Želvu vroubenou nebo zelenavou?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.6.2013 13:51
jipir

XXX.XXX.238.247

Ráda bych si koupila želvu, maličkou zkušenost už mám, čerpám informace o chovu kde se dá, snažím se co nejlépe připravit, jenže stejně mám dilema. Váhám, zda testudo marginatu nebo testudo hermanni? Venkovní výběh by želva měla pouhé dva měsíce v roce (o prázdninách), výběh na balkoně na slunění by byl bez problémů, ale nemám vhodné podmínky na zimování, tudíž bych nezimovala. Mohli byste mi, prosím, poradit, který druh by byl vhodnější a pokud by to byla zelenavá, zda nekoupit hned dvě? Stojí vůbec želva o kamaráda nebo si docela dobře vystačí sama? Dvě marginaty bych, vzhledem k jejich možné velikosti, už těžko solidně "ubytovala". Děkuji za odpovědi.

29.6.2013 14:33
angorek

XXX.XXX.99.32

Tak pokud nemáte praktické zkušenosti, tak si rozhodně pořiďte testudo hermanni, ta je pro začátečníky nejvhodnější. Pokud máte balkon, nevím, proč chcete mít želvu(y) venku pouze 2 měsíce. Udělejte ji(jim) balkonový výběh, přes celý balkon, pokud to bude potřeba (nebo si tam nechte trochu místa pro věšení prádla...) a nechte je tam normálně od května do října (záleží na počasí). Pokud váháte, jestli jednu nebo dvě želvy, jednoznačně, pokud máte možnosti, kupte rovnou dvě. Budou lépe snášet stres, budou si spolu hrát...

29.6.2013 17:58
lupus4

XXX.XXX.252.137

Pokud nemáte podmínky na zimování, tak si žádnou z evropských testud nepořizujte,
ale můžete si opatřit srovnatelně velké a nezimující např. Indotestudo elongata,
nebo krásně barevnou uhlířku - Chelonoidis carbonaria.
Těm by pobyt alespoň o prázdninách venku také prospěl.smajlík

29.6.2013 19:53
angorek

XXX.XXX.99.32

Uhlířku ne - pokud má taktak místa na jednu marginatu, tak těžko ubytuje uhlířku.

29.6.2013 20:40
lupus4

XXX.XXX.252.137

angorek napsal(a):
Uhlířku ne - pokud má taktak místa na jednu marginatu, tak těžko ubytuje uhlířku.

{i}Dvě marginaty bych, vzhledem k jejich možné velikosti, už těžko solidně "ubytovala". Děkuji za odpovědi.

Tak pro velkou uhlířku by to už chtělo alespoň min +1,5 x 1 m želví stůl.
Jinak jsou samozřejmě i nezimující druhy menších želv, ty jsou ovšem cenově úplně někde jinde a NEvhodné pro začátečníka.

29.6.2013 20:55
lupus4

XXX.XXX.252.137

něco na "kochání" smajlík

29.6.2013 20:57
lupus4

XXX.XXX.252.137

lupus4 napsal(a):
něco na "kochání" smajlík

http://tera.poradna.net/q/view/407-pochlubte-se-zelvy?

29.6.2013 21:11
jipir

XXX.XXX.238.247

Nějaké malé zkušenosti už mám, měla jsem asi 13 let želvu žlutohnědou. Přes prázdniny jsem na chalupě, kde může být želva ve venkovním výběhu, doma pak je jen terasa. Netušila jsem, že si želvy spolu hrají, měla jsem za to, že jim je celkem jedno, jestli je jedna nebo více pohromadě.

29.6.2013 21:34
angorek

XXX.XXX.99.32

lupus4 napsal(a):
{i}Dvě marginaty bych, vzhledem k jejich možné velikosti, už těžko solidně "ubytovala". Děkuji za odpovědi.

Tak pro velkou uhlířku by to už chtělo alespoň min +1,5 x 1 m želví stůl.
Jinak jsou samozřejmě i nezimující druhy menších želv, ty jsou ovšem cenově úplně někde jinde a NEvhodné pro začátečníka.

No právě - dvě želvy vroubené by těžko ubytovala, to znamená, že nemá více místa než na jedu až 30 cm želvu, natož pak 45 cm...

29.6.2013 21:38
angorek

XXX.XXX.99.32

jipir napsal(a):
Nějaké malé zkušenosti už mám, měla jsem asi 13 let želvu žlutohnědou. Přes prázdniny jsem na chalupě, kde může být želva ve venkovním výběhu, doma pak je jen terasa. Netušila jsem, že si želvy spolu hrají, měla jsem za to, že jim je celkem jedno, jestli je jedna nebo více pohromadě.

Pokud máte terasu, není problém udělat balkonový výběh a kombinovat ho s klasickým, zahradním. Hrají - pokud je budete delší dobu sledovat, tak vypozorujete, že rády chodí krunýř vedle krunýře, lezou jedna přes druhou...

29.6.2013 21:39
lupus4

XXX.XXX.252.137

jipir napsal(a):

A pak jste ji dala pryč, nebo uhynula ?

29.6.2013 22:15
jipir

XXX.XXX.238.247

Ne, bohužel, loni ji hlídala, v době naší dovolené, maminka a manipulovala s ohradou výběhu tak nešťastně, že želva utekla. Sice byla s útěkem seznámena celá vesnice, ale želvu už nikdo nenašel, i když jsme se o to snažili několik týdnů. smajlík

18.1.2014 12:56
veer

XXX.XXX.44.146

Nechci zakládat nové téma, tak využiji a připojím se k diskuzi tady. O želvě uvažuju už asi 2roky, ale stále jsem se neodhodlala k pořízení. Nejsnáze dostupné jsou pochopitelně želvy rodu TH, něco málo mám kolem už načtené, ale stejně stále váhám a poněkud se v těch informacích plácám. Jeden článek na netu píše to a jiný zas pravý opak. Takže spíš bych chtěla od vás poradit jestli vůbec s tím mám začít? smajlík Želvě bych asi nejspíš byla schopna nabídnout nejlépe celoroční pobyt v terárku. Především kvuli samotné bezpečnosti. Mám sice možnost jí udělat venkovní malý výběh, ale potíž je v tom, že se obávám lasiček, kun a případných dalších nezvaných lesních hostů, kteří se nám normálně prohánějí po zahradě. Nejsem doma 24hodin a i tak mám spoustu jiných nárčných aktivit, takže nemůžu celé hodiny jen sedět u ohrádky a hlídat aby mi tam želvu nepřišlo něco sežrat nebo nějak napadnout. A tak stále váhám jestli ano nebo ne.

18.1.2014 21:06
angorek

XXX.XXX.99.32

Zdravím,
nepíšete nic o místě. Pokud nechcete želvě udělat venkovní výběh, tak bych o rodu testudo ani neuvažoval (sice se podle literatury dají chovat celoročně v teráriu, ale lepší podmínky poskytnete s venk. výběhem). Zimovat se rod testudo nemusí, ale opět - je to jejich přirozené chování, tak je nejlepší tento přirozený cyklus neporušovat. Pokud tedy chcete chovat v teráriu, tak nějaký exotičtější druh (ale i tyto druhy až na výjimky mohou být přes léto venku), který nezimuje. Zde ale potřebujete patřičné zkušenosti - pokud je nemáte, tak by to šlo asi jen horko těžko (možná uhlířka, pardálka, ale hlouběji bych nešel). Pokud ale máte možnost venkovního výběhu, neváhejte a želvě jej poskytněte. Proti kunám se můžete chránit - zdění zakopat hodně hluboko a z vrchu dát pletivo (napevno, ne jen volně položené). A pro jistotu želvu večer zavřít do boudy (ale nezapomeňte ráno otevřít! Jinak ji přes den v létě upečete!). Popřípadě kvůli rosy atd. by mohla být střecha jen z pletiva... Ale to jsou detaily. Možná by ještě pomohlo dát k výběhu pytlík s lidskými vlasy, protože taková havěť se lidí a jejich pachu bojí, tak se k tomu nebudou přibližovat. Pokud jsou ovšem extrémně zvyklé na lidskou přítomnost, tak to nepomůže.

19.1.2014 14:17
veer

XXX.XXX.44.146

angorek napsal(a):
Zdravím,
nepíšete nic o místě. Pokud nechcete želvě udělat venkovní výběh, tak bych o rodu testudo ani neuvažoval (sice se podle literatury dají chovat celoročně v teráriu, ale lepší podmínky poskytnete s venk. výběhem). Zimovat se rod testudo nemusí, ale opět - je to jejich přirozené chování, tak je nejlepší tento přirozený cyklus neporušovat. Pokud tedy chcete chovat v teráriu, tak nějaký exotičtější druh (ale i tyto druhy až na výjimky mohou být přes léto venku), který nezimuje. Zde ale potřebujete patřičné zkušenosti - pokud je nemáte, tak by to šlo asi jen horko těžko (možná uhlířka, pardálka, ale hlouběji bych nešel). Pokud ale máte možnost venkovního výběhu, neváhejte a želvě jej poskytněte. Proti kunám se můžete chránit - zdění zakopat hodně hluboko a z vrchu dát pletivo (napevno, ne jen volně položené). A pro jistotu želvu večer zavřít do boudy (ale nezapomeňte ráno otevřít! Jinak ji přes den v létě upečete!). Popřípadě kvůli rosy atd. by mohla být střecha jen z pletiva... Ale to jsou detaily. Možná by ještě pomohlo dát k výběhu pytlík s lidskými vlasy, protože taková havěť se lidí a jejich pachu bojí, tak se k tomu nebudou přibližovat. Pokud jsou ovšem extrémně zvyklé na lidskou přítomnost, tak to nepomůže.

Mno bydlíme u lesa a lesní návštěvníci jsou na zahradě prostě fakt denně a zvyklý jsou, bohužel. I divočáci zavítají. Jednou se nám stalo že neznámo kudy nám zavítala právě lasička do podhledu a tak prostě žije s náma, bohužel a ne jedna občas slýcháváme jak se pod střechou v noci perou. Do dneška jsme ale nepřišli na to kudy tam lezou, všechno je zabedněné. Ale venku na zahradě bych prostor měla a můžu říct že i docela velký, ale bojím se těch okolních zvířat. A prostě nerada bych to riskovala, nechodí jen v noci ale i za dne což je docela asi průšvih. Protože i kdybych želvu zavírala do boudičky jak říkáte, tak nemám prostě jistotu že když odejdu do práce že se něco nestane. Nebydlím ve městě, kde bych asi s tímhle rozhodně nebojovala. Proto bych raději celoročně to terárko, četla jsem že pouštění ve smyslu venčení je pitomost a želva to moc dobře úplně nesnáší, že je lepší když má svůj prostor než s ní šíbovat hodinu venku a pak zas terárko. Praktické zkušenosti nemám žádné, to přiznávám, jsem začátečník. Exotika by mi nevadila, ale právě náročnost chovu mě odrazuje a raději bych začala s nějakou méně náročnou když jsem nikdy žádnou neměla nerada bych něco pokazila abych želvičce neublížila. Už takhle váhám s TH, přeju si jí už pár roků ale chybí odhodlání jestli bych jí byla schopna nabídnout vhodné podmínky. Což teda pokud by měla být venku tak asi není pro mě tedy tou pravou volbou. smajlík

30.1.2014 09:14
angorek

XXX.XXX.3.9

Dobrý den,
ještě mne napadlo - nemáte balkon, terasu? Pokud ano, tak tam, jinak výběh zabezpečit (zdi hluboko, nahoru pletivo, prostě tak, aby se tam nedostaly...). Celoroční chov v teráriu je možný, je top ale náročnější a pro želvu horší varianta. Pokud zvolíte tuto možnost, pak je nutný UV zdroj, prostorné terárko (lépe želví stůl)... Více se dozvíte v literatuře, na internetru. Ovšem toho výběhu bych se tolik nebál, je spousta želvařů, kteří žijí u lesa, potkávaní kun je u nich na denním pořádku želvy mají normálně venku. Jak říkám, balkon nebo terasa by bylo řešení. Venčení je nevhodné - to zavrhvěte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík