Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

22.3.2023 07:28
Pú

XXX.XXX.58.151

Pěstuje se ještě toto žito, nebo je nenávratně "ztracené"?

22.3.2023 07:44
Pú

XXX.XXX.58.151

Až dvou metrů výšky dosahuje žito trsnaté, známé i pod lidovým názvem svatojánské žito. Tento název dostalo podle období výsevu, na sv. Jana (24. června). Pro svoji nenáročnost na půdu a počasí bylo vyséváno namísto vykácených a vypálených lesů. Zrnka žita jsou menší, chléb z této mouky má zvláštní vůni a pomaleji okorává.

22.3.2023 08:58
Varaxi

XXX.XXX.191.80

https://www.proseeds.cz/powergreen/
Minimálně v roce 2020 se pěstovalo, viz odkaz, tudíž si myslím, že to možná bude rarita, ale nikoli vzácnost.

Lepidloptera

27.3.2023 13:22
Lepidloptera

XXX.XXX.20.73

hmm Lesní žito se pěstovalo na moravsko-slovenském pomezí, kde je krajina lesnatá a svažitá. Postup pěstování byl následující

1) po vykácen stromů v lese a následném odvozu se pálil zbytek klestu. Místa pálení se nazývala „požáry“ a oheň se potahoval tak, aby vypálená plocha byla co největší. Do půdy pohnojené pouze popelem se ručně „pod motyku“ zakopávalo mezi pařezy osivo žita, někdy spolu s osivem ovsa v poměru 2 :1.

2) Výsev se prováděl v období od 24. června do konce měsíce. Do podzimu porost vyrostl podle vláhových poměrů do výšky 20 až 30 centimetrů. Tento porost místní obyvatelé nazývali „kříbí“ nebo „křábí“. Místní obyvatelé přepásali kříbí stády ovcí, porost tuto pastvu vydržel a v následujícím roce rostliny dobře odnožovaly.

3) V druhém roce bylo zrno žita ručně sklízeno na mletí mouky, která se přidávala do chlebové mouky jako vonná příchuť a proti okorávání chleba. Do porostu se někdy přiséval kmín ke sklizni. Tato odrůda žita vydrží na stanovišti 3 až 4 roky.
https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/MYSLIVOST-Straz-myslivosti/2020/Zari-2020/Kam-zmizelo-lesni-zito

Přidejte reakci

Přidat smajlík