Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.5.2020 07:19

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenost s úlem ležanem?
Umístili jsme do ležanu roj, který vyletěl z nástavkového úlu. Úl jsme nechali zavřený.
Včely už jsou v něm týden a pořád sedí v "roji". Jsou nakrmené medovým těstem.
Otevřít jim česno? Nebo znovu vyletí ?
Počasí bylo studené a pršavé ( ráno 6 °C ), teprve dnes vypadá, že bude jasno a tepleji.

27.5.2020 12:27

Predpokladam, že v úlu nebyly žádné zásoby. Roj si sebou nese zásoby cca na tři dny. Pokud jsou zavřené týden a stažené do chumáče, patrně melou z posledního....otevřete je a ihned pokrmte. Nejlépe roztokem cukru 1:1, pokud už budou vyslable tak, že ho nebudou brát, položte na ně medocukrove těsto( lze ho i koupit). Za týden měly mít postavený a základny celý nástavek, pokud mají dost potravy.

27.5.2020 17:50
Tomáš R

XXX.XXX.38.183

Týden je strašně dlouhá doba. Už za dva dny mohly ven, doufám, že jste jim dali mezistěny , aby mohly stavět...Potřebují vzduch, vodu....Pokud vím, ležany nemají zasíťovaná dna, kudy jim šel do úlu vzduch ?
Ano, třetí den se může pokrmit roztokem cukru, jak se píše v příspěvku nade mnou. Roj většinou rychle obsadí nabídnuté mezistěny a rychle staví dílo

27.5.2020 22:33

Tomáš R napsal(a):
Týden je strašně dlouhá doba. Už za dva dny mohly ven, doufám, že jste jim dali mezistěny , aby mohly stavět...Potřebují vzduch, vodu....Pokud vím, ležany nemají zasíťovaná dna, kudy jim šel do úlu vzduch ?
Ano, třetí den se může pokrmit roztokem cukru, jak se píše v příspěvku nade mnou. Roj většinou rychle obsadí nabídnuté mezistěny a rychle staví dílo

Děkuji za odpovědi. Mají zasíťované dno. Je to úl vlastní výroby, časem můžu dát fotku. Otevřeli jsme jim, pár jich vyletělo, neuletěly. Staví, ale mezistěny nemají. Úmyslně, ne nedopatřením.

27.5.2020 23:18
tom.50

XXX.XXX.139.247

Aha, dlouho je mít nebudete, umřou. Bude to pro ně vysvobození.
Co jste udělala by se dalo klasifikovat jako týrání zvířete. Neuvěřitelné co se děje, čeho jste někteří schopni.

28.5.2020 08:24

tom.50 napsal(a):
Aha, dlouho je mít nebudete, umřou. Bude to pro ně vysvobození.
Co jste udělala by se dalo klasifikovat jako týrání zvířete. Neuvěřitelné co se děje, čeho jste někteří schopni.

Děkuji i vám za odpověď. Zatím na umření nevypadají. Nebylo dobré nechat je zavřené týden, ale bylo tu hnusné počasí, ani otevřené včely nelétaly. Proč myslíte, že by ještě teď měly umřít. Po dobu zavření měly v krmítku medové těsto.

28.5.2020 13:45
začátek

XXX.XXX.4.22

Včelky potřebujou dostatek vzduchu,vodu,pyl.Jak chcete roj nechat třeba týden v rojáku v chladnu (než ho přejde rojová nálada),máte přidat souš s nastříkanou vodou a plást se zásobama +mezistěnu. JInak mrkněte na matičku a jak bude žlutá jako vosa,tak jí zamáčkněte a vložte za 2 dny novou v přidávací k.nebo zavíčkovaný matečník.

28.5.2020 14:44

začátek napsal(a):
Včelky potřebujou dostatek vzduchu,vodu,pyl.Jak chcete roj nechat třeba týden v rojáku v chladnu (než ho přejde rojová nálada),máte přidat souš s nastříkanou vodou a plást se zásobama +mezistěnu. JInak mrkněte na matičku a jak bude žlutá jako vosa,tak jí zamáčkněte a vložte za 2 dny novou v přidávací k.nebo zavíčkovaný matečník.

