já myslím, že pro některé znás je to příjemný doplněk (spestření) našeho společného jako je teraristika.
A tak bych rád tímo ostaní se stejnou vášní k těmto rostlinám požádal o své zkušenosti rady při pěstění atd. Já osobně hned jak nafotím tak přidám i foto.
To sem fakt nepatrí. Ibaže by tie kvetiny boli vhodným doplnkom potravy napr.korytnačiek. Možno by chutili aj krabom. Dobrú chuť.
ivos b
napsal(a):
Jsem pro, rád se poučím. Chtěl bych je taky zkusit dát do terárka. Zatím tam mám pouze bromelie a jiné kytky. Je to dobrý nápad.
Phalaenopsis
luma
napsal(a):
Phalaenopsis
No kazdopadne to chce nejakej vetrak mozna nejlip dva,aby to vetralo,jinak sou hned pryc,hodne svetla a taky hnojivo.Me se zda lepsi dat dovnitr Scindapsus u ktereho se nemusim bat kdyz mi ho zvirata znici a ktery kdyz uz to v terarku snasi spatne proste vyndam a dam ho vzpamatovat.Orchidee tohle prenaseni moc radi nemaji,sou to sice krasny kytky,ale do terarek bych je nedaval,prave kvuli tomu ze by se trapili.
zip
napsal(a):
No kazdopadne to chce nejakej vetrak mozna nejlip dva,aby to vetralo,jinak sou hned pryc,hodne svetla a taky hnojivo.Me se zda lepsi dat dovnitr Scindapsus u ktereho se nemusim bat kdyz mi ho zvirata znici a ktery kdyz uz to v terarku snasi spatne proste vyndam a dam ho vzpamatovat.Orchidee tohle prenaseni moc radi nemaji,sou to sice krasny kytky,ale do terarek bych je nedaval,prave kvuli tomu ze by se trapili.
Ahoj Zipe. Nepsal jsem tady o tom, používat orchideje do terária i když při vhodném výběru by to jistě nebyl takový problém. Např. Macodes petola nádherná kytka by se jistě hodila do terárií k Dendrobatkám.
Mám ale namysli pěstění orchiejí jako vedlejší doplněk pro radost. Né málo teraristů má někde v koutku několik sukulentů, jiný zase bonsaje a já a věřím, že ne sám orchideje.
Při vzájemných návštěvách si potom po zhlédnutí chovanců zkouknem také květenu a popřípadě navzájem něco vyměníme. Sbírka se pak nám všem pěkně rozrůstá.
luma
napsal(a):
Ahoj Zipe. Nepsal jsem tady o tom, používat orchideje do terária i když při vhodném výběru by to jistě nebyl takový problém. Např. Macodes petola nádherná kytka by se jistě hodila do terárií k Dendrobatkám.
Mám ale namysli pěstění orchiejí jako vedlejší doplněk pro radost. Né málo teraristů má někde v koutku několik sukulentů, jiný zase bonsaje a já a věřím, že ne sám orchideje.
Při vzájemných návštěvách si potom po zhlédnutí chovanců zkouknem také květenu a popřípadě navzájem něco vyměníme. Sbírka se pak nám všem pěkně rozrůstá.
Ahoj! Máš úplnou pravdu :) taky mám koutek kde pěstuju sukulenty... z orchidejí mám zatím respekt, snad časem
bobrik
napsal(a):
Ahoj! Máš úplnou pravdu :) taky mám koutek kde pěstuju sukulenty... z orchidejí mám zatím respekt, snad časem
Phalaenopsis
luma
napsal(a):
Dobrej nápad, taky pěstuju orchideje a tilandsie,sukulenty,kaktusy.Něco bych měl na výměnu,přidám foto.Beri.
letosnake

berberis
napsal(a):
Dobrej nápad, taky pěstuju orchideje a tilandsie,sukulenty,kaktusy.Něco bych měl na výměnu,přidám foto.Beri.
No nevim jestli "Orchideje" jsou zrovna nejvhodnějším tématem k teraristice...To je jako kdybych tady založil téma o afrických domorodcích...
letosnake
napsal(a):
No nevim jestli "Orchideje" jsou zrovna nejvhodnějším tématem k teraristice...To je jako kdybych tady založil téma o afrických domorodcích...
Jsou zde prostě tací, co ve svých teráriích máme i rostliny, potažmo orchideje. Pokud to nedokážeš zkousnout tak sem nelez, lepší radu pro Tebe těžko budu mít.
tillan
napsal(a):
Jsou zde prostě tací, co ve svých teráriích máme i rostliny, potažmo orchideje. Pokud to nedokážeš zkousnout tak sem nelez, lepší radu pro Tebe těžko budu mít.
já si myslím že třeba ke kudlankám je to hezká dekorace. Tak to k teraristice hlavně patří. A zadavatel tématu hledal lidi kteří dělají tera i orchydeje tak nevím kde jinde by je měl hledat než na tera diskusi
luma
napsal(a):
Můj příspěvek
chovatel
napsal(a):
Můj příspěvek
Orchideje v terárku jsou nádherná věc, zvláště pro ty, u kohu se zájmy bijou a prolínají. Není nic krásnějšího, než dendrobatky na rozkvetlém "Faleňáku". Časem zjistíš, co ti v tom dobře poroste. Je třeba zkoušet a začínat u běžných druhů. V dnešní době, době orchidejových hybridů a mutantů je toho hodně. Dej však pozor, pokud se ti bude s pěstováním květin dařit, ať nepřeběhneš tak jako já. Mě osobně, by samotný chovanec v teráriu neuspokojil, chce to k tomu mít i něco navíc.
Stáňa.
stana
napsal(a):
Orchideje v terárku jsou nádherná věc, zvláště pro ty, u kohu se zájmy bijou a prolínají. Není nic krásnějšího, než dendrobatky na rozkvetlém "Faleňáku". Časem zjistíš, co ti v tom dobře poroste. Je třeba zkoušet a začínat u běžných druhů. V dnešní době, době orchidejových hybridů a mutantů je toho hodně. Dej však pozor, pokud se ti bude s pěstováním květin dařit, ať nepřeběhneš tak jako já. Mě osobně, by samotný chovanec v teráriu neuspokojil, chce to k tomu mít i něco navíc.
Stáňa.
Dendrobium lichenastrum - pokvete
luma
napsal(a):
Coelogyne fimbriata (Vietnam)
Cirrhopetallum rotschildianum (Indie)
luma
napsal(a):
Cirrhopetallum rotschildianum (Indie)
Vanila planifolia
luma
napsal(a):
Macodes petola
Koukám, že Luma je fajnšmekr, tak taky něco z mé zahrádky
luma
napsal(a):
Ahoj. Můj miniskleníček v panelovém domě bude bohužel muset postačit.
Leda bych vyhrál sportku koupil domek a věnoval se tomu co mě zajímá a těší. Dík za foto.
Paphilopedilum insigne
luma
napsal(a):
Paphilopedilum sp
Také jsem začínal vitrínou, ale touha po domku byla natolik silná, že jsem se do toho pustil a asi po pěti letech jsem si dovolil malý sřevíčnikový skleníček, ale po zdražení plynu jsem si z 570 kusů nechal jen několik pro radost.
ccerdo
napsal(a):
Také jsem začínal vitrínou, ale touha po domku byla natolik silná, že jsem se do toho pustil a asi po pěti letech jsem si dovolil malý sřevíčnikový skleníček, ale po zdražení plynu jsem si z 570 kusů nechal jen několik pro radost.
a tohle tam rostlo........
luma
napsal(a):
Ahoj. Super, předpokládám, že se dáš tedy na něco studeného.
Hned něco přihraji ať nejsem pozadu.
Oncidium sp
luma
napsal(a):
Dendrobium nobile var. Intermedium
Dendrobium phalaenopsis
tillan
napsal(a):
Souhlasím. Také fušuji do kaktusů a i jiných kytek, a proč si něco nepřečíst i tady. Rozhodně plodnější, než časté hádky nebo diskuse ve stylu "pošlete mi sem fotky".
Obrázky orchidejí samozřejmě super, bohužel na to mi již čas nezbývá, i kdybych se rozkrájel.
tom czech
napsal(a):
Konečně vidím,co jsi tam nasázel. Doufám, že se jim tam bude dařit a něco zbyde i pro mě na výměnu.
Dendrobium sp
Ahoj Tome.
Pro lidi jako jsi Ty se vždy něco najde.
luma
napsal(a):
Dendrobium sp
Ahoj Tome.
Pro lidi jako jsi Ty se vždy něco najde.
Phalaenopsis sp
luma
napsal(a):
Bulbophyllum baileyi
Včera jsem byl v Německu, podívat se snad do největších skleníků tam vůbec a zároveň si zase nějakou orchidej přivézt. Udělal jsem tam nějaké fotky, pro ukázku jak se to dělá u odborníků. Tak až budou připraveny, předvedu.
Toto je Brassavola nodosa jedna z dalších orchidejí co mám.
luma
napsal(a):
Včera jsem byl v Německu, podívat se snad do největších skleníků tam vůbec a zároveň si zase nějakou orchidej přivézt. Udělal jsem tam nějaké fotky, pro ukázku jak se to dělá u odborníků. Tak až budou připraveny, předvedu.
Toto je Brassavola nodosa jedna z dalších orchidejí co mám.
Tak tedy něco z Německa
luma
napsal(a):
23 - tato orchidej má 2x2cm nádhera
A to už je zase u mne doma
Ascocentrum miniatum
tillan
napsal(a):
Co je to za akci v tom Německu a kde to je? To je stále přístupné? Maj tam i bromélie, potažmo tillandsie?
MT
Ahoj.
Je to volně přístupné, ale jedná se o 99% jen o orchideje.
Můžeš se mrknout na jejich web. WWW.currlin.com
Toto je Oncidium sp
luma
napsal(a):
Ahoj.
Je to volně přístupné, ale jedná se o 99% jen o orchideje.
Můžeš se mrknout na jejich web. WWW.currlin.com
Toto je Oncidium sp
Oncidium maliwan
mirecsk
napsal(a):
Prosim o radu. Mam doma orchideu, z ktorej po odkvitnuti vyrastli z korenov dva zelene vyhony. Da sa pomocou tychto vyhonov orchidea rozmnozovat? Ak ano tak ako. Vopred dakujem za rady
Re: mirecSK.
Bylo by dobré dát sem fotku. Kytky se takto dělit mohou, ale moc se to nedoporučuje. Hodně záleží o jakou jde orchidej a jak je rostlina rostlá. Pokud se jedná o jednu rostlinu, která teprve hodila dva nové výhony, tak bych to nedělal a počkal až nových výhonů bude alespoň 6. Potřeboval bych vědět o jakou orchidej jde jinak toho moc poradit nemohu.
luma
napsal(a):
Re: mirecSK.
Bylo by dobré dát sem fotku. Kytky se takto dělit mohou, ale moc se to nedoporučuje. Hodně záleží o jakou jde orchidej a jak je rostlina rostlá. Pokud se jedná o jednu rostlinu, která teprve hodila dva nové výhony, tak bych to nedělal a počkal až nových výhonů bude alespoň 6. Potřeboval bych vědět o jakou orchidej jde jinak toho moc poradit nemohu.
Mediocolar pygmea
qarrotter

luma
napsal(a):
c orcidee
luma
napsal(a):
Dendrobium aggregatum var. jenkinsii
Dendrobium bellatulum
luma
napsal(a):
orchideje jsou naprosto luxusní,mne naprosto ovládly, již 6 let je pěstuji (snad zdárně).....
mirecsk
napsal(a):
Prosim o radu. Mam doma orchideu, z ktorej po odkvitnuti vyrastli z korenov dva zelene vyhony. Da sa pomocou tychto vyhonov orchidea rozmnozovat? Ak ano tak ako. Vopred dakujem za rady
Můžeš vegetativně množit rostliny, těm rostlinám (pokud jsou zdravé a silné) to neublíží. Jen musíš dodržet několik bodů musí mít každá část své kořeny, je dobre řezat ostrým nožem netrhat, ranu nechat par hodin zaschnout a pak ji posilat drcenáým dřevěným uhlím..... prach z dřevěného uhlí ránu ochrání..... a máš dvě rostliny.
luma
napsal(a):
Ahoj Michale.
Je to tak kytky sou to opravdu super. V sobotu jedu do Německa zase něco málo nakoupit tak sem pak hodím další fotky.
jedeš kupovat a poohlídl by ses mi po nějake rostlině???? už dlouho sháním jeden druh a nikdo ji nemá a ti co ji mají tak ji nedají :-D zjistim přesný název a napíšutiho tu.....
luma
napsal(a):
Ahoj Michale.
