Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.9.2006 23:27

Ahoj, ze Smíchova jsem si dovezla svojí první žábu (jsem spíš přes hady) a byla na hodně věcí připravená... jen mě jaksi nenapadlo, že by žabka nemusela žrát. Paní, co mi jí prodávala tvrdila, že žere holata, veliká je na to dost, předkládala jsem jí jednodenní myši, ale nic... den, dva, tři, čtyři, nic nechce. Mám zkušenosti s rozkrmováním hadích mláďat, ale nedokážu si to dost dobře představit u žáby. Děkuju za každou radu co s ní. Terka

5.9.2006 23:42

hekate napsal(a):
Ahoj, ze Smíchova jsem si dovezla svojí první žábu (jsem spíš přes hady) a byla na hodně věcí připravená... jen mě jaksi nenapadlo, že by žabka nemusela žrát. Paní, co mi jí prodávala tvrdila, že žere holata, veliká je na to dost, předkládala jsem jí jednodenní myši, ale nic... den, dva, tři, čtyři, nic nechce. Mám zkušenosti s rozkrmováním hadích mláďat, ale nedokážu si to dost dobře představit u žáby. Děkuju za každou radu co s ní. Terka

No, mrkla jsem se ještě na moderku, ale všechno co tam je (nebo většinu) jsem už zkusila...

6.9.2006 11:43

hekate napsal(a):
No, mrkla jsem se ještě na moderku, ale všechno co tam je (nebo většinu) jsem už zkusila...

To že rohatka nežere je samo o sobě alarmující, protože jde o velmi žravá zvířata, která při spatření potravy zapomenou na všechno ostatní. Na burzách se ale v poslední době prodávají velice mladá a malá zvířata, krátce po metamorfóze a u nich může být s přijímáním potravy problém a to často neřešitelný. Už jsem se s jedním takovým případem setkal. To co "říkala paní" není vůbec směrodatné, speciálně rohatky prodávají obvykle obchodníci, kteří říkají to co zákazník chce slyšet.
Nicméně i žáby lze krmit násilně. Nejprve je potřeba žabce otevřít tlamku, a to je největší problém, přotože zvláště rohatky se tomu velice brání a drží čelisti pevně sevřené a tak je potřeba postupovat dost silově, ale přitom nežně, abychom zvířátko neporanili. Často to jde nehtem, v horším případě pinzetou, ale pak je potřeba maximální opatrnosti. Žába se bude snažit tlamku co nejrychleji zase zavřít a tak je nutné rychle do tlamky vložit potravu, stačí když jenom část bude v tlamce. Žáby potom obvykle reflexivně začnou kořist už samy polykat a soukat si jí do tlamky.

Pavel

6.9.2006 12:32

zuberman napsal(a):
To že rohatka nežere je samo o sobě alarmující, protože jde o velmi žravá zvířata, která při spatření potravy zapomenou na všechno ostatní. Na burzách se ale v poslední době prodávají velice mladá a malá zvířata, krátce po metamorfóze a u nich může být s přijímáním potravy problém a to často neřešitelný. Už jsem se s jedním takovým případem setkal. To co "říkala paní" není vůbec směrodatné, speciálně rohatky prodávají obvykle obchodníci, kteří říkají to co zákazník chce slyšet.
Nicméně i žáby lze krmit násilně. Nejprve je potřeba žabce otevřít tlamku, a to je největší problém, přotože zvláště rohatky se tomu velice brání a drží čelisti pevně sevřené a tak je potřeba postupovat dost silově, ale přitom nežně, abychom zvířátko neporanili. Často to jde nehtem, v horším případě pinzetou, ale pak je potřeba maximální opatrnosti. Žába se bude snažit tlamku co nejrychleji zase zavřít a tak je nutné rychle do tlamky vložit potravu, stačí když jenom část bude v tlamce. Žáby potom obvykle reflexivně začnou kořist už samy polykat a soukat si jí do tlamky.

