S.O.S. mrtvé včely na dvorku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JananaJ

6.8.2021 16:30
JananaJ

XXX.XXX.30.254

Hezký den,
letos máme na malém dvorku větší množství mrtvých a umírajících včel. Nejsem si vědoma žádné jedovaté rostliny vyjma břečťanu (neroste na dvoře), jednoho kvetoucího stvolu bohyšky a malé bezvýznamné klejichy v rohu dvorku. Postřiky nepoužívám, naopak na záhonky primárně dávám rostliny, které hmyz živí. Nejčastěji včely létají na záplevák a motýlí keř. Na záhony létá velké množství motýlů, čmeláků a brouků, ale umírají pouze včely. Vůbec netuším, co může úhyn způsobovat, je mi jich líto a chtěla bych tuto situaci vyřešit ve prospěch včel ;). Díky za rady.

6.8.2021 18:30
začátek

XXX.XXX.4.22

Je možné ,že se jedná o trubce,které momentálně včelky vyhazují.

6.8.2021 22:36
tom.50

XXX.XXX.139.245

Ale kdepak. Nebudou to trubci, ti vysílení končí po vyhnání přímo před úly. Tohle jsou staré upracované včely, které takto odcházejí, umírají, když splnily svojí funkci ve včelstvu. Obyčejně jsou zdánlivě menší, černé, lesklé a poskakují po zemi, jakoby se snažily vzlétnout. Zdánlivě menší a lesklé jsou proto, že jinak úplně (šedě) chlupatá včela svoje ochlupení prací a stářím ztrácí a její krunýř je pod ochlupením černý.

Proto vidíte hynout jen včely a ne jiný hmyz. Nejedná se o žádnou otravu, ale o normální běh světa, o ryzí přírodu. Stejně jako všichni lidé a vše ostatní odejde, končí i včely. V jiné části roku to není tak pozorovatelné, jako právě teď v tuto dobu a až do září.

Tazatelka je nejspíš nevčelař a tak jen pro ní. Dojemné na tom je, že včela nechce svojí mrtvolkou přežívajícím sestrám dělat doma nepořádek a tak se snaží umřít někde mimo úl, aby nepřekážela a neměly práci s odklízením jejího tělíčka. Tak to vidí romantičtí lidé. Skutečnost je jiná, včely nemají emoce. Umírají mimo úl proto, aby s nimi odešlo co nejdál od úlu vše patogenické, co její tělo obsahuje a co při rozkladu vznikne. Proto včely umírají i docela daleko od úlů. Umírají všude, ale na dvorcích, dlažbě a podobně je to vidět.

A k trubcům. Nevčelař neví, že když už včelstvo nepotřebuje trubce - samce - vyžene je a nechá umřít hlady. Oni se snaží vracet a cpát domů, ale mají smůlu, včelí dělnice jsou nekompromisní.

Včelí svět je neskutečně zajímavý, úchvatně dokonalý a věřím, že by spousta lidí žasla, jak to funguje, dala by se o tom napsat poutavá i napínavá kniha. Možná by to ale nikoho nezajímalo...

7.8.2021 07:26
irokez

XXX.XXX.198.24

Tome, hromada knížek už je napsaných.

7.8.2021 10:58
tom.50

XXX.XXX.139.245

Moje příspěvky jsou moc dlouhé. Proto jsem to nenapsal celé. Měl jsem na mysli popularizační příběh, něco jako Včelka Mája, ale pro dospělé a podle skutečnosti a ne nesmysly jako ve jmenované pohádce. Mám za to, že taková kniha napsaná není, ale třeba ano, jen o ní nevím.

Třeba se mýlím, ale popsat pro laiky život včel, tak jak skutečně probíhá, by mohlo být skvělé čtení. Nemyslím si, že by lidstvo mělo prozkoumaný jiný hmyz líp, než právě včely. Za sebe se přiznám, že i ve svém téměř kmetcím věku jsem pořád překvapený a fascinovaný a pořád je se co učit, poznávat. Třeba já se domnívám, že včely jsou jediným hmyzem, který voní když se otevře jeho příbytek. A ne jen u hmyzu, co třeba naši nejbližší příbuzní primáti? Tam je smrad jako, no jako "ve vopičárně".

Takových příkladů bych jen já uměl vyjmenovat u včel spousty, třeba o ATB, která má každá včela na povrchu svého těla a proto je jen málo "včelích" nemocí, které umí tuto bariéru překonat. Vsadil bych se, že toto netuší ani většina včelařů. Například.

Přidejte reakci

Přidat smajlík