Had do 2 metrů pro naprostého začátečníka ... to bude oříšek .. je jich asi jen pár stovek :-D
Ne teď vážne. Jen tak v rychlosti co mě napadá. Koukni na užovky dříve řazené pod elaphe (e. guttata, bimaculata, schrencki,taeniura friesei,obsoleta). Nebo užovky z rodu lamprophis ( boaedon), nebo korálovky lampropeltis .. a další a další ... Zdenda
Na ten to dotaz existuje jen jedna správná odpověd. Vyhledat si přes Google fotky rodů Elaphe,Lampropeltis,Nerodia,Thamnophis,Eryx atd. Až najdete vám se líbící zvířata opět přes strýčka Google najít informace o daných druzích (používat odborný název) a podle potřeb zvířete se rozhodnout,zda jste schopný realizovat jejich chov. Jen pro úplnost všeobecně doporučovaných druhů hroznýšovec duhový-Epicrates cenchria , krajta královská-Python regius ostatní najdete po vyhledání rodů na Google
Stejnou otázku jsem před rokem a půl řešila taky a volba padla na krajtu královskou - rozhodně toho nemůžu litovat, je to krásný, klidný had, velký tak akorát, nenacházím výtek. Navíc se s ní snadno manipuluje když chci například uklidit terárko - stočí se do klubíčka a tím to hasne. Což samozřejmě neznamená, že bych s ní manipulovala častěji, než je nezbytně nutné.
Samozřejmě záleží na osobních preferencích, mluvím tady jen z osobní zkušenosti :)
A koupě nejlepší přímo u chovatele. Najít si na někoho kontakt, domluvit se na osobním setkání, prohlédnout si podmínky, v jakých hady chová a podobně. Podle mě nejideálnější varianta :)