Ale ony nebyly v rojáku, byly přendané do přiměřeně prostorného vodorovného úlu se zasíťovaným dnem - dostatek vzduchu. Měly dost potravy na krmítku. Neměly mezistěny, ale staví si dílo samy. Uznávám, že je to hokus pokus o život včel co nejblíž přírodě. V dutině žádné mezistěny nemají a ani v historických klátech je neměly. Ale týrání to snad není.

28.5.2020 21:27
začátek

XXX.XXX.4.22

Neměli vodu. Jinak je jedno,jestli jsou zavřené v úlu nebo rojáku. Musí,ale být v chladu a ne na sluníčku.

29.5.2020 09:30

začátek napsal(a):
Neměli vodu. Jinak je jedno,jestli jsou zavřené v úlu nebo rojáku. Musí,ale být v chladu a ne na sluníčku.

Chlad tady rozhodně byl, ráno max.6°, když ne rovnou kolem nuly, odpoledne 13°. Nelétaly ani včely usazené a otevřené. S vodou nevím, do úlu nezatéká, jedině, že by se jim kapičky usadily vspod na síťce. Jinak jsou úly pod stromy, takže sluníčko mají jen část dne. Snad se pokus zadaří a včelám bude dobře.

12.6.2020 12:03
kure666@centrum.cz

XXX.XXX.99.186

Jak to dopadlo ? Odhaduji , že se jim daří.

15.6.2020 22:03

kure666@centrum.cz napsal(a):
Jak to dopadlo ? Odhaduji , že se jim daří.

Nejdřív uvedu na pravou míru výraz ležan, který jsem použila v zadání. Není to vlastně ležan ( nejsem včelař, jsem jen takový "pomocník" - podrž, podej, zavři, otevři, odnes" :-)) ), je to úl, kterému se snad říká "top bar hive", čili úl s horními tyčkami.
Včely vypadají dobře, na tyčkách si staví své dílo - viz foto.
Jak to bude s medem, nevím. Jak jsem psala - je to takový hokus pokus.

15.6.2020 23:30
začátek

XXX.XXX.4.22

Je to jen o 100 let krok zpět a medu moc nebude.Asi je budete muset dost přikrmovat,aby si aspoň vystavěli dílo na zimu a jak budete medovat? í

16.6.2020 07:09

začátek napsal(a):
Je to jen o 100 let krok zpět a medu moc nebude.Asi je budete muset dost přikrmovat,aby si aspoň vystavěli dílo na zimu a jak budete medovat? í

Je to záležitost spíš k pozorování "přirozeného" života v úlu. Má velké okno s možností sledovat včely a neotvírat úl. S medem z něj moc nepočítáme. Máme ještě normální nástavkové úly.
Mrzela mě ta slova o týrání včel a jsem ráda, že neuhynuly a vypadá to, že se jim daří dobře.

16.6.2020 14:17
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

začátek napsal(a):

"mrkněte na matičku a jak bude žlutá jako vosa,tak jí zamáčkněte"

mohu se zeptat proč ? bude žlutá a proč ji zamáčknout

děkuji
Jitka

16.6.2020 15:53
tom.50

XXX.XXX.139.247

Protože by to mohlo znamenat, že je to BF - Buckfastka a nebo spíš kříženka. Spíš se jedná o barvu zrzavou než žlutou. Tyhle nerojivé, hodnější včely, častěji využívající medovici a tedy produkující žádanější med, lepší stavitelky, odolnější vůči nemocem, se stejným a nebo vyšším medným výkonem, se tu nehodí do krámu Kraňkomafii. Ta má enormní zájem na udržení dominance Kaněk na našem území.

Když jsem byl dítě a navštívil mě táta (naši byli rozvedení) a tvrdil mámě, že existují hodné včely, daleko plodnější, které místo obvyklých výnosů 8 a maximálně 20 kg na včelstvo dokážou běžně nanosit 30, ale i 60 a víc kg medu za rok, nevěřila. Další rok poslal dvě matky, byl členem party v JBC, kde ilegálně (import jiných včelích plemen byl u zakázaný) přivezl v kapse saka inseminovanou matku z Rakouska či Německa kdosi, kdo měl na Západě vyhoštěné příbuzné a směl je běžně navštěvovat. Jablonečtí z nich vychovali F1 a ty zasílal otec.
Jiný úl než Moravský Univerzál se tehdy nevyráběl, máma je usadila do dvou MU a vesnický truhlář důchodce nestíhal po nocích vyrábět nástavky. Pak se k nám dva roky chodily dívat spousty lidí na včely, do kterých se chodilo v šortkách a tričku bez ochranných pomůcek místo ve skafandru, které potřebovaly 50 i víc rámků 39x24 a zatímco běžná vč měla kolem 10-15 a max 20 kg a taky byly roky, že jen 8, tato měla 40-50 kg medu. První dvě matky přišly rok před invazí ruských vojsk, tedy v r 1967...

Nevěřil bych, že se dožiju skoro stejné situace. I tehdy se našli tací, co "ten cizáckej xindl" nechtěli vidět a nic slyšet. Jen matky nešlo podle barvy mačkat. Moje máma měla přísun matek od táty a pak se soudruzi jen čirou náhodou ve státě (díky ing Veselému) rozhodli Kraňku zlegalizovat a dokonce první Kraňky byly v Jabloňanech, maminka brala vždy Troiseck jako k nám nejvhodnější.
Máma vychovala od matek z Jablonce a pak z inseminek za Jabloňan stovky matek, z nichž většinu rozdala ve svém okolí, aby tu co nejrychleji převládla Kraňka. Vědělo se, že to tak dělá spousta včelařů po republice. Jen Jižní Morava Kraňku znala, ve zbytku ČR byla tato včela neznámá.

Jasně, že málokoho zajímají kecy "sarého zbrojnoše". Pro někoho, kdo ale dokázal dočíst ty kecy až sem, to může být poučné a třeba zrzavou matku honem nezmáčkne a nechá jí aby se projevila. Jen africké čudo k projevení co dokáže BF není nejvhodnější. Nejspíš jí v něm ale nemáte. Jen reaguju na názor přispěvatele začátek.

A jen připodotknu. Jsem od dětství a mládí neuvěřitelně konzervativní a taky jsem o BF nechtěl ani slyšet. Dnes se mi jeví lepší, třeba už jen tím, že se nerojí. Pravda, mám zdroj F1 ze zahraničních inseminek za dobře (za protislužby), které importuje kámoš. A tak nerad to přiznávám (nemám rád nic zrzavého), ale BF jsou po všech stránkách lepší. Chovám totiž na všech 3 stan oboje a vidím už třetí rok rozdíly!

Ještě doplním. BF má dvě specifika. Nesnáší dobře raubsystém - tedy potřebuje vyšší míru (nejlépe 30 i 35), kde na vysokých rámcích zůstává dost medu, za což se pak velmi odvděčí. Taky zimuje početnější a tudíž potřebuje o asi 5 kg víc zimních zásob. To může některé české šetřílky mrzet, to chápu. Je to ideální včela pro Dadantsystém, kde se med těží jen z nízkých panenských rámků, které nezažily léčení a med neobsahuje výluh z výkalů včelích larev. Co to píšu o těch výkalech je obecně neznámé a detailně to vysvětluju tady vloni či už předloni v příslušném vlákně.

16.6.2020 22:01
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji moc Tome za rozšíření obzorů.

A jak už to, tak bývá, s informacemi narůstá nevědomost. Odhalil jste to, co již letos od jara sleduji, že mám najednou nějaké rezavé včely, ale ne všechny !!. Dokonce jsem si je na jaře nafotila, když jsem si je prokřehlé nosila domů zahřívat, abych se na to mohla zeptat, fotky ale nemohu najít. Říkala jsem si, kde se tu najednou ty rezavé včely vzaly, myslela jsem si hříčka přírody, či jiný věk včely, ale teď mi to vrtá ještě víc, když jsem s oddělkem 2018 koupila kraňskou matku (si tedy myslím), no a taky 2018 a 2019 nebylo rezavých včel. Nejsou celé rezavé, ale na začátku zadečku pod křídly mají výraznější rezavý pásek.

Studuji tedy buckfastské včely https://www.buckfast.cz/content/1-buckfast-vcely-vznik-historie Také tam píší, jako Vy, že je to nerojivé a mírné plemeno, a mě se právě minulý týden včely vyrojily. Dnes jsem zkontrolovala – úl z kterého se vyrojily - když zase kolem poledne byly neklidné, a taky jsem se chtěla podívat, jak vypadají po rojení, novou matku jsem nenašla, ale asi ještě 10 zavřených matečníků, předpokládám však, že jsem ji přehlédla, a tak jsme matečníky odstranila, nicméně docela jsem se snažila ji najít. Nevím, proč se včely vyrojily, když 22.5 jsem přidávala celý prázdný NN (450*159), a to nad podmet dolů, a další nahoru. Rámky na obou NN byly prakticky netknuté, mezistěny nedávám. Je pravda, že již před tím měsícem měli tři NN takřka plné, ale myslela jsem, že přidáním prázdných nástavků s prázdnými rámky si vč rychle dostaví. Nebo jsem do prázdných nástavků měla přidat třeba dva rámky z plného nástavku, abych je inspirovala pro stavbu v prázdném nástavku jen s rámky?

Celkem je tedy úlová sestava o 5 NN, ale vrchní a spodní jsou prázdné, není to pro včelstvo na škodu, že se jim hůře udržuje teplota, když jsou nástavky prázdné? Nyní jde spíše o ochlazování., začalo se oteplovat. Nemůže i to být důvodem pro vyrojení? Musím konstatovat, že obecně je tento úl č.1 od počátku roku 2018 vždy silnější a spíše agresivnější-.

Vzpomněla jsem si na Vás a Vašich rady ohledně mezerníků, měl jste pravdu, opravdu se to trhá, když jsou mezerníky natlučené na horní loučce, nevím, jak jsem si to minulé roky mohla nevšimnout.

Roj jsem uložila do sestavy dvou nástavků NN a podmet, a počítám, že tak po týdnu ho zkontroluji, až se usadí. Přikrmuji každý den tak 0,5 l cukerným roztok 1:1. Uvidím, ta matka z roku 2018 s oddělkem byla označená, zda tam ještě bude. Nicméně „začátek „píše o žluté matce jako vosa, a to je jiné, než mé rezavé včely? Je to ještě další druh?

Na jaře jste doporučoval vyšší nástavek, načetla jsem a došla k názoru, že opravdu NN není vhodný a objednala JUMBO výška 285, jenže jsem omylem objednala jen jeden. dala jsem ho tedy do druhého úlu (nevyrojeného) přímo na podmet, opět vystrojen jen prázdnými rámky bez mezistěn a drátků. V té době byly včely asi nastejno. Matku zde mám kupovanou z léta roku 2019. Nad JUMBO nástavek přišly 3NN - v těch, co včely přezimovaly, přičemž jsem pod nejvrchnější vrchní nástavek dala mateří mřížku, abych matku nasměrovala dolů. Včelám se výrazně nedařilo, tedy ve srovnání se sousedním úlem. Když jsem ho dnes také kontrolovala, tak v JUMBO nástavku není nic postaveno. Co mě vyděsilo byla mateří mřížka, bylo na ni 1-2 cm kompaktní vrstva mrtvých včel, jako by nebyly schopny se jí protlačit, byly mezi nimi i živé které skrze mrtvolky a mřížku prolézaly – snažily se prolézt. To přeci nemůže být normální, někde jsem udělala chybu, napadlo mě, že v nejsvrchnějším NN mohly být trubčí buňky a mě to nesepnulo, vím, že plod tam byl, a o tom jsem si říkala, že prolezou. Pak se tedy asi trubci vylíhnuli a neprolezli. A asi i to stálo i zastavením včel, proti vedlejšímu úlu č. 1..

Děkuji Jitka

16.6.2020 23:14
začátek

XXX.XXX.4.22

Barva.Tak jak píše Tom+čím je matka starší tím více připomíná vosu 3 a více let.Jinak prázdné nástavky dávám nad plodiště,při přidání druhého medníku dám 1 bokem a nový položím zas nad plodiště a plný na něj,třetí dám již nahoru.Na mm zůstali trubci,vyřeší to otevřené očko,nebo podložení nástavku,je na to třeba dát pozor při překládání plástu s plodem do medníku nad mm.Jak někdo řekl "Jen včelař se učí celý život a přesto umírá blbý" Tak chovu zdar.

16.6.2020 23:51
tom.50

XXX.XXX.139.247

Položila jste mnoho otázek, odpovím postupně, jsem unavený.