Pavel

Ahoj Pavle, tak jsem skoukla tu nemoderku ještě jednou a něco mě přecijen překvapilo - že i malá rohatka dokáže vzít velký hole... No, tak jsem sebrala osrstěnou myšku, zamávala s ní rohatce před nosem a málem mi urafla ruku . Jinak tam ta paní měla rohatek jen pár a vypadala vcelku seriózně, jinak bych si zvíře nevzala. A vybrala jsem si sice dražší, ale větší, z praxe vím, že je to lepší mít už o něco větší zvíře, odpadá tím dost starostí. Tak děkuju moc, ahoj. Terka

7.9.2006 09:59

hekate napsal(a):
Ahoj Pavle, tak jsem skoukla tu nemoderku ještě jednou a něco mě přecijen překvapilo - že i malá rohatka dokáže vzít velký hole... No, tak jsem sebrala osrstěnou myšku, zamávala s ní rohatce před nosem a málem mi urafla ruku . Jinak tam ta paní měla rohatek jen pár a vypadala vcelku seriózně, jinak bych si zvíře nevzala. A vybrala jsem si sice dražší, ale větší, z praxe vím, že je to lepší mít už o něco větší zvíře, odpadá tím dost starostí. Tak děkuju moc, ahoj. Terka

Chudák žabák (Pyxicephalus adspersus) na tom byl špatně a odmítal potravu.

7.9.2006 10:00

hekate napsal(a):

Nakonec bylo nutné přistoupit k násilnému krmení.

7.9.2006 10:02

hekate napsal(a):

Po vsunutí přední části těla myši do tlamy začal žabák poslušně kořist polykat ...

7.9.2006 10:04

hekate napsal(a):

... až jí měl celou v sobě.

7.9.2006 10:06

hekate napsal(a):

Dneska už je žabák zase pašák!

7.9.2006 18:06

zuberman napsal(a):
Dneska už je žabák zase pašák!

Malá žába To je tušim hrabatka drsná Pyxicephalus adspersus?

7.9.2006 18:09

hekate napsal(a):
Malá žába To je tušim hrabatka drsná Pyxicephalus adspersus?

Jo, sorry, až teprve co jsem si šla prohlížet ty fotky podruhý, jsem si přečetla ten lat. název. Jak je to s tou jejich agresivitou?

8.9.2006 09:00

hekate napsal(a):
Jo, sorry, až teprve co jsem si šla prohlížet ty fotky podruhý, jsem si přečetla ten lat. název. Jak je to s tou jejich agresivitou?

Vůbec nejsou agresivní, pokud si chovatele nespletou s potravou.
Pavel

8.9.2006 11:55

hekate napsal(a):

ahoj, to same se mi stalo taky kdyz jsem dovezl malou rohatku domu asi 14 dni nic nechtela zrat. pak jsem to vyresil tak ze jsem ji vzdycky pred krmenim porosil (nekdo mi to radil) a pote jsem se ji tu potravu snazil cpat do tlamky az ji otevrela tak jsem ji tam potravu strcil (cerva,hole apodobne) a bylo vyhrano.od te doby zere jako diva a pekne roste jako z vody

10.9.2006 20:16

sety napsal(a):
ahoj, to same se mi stalo taky kdyz jsem dovezl malou rohatku domu asi 14 dni nic nechtela zrat. pak jsem to vyresil tak ze jsem ji vzdycky pred krmenim porosil (nekdo mi to radil) a pote jsem se ji tu potravu snazil cpat do tlamky az ji otevrela tak jsem ji tam potravu strcil (cerva,hole apodobne) a bylo vyhrano.od te doby zere jako diva a pekne roste jako z vody

Kde se daj tyhle žabáčci sehnat? Neviděla jsem ani jeden inzerát.

11.9.2006 09:04

hekate napsal(a):
Kde se daj tyhle žabáčci sehnat? Neviděla jsem ani jeden inzerát.

Na burze v Holešovicích jsem je v loňském školním roce viděl několikrát.
Pavel

11.9.2006 15:53

zuberman napsal(a):
Pavel

Tak tam se chystam, snad budu mít štěstí. Jinak v jakech cenovejch relacích se tyhle žabky pohybujou? Dneska jsem nakrmila dvakrát rohatku a spokojeně si tu kváká - docela mě to poprvý mile překvapilo, myslela jsem, že moc kvákat nebude a opak je pravdou. Terka

11.9.2006 20:19

zuberman napsal(a):
Pavel

Ahoj Pavle,
jak je ten skokan náročnej na chov, ve Varech mají za 1000 samici, přemejšlel jsem o ní ale nedá se toho moc zjistit, jde mi hlavně o podklad vlhkost a teplotu.
Dík Petr

12.9.2006 09:05

p81 napsal(a):
Ahoj Pavle,
jak je ten skokan náročnej na chov, ve Varech mají za 1000 samici, přemejšlel jsem o ní ale nedá se toho moc zjistit, jde mi hlavně o podklad vlhkost a teplotu.
Dík Petr

Domnívám se, že jde o dost nenáročná zvířata. Chov je podobný jako u rohatek - prostě přiměřená vlhkost a přiměřená teplota, občas nějaká ta myš a vlídné slovo. Dají se dobře chovat i v akvateráriu bez substrátu s nízkým sloupcem vody a vyvýšenými suchými místy. Pokud se chcete pokoušet o rozmnožování, tak je třeba napodobit přírodní estivační cyklus, jinak podle mne není estivace nutná.
Už si přesně nepamatuji, za kolik jsem je na burze viděl, ale nepřipadali mi drazí, ta cena za samici ve Varech odpovídá cenám v obchodech, na burze jsou levnější. Pozor, u tohoto druhu jsou samice výrazně menší než samci (je to mezi žábami celkem vyjímka, ale týká se ještě několika dalších druhů), proto samice nebude nikdy větší než nějakých 12, možná 15 cm.

Pavel

Cosymba

14.2.2013 11:14
Cosymba

XXX.XXX.225.138

Dobrý den, zajímalo by mě, jak probíhá manipulace s hrabatkami (Pyxicephalus). Prý jsou agresivní a kousavé, znamená to tedy, že se musí vyndavat např. v rukavicích či nějakým speciálním manévrem, nebo postupně v chovu krotnou a nekoušou. A jak moc jejich případné kousnutí bolí?
Děkuji za odpověď.

14.2.2013 17:59
zuberman

XXX.XXX.84.164

Hrabatku jsem choval 6 let, ale jak bolí její kousnutí nevím, protože k tomu nikdy nedošlo. Do ruky jsem ji bral celkem běžně, ale nikdy se nesnažila zaútočit, kromě několika případů, kdy si moji ruku (pravděpodobně) spletla s potravou. Stejně jsem ale vždy stačil ucuknout.

21.2.2013 14:00
samyasa

XXX.XXX.62.60

Cosymba napsal(a):
Dobrý den, zajímalo by mě, jak probíhá manipulace s hrabatkami (Pyxicephalus). Prý jsou agresivní a kousavé, znamená to tedy, že se musí vyndavat např. v rukavicích či nějakým speciálním manévrem, nebo postupně v chovu krotnou a nekoušou. A jak moc jejich případné kousnutí bolí?
Děkuji za odpověď.

Manipulace je uplně bezproblémová, žáby se dají normálně brát do ruky. NIjak se kousáním nebrání, akorát je potřeba je brát ze zadu, protože hladová žába (tedy samec) pohybující se ruku v zorném poli může považovat za kořist a vystartovat po ní. Mají velice silný stisk čelistí a ve spodní čelisti 2 velké zuby, kterýma mohou udělat slušnou tržnou ránu + pár ranek od horních zubů. Dost to od nich krvácí, přirovnala bych to asi k pokousání od kuny. Ale není to nic, co by se nedalo přežít, ani čemu by se nedalo vyhnout.

19.4.2018 21:40
petrlcr

XXX.XXX.60.103

Dobrý den,
měl bych dotaz. Na burze v Holešovicích se objevil import docela kuriózních žab. Jedná se import hrabatky (Pyxicephalus) z Mozambiku. Prodávané byly jako Pyxicephalus adspersus, ovšem mladí jedinci nejsou klasickým Hrabatkám drsným z J.A.R. podobní ani trochu, dospělí již velice. O klasickém Pyxicephalus adspersus něco málo vím, pár jsem jich odchoval od čerstvě metamorfovaných žabek, bohužel samé samce, ale nikdy nevypadaly jako tento. Dokonce na zahraničních fórech jsem o hrabatkách z Mozambiku také nějaké zmínky našel. Rovněž je nejsou schopni zařadit. Nevíte někdo víc? V evropě se tyto importy z Mozambiku již nějakou chvíli objevují. V rozpacích jsem si koupil jedno snad odrostlé mládě (pokud to není dospělý edulis), ale jsem z něho docela zmatený. Chvíli jsem přesvědčený, že to je edulis, chvílin že jinak zbarvený adspersus. Omlouvám se za latinu, ale nejde mi zde psát kurzívou.

19.4.2018 21:57
petrlcr

XXX.XXX.60.103

Pár fotek z mobilu. Foťák se mi hledat nechce, tak omluvte kvalitu.

19.4.2018 22:00
petrlcr

XXX.XXX.60.103

Tu jednu jsem dal dvakrát, tak ještě z boku.

19.4.2018 22:04
petrlcr

XXX.XXX.60.103

Tak co? Adspersus nebo edulis.

19.4.2018 23:01
nuty

XXX.XXX.11.78

Poslal jsem Ti zprávu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík