Indotestudo elongata chov, úřady...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.7.2013 17:13
angorek

XXX.XXX.99.32

Dobrý den,
zajímám se o želvu indotestudo elongata a zajímá mě pár věcí.
Ta první je asi CITES a výjimka z komerční činnosti - musím mít k této želvě CITES a tzv. žlutý papír (výjimka)?

Druhý dotaz se týká chovatelů v ČR - je někdo v ČR kdo je prodává a kdo by mi mohl pomoct s chovem (odkazy na články mi sem nekopírujte, protože ohledně toho mám načteno dost, ale nevyváží to praxi chovatele), a od kterého bych si mohl mláďata zakoupit i s papíry (pokud je má)? A kolik tak mládě elongaty stojí?

Třetí dotaz se týká chovu - je v pořádku terárium zařízeno takto: Na 2/3 terária (respektive želvího stolu) vlhký substrát, nad kterým je výhřevná lampa (u želv preferuji UV výbojky) pod kterou je 40 - 45°C (?) a zbytku suchá část (oblázky), kde by byla teplota 25 - 28°C a samozřejmě nižší vlhkost. Ve vlhké části by byla vlhkost 80 - 90%, které by pomohly docílit rostliny. Toto platí pro naší zimu a v létě by byly ve venkovním výběhu, kde má / nemá být (?) skleník. (Některé zdroje jej doporučují, jiné říkají, že je želvy nepotřebují). Bouda by byla samozřejmostí a byla by temperována topným kabelem s termostatem nastaveným na 17 - 18°C pro případ chladných nocí a sychravých dní.
Bylo by to takto správně?

Čtvrtý a poslední dotaz - patří tato želva mezi želvy, které se chovají obtížně, středně obtížně (jako třeba pardálky) nebo lehce (hermannky...).
Děkuji za Vaše odpovědi a názory

23.7.2013 22:26
lupus4

XXX.XXX.252.137

angorek napsal(a):
Dobrý den,
zajímám se o želvu indotestudo elongata a zajímá mě pár věcí.
Ta první je asi CITES a výjimka z komerční činnosti - musím mít k této želvě CITES a tzv. žlutý papír (výjimka)?

Druhý dotaz se týká chovatelů v ČR - je někdo v ČR kdo je prodává a kdo by mi mohl pomoct s chovem (odkazy na články mi sem nekopírujte, protože ohledně toho mám načteno dost, ale nevyváží to praxi chovatele), a od kterého bych si mohl mláďata zakoupit i s papíry (pokud je má)? A kolik tak mládě elongaty stojí?

Třetí dotaz se týká chovu - je v pořádku terárium zařízeno takto: Na 2/3 terária (respektive želvího stolu) vlhký substrát, nad kterým je výhřevná lampa (u želv preferuji UV výbojky) pod kterou je 40 - 45°C (?) a zbytku suchá část (oblázky), kde by byla teplota 25 - 28°C a samozřejmě nižší vlhkost. Ve vlhké části by byla vlhkost 80 - 90%, které by pomohly docílit rostliny. Toto platí pro naší zimu a v létě by byly ve venkovním výběhu, kde má / nemá být (?) skleník. (Některé zdroje jej doporučují, jiné říkají, že je želvy nepotřebují). Bouda by byla samozřejmostí a byla by temperována topným kabelem s termostatem nastaveným na 17 - 18°C pro případ chladných nocí a sychravých dní.
Bylo by to takto správně?

Čtvrtý a poslední dotaz - patří tato želva mezi želvy, které se chovají obtížně, středně obtížně (jako třeba pardálky) nebo lehce (hermannky...).
Děkuji za Vaše odpovědi a názory

1) Cites netřeba
2) chovatelé Petr H. , Marek H., oba pravidelně odchovávají i prodávají
mladé cena dle stáří a velikosti od cca 1200 - 2000,-
jistě ale budou i další chovatelé

na ostatní otázky najdeš odpovědi v návodu na chov od PH

https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/clanky/r/detail/6055/indotestudo-elongata-blyth-1853/

http://tera.poradna.net/q/view/253307-odchovy-2013?page=r266716#r266716

24.7.2013 11:35
angorek

XXX.XXX.99.32

Děkuji, odkazy mám už přečtené, ale za jména chovatelů děkuji. Cena mě celkem překvapila, čekal jsem totiž více...

8.8.2013 12:37
petr zelvar

XXX.XXX.3.61

Teď momentálně mám mláďata vyprodaná nebo zamluvená, ale je tu ještě drobná šance, pár vajec v inkubátoru ještě zbývá. Cena za novorozeně je u mne 1800,- Kč, v nabídce mám jednu samici narozenou 2008, cena 6000,-, dospělá ke kladení vajec bude až tak za 3 - 5 let - podle literatury dospívají v 7 - 10 letech. Návod jsem dal kdysi dohromady a uveřejnil:
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/clanky/r/detail/6055/indotestudo-elongata-blyth-1853/

13.8.2013 19:16
lupus4

XXX.XXX.252.137

tak se objevil inzerát na dospělé, ale vzhledem k zobanu (foto 1 a 2) to tipuju na překupníka

https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/inzerce/r/detail/2056141/indotestudo-elongata/

14.8.2013 11:49
angorek

XXX.XXX.99.32

Aj ten zoban... No až nastane chvíle koupě, tak si to raději domluvím u chovatele... Sice to budou mláďata, ale zase mám jistotu, že jsou z dobrých podmínek...

I v a

9.11.2016 10:23
I v a

XXX.XXX.150.8

Zdravím, jestli to není tajné, proč nejsou v Čechách elongáty k sehnání?

9.11.2016 17:31
Matis 007

XXX.XXX.83.142

I v a napsal(a):
Zdravím, jestli to není tajné, proč nejsou v Čechách elongáty k sehnání?

3 Roky staré téma

Tartar

9.11.2016 22:26
Tartar

XXX.XXX.132.88

Matis 007 napsal(a):
3 Roky staré téma

Matis, ty seš fakt trotl.
Pro Ivu - elongaty jsou na prodej každoročně, jen touhle dobou už budou pryč.

10.11.2016 14:31
Matis 007

XXX.XXX.83.142

Tartar napsal(a):
Matis, ty seš fakt trotl.
Pro Ivu - elongaty jsou na prodej každoročně, jen touhle dobou už budou pryč.

Já sem nenapsal že se neprodávájí, nebo neodchovávájí, tak mě hned nenapadej te.Jen sem upozornil že je to 3 roky staré téma.

10.11.2016 16:09
Pandinus

XXX.XXX.161.10

Matis 007 napsal(a):
Já sem nenapsal že se neprodávájí, nebo neodchovávájí, tak mě hned nenapadej te.Jen sem upozornil že je to 3 roky staré téma.

Tak hlavně, že jinde upozorňuješ jiné, že reagují offtopic co? Paní/slečna pouze oživila staré téma s novým dotazem, ke kterému máš evidentně co říct, asi tak jako ke všem vláknům, kde jsi autory a příspívající obšťastnil svými radami a tipy. Prostě bludišťák jako dycky

I v a

14.11.2016 14:51
I v a

XXX.XXX.150.8

Děkuji za odpověď ;o).

Přidejte reakci

Přidat smajlík