Dobrý den,
doporučit se dá např. želva stepní, samečci se dorůstají délky jen kolem 15cm
Pro začátečníky terarijní set např. zde: http://vivaria.cz/zelva_bb.html
Uživatel s deaktivovaným účtem

wolfgang
napsal(a):
V dospelosti je vetsi zelva stepni nebo zelenava?
Přijde na to. Každopádně suchozemky zrovna nejsou pro začátečníky, pokud se nejedná opravdu o uvědomělé a sečtělé. A malá rozhodně není, veškeré dostupné testudo druhy atakují velikostí karapaxu 15-20cm. Želva roste celý život. I menší samci ve finále dosahují takových velikostí
napsal(a):
Přijde na to. Každopádně suchozemky zrovna nejsou pro začátečníky, pokud se nejedná opravdu o uvědomělé a sečtělé. A malá rozhodně není, veškeré dostupné testudo druhy atakují velikostí karapaxu 15-20cm. Želva roste celý život. I menší samci ve finále dosahují takových velikostí
Hlavně žádné evr. testudo by neměl chovat NIKDO , kdo mu nemůže poskytnout venkovní
výběh a řádné zimování...- pokud nemá "zálibu" v týrání zvířat
Ve velikosti není mezi těmito 2 druhy významný rozdíl, zvláště co se týče nároků na prostor. Samečci skutečně dorůstají délky karapaxu kolem 15 cm. Je to individuální - můžou mít i více a může jim to trvat 10 let, než dorostou.
Nemyslím si, že suchozemské želvy jsou náročné na chov a pokud člověk respektuje několik důležitých zásad, zvládne to i začátečník. Není pravda, že želvy obligátně vyžadují "letnění" venku, obzvláště u želvy stepní (ano, není evropská testudo) by to mohlo být i kontraproduktivní. Taktéž, pokud chováte 1 želvu bez úmyslu jejího rozmnožení, není zapotřebí zimování (opět - zimování je vždy spjato s určitým rizikem, tudíž může být kontraproduktivní).
vivaria.cz
napsal(a):
Ve velikosti není mezi těmito 2 druhy významný rozdíl, zvláště co se týče nároků na prostor. Samečci skutečně dorůstají délky karapaxu kolem 15 cm. Je to individuální - můžou mít i více a může jim to trvat 10 let, než dorostou.
Nemyslím si, že suchozemské želvy jsou náročné na chov a pokud člověk respektuje několik důležitých zásad, zvládne to i začátečník. Není pravda, že želvy obligátně vyžadují "letnění" venku, obzvláště u želvy stepní (ano, není evropská testudo) by to mohlo být i kontraproduktivní. Taktéž, pokud chováte 1 želvu bez úmyslu jejího rozmnožení, není zapotřebí zimování (opět - zimování je vždy spjato s určitým rizikem, tudíž může být kontraproduktivní).
nechápu, jak můžete nabádat k týrání želv, jak se téměř v 99% při chovu "na mazlíka" bohužel děje
Není pravda, že želvy obligátně vyžadují "letnění" venku, obzvláště u želvy stepní (ano, není evropská testudo) by to mohlo být i kontraproduktivní. Taktéž, pokud chováte 1 želvu bez úmyslu jejího rozmnožení, není zapotřebí zimování (opět - zimování je vždy spjato s určitým rizikem, tudíž může být kontraproduktivní).
jestli tuhle kokotinu píšete jen proto , že chcete něco prodat, či proto, že tak velí "hloubka"
vašich znalostí, tak je mě vás v obou případech opravdu líto...
prodávejte si svá vivária atd..., ale nenabádejte k týrání zvířat, děkuji
sbohem
Koukám, že je tady zase někdo, kdo chce pouze vyvolávat hádky... Klidně si lupus4 nadávej, ale na týrání mám vlastní názor...
