Včera jsme krmili rok a půl starého hroznýše (asi 1,3 m) nedospělou mastomyší a takhle chudáček dopadl!
Krmíme v plastovém boxu, nikdy ne v teráriu. Jejich "společné soužití" v boxu netrvalo dlouho, max hodinu a celou dobu jsme byli v jedné místnosti, za tu dobu jsme slyšeli několik pokusů o lov. Ale do boxu nahlížíme neradi, aby se lovec nevyplašil... Pak jsem šla hada vzít, že asi žrát nebude...
Celkem má 3 rány, tahle je největší. Má okousanou jen kůži, šupiny, do masa to nemá, krev mu netekla. Tak jsem to pro jistotu dezinfikovala Betadine roztokem (1:10) a přemístnila do karantény.
Máte s tím někdo zkušenosti? Mám mu ty rány navíc něčím mazat? Mám doma Hemagel, ale nevím jestli je to vhodné
Budu mu to dál potírat tím roztokem a kontrolovat jestli se mu to nezanítí, pak bych určitě šla na veterinu.
Hady už chováme víc jak 6 let, krmíme stále stejným způsobem a tohle se nám ještě nestalo. Ale raději koupíme nový průhledný krmící box.
Uživatel s deaktivovaným účtem

můžu se zeptat, proč hroznýše téhle velikosti krmíte nedospělou mastomyší, když má bez potíží slovit a sežrat dospělou samici potkana? Ono je dost možné, že při titěrné velikosti téhle kořisti má už hroznýš problém kořist dobře chytit na škrcení a zabít a ta do něj mezitím úspěšně kouše. V případě mastomyší dvojnásob, jsou tvrdší co se týká obrany než samotní potkani a dovedou zvíře dobře zřídit. Kdysi jsem přitáhl odněkud nadbytečné myši a zkoušel je házet hroznýšům, co byli větší, než bylo zdrávo - rychle jsem s tím přestal. Lovit myši sice dokázali po vydráždění pachem, ale následně nebyli schopni hodit kolem toho smyčku a pokoušeli se je tedy polykat živé. Víc asi netřeba popisovat, jaká rizika pro hada hrozí při poškození sliznice, prokousnutí oka a dalších naprosto zbytečných poranění plynoucích z předkládání kořisti, která už není adekvátní pro konkrétní zvíře svou velikostí.
Už tu nějaká vlákna na toto téma jsou, https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/forum/r/detail/701899/potkam-me-pokousal-hada když to naroluješ až dolů, kde končí nadávky, tak tam jsem psala, co s tím dělat. Ta rána je dost hluboká, je to v podstatě odstraněná celá vrstva kůže až na sval. Betadina na desinfekci je OK, ale je potřeba to ošetřovat peruánským balzámem, aby to rychleji zarostlo, než se do toho dá infekce.
Jinak souhlasím s předchozím příspěvkem. Příště lépe hlídat a nedávat kořist, kterou had nemůže dobře zabít.
Díky za reakce!
Kontrolovala jsem rány a vypadá to lépe, hojí se to.
Sháněla jsem dnes ve 4 lékárnách ten peruánský balzám a bez úspěchu. Pouze v jedné lékárně mi lékárník řekl, že to mívají ale neprodávají, že je to surovina pro výrobu dalších mastí, kterou by mi musel předepsat doktor...
Kde se to dá sehnat???
Je to ono??
http://www.vykurovadla-rymer.cz/eshop/vykurovadla/pryskyrice/peruansky-balzam/detail_41.html
Je to na stránce vykuřovadel, tak si nejsem jistá...
medinila
napsal(a):
Díky za reakce!
Kontrolovala jsem rány a vypadá to lépe, hojí se to.
Sháněla jsem dnes ve 4 lékárnách ten peruánský balzám a bez úspěchu. Pouze v jedné lékárně mi lékárník řekl, že to mívají ale neprodávají, že je to surovina pro výrobu dalších mastí, kterou by mi musel předepsat doktor...
Kde se to dá sehnat???
