Brzké ukončení plodování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.9.2022 08:58
Medar

XXX.XXX.47.194

Část včelstev vedu přirozeně (volná stavba, minimum zásahů, zimování na medu). Mohu potvrdit, že u těchto včelstev nyní vybíhá poslední plod z počátku září a ukončují plodování. Z těchto včelstev jsem získal 40 - 60 kg medu a poslední medník plný lehce stravitelného slunečnicového medu (10 - 15 kg) jsem koncem července podhodil pod vysoké plodiště, ve kterém bylo odhadem 5 - 10 kg. Takhle to včelám stačí. Část zásob přenesou koncem léta do plodiště a do zbytků se s chutí zakousnou v předjaří. Slunečnicový med je u mě každý rok, takže v podstatě nemusim ani dokrmovat, pokud nejsem hamižný a včelám nechám dostatek zásob. Odpadá práce s krmením atd... Takto to s různými modifikacemi zkouším posledních 10 let a poslední 3 roky se mi postup ustálil do nynějšího stavu. Podotýkám, že včelařím na pro někoho "hloupé" americké míře lang 2/3 a 4/3 (325 mm) v plodišti. Delší rámek je při zimování výhodnější, neboť umožnuje po vertikálním prostupu chomáč nahoru jako bonus i horizontální postup dozadu, což může být výhoda v případě velmi chladného předjaří. Jak vidíte každá rámková míra má své výhody i nevýhody. Přes ruku nevčelařím, úly mám umístěné samostatně na betonových tvárnicích ztraceného bednění a každý má jinou prostorovou orientaci (omezení zalétávání).

Postupně se mi potvrzuje, že takto přirozeně vedená včelstva mají zcela jiný režim než včelstva vedená "standartně". Krmení podněcuje pozdní plodování a zalétávání včel (případně i loupeže) a z toho vyplývající přenos a rozvoj patogenů. Oproti tomu přirozeně vedená včelstva se brzy nastaví do zimního módu, stáhnou do chomáče a v podstatě jsou relativně izolovány od negativních rušivých vlivů okolí. Létají pouze sporadicky a domnívám se, že zimní včely už nevylétávají vůbec, což se projeví menším opotřebením na jaro, větší dlouhověkostí a připraveností na brzkou jarní snůšku. U těchto včelstev s přebytky medu v červnu se zimní generace zakladá už na počátku prázdnin (možná i dříve).

Vysledkem toho všeho je, že nemusím drtit roztoče, kterého si nejprve hloupě namnožím. A potěším i toma padesátku, mám malá česna, pevná dna. S očky ale nesouhlasím. Na nízké nástavky patří z mnoha důvodů a umožňují zajímavé vychytávky (tvorba oddělků, přeletáky, spojování...), i kdybych je měl 99 % času zavřená.

Nepíšu tuto stať jako alternativní nadšenec, ale jako pokročilý (velko)včelař, který už výše uvedené poměrně solidně ověřil v praxi.

27.9.2022 20:20
tom.50

XXX.XXX.139.253

Super popis, stručně, jasně.

Mě nevadí americká "národní" míra, jak vás to napadlo? Mě vadí její adorace a vychvalování a pohrdání českou klasikou (případně slovenskou) a tvrzení, že české je ubohé a americké bomba. Dával jsem příklad s elektrickou a obyčejnou akustickou kytarou, něco jako vy s plechovkou od piva. Kdo neumí hrát (včelařit), nepůjde mu to ani s vícefunkčním úlem, který ještě zpívá a dere peří, případně má vodotrysk.
A umění včelařit ani není v rukách jako v hlavě!

Nejste tu dlouho, mám za to, že před vánoci nebo tak nějak jsem tu popsal svůj Hybrid. Přiznám se, pořád v tom nemám včely, je to nedodělané. Bude to v jednom směru oroginál Dadant-Blatt a v druhém Langstroth Superjumbo, tedy to, co máte vy. No a na tom jsem se zaseknul. Já adoruju výšku rámku 30 jako nejosvědčenější nejen u nás, ale ve světě (jak se domnívám). Ovšem Lang výšku 30 nezná a jeho 28,5 není řešení a nikam to nevede. Se Sedláčkovou pětatřicítkou (výška 347) jsem spokojený nebyl a zrušil jsem jí, ve slabých letech menší včelstva (která upřednostňuju) ignorují medník, omezí sama sebe na jeden vysoký prostor (ani se nechtějí rojit) a do léta je z toho superlazar.

Pak u Hybrida připadá v úvahu jen 325 a to chci! Jenže to bude muset být udělané tak, že nadělám jakási "mezikruží" (jasně, není to kulaté = tedy prstence) vysoké právě těch 25 mm a ty se budou muset vkládat pod VN. A pak to půjde.

Pro mě je těžký už i 39x15x11 a velice se mi osvědčily 39x11x11. Super, mrzí mě, že mám víc než stovku NN 15. Vymyslím další "mezikruží", něco, co umožní k Hybridu používat moje NN 39x15 i 11. Protože jste tu nový, tak 11 jsem si nevycucal z prstu úplně. Je to přesně třetina Sedláčka + 2 včelí mezery tak, aby 3 tyhle supernízné nástvky šlo ppoužít jako VN. Možná jsem měl spíš udělat půlky čtyřiadvacítky (pětatřicítku už opuštějí další včelaři z důvodu co píšu), za každou cenu se chci držet toho, co už vymysleli jiní a nechci zavádět další míry do toho zmatku, který je už i tak značný.

Stojím o to, abyste si Hybrid našel a sdělil mi co si o mých teoriích myslíte, ano, velmi mě láká dlouhý rámek. Hlavně proto, že na něm prostě zůstane vždy víc medu než na 39. No a originál D-B má 157 dm2 a váš SJ má 145 a to je málo a tak H bude mít rámků víc a bude možné je omezit přepážkou či vložkou. Ještě v mém věku se mi chce laborovat, jen sil ubývá a nějak nestíhám co bych chtěl.

Slunečnici já nemám, akát tu kvete jak zběsilý a celý můj život tady z něj není deko medu a lip mraky, ale o lipovém medu jsem jen čet. Fintu se slunečnicí mi sdělil před cca 25 lety jakýsi pan Svítek z Přimdy. Kočoval na Lounsko, jenže napůl cesty měl chalupu kde zimoval kočovná vč. Bylo to v roce Troubek a on byl autorem akce "Tisíc oddělků pro Moravu". Taky jsem měl pro něj vyrábět dna k jeho PS 24 (odlitek z jednoho kusu), ale z toho sešlo (naštěstí). Ony stačily 4 ks Langstrothu 1/1 pro velkoobchod Koppová OL. Práce dokonalá, kterou ale nechtěl nikdo zaplatit a vědomně dělat levné aušusy já nechtěl nikdy. Paní Koppová ale zaplatila přesně dle dohody, podotýkám že ústní, nemám psané smlouvy rád. Říkala, že si to tam lidi měřili a zakreslovali, ale koupit to nechtěl nikdo a po roce mě to přestalo zajímat. Jak jsem tu už psal, výkresy mi poskytnul sám Jindřich Boháč, rychle, ochotně a nezištně!

Tudíž já musím krmit cukrem. A to má přesně vámi popisované úskalí. Řešení jsou dvě, nejlépe je použít obě v jednom úle. Jednak nekrmit cmrndáním po malých dávkách. To dokonale rozploduje. Krmit tedy jen velkobjemovými krmítky na slámu či lepší Leramzit. Mě se osvědčila plastpixla Samla na 10 l, dávám ale jen 8. Samla proto, že je vysoká 140 mm a tak mi stačí jediný prázdný NN, u okurkáčů nebo kyblíků musí být na každé vč dva volné NN a nebo jeden 24. Nehci jich muset mít tolik, i tak skladuju N dílo v banánovkách dokud se neuvolní krmné NN.
Pak je ale dobré, i když je nakrmeno a to by mělo být do konce července, nechat tam krmítka, nebo prázdné NN. Žádný strop, žádnou folii (tu nepoužívám nikdy), žádný igelit, prostě jen dekl. To proto, že do tohoto prázdného NN utíká vč všechno teplo a o to dřív přestanou plodovat. Jednoduché a 100% účinné.

Odd ale krmím po kapkách, tam naopak plodování v červenci a srpnu chci. Silným lze podávat krmení v česnových napaječkách 1,6 litru (u nás se už nedají sehnat), lépe však dvoulitrovými balóny na stropě. Pak nehrozí rabovka.
V těchto dnech dělám kontroly, kde jsem dával G až koncem srpna ho vyndavám a nikde už plod není, oddělky mají sporadicky malinko vybíhajícího plodu, do 10.10. nebude žádný.

Očka já na nic nepotřebuju, ale vaše důvody chápu a respektuju. Jak píše v Dymáku pan Goro. Očka jsou nezbytná, akorát se nesmí nikdy ani jediné otevřít. A je tím myšleno nepochybně to, co říkáte vy. Kdo chce dělat oddělky na N míře, Ok, chápu. Já ale za žádnou cenu nikdy nechci žádné zaplodované N rámky a tudíž pro mě je odd na nízké míře k ničemu. Pokud jsou jiné finty, ani nevím, zda se mi je chce chápat, učit se to. Vystačím si s tím, co mám, je mi 66 + a učení už bylo za život dost.

27.9.2022 20:22
irokez

XXX.XXX.198.24

Lžete. Do americké míry se navážíte, i když o české nikdo hanlivě nemluví. Projděte si laskavě vlastní příspěvky.

30.9.2022 12:58
tom.50

XXX.XXX.139.253

Medar

Ignorujte prosím ubohý výkřik fanatického trolla a odpovězte, prosím.

30.9.2022 18:27
Medar

XXX.XXX.43.73

Já začínal výhradně s nízkými nástavky. Nyní to mám v provozu tak 50/50. Vysoký rámek je prostě skvělá věc a 448 × 325 je v mých podmínkách tak akorát. Mám v plodišti jen 8 rámků a 2 přepážky celoročně. V předjaří přeskupím a stáhnu na chomáč. Včelstvo pak plodově doslova exploduje. Když mám čas a prázdné NN, podávám vodu přes strůpek. Pak na jaro pokračuju buď klasicky dadant nebo OP dle Sedláčka, kde nechám jen 4 VR s 2 přepážkami a mřížku, nad kterou jsou již jen medníky. První medník je včel a ten je celoročně na včelách. Je tam i dost pylu a železná zásoba medu. Ten se nevytáčí. Další už ano, dohromady je tedy úlová sestava na výšku 6 -7 NN (2 NN plodiště, 1 NN medník včel a 3-4 NN medníky včelaře). Tohle OP dává o něco více medu než klasický dadant, včely prostě veškerý med vytlačí nad mřížku. Po posledním vytáčení se plodiště doplní na 8 VR (vloží se buď 4 zásobní VR získané z vysokých medníků položených zjara nad slabými včelstvy - je tam pak hodně pylu zalitého medem, pokud se krmí stačí souše nebo mezistěny) a medník včel se podhodí pod plodiště. Buď je tam toho dost, nebo se dokrmí - dle situace. Rozdíl oproti klasickému dadantu je, že polštář není v sezóně pod vysokým plodištěm, ale v podstatě je nad ním jako medník včel.

Já krmím oddělky obden a dávam jen 1 l řídkého roztoku. Takto podněcuju až do konce září (dnes jsem dával poslední dávku). Oddělky nádherně zesílí a postupně uloží i dostatek zásob. Radost pohledět.

30.9.2022 18:32
Včelargoro

XXX.XXX.4.65

môžem otázku?
materská mriežka je nad vysokými rámikmi pod "medníkom včiel?"

30.9.2022 18:38
Medar

XXX.XXX.43.73

Včelargoro napsal(a):
môžem otázku?
materská mriežka je nad vysokými rámikmi pod "medníkom včiel?"

Ano musí být pod medníkem včel, jinak to nefunguje a hned by se vyrojily. Takhle se rojí málo, srovnatelně s jinými metodikami.

Jinak možná to zní zmateně, ale já těch metodik a způsobů ošetřování mám několik, pokládám to spolu s dostatkem stanovišť za výbornou prevenci proti úhynům. Finančníci tomu říkají diverzifikace portfolia.

30.9.2022 20:16
tom.50

XXX.XXX.139.253

Děkuju, vůbec to nechápu.

Medník včel je přece v ustálené terminologii Krmná Komora = KK, nebo je to něco jiného?

V mém životě je to úplně prvně co někdo tvrdí, že když udělá menší prostor pod mřížkou, že se díky tomu včely nerojí a naopak, jak by se matce udělal dojem většího prostoru, hned by se vyrojila. To je tak revoluční tvrzení, že bych měl asi nechat včelařiny a chodit na ryby nebo do parku drobit rohlík ptáčkům.

Vůbec se nezmiňujete jak léčíte a hlavně, zda těžíte také pouze panenský med, ve kterém nejsou výkaly larev plodu. Hlavně tam nemůžou být rezidua léčiv v případě, že Dol lže a Varidol a Gabon rezidua v medu zanechávají. Oficiální tvrzení je, že v medu rezidua ničeho nejsou a tudíž by z toho plynulo, že vyhýbat se tvrdé chemnii je pošetilé, řečeno velmi eufemisticky.

Popravdě nemám Sedláčka rád a nemám rád ždímání včel do poslední mrtě a hlavně, komunisty propagované omezování matek v kladení mám za sebou a OP je jen dávno překonaná technika spočívající v omezování matky v kladení s vědecky znějícím názvem.

Dokd jsem používal mřížku, měl jsem bez výjimky méně medu a pocit, že včely týrám. Stačí jim dát pro plod dostatek prostoru, trubčinu (chovat trubce) dovolit jen pod VN (od poloviny či cca 20.5.)

Prosím o potvrzení mého "podezření" že vy používáte metodu jako já v úlech s pevným dnem. Tehdy musí být TLumič (odmítám používat Sedláčkův název polštář) nad vysokým plodištěm, protože pod ním být nemůže vůbec nic, když nejde oddělit dno. Jde to báječně, hodně to svádí jim vzít odtud med, jen je to o dost víc práce a tak to je ten jediný důvod, proč jsem se nevrátil ke klasice = pevným dnům a pouze míře 39x30x11 a úplně zrušit 39x24x11. Tu mám jen z nostalgie a halvně proto, že je nejžádanější. Každé jaro prodávám nejlepší včelstva těm, co mají úhyny.

Mám za to, že v mých jalových snůškových podmínkách byste zaplakal nad vejdělkem, protože aby přinesly včely tolik medu, co píšete, s pouhými 8 rámky pro plod, kdy plod ještě omezujete na méně než 8 rámků, pak je pro mě záhadou "kdo" vám ten med nanosí, vy musíte mít méně než polovinu včel než já a tudíž musíte mít v nízkých nástavkách pár včel, když jich máte na úle tolik. Protože vašich 8 rámků má plochu jako mých 11 (u 39x30) a v krajních rámcích plod nebývá.

Jak řešíte rojení? Každých 9 dní vylamujete matečníky?

Máte u nástavků očka a otevíráte je někdy?

Prozradíte vaší nadmořskou výšku?

Možná jste nehledal a nepřečetl můj vánoční dárek, tam je podrobně popsaná moje provozní metoda.

Taky nerozumím proč diverzifikovat provozní metody, nejlepší je přece jen jedna. Leda, že bych jednou metodou vystresoval a zdecimoval včely a ty pak spojil nebo posílil včelami či plodem nebo obojím ze vč, která bych nevystresoval a nevyždímal jak citron. Prostě vaší včelařinu nechápu. Možná je to proto, že mě to neživí a já nemusím mít hodně medu za každou cenu. Co ale mít musím je pocit, že včelám neubližuju.

30.9.2022 22:55
Medar

XXX.XXX.26.155

Tome, Optimalizované plodistě (OP) je Sedláčkův termín a je tak zaběhlý, že ho budu používat. V mnohém se se Sedláčkem neshodnu a celou řadu věcí dělám jinak, ale metodika OP a její rozvoj je skvělým příspěvkem do našeho včelařství. Jedno musím předeslat; tuto metodiku je schopno pochopit jen poměrně málo včelařů a ještě méně ji úspěšně uvede do praxe. Sám nevím proč, přijde mi vše velmi pochopitelné, logické a snadno proveditelné. K čemu je dobré velké plodiště? Matka naklade určitý počet vajíček a 4 - 5 vysokých rámků je maximum toho, co během 21 dní dokáže zaklást. Můžete mít větší plodiště, ale nebudete mít více plodu! Budete tam mít spoustu pylu a medu. No a ten je v OP nad mřížkou v medníku včel, pod mřížkou je z 95 + % jen plod. Jak je známo pyl a sladina v plodišti je významný prorojový faktor - v OP na něj v plodišti není místo, protože všude je vždy jen plod. Co se za 1 den vylíhne, je okamžitě zakládáno matkou, která neustále vyhledává těch pár volných buněk. Včely nemají místo v plodišti, kam by mohly pyl a sladinu cpát. Sladina putuje okamžitě do překladiště nad mřížkou a medníků, kde je pak dále zahušťována. Snad je to pochopitelné.

Nyní k léčení a medu. Jelikož si zakládáme na produkci špičkového syrového (raw) medu, není náš med nijak ohříván, ztekucován, dosušován, homogenizován a samozřejmě je ukládán do plástů, které se neúčastní tlumení varroózy, z velké většiny panenských. Zkrátka po vyčeření, případně napastování je okamžitě stočen do sklenic a uskladněn k prodeji. V plné sezóně je to náročné, ale pro mě naprosto zásadní. Když se zamyslíte, pak používání plástů, které se neúčastní léčení, vyplývá i z metodik, které jsem popsal a které používám.
Víte, košilky/výkaly bych tolik neřešil. Včelí hovno jaksi není lidské hovno. Ze zajímavosti jsem si mnohé vyzkoušel a věřte mi: akátovy med z panenských plástů není o nic světlejší než stejný med z plástů tmavších. Dokonce jsem našel vědecké studie, které připisují včelím košilkám léčivé vlastnosti... Takže spíše mi jde o ty rezidua než o košilky. Když vidím některé nejmenované velkovčelaře na youtube s nasazenou KŠG při snůšce, je mi z toho nevolno. Pro mě tudy cesta nevede, v tomto jsem zásadový a tuto červenou čaru nepřekročím.

Jinak tlumím pokapem KŠ v prosinci a pokud je to třeba používám v podletí thymol. To je vše. Syntetiku nepoužívám, je to mé přesvědčení, nechci rezidua ani v plodišti. Respektuju jiné způsoby tlumení, mě to plně vyhovuje takto.

Včelařím v nadmořské výšce 160 - 300 m. Rojení nemusim příliš řešit. V klasickém NN systému a dadantu stačí stavební rámky na pozici 2 a 7 respektive 2 a 9 a první medník včel (nevytáčí se) nechat zaklást a po zakladení a zanesení cca z poloviny podložit mřížku. Takhle to stačí až do konce sezóny. Rojí se mi velmi málo, do 5 %.

Diverzifikace se mi osvědčila snad ve všem (genetika, tlumení, metodiky, stanoviště, V a N rámky). Jednak se člověk mnohé naučí porovnáváním jednotlivých skupin včelstev a pak prakticky nehrozí kolaps, kdy přijdete o všechno.

1.10.2022 03:06
tom.50

XXX.XXX.139.253

Naprosto zásadní je vaše sdělení o výšce 160-300 mnm. Tím je řečeno vše. Chtěl bych vás tady s vaším systémem vidět!

Nehádám se, ale pyl já chci mít tam, kde je plod a ne v medníku nad mřížkou, na co by mi (mým včelám) tam byl? To samé med, naopak, já chci mocí mermo aby na plodových rámcích byl med. To se mi nedaří, tím, jak není žádná mřížka mám u rámků 30 plod k HL tak, že jeden bok plodových buněk je dřevo.

V době největšího rojení mám vepředu - ano, u mě je nějaké vepředu a nějaké vzadu, tak od česna je první rámek bez plodu, naprosto výjimečně by do něj daly zevnitř jako dlaň plodu, 95% vč ne. Pak je 9 rámků plodu a poslední je SR s trubčinou. Ten jde v půli května definitvně pryč a dál už vč (dávno předtím paralelně) chová trubce jen v TL, kde je obyčejně 5 rámků 39x15 trubčích prostřídaných s dělničáky. S těmi, které byly zamedované v KK a do KK dávám jen to, co matkky zakladly, nebo bylo poškozeno při vytáčení, prostě rámky, které už na med nikdy nebudou. Po sezoně jde celý TL na vyvaření.
Sladinu = nárazovou snůšku, dávají nejprve tam, tedy do dělničáků v TL, odkud jí transportují dál nahoru. Tím neulejvají plodiště a matka má neustále kam klást. Dávat si med hned nad plod je jejich přirozenost a právě moje metoda stojí a padá na tom, že vč musí považovat medník za součást plodiště, ten hořejšek vysokých rámků, kam by pod mřážkou vždy nacpaly věnce medu, což je pak spolehlivě vyžene na strom, protože matka je omezená v kladení. Kdybych já přidal další medníkový NN nad plný nástavek medu, ignorovaly by ho! A raděj by se vyrojily i bez mřížky. Pomocí mřížky bych vyhnal na stromy i nerojivé BF. Jakékoli vybočení z tohoto principu končí ve 100% vyrojením a ztrátou tohoročního výnosu. Běžně se mi vyrojí asi 5% vč, v rojových rocích taky 20%. Mám filozofii, že komu se u mě nelíbí ať letí třeba do pr...
Nerojení hodně pomáhá BF, ta se rojí málo, neochotně, je vyzpytatelná. Hlavně u ní pozoruju zvláštní jev, neumím to ale teoreticky podchytit, neboli domyslet, nebo spíš zjistit příčinu a připisuju to genetice. U BF je vždy rovnoměrně ode všech stadií plodu, u K naopak, skoro vždycky nerovnováha, nějaké stadium plodu drtivě převažuje. Že to může být jinak jsem vůbec netušil dokud ke mě nepřišly BF. Ty se vyrojí jen po nějaké zásadní chybě včelaře.

K léčení. Thymol je syntetika prvního řádu! O pokapu KŠ nevím nic. Ale zažil jsem sublimaci títmto šmejdem a to mi už nikdy nesmí na včelnici. I 20 metrů od úlů je to bez masky při "špatném" větru na udušení. Hlavně ale včely byly jakoby postříbřené, jak se na nich ta chemikálie vysrážela, bylo mi jich líto. Kdysi jsem dělal v muniční továrně a ve šťavelce se "koupaly" polotovary hilzen a byli jsme poučeni, že nic není tak zákeřně jedovaté, jako tato vysoce koncentrovaná KŠ, dodávaná v prášku. Já bych prostě dekagramy nějaké kyseliny místo mikrogramů Amitrazu včelám nedal. Dával jsem tu příklad s kilem, které v kapse skoro necítím, ale tisíc kilo je tuna a to je "jen" tisícinásobek jednoho kila. Ale třeba se mýlím a jsou to jen předsudky.

Ne, kyseliny, ani Thymol mi ke včelám nesmějí. Není rozumný důvod. Taky pokap je pracnější. Ale kdo chce kam...

Tvrdíte, že košilky atd. No, odjakživa řepkový med pálil v krku, panenský nepálí ani ten řepkový. Vy děláte nějaký med (neznám ten pojem), mě dávají odběratelé přednost před těmi, co vytáčí zakladené. Prvně to tvrdil Jindřich Boháč někdy v roce 1985 ve Včelařství a já v té době kouřil a nic jsem nepoznal, jen to škrábání a pálení v krku. Dneska poznám med z košilek a nejedl bych ho a až co nekouřím (od 50 let) jsem dal (ne hned, než se smysly obnovily trvalo snad 5 a možná 10 let) Boháčovi zapravdu. Nepřesvědčuju, konstatuju, vysvětluju jak jsem ke svým zásadám dospěl.

Já med rozpouštím, protože po rozpuštění "vyjede" na hladinu bílkovina (pěna) a pokud tuto pěnu neodstraním, med po ztuhnutí v lahvi "vykvete" = tak jsem si to nazval, trochu se to podobá tomu, co dělá mráz na okně = mrazový květ. Tento květ vždycky nakysne a celá lahev dostane hnusný kyseloztuchlý šmak a to i když měl med pod 18%.

Já prostě med hned nestáčím, schválně ho nechám ztuhnout a rozpustím kvůli té bílkovině. Pak vydrží roky a nejde poznat, že není "čerstvý". Zákazníci se vracejí a utíkají od "košilkářů" ke mě, nemám důvod nic měnit.
S medovicí, ve které není pyl, se žádné kejkle dělat nemusí.

NN systém se mi neosvědčil, když vím, že se dá většího výnosu dosáhnout bez jakéhokoli zvedání a přehazování nástavků, přirozená lenost (prostě jsem starej a moc dřiny už nevydržím) vítězí na celé čáře. Ale hlavně. NN systém je u mě až o 7-10 dní (i víc někdy) pomalejší jarní rozvoj a tedy taky byly roky, že NN nedal v některém roce žádný med. Pro mě v mých podmínkách nebetyčný nesmysl, dobrý pro silné, zdravé. No a taky když třeba chci najít matku (někdy musím) tak se mi fakt líp hledá na 11 vysokých rámcích než na 30 nízkých! Mám za to, že NN propagovali v USA mezi válkami a v době, kdy už mrtvé dítě z mrazáku dějin vyndali Boháč, Ptáček, Čermák a další už to za mořem nepoužívají vůbec a nebo v nepatrné míře. Takže než bych diverzifikoval do metod s menším výnosem a větší dřinou, rád si to odpustím a holt vsadím vše na jednu kartu. I tak mám co porovnávat - donekonečna se přesvědčovat jak špatná je 24 na stejném stanovišti s 30 a to i když u 24 mám Dadantsystém. 24 = VŽDY MÉNĚ MEDU A VÍC PRÁCE.

Ale já takhle včelařím teprve 11 let. V r 2007 mi padlo všech 11 vč, ten rok padlo v celé velké MO 97% vč. Do té doby jsem byl alternativní b.b, léčbu bojkotoval a odmítal jsem tvrdou chemii a trávil si včely KM. Když mě fungl nová přítelkyně přemluvila, že chce včely, zase jsem začal. Ale s tím, že tentokrát budu dělat vše tak, jak se to dělat má dle doporučení Dolu a Svazu. Ale to se už opakuju, psal jsem to tu už několikrát.

Léčím Gabon na měsíc, lepší je od 15.8 do 15.9. a dokonce ještě lepší je ho dát 5-8.9 - 5-8.10.

Po 10.10. JEDNA fumigace. S kolegou jsme se dohodli, že část vč nedostane G a dostane jen jednu fumigaci za celý rok. Dáme sem oba zprávu jak to dopadlo. Cílem je neléčit vůbec nijak a ničím, zdá se, že to půjde. Vůbec se nesnažíme o nějakou genetiku, úplně stejně nám to funguje u BF, místní směsky, Kraněk i Rakouských Sklenárek, prostě tvrdím, že to není v genetice, ale v úlu a provozní metodě.

Hodně si slibuju od HČ. Goro sice říká, že se mám naučit včelařit, ale já si s tím co umím docela dobře vystačím a i kdyby se bez jedné fumigace ročně moje včely neobešly a celá idea o HČ a CO2 se ukáže jako mojí fantasmagirií, zeptám se řečnicky, kdo to má, čeho jsem dosáhnul já a mí přátelé?

Zopakuju. Vždy je lepší udělat cokoli, i když tak zvaná věda tvrdí, že to nejde, než neudělat nic a věřit vědcům. Důvod jsem tu opakovaně vysvětlil. Mám za to, že stačilo.

Medar. Pro vás, protože pochybuju, že jste přečetl vše co jsem tu za cca dva roky napsal, zopakuju podsatatu, kterou ale neumím nijak dokázat a tak se to JEN DOMNÍVÁM a možná to funguje jinak.

Když je jediný přívod vzduchu do úlu česno, tedy žádné sejto a ani jediné očko a přiměju včely aby chovaly trubce jen pod VN v TL, kde je nejchladněji, tak se všechny samičky VD v úle stáhnou do chladnější zóny na trubčinu. Všichni VD se tedy líhnou jen na trubcích a těch trubců se drží, většina z nich, nemají důvod a nevědí, že by měli přeskákat na včely, navíc nejsou to blechy. Když pak včelstvo trubce vyžene, vyžene je i s drtivou většinou vd. Třeba to je jinak, faktem je, že máme ve vč VD minimum a většinou žádné.
Dalo by se namítnout, že to nemůžu vědět když nemonitoruju, páč nemám sejto místo dna. No nemám, protože kdybych ho měl, už bych měl co monitorovat. Takže monitoráři si vyrobí pomocí větrání sejtem a očky brouky a pak je monitorují a čekají až jich svým intenzivním chovem namnoží nadbytek a pak začnou trávit, ne dřív preventivně, ne, až když už je pozdě začnou trávit svoje včely kyselinama. Tunami kyselin po mnoho dní místo pár deka tvrdé chemie na dvě hodiny.
Potléééésk!

1.10.2022 12:31
irokez

XXX.XXX.198.24

Nejdřív napíšet odpornou soukromou zprávu a potom musíte napsat urážku veřejně? Nechutné.
A k té nadmořské výšce. Jestli si myslíte, že Medar může v místě jeho včelaření dělat se včelstvi nějaké kejkle, dost se pletete.

1.10.2022 15:49
tom.50

XXX.XXX.139.253

Fakt chcete ztrapnit veřejně? Jak si přejete.

V SZ jsem nepoužil jediné vulgární slovo. Nechtěl jsem tím ostatní otravovat, doufal jsem, že zůstanete zalezlý.

Tak toto ten ubulenec považuje za odporné:

proč?

napsanou zprávu dám takto, nestojíte mi za veřejnou odpověď, chudáku

Už vám otrnulo a zase jdete otravovat? Ok, jak myslíte. Neumíte chápat psaný text! Ano, odsuzuju adoraci čehokoliv jen proto, že to je cizí, něčí, v kom se někdo zhlíží a adoruje to ne, že je to lepší,a le že je to americké. To ani čeští hyperuvědomnělí komunisti neadorovali sovětské úly jako někteří Lngstrothy, ale mnozí by taky s chutí vletěli s rozeběhem do ruské řiti. Ještě si ty odporné milovníky všeho ruského pamatuju a tak stejně nemám rád ty, co vyměnili jednu řiť za jinou. Ubožáci potřebují nějakou velkou řiť, sami za sebe existovat neumí.

Medar vysvětlil proč má Lang a jak ho používá. Vy jste se tu přiznal, že máte 30% úhyny. Na vašem místě bych "šoupal bačkorama" a snažil se něco přiučit. Soudruhu (jak se řekne soudruh americky?)

Trefená husa se vždycky ozve, ani vy nejste výjimkou.

Zpráva byla zobrazena příjemcem 27.9.2022 21:19

Medar - nepřehlédněte moje sdělnení, asi vás to bude zajímat. Bohužel to tu sdílí i takoví, jakého neumím zahnat, kteří NIKDY NIC ODBORNÉHO NEBO PRAKTICKÉHO NEDALI

Až mi to přijde, že tento exot je tu snad proto, aby odváděl pozornost jinam. Jádro sdělení je v něčem jiném, což někteří neumí rozpoznat. A tak prosím o názory na to, co jsem psal v článku, který tento ubulánek překryl svým kňouráním.

1.10.2022 18:37
Medar

XXX.XXX.25.93

Zbytečně konfrontační tón. Nechcete zapomenout na dětinské, hloupé rozpory a bavit se spíš o včelách a nějak se vzájemně obohatit? Život je příliš krátký...

Tome, je normální považovat své postupy za nejlepší, ale není normální z ostatních, kteří postupují jinak, dělat bl.ce. Tohle zabíjí diskusi a Vy diskutovat chcete, nebo se pletu?

1.10.2022 19:59
tom.50

XXX.XXX.139.253

Proč okřijukete mě?

Skutečně můj názor vyzněl tak? Pak se omlouvám.

Mám za to, že panenský med je lepší než jiný med.

Kvůli zkoušení NN systému jsem na dlouho (navždy) ztratil iluze.

NN systém v drsnějších podmínkách, jaké mám já = víc práce a méně medu s nižší kvalitou = medu z košilek, než v Dadantsystému.

Jde tu o VD, idea je, dosáhnout co nejmenšího zamoření včelstev a z toho vyplývající minimum jakékoli léčby proti VD. Jen v některých úlech to půjde snadno, v některých hůř a někde to nemůže jít nikdy.

Mrzí mě, jestli jsem vás urazil.

1.10.2022 20:38
Medar

XXX.XXX.47.194

Mrzí mě, že to chápete jako okřikování, ale někdy své postupy prezentujete takovým způsobem, že kdokoliv to dělá jinak je b.b. Opravdu to tak vyznívá a myslím, že je to škoda. Zkuste to podat jinak, méně konfrontačně. Ale nechci Vás k tomu nijak nutit, Vaše věc, jen to prosím zkuste promyslet. Neurazil jsem se, není proč - zatím. Jsem dost trpělivý. A to co si tady píšete s Irokézem, patří do soukromých zpráv nebo do hospody. V tomto vlákně, které jsem založil, to beru jako trolling a flameware a úpřimně mě to odrazuje od přispívání.

Vyjádřím se později obšírněji. Teď jen 2 věci. Skutečně NN systém není zřejmě vhodný do vyšších poloh a horších snůškových podmínek. U mě funguje velmi dobře na stanovištích, kde je nepřetržitá snůška od dubna do července (dříny, jívy, ptáčnice, jírovec, akát, lípa, slunečnice.... občas trocha řepky, ale málo), srovnatelně s OP a dadantem klasik. Na stanovištích s nárazovými snůškami funguje nejlépe OP (je velmi úsporné v bezsnůškovém období, mnohem menší spotřeba zásob), v závěsu dadant a pak NN. Takže vše je o podmínkách, pochopitelně! Někde něco funguje a někde vůbec. Proto je třeba brát věci vztahově, relativně, ne absolutně - ve včelařině obzvlášť.

Thymol, ano vyrábí se synteticky, uměle, ale pořád jde o stejnou sloučeninu jako thymol v tymiánu, jde jen o efektivitu a ekonomiku výroby. Chemický vzorec je stejný. Je to organická sloučenina a rozpadá se bez problémů, nezanechává dále nerozložitelná rezidua. Je plně odbouratelný v přírodě, což se prostě o amitrazu říci nedá. Ten se rozpadá na látky, které se v přírodě přirozeně nevyskytují. Tím neříkám, že kdo používá varidol je ... Jen hovořím o svých preferencích a zdůvodňuju své postoje. Moje důvody Vám mohou připadat nicotné a nepodstatné, ale pro mě je to důležité. Chci za sebou zanechávat v přírodě minimální stopy, tak žiju.

KŠ sublimaci nedělám. Plně souhlasím, že je to velmi nebezpečné, vyzkoušel jsem a už nikdy. Pokap je velmi rychlý a bezpečný. 60 včelstev ošetřím za 2 - 3 hodiny. Tož zatím takto.

1.10.2022 21:07
tom.50

XXX.XXX.139.253

Díky, stručné, jasné, vyčerpávající.

Ztratil jsem se v tom co je čí vlákno, měl jsem za to, že jsem na "svém". Popravdě je sice jen pár lidí, kteří mě svojí stupiditou umí rozhodit, pak to ale stojí za to, z bezmoci zbavit se trolla jednám velmi impulzivně. Před nedávnem se mě tu proti němu zastali a pak dal na krátko pokoj. Vrátil se. Posnažím se ho ignorovat. Až tu budete déle, poznáte jak umí soudruh otrávit.
Věřte mi, že jsem nezačal.

1.10.2022 22:23
irokez

XXX.XXX.198.24

Jiní se zase zastali mně. Chcete něco dodat, Tome?

3.10.2022 11:41
Michal-Š

XXX.XXX.144.41

Medar: Mohl byste prosím popsat svoji výše zmíněnou metodiku "dadant klasik" do vedlejšího vlákna "Systém Dadant"?
Řeháčka na 13 rámků se mi nepodařilo vůbec sehnat, Kamler 11r až 12r to ve své brožůrce popisuje velmi stručně. Pak už svou metodiku popisuje uceleně zde nebo na VF jen Tom50.

3.10.2022 18:56
Včelargoro

XXX.XXX.4.65

medar len u tymolu treba mať na mysli čo sa píše v návode pre Thymovar:

bod č.4.11 Ochranná lehota

Med: 0 dní

Nepoužívajte pred a počas znášky medu.
Plásty v plodisku, ktoré boli v úli počas liečby včelstva THYMOVAROM sa nesmú na jar stáčať.

samozrejme u dadantu nehrozí...

3.10.2022 19:03
Medar

XXX.XXX.47.194

Thymovar aplikuji až po sundání medníků. Nicméně do jara Thymovar dávno vyčichne, podle mě. Myslím si, že výrobce se tím spíše pojišťuje.

5.10.2022 08:47
Včelargoro

XXX.XXX.4.65

Michal-Š napsal(a):
Medar: Mohl byste prosím popsat svoji výše zmíněnou metodiku "dadant klasik" do vedlejšího vlákna "Systém Dadant"?
Řeháčka na 13 rámků se mi nepodařilo vůbec sehnat, Kamler 11r až 12r to ve své brožůrce popisuje velmi stručně. Pak už svou metodiku popisuje uceleně zde nebo na VF jen Tom50.

Miloš hoď mi do SZ tvoju mailovú adresu a toho Řeháčka (Eurodadant na 13 rámikov) ti môžem poslať v elektronickej podobe...

Přidejte reakci

Přidat smajlík