Je to tak kytky sou to opravdu super. V sobotu jedu do Německa zase něco málo nakoupit tak sem pak hodím další fotky.
Vanda paki, vzal bys mi ji??? tak do těch 4 -5 stovek....? viz foto.
luma
napsal(a):
trošku vedle jsou masožravky....... tadle byla jedno leto venku a lovila co to šlo.....
luma
napsal(a):
Nazev si opisu a mrknu se ti tam po ni prinejhorsim si ji pak necham. Ja tam chci koupit D. unikum D. senile atd.
mi ty dendrobia moc nikdy doma nešly..... je to tim že bydlím v paneláku a nemám kde zimovat... takové věci jako cimbidia zachlazuji venku na balkone do prvních mrazů ale dendrobka ty mi nikdy nešly..... pokud bys chtěl můžeme nějaké rostliny vyměnit, na jaro budu mít rozdělené laleily catley
redgi
napsal(a):
mi ty dendrobia moc nikdy doma nešly..... je to tim že bydlím v paneláku a nemám kde zimovat... takové věci jako cimbidia zachlazuji venku na balkone do prvních mrazů ale dendrobka ty mi nikdy nešly..... pokud bys chtěl můžeme nějaké rostliny vyměnit, na jaro budu mít rozdělené laleily catley
Ahoj Michale.
Já sem taky paneláčník a přesto si na Dendrobia nemohu stěžovat, ba naopak mám je nejraději a to i tak, že mám např. nobile, kingianum atd. Jednu Cattleyu chci pořídit v tom Německu a to aurantiacu.
Toto je foto mého miniskleníčku v paneláku.
Jen je dnes trochu plnější a jestě hodně asi bude.
luma
napsal(a):
Ahoj Michale.
Já sem taky paneláčník a přesto si na Dendrobia nemohu stěžovat, ba naopak mám je nejraději a to i tak, že mám např. nobile, kingianum atd. Jednu Cattleyu chci pořídit v tom Německu a to aurantiacu.
Fakt?? z čeho máš prosímtě stěny?? uvažoval jsem si udělat nový skleníček ale pořád nevím z čeho sklo je strašně těžké a relativně drahé...... napadl mne polyuretan ale mám zase strach že se mi bude prohýbat...
redgi
napsal(a):
Fakt?? z čeho máš prosímtě stěny?? uvažoval jsem si udělat nový skleníček ale pořád nevím z čeho sklo je strašně těžké a relativně drahé...... napadl mne polyuretan ale mám zase strach že se mi bude prohýbat...
moje přítelkyně se nechala motivovovat z Vašich fotek. Tom
luma
napsal(a):
Ahoj, krom zelv zkousim i orchideje a letos se poprve podarilo :)
luma
napsal(a):
Ahoj Michale.
trochu barev po té zelenině...........
luma
napsal(a):
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli by mi někdo poradil, kde by se dala sehnat orchidej Phalaenopsis lueddemanniana.
python
napsal(a):
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli by mi někdo poradil, kde by se dala sehnat orchidej Phalaenopsis lueddemanniana.
redgi
napsal(a):
Můžeš vegetativně množit rostliny, těm rostlinám (pokud jsou zdravé a silné) to neublíží. Jen musíš dodržet několik bodů musí mít každá část své kořeny, je dobre řezat ostrým nožem netrhat, ranu nechat par hodin zaschnout a pak ji posilat drcenáým dřevěným uhlím..... prach z dřevěného uhlí ránu ochrání..... a máš dvě rostliny.
Ještě bych uvedl, nikde to tu nezaznělo pokud vím,čím více je budeš dělit, tím déle to bude trvat než rostliny zesílí natolik aby měli sílu kvést. Beri.
luma
napsal(a):
h vysin
napsal(a):
Ahoj lumo prosimtě chci se tě zeptat, jak ty orchideje množíš? Myslim že to asi nebude vegetativně co, když jich máš tolik. A taky jsem slyšel, že maji na kořenech nějaký symbiotický houby,bez kterých nemůžou žít, je to pravda? Díky
Tiez by ma zaujimalo ako sa daju mnozit. Mne na jednom phalaenopsise vyrasta vyhonku na ktorom boli kvety, nieco ako nova rastlina. Je mozne pomocou tohto vyhonku rastlinu mnozit? Ak ano, poradte prosim ako to mam spravit. Matreska rastlina totiz asi dobieha svoju zivotnu put