Jj, ona to je surovina na výrobu dalších mastí. Takže ho mívají ve větších lékárnách, kde ty masti míchají. Ale předpis od lékaře na to potřeba není. Stačří si říct o trošku, třeba 2g..vyjde to na pár kaček a v lednici vydrží dlouho.
medinila
napsal(a):
Je to ono??
http://www.vykurovadla-rymer.cz/eshop/vykurovadla/pryskyrice/peruansky-balzam/detail_41.html
Je to na stránce vykuřovadel, tak si nejsem jistá...
Jo to je ono, akorát opravdu velké balení...leda, že byste to pak chtěla používat i na sebe Zkusila bych se poptat jinde, kde míchají masti.
Pokračujte ve stejné léčbě. To dlouhodobé mazání je bez nějakých následků a do uplného vyhojení to chce dost času. ale stejně na jizvách potom může ulpívat svlečka, kterou bude možná potřeba odstraňovat ručně. Až se rány zavřou a zhojí, tak jizvy mažte gelem Contractubex, nemělo by to potom tolik trhat svlečku.
nespěchejte na výsledky - léčba bude trvat i několik měsíců (několik svleků). stačí, když jsou vidět pozitivní pokroky - rána nehnisá, nerozšiřuje se nebo podobně.
Jinak pokud jste zaregistrovali v místnosti několik pokusů o lov, tak bylo jasné, že hroznýš nebude žrát, že mastomyš jen zastrašuje. V plastovém boxu neexistuje něco jako několik pokusů - pokud chce hroznýš žrát, tak kořist dostane prvním výpadem.
Pokud se jedná o povrchovou ránu jaká je na fotce, tak bych raději volil antibiotický zásyp n.p. Auroemykoin,
který je běžně dostupný. Při hlubších poraněních měkkých tkání , zasahujících až na kostní podklad s předpokládanou infekcí případně i nekrózou je vhodné použít preparát Tenazym suspenze , který mimo antibiotik a kortikodů obsahuje i proteolytické enzymy. V případě, že použijete Tenazym je vhodné umístit hada nebo i jiného plaza na noviny nebo jiný neprašný podklad.
Tak přináším novinky ohledně hojení.
Jak už jsem psala, při svleku se stará kůže potrhala a strupy se také neodlouply. Stále mažu peruánským balzámem každé 2-3 dny. Strupy byly už velké a tmavé, tak jsem pro jistotu zajela na veterinu, měla jste obavy, že ty rány nejsou kontrolovatelné... Pan doktor ty strupy nakonec odstranil, udělal stěry - vše OK, žádná infekce, rány se hezky stahují. Pokračujeme peruánským balzámem a pokud se opět udělají masivní tmavé strupy, máme to opět strhnout - do rány se lépe dostane účinná látka peruánského balzámu a lze to lépe kontrolovat.
Hada máme samozřejmě v hygienickém terárku jen na kuchyňských utěrkách s malou miskou vody. Už 2 x jsme krmili a chutná mu, tak to je na dobré cestě.
Děkuji všem za pomoc!!!
medinila
napsal(a):
Tak přináším novinky ohledně hojení.
Jak už jsem psala, při svleku se stará kůže potrhala a strupy se také neodlouply. Stále mažu peruánským balzámem každé 2-3 dny. Strupy byly už velké a tmavé, tak jsem pro jistotu zajela na veterinu, měla jste obavy, že ty rány nejsou kontrolovatelné... Pan doktor ty strupy nakonec odstranil, udělal stěry - vše OK, žádná infekce, rány se hezky stahují. Pokračujeme peruánským balzámem a pokud se opět udělají masivní tmavé strupy, máme to opět strhnout - do rány se lépe dostane účinná látka peruánského balzámu a lze to lépe kontrolovat.
Hada máme samozřejmě v hygienickém terárku jen na kuchyňských utěrkách s malou miskou vody. Už 2 x jsme krmili a chutná mu, tak to je na dobré cestě.
Děkuji všem za pomoc!!!
Ono ne vždy je rada doktora ta pravá. Ty strupy se odlounou samy, až se to vyhojí- hlavně je neodstraňujte !! Zbytečně tím zpomalujete proces hojení a zhoršujete budoucí jizvu. Infekce se nebojte, ta se pod nimi nevytvoří. Obzvlášť pokud mažete tím peruánským balzámem- sám o sobě působí silně protizánětlivě.