Ano, a to suchozemské želvy. Nicméně pro želvy nikoli terárium, ale želví stůl. Pokud se rozhodnete pro evropské druhy, je velmi vhodný (a žádoucí) venkovní výběh a i zimování (není sice podmínkou jejich života, ale značně jim zkvalitní a prodlouží život). Pokud se však obáváte zimování, můžete si pořídit dle Vašich možností buď Geochelone pardalis, Indotestudo elongata nebo Geochelone carbonaria... I tyto druhy by však měly mít v létě možnost venkovního výběhu. Takže jak píšu - podle Vašich možností se rozhodněte - pokud máte možnost venkovního výběhu a i zimování, tak jednoznačně volte (tím, že nemáte s želvami žádné zkušenosti) Testudo hermanni, pokud nemáte možnost zimování a nemáte moc velký dům (byt), pak volte elongatu, pokud máte větší zahradu a větší dům (nebo velký byt), tak carbonariu, pokud máte velkou zahradu a dům (relativně velký), tak si můžete dovolit pardálku...
Ano existují. Existují i býožraví ještěři, ale buď dorůstají do značných velikostí, nebo se hůře shání. Rozhodně chov plazů značně omezuje chovatele, což vzhledem k tomu, že žijete s rodiči, by mohl být problém, pokud rodiče nesdílí Vaše nadšení pro plazy. Nejschůdnější jsou tedy suchozemské želvy. Jsou to zajímavá a krásná zvířata a mají obrovskou výhodu, že nejsou tak živá jako ještěři. Tkaže se shoduji s názorem výše psaným
marrek13
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych si pořídit do terária nějaký druh plazů. Bohužel mí rodiče nesnáší cvrčky, sarančata apod. Chtel bych se zeptat, existue vůbec nějaký plaz, který nepotřebuje podávat živou stravu? Děkuji za odpověd
Vzhledem k tomu, že jste asi student a tudíž za pár let vyrazíte do světa a "plaz" by zůstal na krku rodičům, DOPORUČUJI počkat až budete ve svém. Na želvu zapomeňte - je to závazek na 70 let.(pokud by jste jí nemohl poskytnout venkovní chov).
Ano, želvy mě celoživotně nadchly a už se těším, až si nějaký druh pořídím. Chtěl bych na zahradě chovat, jak suchozemské, tak i vodní. Chtěl bych jim udělat skleník, s výběhem do venkovního jezírka a pro suchozemské želvy vlastní výběh. Bohužel mi je teprve 16 let, a takovéto stavby si ještě nemůžu dovolit. Zatím bych si chtěl něco pořídit do terária, ale vzhledem k tomu, že v teráriu želvy mít nechci a většina plazů se živí hmyzem, tak jsem jak se říká v úzkých a přišel jsem se poradit na chovatelské forum.
Tak vyloženě býložravý je nejdostupnější asi jen leguán, ale vyžaduje hodně prostoru + vše ostatní + provoz není taky za hubičku.
Existují i menší převážně býložraví leguáni, např. Ctenosaura similis, Ctenosaura quinquecarinata apod.Chov i cena už jsou taky náročnější Částečně plodožraví scinkové rodu Tiliqua nebo plodožraví gekoni,nebo trnorepové, ale ty taky nejsou zrovna pro začátečníka
http://www.robimaus.cz/cs/edice-abeceda-teraristy/168-trnorep-africky-9788087293133.html
Když se ti líbí želvy, zkus třeba klapavky, nepotřebují extra velké akva. Kdyby jsi si vyrobil
na krmení žel. směs, tak by ji mohli za tvé nepřítomnosti nakrmit i rodiče a nemuselo by se jim to eklovat
http://klapavky.webnode.cz/
existue vůbec nějaký plaz, který nepotřebuje podávat živou stravu?
každej had co vezme rozmraženou mrtvou myš či potkana
dále třá vejcožrouti ..čeleď Colubridae (užovkovití) - podčeleď Dasypeltinae (vejcožroutovití)
Tak já si myslím, že suchozemka není špatný nápad. Má zahradu, možnost zimování zřejmě také (když už nic, tak oddělená lednice)... Samozřejmě, pak půjde studovat, do světa, ale myslím si, že pokud rodičům vadí pouze hmyz, tak by se po tu dobu mohli o želvy starat (samozřejmě to není starání na 2 roky, ale tak na 10). Pak by si ji mohl vzít zpět, nebo by už rodičům zůstala, pokud by se o ni chtěli starat i nadále a tu želvu měli rádi...