Dobrý den, asi před měsícem jsem koupila agamu vousatou samce (má 3 měsíce). Celou dobu krásně žral, mohl se doslova přetrhnout aby si dal cvrčka.
Před 4 dny jsme k němu koupili samičku, trochu menší než je on. A jeho žravost se snížila. Když krmím jen leží, krmí se z pinzety. Jestli si dá 5 cvrčků z den je to rekord.
Nevíte prosím čím by to mohlo být ??
přikládám foto teraria
Ráno cvrčky obalené ve vápniku, a kolem 4-5 hodiny pár červiků. Po celý den má přístup k ovoci i zelenině. A 1x týdně dávám vitamíny pro plazy. Značka Reptile. tak nějak.
Světlo má po celý den, jak výhřevnou lampu tak UVB. V terárku je i malá mistička s vodou + rosím stěny ( tak 2x denně) .
červíky vynechal, můžou se dát jako pamlsek ooobčas, ale ne každý den. rosit agamě terárko není potřeba, jsou to pouštní zvířata. kadí normálně? může mít problém z těch červů
zkuste ho vykoupat ve vlažné vodě, jednak se napije když bude potřebovat (naše agamy jsem z misky neviděla pít ani jednou, ale při koupeli se občas nějaká napije) a jednak to zvířatum pomáhá se vyprázdnit
V první řadě mě zaujala jedna věc - před 4 dny jste koupili samičku - vzhledem k tomu, že to zohledňujete v dotazu, tak asi nejen "koupili" ale i hned "přidali". Karanténa Vám nic neříká? Tohle je celkem hazard, rovnou přidávat nové zvíře k původnímu.
2. To terárko je celkem holobyt a je dost tmavé - z fotky úplně strašně. I kdyby to v reálu bylo lepší, tak to není nic moc. Bylo by vhodné ho trochu zařídit, jak už tu bylo psáno.
Vzhledem k větrání bych byla s rosením dost opatrná.
A vědět, jaké vitamíny dáváte a co obsahují, je tak trochu základ. Ujistěte se, že dáváte nejen multivitaminový přípravek, ale i vápník - a ten by to chtělo častěji než 1x týdně. To se mi zdá dost málo.
O teplotách v terárku nepíšete vůbec nic, takže těžko říct.
Každopádně nedostatkem osvětlení, přidáváním nových zvířat a nedostatečným podáváním vápníku si zaděláváte na další problémy.
lacerta7
napsal(a):
V první řadě mě zaujala jedna věc - před 4 dny jste koupili samičku - vzhledem k tomu, že to zohledňujete v dotazu, tak asi nejen "koupili" ale i hned "přidali". Karanténa Vám nic neříká? Tohle je celkem hazard, rovnou přidávat nové zvíře k původnímu.
2. To terárko je celkem holobyt a je dost tmavé - z fotky úplně strašně. I kdyby to v reálu bylo lepší, tak to není nic moc. Bylo by vhodné ho trochu zařídit, jak už tu bylo psáno.
Vzhledem k větrání bych byla s rosením dost opatrná.
A vědět, jaké vitamíny dáváte a co obsahují, je tak trochu základ. Ujistěte se, že dáváte nejen multivitaminový přípravek, ale i vápník - a ten by to chtělo častěji než 1x týdně. To se mi zdá dost málo.
O teplotách v terárku nepíšete vůbec nic, takže těžko říct.
Každopádně nedostatkem osvětlení, přidáváním nových zvířat a nedostatečným podáváním vápníku si zaděláváte na další problémy.
Naprostý souhlas se vším. Agamy jsou heliofilní, tzn oni nejenom že potřebují uvb světlo, ale oni i reálně musí vidět, že je jasný den. Každé agamí terárium potřebuje na dosvětlení klasickou lineární zářivku s teplotou světla kolem 6500k (denní světlo). Dává se vždy nejdelší, co se do terárka vejde, popřípadě se dají dát 2 vedle sebe. Ten vápník se určitě dává častěji než vitaminy, nedostatek vápníku může vést k nechutenství.
Vápník každý den, vitamíny alespoň 2x týdně, červy dávat výjimečně pro zpestření. Čím pestřejší strava, tím lepší. Nerosit, miska stačí. Přidat zářivku, terárko je tmavé. Vyhřívací lampu dát níže, ať mají lokální zdroj vyšší teploty, takhle hřejete hlavně horní část terárka. Asi bych si pohrál s lampou s uv, já bych do toho celý den koukat nechtěl...
Karanténa - souhlas
Jste si jistí, že druhé zvíře je opravdu samička ? Navíc menší zvíře může být kolikrát větší prudič než to větší...
Bohužel jsem o karanténě opravdu neslyšela. Ptala jsem se různých chovatelů ještě předtím než jsme samičku koupili, zda jí můžu přidat k samci. Všichni mi řekli že ano že stím není žádný problém. O karanténě se mi nezmínil nikdo.
Jinak samec i samička už jsou v pořádku Oba krásně žerou. Pohybu mají dostatek, mají možnost si vyjít i vn z terária.
Vápník dávám každý den, vitamíny mi bylo řečeno jen 1x týdně nebo i vůbec pokud má dostatek ovoce a zeleniny.
( všechno mi bylo řečeno chovatelem, když jsem mu něco říkala o vitamínech řekl toto )
tearium zařízeno ted takto ( foceno večer, proto už je tma).. Světla je jinak dostatek.
Co takhle si sama něco přečíst a nespoléhat se jen na to, co kdo komu řekne? Už podle toho, jak máte dělané osvětlení podle mě nemůže být dost světla, tahat je ven z terárka je taky samo o sobě dost špatně a vůbec asi tam není moc co pochválit. Ale každý svého štěstí strůjcem. Nicméně k dotazu vedle - je lepší dávat samici k samci až ve chvíli, kdy je objektivně připravená k páření - tedy dost stará a dost v kondici. Tím, že je máte spolu od mláďat docílíte jen toho, že se samice bude pářit zbytečně brzo a bude to mít vliv i na kvalitu snůšky a další věci. Ale chápu, že radit v tomto případě je poměrně zbytečné, takže dělejte jak myslíte.
Ono vůbec mít 1 samce s 1 samicí není nic moc. Když už se agamy chovají dohromady, tak ve skupine 1.2 nebo 1.3, pač jednu samici samec páří moc často.
Souhlas s lacerta, když se v teráriu používá kompakt uvb + výhřev, tak by to mělo být hned u sebe (agamy tráví na výhřevu většinu času a podle fotky je ten kompakt prostě moc daleko). Taktéž by v každém teráriu s agamou vousatou měl být zdroj denního světla (nějaká zářivková trubice), ale na toto téma je tady vláken už spousta.
Lacerta : proč na mě hned utočite ? já jsem se nformovala kde to šlo, ale když vám více chovatelů řekne vesměs to samé tak stím souhlasíte. A terárko mi prodal také přímo on.
Článku jsem také načetla fůru ale opravdu jsem nikde nenarazila nic o karanteně.
Ptám se kde můžu a terárko stále vylepšuji. Tohle je jen dočasné, brzy budou mít nové a mnohem větší. Také budu přikupovat ještě 2 samice... Takže bude 1samec a 3 samice.