A taky jsem zastáncem toho, že pokud má želva dostatečný výběh a dodržují se základní podmínky chovu, tak není problém, aby žila bez letnění a bez zimování. Jasně, není to asi ideální, ale k týrání bych to rozhodně nepřirovnávala. Já sama mám horší podmínky pro život - ať už teplotu v pokoji a prostor, kde žiju, než moje želva. Takže si myslím, že vaše navíc vulgární a nevhodně agresivní chování zde není na místě. Zkuste se zamyslet nad prezentací vlastních názorů...
Na internetu se dá dočíst hodně věcí a mi velmi pomohla stránka euzelva.cz . Neříkám, že je tento chovatel neomylný, ale rozhodně vždycky poradil a pomohl i bez vulgárních narážek
Ať už se rozhodne pro chov kterékoli želvičky, přeji mnoho zdaru.
Kathie
... není problém, aby žila bez letnění a bez zimování.
tak to je mi vaší želvy líto
když pro něco nemám podmínky, TAK TO NECHOVÁM
želvy jsou bohužel natolik odolná zvířata, že to pár let i vydrží, než...
Navíc zadavatel chce "co nejmenší" z toho jasně plyne, že prostoru nemá nazbyt...
doporučovat "celoživotní" chov suchozemky v něčem cca 60 x 40 apod...je mírně řečeno
neetické (zkuste myslet taky na welfare zvířat, místo "pohoršování" nad ostřejším výrazem)
Tak já doufám, že zadavatel si něco z této diskuse odnese, a neznechutí mu to chovatelství (nebo chovatele) jako celek.
Lupusi, jestli si myslíte, že vedete svatou válku proti malým "pet" chovatelům, a že si díky Vaším urážkám v bezejmenných diskusích takoví lidé želvy nebudou pořizovat, velmi nerad Vás musím zklamat. Takové chování vede jen k tomu, že se tady lidé přestanou ptát. A to nikomu nepomůže. Nakonec bych rád podotkl, že si nejsem vědom žádné populace želvy zelenavé v ČR, dokonce ani na jižní Moravě (jinak enklávě teplomilných plazů) ne - to je k zamyšlení ohledně nutnosti mít želvu přes léto venku. Z jakého titulu tedy vydáváte svůj vlastní názor za jediný správný, a vše ostatní za týrání zvířat? Děláte želvám a chovatelské obci medvědí službu...
Nevedu žádnou svatou válku, jen bych byl rád, kdyby si lidé dobře rozmysleli, zda mohou poskytnout svému zvířeti co nejlepší podmínky. V případě suchozem. želv to je na cca 70 let.
Vadí mi inzeráty, co nabízejí želvy jako hračky pro děti, vadí mi "chovatelé" co tvrdí totéž + že je to ideál do bytu, jen proto aby prodali . Prostě to tak NENÍ. 90% mláďat je umořeno "láskyplnou péčí" lidí, kteří nejsou schopni si opatřit relevantní informace. Nebo nedej bože si přečíst
alespoň knížku od tvý mámy.
Stačí se podívat na fotky u inzerátů petkařů, co prodávají po pár letech své " miláčky" ,pokud se dožili např.
Dobrý den, chci prodat do dobrých rukou želvu zelenavou - Testudo hermanni. Jedná se o 6letou samici, která je velmi čilá, přijde na zavolání a je zvyklá na kontakt s člověkem. Cena 2900 Kč popř. domluvou. Předání Ostrava a blízké okolí.
k tomu foto zdevastovaný želvy
To ti přijde "bezva" ?
Mě ne.

lupus4
napsal(a):
Nevedu žádnou svatou válku, jen bych byl rád, kdyby si lidé dobře rozmysleli, zda mohou poskytnout svému zvířeti co nejlepší podmínky. V případě suchozem. želv to je na cca 70 let.
Vadí mi inzeráty, co nabízejí želvy jako hračky pro děti, vadí mi "chovatelé" co tvrdí totéž + že je to ideál do bytu, jen proto aby prodali . Prostě to tak NENÍ. 90% mláďat je umořeno "láskyplnou péčí" lidí, kteří nejsou schopni si opatřit relevantní informace. Nebo nedej bože si přečíst
alespoň knížku od tvý mámy.
