Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.10.2016 13:37
helenakucerova

XXX.XXX.82.122

Dobrý den, po otci sem zdědila 12 úlů, starám se o ně 4 roky a až letos mám problémy. Asi před měsícem mi vyplenily 1 úl cizí včely, byla to pohroma..tolik včelek co tam zustalo mrtvých plástve zničený..úl sem vyčistila a uzavřela zustane na příští rok. No a dnes sem šla dělat kontrolu a další ul prázdný ale tentokrát tam nezbylo nic jen pár včel bez hlaviček a nebo jen hlavičky. Na desce bylo napadáno z pláství a zjistila sem že tam je i pár chlupů...vchody mám stažený jen na 1 včelu ale když sem tenhle prohlížela tak sem zjistila že mřížka je poškozená. Mužete mi poradit jak zabránit loupežím ?

1.11.2016 11:57
vcelyhalenkov

XXX.XXX.55.142

Ja mam česno na zimu zužena na 7mm zkuste dat do ulu past na myši určitě chytnete rejska taky ho mam na jednom stanovišti a škodi.do pasti se vždy chyti stači kousek chleba nebo granule pro psa.

1.11.2016 12:16
helenakucerova

XXX.XXX.82.122

Děkuji za radu, ale pořád mi vrtá hlavou proč je ul prázdný, přece myš nezničí během 3 dnů, to je doba kdy sem u úlů nebyla, uplně celé včelstvo..nebo snad včely odletěly někam jinám když je myš začala napadat ? plástve byly uplně prázdný..byly nakrmený měly tam plno zásob...víte tady asi 100m od včelína má soukromník na poli zasetou hořčici a ta ted kvetla a včelky tam lítaly jak zběsilé, nejdřív sem myslela že je napadly jiné jako se mi to už letos stalo u jiného úlu ale tam bylo spoustu mrtvolek a tady jen to co je nahoře na fotce jinak je úl uplně prázdný jen na jedné plástvi byl vykousaný střed...

1.11.2016 18:45
Miniagro

XXX.XXX.233.31

Přeji dobrý večer, Váš problém není až tak velký. Toto jak popisujete je typický případ úhynu na varroázu.Zřejmě jste neprovedla letní ošetření včelstev proti varroáze a nebo nedostatečně a to je příčina silného zamoření včelstev s tímto koncem a přesně v tento čas.Včely napadené silně varroázou neumírají v úle ale mimo něj. Ty ostatní jsou na tom možná lépe a také možná už tam žádné včely nejsou. Myš v úle se projeví tak, že rozkouše včelí dílo a nanosí lupení, na dně úlu je pak lopata bordelu.

1.11.2016 20:32
helenakucerova

XXX.XXX.82.122

Hmm léčbu sem udělala, všechny ostatní včelstva jsou v pořádku..ale děkuji to mne nenapadlo že by to mohlo být tímto smajlík je mi jich líto, tolik práce udělají a chyba člověka je zahubí..musím si na to dát pozor...a bordel v úlu nebyl jen to co je na fotkách, zbytky asi 15 včel, drobečky vosku a krystalky cukru nebo medu, varoazu sem tam našla pár mrtvých jedinců a stalo se to týden po 2 léčení...jen doufám že to je poslední letošní karambol smajlík a že už všechny Máji přezimují v pořádku.

2.11.2016 08:12
Tini

XXX.XXX.193.108

Vše není varoaza, to co popisuje miniagro je nosema c., ti co neví, hodí vše na varoa.

2.11.2016 17:53
Miniagro

XXX.XXX.233.31

Přeji dobrý večer, jak píšete, že jste včely léčila a ony uhynuly týden po druhém léčení, beru podzimním, tak tím už to je všechno špatně. První léčení koncem řijna, druhé koncem listopadu a třetí do konce roku.Vše co je jinak, je podle veteriny špatně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík