irab
napsal(a):
Zajímalo by mě, jak dlouho má UV zářivka účinnost UVčka - používám ji na jaře a na podzim cca 12 hodin denně. Jak často by se měla měnit, máte s tím někdo zkušenosti, popř. víte, kde by se o tom něco psalo ?
Dík IRA
Všeobecně platí,že po roce provozu(12hod.denně) bys ji mněl vymněnit za novou.
irab
napsal(a):
Zajímalo by mě, jak dlouho má UV zářivka účinnost UVčka - používám ji na jaře a na podzim cca 12 hodin denně. Jak často by se měla měnit, máte s tím někdo zkušenosti, popř. víte, kde by se o tom něco psalo ?
Dík IRA
Účinnost je závislá na počtu hodin životnosti, která se liší podle výrobce. Výrobce zářivek Repti light (narva) udává střední životnost 10-16.000 hod, Repti Glo 5%UVB (hagen) má 20.000 hod. Ostatní jsem nezjistila. Hodnoty platí 1200 mm zářivku, účinost prý klesá s délkou (kratší zářivka menší účinnost).
Takže přibližně to jde spočítat, kdy máš zářivku vyměnit, ovšem mám pocit, že jsem někde četla, že i když nesvítíš, zářivka ztrácí na účinnosti, ale téměř zanedbatelně. Většinou lidi mění zářivku zhruba za 1,5 - 2 roky, kromě počítání hodin osvitu se to dá poznat i na reakci zvířat.
Ahoj kh