Dobrý den, po otci sem zdědila 12 úlů, starám se o ně 4 roky a až letos mám problémy. Asi před měsícem mi vyplenily 1 úl cizí včely, byla to pohroma..tolik včelek co tam zustalo mrtvých plástve zničený..úl sem vyčistila a uzavřela zustane na příští rok. No a dnes sem šla dělat kontrolu a další ul prázdný ale tentokrát tam nezbylo nic jen pár včel bez hlaviček a nebo jen hlavičky. Na desce bylo napadáno z pláství a zjistila sem že tam je i pár chlupů...vchody mám stažený jen na 1 včelu ale když sem tenhle prohlížela tak sem zjistila že mřížka je poškozená. Mužete mi poradit jak zabránit loupežím ?
Děkuji za radu, ale pořád mi vrtá hlavou proč je ul prázdný, přece myš nezničí během 3 dnů, to je doba kdy sem u úlů nebyla, uplně celé včelstvo..nebo snad včely odletěly někam jinám když je myš začala napadat ? plástve byly uplně prázdný..byly nakrmený měly tam plno zásob...víte tady asi 100m od včelína má soukromník na poli zasetou hořčici a ta ted kvetla a včelky tam lítaly jak zběsilé, nejdřív sem myslela že je napadly jiné jako se mi to už letos stalo u jiného úlu ale tam bylo spoustu mrtvolek a tady jen to co je nahoře na fotce jinak je úl uplně prázdný jen na jedné plástvi byl vykousaný střed...
Přeji dobrý večer, Váš problém není až tak velký. Toto jak popisujete je typický případ úhynu na varroázu.Zřejmě jste neprovedla letní ošetření včelstev proti varroáze a nebo nedostatečně a to je příčina silného zamoření včelstev s tímto koncem a přesně v tento čas.Včely napadené silně varroázou neumírají v úle ale mimo něj. Ty ostatní jsou na tom možná lépe a také možná už tam žádné včely nejsou. Myš v úle se projeví tak, že rozkouše včelí dílo a nanosí lupení, na dně úlu je pak lopata bordelu.
Hmm léčbu sem udělala, všechny ostatní včelstva jsou v pořádku..ale děkuji to mne nenapadlo že by to mohlo být tímto je mi jich líto, tolik práce udělají a chyba člověka je zahubí..musím si na to dát pozor...a bordel v úlu nebyl jen to co je na fotkách, zbytky asi 15 včel, drobečky vosku a krystalky cukru nebo medu, varoazu sem tam našla pár mrtvých jedinců a stalo se to týden po 2 léčení...jen doufám že to je poslední letošní karambol
a že už všechny Máji přezimují v pořádku.