Stačí se podívat na fotky u inzerátů petkařů, co prodávají po pár letech své " miláčky" ,pokud se dožili např.
Dobrý den, chci prodat do dobrých rukou želvu zelenavou - Testudo hermanni. Jedná se o 6letou samici, která je velmi čilá, přijde na zavolání a je zvyklá na kontakt s člověkem. Cena 2900 Kč popř. domluvou. Předání Ostrava a blízké okolí.
k tomu foto zdevastovaný želvy
To ti přijde "bezva" ?
Mě ne.
Naprosto s Vámi souhlasím a nenechte se rozhodit. Na to, že četl knihy pokládá otázky, které by rozhodně nepokládal, kdyby něco skutečně četl (a že je toho na netu i v knihovnách hafo, ostatně i ifauna sama publikovala články, které jsou tu na serveru jak o marginátách, tak hermannkách, horsfieldkách), ty další ani nekomentuju. Chápu, že někdo potřebuje nutně prodat, ale zrovna suchozemky nejsou želvy, které se chovají i množí jako džungarský křečík. Sám odchovávám marginaty a v životě jsem nedal jediné mládě do pracek někomu jen proto, že z něj kouká pár stovek. I mě točí inzeráty s podobně zmrzačenými zvířaty, která jen díky tomu, že nemají hlasivky na podobné bázi jako my, nemůžou řvát bolestí pro deformovanou páteř a jiné následky "super péče o nenáročnou suchozemskou želvičku".
Holt tohle je normální boj. Baví mě, když lidé říkají...jo, taky jsme měli želvu... Na to odpovídám..měli? a proč už ji nemáte?
Byla dospělá, už jí bylo deset, umřela stářím. No comment. Proti tomu se nedá bojovat. Ale oni to pochopí, až odchovají víc želv (pokud vůbec) a dostane se jim do rukou zpětně mládě v podobném stavu.

wolfgang
napsal(a):
jak ubohé
Ubohé?? Především pravdivé

no a proč se tedy přete se zkušenějšími, když Vám přitakává akorát obchodník?
Kdo je tady obchodník? Samozřejmě jsem proti týrání, ale je rozdíl mezi týráním a přehnanou péčí... V zajetí ty podmínky nikdy nebudou dokonalé a je jasné, že se je má majitel snažit optimalizovat co nejvíce... Tahle debata ovšem vůbec k ničemu nevede... Hádat se můžete na chatu - tenhle člověk chtěl poradit, což z Vás neudělal skoro nikdo... A pokud si myslíte, že je to špatné, tak to snad stačí napsat jednou a slušně...
Kathie

kathie
napsal(a):
Kdo je tady obchodník? Samozřejmě jsem proti týrání, ale je rozdíl mezi týráním a přehnanou péčí... V zajetí ty podmínky nikdy nebudou dokonalé a je jasné, že se je má majitel snažit optimalizovat co nejvíce... Tahle debata ovšem vůbec k ničemu nevede... Hádat se můžete na chatu - tenhle člověk chtěl poradit, což z Vás neudělal skoro nikdo... A pokud si myslíte, že je to špatné, tak to snad stačí napsat jednou a slušně...
Kathie
No hlavně že Vy jste poradila dokonale. Podmínky v zajetí můžou být dokonalé, to se pletete, bohužel na to musí dotyčný opravdu vydat spoustu energie, času a nemálo peněz a v případě suchozemských želv i dostatečný prostor s odpovídajícím teplotním gradientem, což diskutovaným želvám rodu Testudo (i bývalého rodu Agrionemys) dokonale splní jen venkovní výběh a tedy chov od jara do podzimu na zahradě nebo alespoň v na dobře exponovaném balkoně či lodžii. A to přeskakuji zimování. Nevím kolik jste odchovala suchozemských želv, že tvrdíte, že Lupus neměl pravdu. Naopak. Mohu ho naprosto podpořit, protože mým chovem prošly jak zmíněné horsfieldky (v několika formách), tak hermannky, dále namátkou ibery, marginaty, pardalisky, carbonarie a pár dalších druhů. Můžu říct, že jeho rozhořčení je naprosto oprávněné a ví dobře o čem je řeč. Stejně tak jsem si nevšiml, že by to nenapsal slušně. Holt, když si někdo nedá říct na poprvé, na podruhé už s ním ta trpělivost taková není. Vím, že se to zdá kruté, ale suchozemka je opravdu pro pečlivce, protože stačí blbých 14 dní nevhlčit kupříkladu na noc a mládě má nevratné deformity na karapaxu (a to nehovořím o "vnitřku"). A to je fakt jen pro příklad. Většina želv se zkrátka ani deformit nedočká.