Ano, vč se často raději vyrojí než by akceptovalo hlouposti včelaře. Nic ve zlém, ale existují určité zákonitosto, kterých porušení vč netoleruje. Taky doufám, že jste nepočítala, že vše půjde snadno hned od začátku. Kor, když ještě ke všemu nepoužíváte, Bůh ví proč, mezistěny. Ujišťuju vás, že VS - Volná Stavba je vyšší level a třeba já jsem se k tomu za více než 50 let nedopracoval. Začínám a zdá se mi to moc komplikované, hloupé. Je to jako v době kamionů začít jezdit se žebřiňákem taženým volským potahem. Ano, voli a žebřiňák nijak neznečistí přírodu.

Našel jsem si výrobce M z mého vosku. Neklame, vosk byl jen z víček a M mají silnou vůni po propolisu a ovoci = to je typická vůně vosku z víček. Navíc kamarád jim to tam okouknul - ochotně mu vše ukázali a skutečně má každý zákazník extra svým jménem popsanou krabici s voskem. Med z vysokých rámků nikdy nevytáčím a tak jsou M pro ně z velkovýroby a panenské nízké rámky od letoška postupně vyměním za rámky vystavěné z mého absolutně čistého vosku. Elegantnější a méně pracné (a méně starostí a peklování) než VS. Pak není žádný rozumný důvod (kromě Víry) M nepoužívat a včelařit civilizovamně na úrovni 21 stoiletí a přitom mít absolutně čistý med. Současně můžu léčit mikrodávkami léčiv ze skupiny tak zvané "tvrdé chemie" - rámky na med nejsou v úle když se léčí. To je vyšší level než volná stavba, kde se med těží i ze zakladenách plástů. Takto to jde snáz a pohodlněji. Vše jsem tu již podrobně vysvětlil.

K vašim včelám. Nevím kde včelaříte, já píšu o drsných podmínkách České Sibiře a píšu o chovu středních vč, která se dají snadno zvládat, kde je poměr práce k velikosti vč nejméně pracný a finančně nejméně náročný.

Dávat NN přímo na dno v květnu je nesmyslné a zbytečné. Vy jste vlastně dala POL = polštář, jenže ten funguje jen když se přidá v době probuzení stavebního pudu a tedy před rozkvětem třešně, asi když končí jívy. I později, třeba do začátku května (podle stavu přírody - ovoc stromy) by to taky šlo, ale už s nejistým efektem. Někdy se k tomu vrátíme ano? Taky to nebude fungovat dokud bude vysoký podmet a nedej Bože sejto v něm!
Taky technologie s POL je celkem nová a obecně ještě ne úplně známá. Ve svých důsledcích je to vlastně LBV (vyguglit a nastudovat), ale plně je odstraněn systém trubčiny na úkor dělničiny v plodišti a je zde trubčina na logičtějším místě v úle. Ano, velmi výrazně to eliminuje rojení i u extrémně rojivé Kraňky.

NN přidaný nahoru funguje jen za určitých podmínek. Jde to jen v časném jaru při PRVNÍM POUŠTĚNÍ DO MEDNÍKU. Pak už nikdy, pak musí další NN pod ty všechny medníkové NN, které tam už jsou. Prostě je nutné mít PLODIŠTĚ. To je ze 3 vašich NN už moc vysoké a nebude fungovat!!!!!!!!! Pravdivost mého tvrzení vám vaše č 1 předvedlo naprosto učebnicovým příkladem. Vč se omezilo na ty 3 NN, začalo se cítit stísněné a raději s evyrojilo než by postavilo na nesmyslné míto přidaný NN. Ignorovaly by ho i s M, na VS ne tuplem, ale desetkrát!

Shrnu. Jen předešlu, že se nikdy nijak nepoužívá mřížka a úplně tak odpadne masakr, který jste si způsobila u druhého vč. To rozebereme extra později.

Ve chvíli pouštění do prvního medníku se tento přidává na plodiště ať je tvořeno čímkoli, tedy samými NN (u vás jedině třemi! ale pozor, třemi včetně VČAS přidaného POL) a nebo dno + NN ve funkci POL + VN pro plod. Pak se přidá první NN přímo na plodiště bez mřížky. Nesmí to být VS, nesmí tam být ani jako pětikoruna volného prostoru, kde by si mohly postavit trubčinu. Jak se jim ta možnost dá, matka tam vleze zaklást trubčinu a když už tam bude (a nebudou splněny další podmínky), zaklade i dělničinu. Rámky musí být v tomto prvním (u mě ve všech medníkách) panenské, ještě lepší je aby na prostředek přišly 4-6 M vedele sebe. Ne prozebrovat, tento pojem a tedy úkon je ze své včelařiny potřeba odstranit úplně a navždy!
Někdy případně na konkrétní dotaz vysvětlím proč. Nyní se omezme na ty podmínky, které je nutné splnit, aby matky nikdy v medníku nekladly bez použití mřížky.

Vč ihned obsedne přidaný první medníkový NN, ihned ho začne plnit a současně staví M na prostředku (přestane ukládat med do plodiště a dokonce ho odtud začne spotřebobávat a nahrazovat dělničím plodem). V 95% případů na vyšší míře než je 24 matka do medníku klást nejde, tedy za splnění dalších nutných podmínek, které popíšu a vysvětlím dál.
Když je třeba přidávat další medníkový NN, musí se sundat medník, který tam už je. Pokud matka přece jen na dvou - třech prostředních rámcích zakladla malé půlměsíčky dělničiny nad dolní loučkou, tyto rámky se musí dát na prostředek přidávaného medníku a na jejich místo panenské souše nebo M (ne VS!). Zbytek druhého medníku mohou být samé M, je ale lepší, aby aspoň u stěn byly souše. Opět tu nesmí být ani sebemenší místečko pro stavbu = trubčinu. Takto se přidávají všechny další medníky.

V případě nepoužití M se efektu neplodování v medníku dosáhnout nedá a nebo velmi obtížně (neumím si představit jak).

Třetí medník se opět dává pod ty dva, co tam už jsou. Čato je první plný a je dobré ho vytočit, jarní med velmi často ztuhne pod víčky a nejde pak vytočit. Nehledě na to, že vč když má dojem, že má dost, velmi razantně sníží snahu pracovat a začne myslet na sex.

Ano, je to dřina, vždy se musí medníky sundat a suchý přidávat na plodiště.

Když ještě nemáme všechno medníkové dílo panenské a musí se použít souše zakladené, MUSÍ se dát vždy ke stěnám, tam matka klást nepůjde. Pokud se ke stěně dá VS, postaví tam trubčinu a matce najednou vadit to, že je to u "zdi", nebude!!!!

Zdravé vč má asi 4 - 5 NN medníků. I to, které vyzimovalo na 6-7 rámcích vysoké míry. Není nutné zimovat supersilná vč, naopak, všichni včelaři postižení podzimními a nově i zimními úhyny shodně tvrdí, že se jedná skoro vždy o ta nejlepší a nejsilnější vč.

Domníávám se, že jste Jitko (samosebou i kdokoli další) dostala velkou porci, která vzbudí mnoho doplňujících dotazů. Doufám, že první co budete chtít vědět, jaké jsou a zda vůbec, další nutné podmínky k tomu, aby matka nekladla v medníku. A taky proč je tak mnutné včelařit bez mřížky.

Začátek myslel stopro zrzky, jejich matky jsou světleji zrzavé, až do žluta a ne jen několik proužků. Ano, u nás je už Kraňka hodně pokřížená BF a neseriozní včelaři deklarují odd jako Kraňské. Já kupříkladu vždy uvádím, že se jedná o kříženky. Ty vypadají jak popisujete. Někdy nejsou vůbec zbarvené a stejně to pokřížené je. Jindy má proužky jen třetina či polovina, nebo prostě jen část včel.

No a vy popisujete nejspíš to, co se obecně neví a až s rozšířením BF se prokázalo. Včely cestují na velké vzdálenosti (trubci i na desítky km) a vžebrávají se do cizích vč a proto vidíte sem tam barevnou včelu ve svých vč.

Jo a agresivita. I BF v dalších generacích získají gen agresivity úplně stejně, jako Kraňky. To je přirozená snaha přírody udělat včelu zase životaschopnou bez člověka. Ano, v každé další generaci se vč malinko vrací ke svým agresivním předkům a proto je nutné pořád nakupovat ušlechtilé matky. Nejvíc bodají včely starých dědků, kteří skrblí a nikdy nevyhazují peníze za matky a včely se jim "prskají" jen samy se sebou. Tvrdí pak, že dají nejvíc medu. To je pravda, protože se jich sami včelaři bojí a omezí zásahy na absolutní minimum. Nic jiného v tom hledat není moudré.

Kdokoliv tohle přelouskal a má otázky, sem s nimi. Třeba proč je část "producentů" odd neseriozních. Jak to dělají někdy příště.

17.6.2020 14:17
suffolkovce

XXX.XXX.237.191

Děkuji moc Tome, za svatou trpělivost. Máte pravdu, že pár dnů to budu vstřebávat a pak se ozvu. V jedné otázce už mám ale jasno, a Vy to tak krásně popisujete, a to jsou mezistěny. Přiznám se, že hlavním důvodem, co mě k tomu vedlo, byla moje lenost. Medomet nemám a někde shánět, ukládat, a pak lepit mezistěny, do toho zavíječ, riziko vosku z cizích a nemocných včel, přidaný parafín a kdoví co ještě. Zpočátku byly včely „poslušné“ a zastavěly rámky krásnými plásty. Jenže, co jsem viděla včera, tak byla divočina se vším všudy, jak jim z rámku trčely kraje srdíčka, tak si je po celé délce napojili na další rámek, takže několik rámků bylo vždy středem plásty propojeno, prostě bludiště a chaos, a mě nezbývalo než jim to rozbořit. Takže to už jsem si říkal, že budu muset výrazně přehodnotit.

Jitka

19.6.2020 14:21
začátek

XXX.XXX.4.22

No máme tu slunovrat a po něm včelky nechtěj moc stavět,tak na nic nečekejte a nandejte jim rámky s mezistěnami a dle potřeby je přikrmujte,aby matka kladla a včelky stavěli jinak nebudou mít kam dát zásoby na zimu.Já rámky drátuji nerezem a na zatavení používám starou auto moto nabíječku. https://www.ifauna.cz/vcelarstvi/diskuse/detail/2931277/mezisteny-delate-jak?from-list=1#a3011332

15.7.2020 13:40
stanleypaul

XXX.XXX.135.180

Tome děkuji moc za cenné rady, vždy si je rád přečtu a taky mi trvá déle než je strávím.
Jen drobný dotaz - polštář. Kdy ho vystrojit? hned teď po medobraní nebo jindy? U jednoho úlu jsem to udělal, přešel jsem na jaře na VN, po medobraní jsem ho vystrojil (polštář) a dal pod plodiště a vč s tím mělo evidentně problém, dlouho trvalo než se do úlu vrátily, i dnes po několika dnech jsou hodně zalezlé dole u česna jakoby bránily vstup do česna nebo se jim nechtělo dovnitř. Jinak používám mednou (krmnou ) komoru 1x NN) a nyní kromě polštáře (1x NN) a KK (1x NN) nahoře už tam mám jen jeden VN (Lang. 285 Jumbo) s plodištěm. Medník jsem vytočil a vystrojil z něj polštář. U ostatních jsem polštář ještě nevystrojil, takže nemám ten jeden úl s čím porovnat. Díky za radu.

15.7.2020 17:25
tom.50

XXX.XXX.139.247

Není za co děkovat.

Až mi někdy připadá, že si tu ze mě děláte někteří srandu. 13.7., tedy přede dvěma dny jasně a podrobně píšu ve vedlejším vláknu, jak nesmyslné je dělat POL teď. Lidi, já to za vás nenastuduju, to je prostě nutné se učit, studovat a ne se ptát místo toho, abyste se sami snažili si dohledávat informace. Rád poradím, ale vy si tu ze mě děláte poskoka!

Vše jsem tu zveřejnil, kompletní know-how. Několikrát, pořád dokola! Je to už dlouhé jako kniha? No jasně a některá učebnice na střední je dlouhá tři holé věty snad? Nestačí to přečíst, čtou se romány, vy to prostě nastudujte, to znamená snažte se to chápat, kde narazíte na nesrozumitelnou pasáž sám si každý hledejte souvislosti a musíte to pochopit jako celek. A až co vám nebude štimovat, poté, co to promyslíte několkrát ze všech stran,, teprve pak se ptejte. Je to neznámá a nová technologie, tedy POL? No je, já vím.

