Koupila sem násadová vejce do líhně.Bohužel sem pro ně musela vyslat manžela, takže vejce přivezl, ale bohužel polovina je silně pod min.váhou-41-49g.Docela mě to mrzí, protože chovatel je při komunikaci ochotný, už sem od něj v minulosti vejce brala a OK.Chápu, že chtěl asi vyhovět, ale nijak sem nespěchala, sám mne kontaktoval-měli sme to předem dohodnuto.Už se v tom nechci patlat, líheń musím zítra ráno zapnout-mám tam dát i ta hodně malá vajíčka? Co s toho bude, momentálně nemám žádné pěkné slepičky, jen obyč na vejce, ale zdravé a s nádhernými velkými vejci minimálně 58-70g.Mám ty malé raději vyměnit za ty naše, nechci dát poloprázdnou líheń a jiná vejce neseženu.Není nad vlastní vejce, ale bohužel letos své nemám.
Nikdy sem nedávala do líhně žádná mini vejce, nejmenší co byly, taky bohužel přikoupené okolo 52g, to je ještě dobré.Kdybych to přebírala sama, nevzala bych to, manželovi ale nechci nic vytýkat-už by mi pro nic nezajel.i když se divím, že to vzal-už jednou se nám stalo když sme přikupovali, že jsme taková vejce odmítli.Tak nevím, mám ta úplně nejmenší vejce vyřadit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

To raději dejte do líhně vaše, pokud máte schopného kohouta.Ale ne zase ty s hodně velkou váhou.Sice už to nebude hybrid, ale pořád lepší než ta malá vejce.Ty bych milému prodejci vrátila.H.

kastef
napsal(a):
No vracet to nemá cenu, je to 7O km a dohadovat se, to už vůbec.Myslíte že aspoň ty 48 g tam mohu zkusit dát-ty uplně mini dám pryč.
Z malých vajec je malé slabé kuře. Zbytečně vyhozená energie líhně i vaše, zbytečně prokrmené žrádlo pro ta kuřata.

Ani těch 48g, Váha nasadových vajec lehkých plemen slepic je kolem 55g..A to hybridky jsou těžší.Nekoupili jste omylem místo vajec k líhnutí, vejce konzumní?Ty drůbežárny také prodávají.Je nesmysl líhnout kuřecí vejce.H.
kastef
napsal(a):
Konzumní sem jistě nekoupila, líhnu už roky, takže zas tak blbá nejsem.Dohoda zněla násadová vejce, a za násadu mi toto bylo prodáno.Prodejce sem srozumněla, tak se uvidí...
Kde bydlíte, mám v.rodobarvé, ve.oranžovokrké a orp.tříbarevné 14 dní rozdělené, tak by se to dalo prubnout.(Dobříš 26301).
Od koho mám vejce zde nechci psát, právě proto, že už sem odtud brala a byla spokojená a chovatel je ochoten to řešit a komunikuje, znám ho z minulosti nechci to tu rozmazávat ani nikoho rozebírat.Kdybych chtěla, už bych jmenovala.Šlo mi jen o zkušenosti jiných, jak by mohlo dopadnout líhnutí menších vajíček.
Líheń musím už zítra zapnout, protože mám svoje vejce plus část pěkných velkých vajec od tohoto chovatele, pokud se zítra ještě podaří /možná / sehnat vejce kousek od nás, zajedu pro ně ráno, pokud ne, zapnu i tak.Takže děkuji za nabídku násadových vajec, ale v neděli už líheń pojede.
Nemyslela jsem to tak, někoho rozmazávat. Jen že mám podobnou zkušenost z předloňska, já to ale riskla a vejce do líhně dala, když už jsem je zaplatila. Líhlo se to dobře, ale kuřata byla miniaturní, jak liliputky. Vyrostly z nich asi kilové slepice, co nesly pidi vejce.
Takže jsem se v tom Vašem vyprávění trochu poznala a zajímalo mě, zda jsme nakoupily u stejného prodejce.
Tak nakonec sem líheń doplnila našimi vejci, protože sem měla k dispozici auto až večer, takže už bych se pro vejce asi nikam nedostala a nechtěla sem už čekat, kvůli čerstvosti části už připravených vajec.Děkuji všem za nabídky, třeba na to dojde v další várce.
Pro Tereza.128- ozvěte se mi na email : skotskaruze@seznam.cz.
salgo94
napsal(a):
Mám vejce araukana o hmotnosti 50g, je to akorát nebo moc malé?
Je to minimální hmotnost, pokud to jde nasazujeme vejce od hmotnosti 55g - 60g i víc.
Než si cokoli pořídíte, měl byste si o tom zjistit alespoň základní informace.
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7158/araukany/
Váha není nic moc, ale jde o minimální váhu k líhnutí, takže reklamace není na místě. Pokud se Vám něco vylíhne, nechte si do dalšího chovu největší, nejtěžší zvířata. A od nich potom líhněte raději z vajec s o něco větší váhou ( pokud se na ni dostanete).
Jaký je to barevný ráz ? Například zlatě pšeničné araukany nám prvním rokem nesou také takto malá vejce. Proto raději líhneme po dvou a víceletých slepicích.