Dokud si člověk není jistej, že může zajistit 100% podmínky, tak by si zvíře neměl pořizovat.
Wolfgangu, jestli ji fakt chceš a myslíš to vážně, tak si cca půl roku sháněj info, spočítej si, kolik by tě stála elektřina a kolik času bys u želvy strávil, a potom se rozhodni jestli jsi ochotný tohle všechno obětovat. Jestli ne, tak ti želva doma po roce chcípne. Kecy prodejců neposlouchej, ti potřebují prodat za každou cenu!!!!
Jsou zvířata, která potřebují minimum péče, jako třeba achatina, tu zvládá i moje sestra :D.... suchozemská želva mezi ně ale nepatří!!
http://tera.poradna.net/q/view/253486-zelva-zelenava-chov-mladete?page=r253578#r253578
Už máš dostudováno ? Jseš soběstačný? Je jisté, že na pár let nevyrazíš na školu, či do světa?
Jsi si jistý, že po dobu tvé nepřítomnosti bude mít náležitou péči ?
Poctivě si odpověz a pak se můžeš pustit do studia....
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Chov---domaci-teraria---.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv---.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html
Želváček
napsal(a):
Venkovní výběh může být i na balkoně.Ale je pravda že pro želvu zelenavou terárium alespoň 100x50x50 a potřebuje uvb a tepelnou žárovku.
Ano je to pravda, bez letneho vybehu by som do toho nešiel. Z uvah z r.2013 si zober k srdcu Lupusove postrehy, su presne a urcite sa ich drž.
Je otazne ci balkon je dobra volba, z nasledujucich dôvodov:
1. či tam bude dopadat slnečne žiarenie-nefiltrovane cez balkonove sklenene tabule
2. či tam bude prudit dostatočne vzduch v horucich letnych dňoch, aby nedošlo k extremnemu prehrievaniu.
3. Zabezpečenie nočneho vlchkeho ukrytu
Momentalne ma nič ine nenapada, no najdu sa určite ďalšie uskalia balkon.chovu.
A ano, v zimnom obdoby keď nezimuju mlaďata, potrebuju kvalitny uv zdroj, vybojky.
No väčšie jedince určite zimovať, či množite, alebo nemnožite.
Kvalitne kŕmenie- z luky podmienka zdraveho vyvoja jedincov, vapnik na každu potravu, vyvarovať v maximalnej miere kŕmeniu ovocim, zeleninou, bielkovinam. V zime rymsky šalat, polniček,..
Želváček
napsal(a):
Poradíte mi někdo s chovem Želvy Ostruhaté?
To by som na balkon nedaval, tu balkon ti nebude dostačovať, ani bytove terarium po čase. Druh vhodny pre chovateľov s možnosťou sezonnych zahradnych vybehov. Maš aj ine druhy, zaujimave, malých rozmerov do bytovych podmienok.
Želváček
napsal(a):
Mam rodinný barák a vněm chovam 13druhu želv
13 druhov suchozemskych želv? a akych ak možem vedieť.
Uprimne, potom ma prekvapuju otazky ktore kladiete..Taktiež nechapem chov na balkone, ked mate zahradu, kde možte zriadiť vybehy.
Už pribudla do zoznamu aj eleganska? Lokalita? o tych je toho popisane cele romany, taktiez o sulcatach, asi je zbytocne to tu este raz preomielavat.
Pardalisky su asi vase foto. No zda sa, ze vam zacinaju "pyramidovat", urcite ta prva ano, nebude to asi dospely jedinec, u niektorych jedincoch su aj v prirode su lahke znamky pyramidovania. Aj ked u nich to udrzat v zajati je problem, no ta prva vyzera ze uteka dost.
Želváček
napsal(a):
Druhy:
1, Ž.uhlířská
2, Ž.pouštní
3, Ž.skalní
4, Ž.pardálí
5, Ž.hvězdnatá
6, Ž.trpasličí
7, Ž.homeova
8, Ž.zelenavá
9, Ž.žlutohnědá
10, Ž.vroubená
11, Ž.rytířská
12, Ž, texaská
13, Ž.egiptská
ale zatim je nerozmnozuji.
Ste na chovatelskom fore, piste latinske nazvy pre presne a rychle..ceske, slovenske nazvy pouzivaju možno deti na zakladke na prirodopise.
Ok, tak ste nam vymenovali všetko co ste našli niekde na fore, nete..teraz čo chovate realne vy! Nechcete nam dufam seriozne nahovorit, presvedčiť nas, že chovate chersiny, signatusky, kleinmannky ( to je egyptska s y ) a pytate sa formou uplne zaciatocnickych dotazov, hoc nič proti začiatočnickym otazkam, na to je toto forum, no "zoznamom" ste nas pobavil a sa slušne povedane trošku zamotal do nezmyslov!
Keď tu chcete ziskať seriozne rady, nepište bludy, ale fakty. O tom tu nepresvedčite nikoho a nikto vam nebude v takomto pripade nič radiť.
Želváček
napsal(a):
Prosim vas neptal jsem se na Geochelone elegans ale ptal sem se na Geochelone radiata.
Podla ikon ktore davaš všade, tipujem, že ťa plnoletosť ešte nezasiahla.
Posledna možnosť, ktorej verim najmenej, skôr vôbec, že si z nas robi prču nejaky chovatel, no tych je v čr par, hoc o tom pochybujem a zozmam nesedi.
Ok, ja chovam tyto 3 druhy ostatní chova Tata
Druhy:
želva zelenava=Testudo hermani hermani
želva pardálí=Geochelone pardalis
želva uhlířská=Geochelone carbonaria
A chci si pořídit Želvu Paprsčitou=Geochelone Radiata
Želváček
napsal(a):
Ok, ja chovam tyto 3 druhy ostatní chova Tata
Druhy:
želva zelenava=Testudo hermani hermani
želva pardálí=Geochelone pardalis
želva uhlířská=Geochelone carbonaria
A chci si pořídit Želvu Paprsčitou=Geochelone Radiata
Mlady, čo keby si nás prestal kŕmiť rozprávkami a začal sa seriozne chovať!? Nenaš pocit že by bolo načase sa spamätať a že na tvoje bajky tu nikto nie je zvedavý!?
Si na chovateľskom fóre, tak si to už uvedom.
Otec ti chová h.signatus, chersina, kleinmanni..a ty tu hádžeš, pýtaš sa začiatočnícke dotazy? Rozprávkou o otcovom chove si to zas zaklincoval. Náš vôbec predstavu o druhu h.signatus? Čo je to za korytnačku?
Na radiaty musiš v prvom rade mentalne dospieť a tak pátraj po nich a návodoch na chov. No po tomto tvojom excese pochybujem že ti niekto seriozný niečo poradí.
A odporúčam už bájky radšej nepíš, zamotávaš sám seba v spleti klamstiev.
Želváček
napsal(a):
Mam rodinný barák a vněm chovam 13druhu želv
Ano, tak reálne asi jeden, aj to je otázka či naozaj. Čím to kŕmiš? Ta v popredí, na tak mladého jedinca, ti pancier uteká pomerne dosť. V dospelosti ak to nezastavíš, bude úplne deformovaná. Ale to ti už písal radiata. Radšej sa zameraj na chov toho, čo možno reálne máš.
naultinus
napsal(a):
Mlady, čo keby si nás prestal kŕmiť rozprávkami a začal sa seriozne chovať!? Nenaš pocit že by bolo načase sa spamätať a že na tvoje bajky tu nikto nie je zvedavý!?
Si na chovateľskom fóre, tak si to už uvedom.
Otec ti chová h.signatus, chersina, kleinmanni..a ty tu hádžeš, pýtaš sa začiatočnícke dotazy? Rozprávkou o otcovom chove si to zas zaklincoval. Náš vôbec predstavu o druhu h.signatus? Čo je to za korytnačku?
Na radiaty musiš v prvom rade mentalne dospieť a tak pátraj po nich a návodoch na chov. No po tomto tvojom excese pochybujem že ti niekto seriozný niečo poradí.
A odporúčam už bájky radšej nepíš, zamotávaš sám seba v spleti klamstiev.
Výstižné.
radiata
napsal(a):
Ste na chovatelskom fore, piste latinske nazvy pre presne a rychle..ceske, slovenske nazvy pouzivaju možno deti na zakladke na prirodopise.
Ok, tak ste nam vymenovali všetko co ste našli niekde na fore, nete..teraz čo chovate realne vy! Nechcete nam dufam seriozne nahovorit, presvedčiť nas, že chovate chersiny, signatusky, kleinmannky ( to je egyptska s y ) a pytate sa formou uplne zaciatocnickych dotazov, hoc nič proti začiatočnickym otazkam, na to je toto forum, no "zoznamom" ste nas pobavil a sa slušne povedane trošku zamotal do nezmyslov!
Keď tu chcete ziskať seriozne rady, nepište bludy, ale fakty. O tom tu nepresvedčite nikoho a nikto vam nebude v takomto pripade nič radiť.
Výstižné!
Želváček
napsal(a):
Spíše nevýstižné
No práve že, úplne do bodky ťa odhadol. Čo si sám priznal, aj keď si sa opätovne sám pochoval ukážkovo, ďalšiou rozprávkou o taťkovi. Dúfajme že moderka potlači exotov ako si ty. Na čo sa chváliť druhmi, o ktorých sa ti ani nezdá? Na čo sa hráš na niečo, čo ani zdaleka niesi.
Sám si predstavil v úplne zlom svetle.
A stačilo napísať, chovám už ten a ten druh koytnačky, moj sen je radiara. Poradite mi to a to.?
A určire rob niečo s tvojími, vŕšenie ti už uteká.
A tie emotývne ikony si už odpusť, zbytočbe tým zaplavuješ fórum, potkač to v sebe.
Želváček
napsal(a):
Spíše nevýstižné
Ešte posledné zhodnotenie, Dúfam že si z toho vezmeš ponaučenie a tebe podobní "snílkovia". Určite ti další druh nedoporučujem, radiaty už vôbec nie, kedže si úplne v začiatkoch a ako čítam nie v správnom smere, na postrehy nereaguješ. Zmeň kŕmenie, vlchkosť, vápnik, inač ju odpravíš úplne.
PavelPavel

XXX.XXX.14.208
Slez kučeravý.
Dobrý den, dovolte, abych Vás upozornil na zajímavou rostlinu, která slouží lidem
i zvířatům. Hodí se jako krmivo pro želvy, jak vyplývá z přiloženého odkazu na web:
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=de&u=http://www.testudowelt.de/%3Fp%3D3850&prev=/search%3Fq%3DKrause%2BMalve%26hl%3Dcs%
Je to rostlina - zelenina - bylina - pícnina, ale je vhodná i jako biopalivo.
Jedná se o sléz kučeravý (kadeřavý) Malva verticillata var. crispa Linnaeus. Semena této rostliny jsme dostali od souseda
(bohužel již zemřel), který ji léta pěstoval a ani nevěděl, jak se jmenuje. Dostal ji kdysi od známého s tím, že je vhodná
na léčení hemeroidů. Několik let jsme ji pěstovali i my, až jsem se rozhodl prostřednictvím internetu něco o rostlině zjistit.
Po zveřejnění fotografií se ozvali dobří lidé, kteří našli na německých webech, že se jedná o zapomenutou rostlinu,
která se u nás kdysi celkem běžně pěstovala na zahrádkách.
Je to poměrně univerzální rostlina, která si podle mého názoru zaslouží, aby se její pěstování zase rozšířilo a mohla
znovu sloužit lidem. Snažím se znalosti o ní rozšiřovat nejen pro její vlastnosti, ale zčásti i z piety za sousedem, který
měl zásluhu na tom, že rostlina nezanikla. Zájemcům zasílám i semena - zdarma, stačí, aby zaslali ofrankovanou
obálku. Také jsem už zasláním semen slézu kučeravého získal výměnou jiné semena rostlin. Takže nějaké informace
o rostlině a nakonec přiložím i fotografie:
Jednoroční rostlina až 2 m vysoká. Lodyha přímá, nepoléhavá
Listy dlanitě laločnaté, na okraji zvlněné, kudrnaté, hustě a jemně zoubkované. Květy vyrůstají
v paždí listů, okvětní lístky světle růžové až bělavé, asi 7-10 mm dlouhé. Lodyhy jsou přímé, s krátkými postranními větvemi.
Kvete od července do října, mírně mrazuvzdorná (vyzkoušeno máme -5 st.C). Výsev: IV. až VII., hlubší, nezaplevelené půdy
Sklizeň listů květen až prosinec. Po sběru listy postupně dorůstají na bočních výhonech. Je samovýsevná, ale ne invazivní.
Netrpí chorobami, nenapadají ji škůdci. Pochází z východní Asie. Dříve se hojně vyskytovala v našich zahradách, ale bohužel
upadla do zapomnění. V Číně, Egyptě, Německu i Rusku se pěstuje dodnes. Rostlinu je možné využít i jako biopalivo. Vhodná
i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Výhodou je, že i když listy opakovaně sklízíme, neustále dorůstají a rostlina se větví.
I mladé výhonky jsou jedlé, vhodné např. do polévek.
V literatuře uváděné léčivé vlastnosti: Používá se ve formě čaje k usnadnění vykašlávání při průduškových katarech a zánětech horních
cest dýchacích, při dýchavičnosti, chrapotu.
Při žaludečních a střevních katarech k úpravě peristaltiky, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalu měchýře.
Při zánětech dutiny ústní používáme jako kloktadlo. Protizánětlivého působení
byliny využíváme při léčbě koupelemi nebo obklady otevřených bercových vředů, při svrbivých alergiích, k hojení ran, nežitů a vředů
a při zánětech žil, dále při zánětu spojivek, při vysušení slz, jako změkčující prostředeka uklidňující prostředek
Účinné látky: Slizové látky, silice, třísloviny.
Způsob použití: Nejlépe čerstvé.
Sušení: květy i listy se suší přirozeným teplem ve stínu, za dobrého přístupu vzduchu. Při sušení se
trochu slizovitých látek ztrácí, ale i vysušená rostlina má dost léčivé síly. Sesýchací poměr je 5 : 1. Usušená droga se uchovává
v papírových pytlích.
Čaj: nejlépe za studena - macerát.
Macerát: 2 lžičky drogy přelijeme dvěma šálky studené vody a necháme 10 hod. louhovat. Poté slijeme a po doušcích během dne pijeme.
Nálev pro vnější použití: 2 polévkové lžíce drogy přelijeme 0,5 l vařící vody a necháme 10 min. louhovat.
Poté scedíme a nálev použijeme formou koupelí nebo obkladů. Na obklady můžeme využít i zbytky po přípravě čaje. Ty se v troše vody
ohřejí, smíchají s ječmennou moukou, rozetřou na lněné plátno a přiloží.
Využití v kuchyni: do salátů, polévek (posekané listy i mladé výhonky), zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor,
s těstovinami, plněné listy atd. I nezralá semena mohou být vařeny jako hrášek.
Je to poměrně univerzální rostlina, i dekorativní. Listy, mladé výhonky a semena jsou jedlé za syrova i vařené.