Polopatě. POL je polštář proto, že tlumí nárazy NÁRAZOVÉ SNŮŠKY jako nárazy sedačky pod vaší prdeřití. Proboha, na co děláte polštář na tlumení nárazové snůšky teď, když nárazové jsou jen JARNÍ SNŮŠKY a letos skoro nikde žádná další snůška nebyla, tak na co děláte POL? Co má tlumit POL, který jste udělal jak popisujete? Vy jste se nenamáhal to pochopit a teď se ptáte? POL se dělá když kvetou jívy před rozkvětem třešní, pak už asi ani ne, na co by tam byl?

Hloubavější a včelařsky sečtělý by věděll co je LBV (nevíte co to je? To jako kdyby se na sttřední škole zjistilo, že neznáte malou násobilku ani vyjmenovaná slova!!!!!) a její nevýhody - ubírá plochu pro dělničí plod v plodišti. Spočívá ve 3 vysokých rámcích trubčiny, navíc hloupě mezi plodoem dělničím. Proto je v POL 6 zhruba polovičních rámků pro trubčinu, na smysluplnějším místě (proč má být trubčina pod plodem jsem taky vysvětlil několikrát, tedy proč je to smysluplnější místo v úle pro trubčinu) a vč to neomezuje v "produkci" dělnic a další dělničí rámky v POL tlumí ty nárazové snůšky. V tuto dobu už vč trubce nepotřebuje a vyhání je a tak je nebude chovat, natož stavět trubčinu. Dělničí buňky v POL nebude už používat na nic. Jen to bude zvětšovat prostor a nutit vč moc neredukovat počet jedninců na zimu.

Ano, tolik souvislostí a to je jen nepatrná část komplexu souvislostí, jakých chov včel je plný. Tedy úspěšný chov bez úhynů.

Pláštěnku si berte jen když prší, když neprší, nač by vám byla? Nač je pod plodištěm POL když už není na nic potřeba? A roč se tam nechává až do jara? No proto, že tam ten vosk nesežerou zavíječi a nemusíme se o ty plásty na vyvaření starat. Ale klidně se POL může už zlikvidovat. A ne ho teď zřizovat.

Takže vážení začátečníci. Vše jsem tu popsal, mnohé věci opakovaně a detailně, tak podrobně jako se to málokde najde. Víc už nehodlám. Dál už je to na každém jednom a jeho ochotě nebýt líný a číst i delší články, než jsou heslovité holvětné štěky.

Jo a z vašeho popisu jsem pochopil, že máte KK pod VN? No a to jste odkoukal kde proboha? Ta tam má přijít až po polovině a nejdéle do konce září a musí být plná zavíčkovaných zásob. Když dáte zásoby teď pod VN, rozplodují se a vy nesmíte ve vč po 10.10. mít žádný plod, teď je potřeba je už nepodněcovat a KK "pod nohama" je podnícení, ale působí se zpožděním a včely nejsou blbé, po rovnodennosti už vědí, že plodovat nemají a tak plodují jen ta vč, kde udělá včelař chybu. A já to nikde nevyčet a nikdo mi to neřekl, já na to musel přijít klopotně sám, vy to dostáváte na podnose zadarmo a nesnažíte se to pochopit a přečíst v sousedním vlákně? Vzdávám to.
Nebylo by snad lepší nechovat včely? Je to tak složité...

15.7.2020 20:20
stanleypaul

XXX.XXX.236.77

Ok. Beru vase rozhorceni. Take nejsem stroj a nemam cas studovat vsechna vlakna co kdyby se tam objevilo neco k tematu ktery mne zajima.
Asi jsem se vyjadril spatne. Vychazim z toho, ze jsem cetl, ze nastavek pod plodistem prave v teto dobe po medobrani může pomoci tim, ze v pripade narazove snusky (napr. podletni nebo podzimni medovicove) ochrani vcelstvo tim, ze to maji kam davat a jak zpracovat. Takze asi to nebyva jen na jare. Asi jsem pouzil spatny termin, ale jako polstar se to chova. Soucasne ty plasty jsou obsedane vcelami nez se jejich pocet redukuje a tudiz nejsou tak atakovany zavijecem. To jsem si taky nevymyslel, to je informace od dlouhovekych vcelaru. Takze proto ten nastavek pod plodistem . O KK pod plodistem jsem urcite nikde nemluvil. Tu vim ze tam mam dat az plnou zasob po zakrmeni nekdy v zari. Nicmene informaci proc ty vcely nechtely dovnitr jsem se nedozvedel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík