Co mi sežralo slepici?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JitkaH.

11.10.2016 09:58
JitkaH.

XXX.XXX.80.194

Dobrý den, včera se jedné slepici podařilo vylézt z výběhu, večer jsem ji objevila v blízkém remízku mrtvou, okolo rozházené peří. Měla ožraná stehna a vnitřnosti. Prohlídla jsem jí krk a ten měla nedotčený. Myslela jsem si, že všechny lišky, kuny atd. slepici prvně zakousnou na krku a pak se do ní pustí. Máte zkušenost, jaké zvíře to mohlo být? Bojím se dalšího útoku - zavírání kurníku mám sice automatické, ale pod pletivem výběhu mám jen položené cihly - je možné, že se za dne nějaká ta liška může podhrabat? Děkuji za odpovědi a prosím neshazujte mě, jsem začínající chovatel..

11.10.2016 10:04
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zsravím. pokud jste nenašla stopy po zubech a našla ji jak uvádíte v remízku, byl to stoprocentně jestřáb

JitkaH.

11.10.2016 10:45
JitkaH.

XXX.XXX.80.194

Vidíte, to mě nenapadlo. Jestřába jsem hned vyloučila, říkala jsem si, že by se měla možnost před ním do toho remízku schovat. Ale asi to nestihla.. Tak to je možná ta lepší varianta než liška, jestli tomu dobře rozumím, tak jestřáb vždycky sežere jen jednu a nemá možná takovou tendenci se vracet na místo úspěšného lovu jako liška? Zase ale útočí přes den, tak je to skoro jedno..

11.10.2016 13:04
nomad72

XXX.XXX.234.68

JitkaH. napsal(a):
Vidíte, to mě nenapadlo. Jestřába jsem hned vyloučila, říkala jsem si, že by se měla možnost před ním do toho remízku schovat. Ale asi to nestihla.. Tak to je možná ta lepší varianta než liška, jestli tomu dobře rozumím, tak jestřáb vždycky sežere jen jednu a nemá možná takovou tendenci se vracet na místo úspěšného lovu jako liška? Zase ale útočí přes den, tak je to skoro jedno..

Tak, už treba byť v strehu... a riadne sa ozbrojiť a pripraviť sa na boj s predátorom...

11.10.2016 20:14
karpet

XXX.XXX.188.32

JitkaH. napsal(a):

Určitě jestřáb, před ním nemá šanci, neschová se mu. A máte pravdu, liška je daleko horší, když se dostane do výběhu, odnese co může. Ta by tam takhle slepici nenechala. Jestli nemáte výběh zabezpečený zhora sítí nebo pletivem, jestřáb přiletí i do výběhu mezi slepice. A vrací se, jak zjistí snadný úlovek, přiletí zase.

JitkaH.

12.10.2016 08:57
JitkaH.

XXX.XXX.80.194

karpet napsal(a):
Určitě jestřáb, před ním nemá šanci, neschová se mu. A máte pravdu, liška je daleko horší, když se dostane do výběhu, odnese co může. Ta by tam takhle slepici nenechala. Jestli nemáte výběh zabezpečený zhora sítí nebo pletivem, jestřáb přiletí i do výběhu mezi slepice. A vrací se, jak zjistí snadný úlovek, přiletí zase.

Děkuji za reakce. Výběh zajištěný shora mám sítěmi. A pod pletivem - jak zajišŤujete proti lišce? Mám jen na zemi položené cihly a říkám si, jestli to pro ni není moc jednoduchá překážka.

12.10.2016 09:08
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.podhrabe vám je.vykopejte rýhu, zalijte betonem a naskládejte do něj cihly nastojato, a nejlépe z obou stran, a pletivo mezi nimi potom také zalít řidším betonem.

12.10.2016 09:11
al_bert

XXX.XXX.170.8

Dobrý den, podle toho co píšete lze lišku celkem jistě vyloučit (slepici by téměř jistě odnesla celou). Jestřáb se zdá nejpravděpodobnější. Jistotu by jste měla pokud slepici dobře prohlédnete případně oškubete a najdete místa vpichu pařátů. Bývají to kulaté ranky průměru do 1 cm. Jestřábi většinou vyklovou tu nejlepší svalovinu (prsa), ale nejsou-li vyrušeni můžou se pustit i do vnitřností. Jestřáb, ale loví za denního světla.
Obecně intenzita útoků jestřábů na drůbež výrazně stoupá v tomto období, kdy ve volné přírodě ubývá přirozené kořisti vlivem odletu stěhovavých druhů ptáků atd. Pokud jestřáb zjistí, že je u vás drůbež snadno dostupná bude se pravděpodobně vracet, ale nemusí to znamenat, že vám sloví všechny slepice. Podrobněji zde nebudu rozvádět je to na obsáhlejší odpověď. Navzdory tomu co zde mnozí tvrdí je v připadě zvýšeného rizika škod na drůbeži způsobených jestřábem vhodné doplnit výběh slepic (jedná-li se např o větší zahradu.louku apod.) o místa vhodná k úkrytu. Mohou to být různé přístřešky, keřové skupiny, nižší stromy apod. Slepice se také postupně dokáží naučit, jak se před útoky chránit (samozřejmě ne stoprocentně a také záleží od plemene, snáškoví hybridi jsou na to extrémně natvrdlí).
Osobně mám vzhledem k místu kde bydlím s útoky divokých zvířat na drůbež bohaté zkušenosti, a přesto se rozhodně neztotožňuju s názorem mnohých zde, že jediné řešení je likvidace těchto útočníků. Jsou případy, kdy je to efektivní, ale jde spíše o výjimky. Nikdy to není samospásné a pokud se nepřičiníte jinak, tak to probém zpravidla na dlouho nevyřeší.
Leč každý podle svého svědomí.
Ať se vám daří a nepropadejte panice.

JitkaH.

12.10.2016 09:32
JitkaH.

XXX.XXX.80.194

al_bert napsal(a):
Dobrý den, podle toho co píšete lze lišku celkem jistě vyloučit (slepici by téměř jistě odnesla celou). Jestřáb se zdá nejpravděpodobnější. Jistotu by jste měla pokud slepici dobře prohlédnete případně oškubete a najdete místa vpichu pařátů. Bývají to kulaté ranky průměru do 1 cm. Jestřábi většinou vyklovou tu nejlepší svalovinu (prsa), ale nejsou-li vyrušeni můžou se pustit i do vnitřností. Jestřáb, ale loví za denního světla.
Obecně intenzita útoků jestřábů na drůbež výrazně stoupá v tomto období, kdy ve volné přírodě ubývá přirozené kořisti vlivem odletu stěhovavých druhů ptáků atd. Pokud jestřáb zjistí, že je u vás drůbež snadno dostupná bude se pravděpodobně vracet, ale nemusí to znamenat, že vám sloví všechny slepice. Podrobněji zde nebudu rozvádět je to na obsáhlejší odpověď. Navzdory tomu co zde mnozí tvrdí je v připadě zvýšeného rizika škod na drůbeži způsobených jestřábem vhodné doplnit výběh slepic (jedná-li se např o větší zahradu.louku apod.) o místa vhodná k úkrytu. Mohou to být různé přístřešky, keřové skupiny, nižší stromy apod. Slepice se také postupně dokáží naučit, jak se před útoky chránit (samozřejmě ne stoprocentně a také záleží od plemene, snáškoví hybridi jsou na to extrémně natvrdlí).
Osobně mám vzhledem k místu kde bydlím s útoky divokých zvířat na drůbež bohaté zkušenosti, a přesto se rozhodně neztotožňuju s názorem mnohých zde, že jediné řešení je likvidace těchto útočníků. Jsou případy, kdy je to efektivní, ale jde spíše o výjimky. Nikdy to není samospásné a pokud se nepřičiníte jinak, tak to probém zpravidla na dlouho nevyřeší.
Leč každý podle svého svědomí.
Ať se vám daří a nepropadejte panice.

Keříky vysázím. Jen mě mate, že se jestřábovi podařilo tu slípku ulovit v remízku. Remízek je přece pro slepici úkryt jako hrom. Když se neukryla v remízku, zvládne se ukrýt pod keříky?

12.10.2016 10:00
javorka

XXX.XXX.98.207

Výborné jsou smrčky, jsou zelené i v zimě. Mají větve až na zem. Dají se zastřihovat, aby tolik nerostly a je pod nimi sucho. Moje slepice je v zimě téměř neopouštějí.

12.10.2016 11:33
al_bert

XXX.XXX.170.8

Těžko soudit jen z toho co jste napsala. Stává se, že se slepice snaží před dravcem na poslední chvíli ukrýt a on ji dostihne někde na okraji křoví. Holubáři třeba znají případy, kdy dravec vletěl za holubem až do holubníku, jednoduše proto, že jej pronásledoval a podařilo se mu proletět stejnou cestou jako holubovi. Že by cíleně vletěl do holubníku protože ví, že tam jsou holubi je celkem jistě nesmysl už z toho důvodu, že pak zpravidla nedokáže najít cestu ven = evolučně nesmyslná strategie.
Není také zcela jisté, že to byl jestřáb to jsme pouze vydedukovali z toho co jste napsala.
Je však velmi nepravděpodobné, že by se jakýkoliv létající dravec snažil lovit v křoví nebo pod smrčky jak psal někdo výše. Prostě proto, že takový lov bude kvůli složitemu manévrování (nebo vůbec nemožnosti křovím proletět) velmi často neúspěšný, a tedy zbytečné mrhání energii. To neznamená, že se o to zvláště mladí nezkušení jedinci nemohou pokusit. V přírodě nic neplatí absolutně a bez výjimky.
U mě má drůbež přístup mimo jiné na zcela nekrytý pozemek, navíc naproti lesa, kde jestřábi prokazatelně jsou. K útoku vždy došlo na té otevřené ploše a byl-li úspěšný, vždy se jednalo o mladou nebo v chovu novou slepici nebo hybridku. Například zdrobnělé wyandotky, které chovám stejně jako všechny ostatní přes den na volno nikdy obětí nebyly. U starších slepic je naprosto zřejmé, kde se na zahradě zdržují a že se právě otevřeným plochám zcela vyhýbají. Já jsem se rozhodl nechat drůbeži volnost za cenu jistého rizika ztrát. Samozřejmě na noc důsledně zavírám a celý výběh je oplocen elektrickou sítí proti liškám, toulavým psům apod. Ročně příjdu o jednu až dvě slepice což zamrzí, ale nezhroutím se z toho. A jak jsem psal ty co se naučí, tak už se dokážou velmi dobře útoků vyvarovat.

JitkaH.

12.10.2016 13:03
JitkaH.

XXX.XXX.80.194

al_bert napsal(a):
Těžko soudit jen z toho co jste napsala. Stává se, že se slepice snaží před dravcem na poslední chvíli ukrýt a on ji dostihne někde na okraji křoví. Holubáři třeba znají případy, kdy dravec vletěl za holubem až do holubníku, jednoduše proto, že jej pronásledoval a podařilo se mu proletět stejnou cestou jako holubovi. Že by cíleně vletěl do holubníku protože ví, že tam jsou holubi je celkem jistě nesmysl už z toho důvodu, že pak zpravidla nedokáže najít cestu ven = evolučně nesmyslná strategie.
Není také zcela jisté, že to byl jestřáb to jsme pouze vydedukovali z toho co jste napsala.
Je však velmi nepravděpodobné, že by se jakýkoliv létající dravec snažil lovit v křoví nebo pod smrčky jak psal někdo výše. Prostě proto, že takový lov bude kvůli složitemu manévrování (nebo vůbec nemožnosti křovím proletět) velmi často neúspěšný, a tedy zbytečné mrhání energii. To neznamená, že se o to zvláště mladí nezkušení jedinci nemohou pokusit. V přírodě nic neplatí absolutně a bez výjimky.
U mě má drůbež přístup mimo jiné na zcela nekrytý pozemek, navíc naproti lesa, kde jestřábi prokazatelně jsou. K útoku vždy došlo na té otevřené ploše a byl-li úspěšný, vždy se jednalo o mladou nebo v chovu novou slepici nebo hybridku. Například zdrobnělé wyandotky, které chovám stejně jako všechny ostatní přes den na volno nikdy obětí nebyly. U starších slepic je naprosto zřejmé, kde se na zahradě zdržují a že se právě otevřeným plochám zcela vyhýbají. Já jsem se rozhodl nechat drůbeži volnost za cenu jistého rizika ztrát. Samozřejmě na noc důsledně zavírám a celý výběh je oplocen elektrickou sítí proti liškám, toulavým psům apod. Ročně příjdu o jednu až dvě slepice což zamrzí, ale nezhroutím se z toho. A jak jsem psal ty co se naučí, tak už se dokážou velmi dobře útoků vyvarovat.

Prima, děkuji za informace. Je možné, jak píšete, že se snažila do toho křoví skrýt, ale jestřáb byl rychlejší.. Novinkou jsou pro mě ty elektrické sítě, zajímalo by mě - sítě máte zároveň s plotem a pod plotem ještě něco jako podhrabové desky?
Jinak děkuji všem za reakce, zvedli jste mi náladu

12.10.2016 14:11
al_bert

XXX.XXX.170.8

Mám pozemek oplocený pouze ze dvou stran a ze dvou stran ne. Dříve jsem nechával drůbež volně a pouze na noc zavíral s tím, že časem udělám plot. Jelikož ale využívám sousedův pozemek, který není oplocený hledal jsem jiné řešení jak slepicím zabránit toulat se příliš daleko. Elektrické sítě pro drůbež mám tedy natažené samostatně a uzavírají mi pozemek ze zbylých dvou stran, ale můžu je libovolně posouvat a vymezit tak také třeba plochu na sousedově louce což je výhoda oproti pevnému plotu. Sítě jsou až po zem a žádné podhrabové desky už tam nemám. Funguje to prozatím naprosto spolehlivě. Dříve jsem při volném chovu míval občasné ztráty od lišek což nyní zcela ustalo. Šance že se liška podhrabe aniž by se dotkla sítě je minimální a podle reakce mých vlastních zvířat (včetně např. našeho psa) si myslím, že jí stačí jedna zkušenost a nadlouho se k ohradníku nepřiblíží. Kachny a husy po instalace ohradníku nezáhím ani na noc a ztráty prozatím nulové. Určité riziko mohou být kuny, které se pohybují po plotech a střechách a mohou se tak na pozemek teoreticky dostat i mimo elektrické vedení. Každopádně se sítěmi jsem velmi spokejný a vědět to dříve měl jsem je dávno.

12.10.2016 18:07
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dobrý den
dnes jsem na naší zahradě našla 5 zadávených slepic. Mám automatické zavírání obou kurníků ale několik mladých se rozhodlo nocovat venku na stromech. Celé 4 roky nebylo nic - i když sousedi měli ztráty. Až dnes. Docela mě dostalo že 2 byly vyžrané až na žebra ale zbytek jen mrtvý. Nepitvala jsem to ale nebylo vidět vůbec nic: ani krev nebo pokousání. Prostě spousta peří a mrtvé. Byla to kuna?

12.10.2016 19:34
lidule

XXX.XXX.117.206

al_bert napsal(a):

Al_bert jen doplním. Právě krahujec a jestřáb jsou dva dravci, kteří se cíleně zaměřují na lov v lese a v křoví. Jsou to zabijáci, kteří když zaměří kořist, tak pro ně vše ostatní přestane existovat. Klidně vletí za kořistí do voliery, holubníku i do domu apod. Prostě vidí rudě a víc je nezajíma. Slepice v běžném remízku nemá proti jestřábovi šanci. S tím lovem v otevřeném prostoru. Základní strategie jestřába je, že si vyhlédne vysoký strom, ze kterého má rozhled a tam trpělivě sedí a čeká. Klidně hodiny. Po přiblížení následuje co nejrychlejší útok, ideálně ze zálohy bez pronásledování.

12.10.2016 21:38
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím nějaké známky násilí na těch třech být musí, třeba jen pohmožděnina po zardoušení

12.10.2016 21:49
bgstettn

XXX.XXX.61.213

2mazutak napsal(a):
Zdravím nějaké známky násilí na těch třech být musí, třeba jen pohmožděnina po zardoušení

Co to změní? Ani se po tom nepitvám Moje mamka mě řekla že je mám všechny vybít než mě je vybije ta kuna. Já na to nemám - kuřičky před snáškou ¨Asi se na to vykašlu. Piplat kuřátka, pak se do nich dají čmelíci - no a ve finále kuny. Jsem z toho dost unavená

12.10.2016 22:06
1978milan

XXX.XXX.241.21

A co třeba zkusit ty co spí venku naučit do kurniku?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2016 22:27

bgstettn napsal(a):
Co to změní? Ani se po tom nepitvám Moje mamka mě řekla že je mám všechny vybít než mě je vybije ta kuna. Já na to nemám - kuřičky před snáškou ¨Asi se na to vykašlu. Piplat kuřátka, pak se do nich dají čmelíci - no a ve finále kuny. Jsem z toho dost unavená

Tak proč se tedy ptáte co Vám je zabilo?Poté, co chce někdo upřesňující informaci, tak reagujete tak, že Vás to vlastně vůbec nezajímá. To nechápu.

12.10.2016 22:30
karpet

XXX.XXX.188.32

lidule napsal(a):
Al_bert jen doplním. Právě krahujec a jestřáb jsou dva dravci, kteří se cíleně zaměřují na lov v lese a v křoví. Jsou to zabijáci, kteří když zaměří kořist, tak pro ně vše ostatní přestane existovat. Klidně vletí za kořistí do voliery, holubníku i do domu apod. Prostě vidí rudě a víc je nezajíma. Slepice v běžném remízku nemá proti jestřábovi šanci. S tím lovem v otevřeném prostoru. Základní strategie jestřába je, že si vyhlédne vysoký strom, ze kterého má rozhled a tam trpělivě sedí a čeká. Klidně hodiny. Po přiblížení následuje co nejrychlejší útok, ideálně ze zálohy bez pronásledování.

Absolutní souhlas. Jestřáb umí protrhnout i síť nad výběhem, za kořistí vlítne kamkoliv- do kurníku, pod smrček i do křoví. Zvlášť teď na podzim. No, se ztrátama se musí počítat.

12.10.2016 23:38
jezeddák

XXX.XXX.228.254

Dobrý večer, zde si dovolím 1 upozornění, jelikož je jestřáb přísně chráněn a je to ohrožený druh, nedoporučuji jej likvidovat, jinak Vám hrozí poměrně tučná pokuta a možná i vězení. A to si myslím, že se rozhodně vyplatí investovat do bezpečného výběhu (voliéry), než platit pokutu, která je mnohonásobně vyšší. A tak to je i u krahujce, sokola, výra. U nás zatím pernatí predátoři neútočili. Za to kuna by řádila jako divá, kdybychom nezavírali drůbež do kurníku.

13.10.2016 00:00
al_bert

XXX.XXX.45.52

Ano jestřán loví běžně mezi stromy v lese a při pronásledování kořisti skutečně vletí leckam. A přesně tak, kořist pozoruje ze stromu v porostní stěně nebo na jiném vhodném místě. Útočí pak nízkým klouzavým letem tak aby kořist pokud možno překvapil. Ten efekt keřů, smrčků apod. je v tom, že když se slepice zdržují pod nimi málokdy na ně zaútočí. Pokus se promenují na volném prostranství a do úkrytu se snaži dostat až s jestřábem v zádech už jim to většinou nepomůže.

13.10.2016 00:07
al_bert

XXX.XXX.45.52

Máte pravdu jde o chráněné druhy s tím postihem to asi tak žhavé nebude, ale i tak není důvod hned je likvidovat. Sokol mže škodit jen holubářům, loví striktně ve vzduchu a je natolik vzácný, že je spíše štěstí jej vidět. U ostatních nemá odlov zpravidla cenu také proto, že jejich místo časem nahradí další jedinec.
Tady příklad kvalitně zabezpečeného chovného zařízení:
http://www.backyardchickens.com/a/ddrlonghornss-chicken-coop
Zjevně problémy s predátory neřešíme jen u nás.

13.10.2016 09:24
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

al_bert napsal(a):
Máte pravdu jde o chráněné druhy s tím postihem to asi tak žhavé nebude, ale i tak není důvod hned je likvidovat. Sokol mže škodit jen holubářům, loví striktně ve vzduchu a je natolik vzácný, že je spíše štěstí jej vidět. U ostatních nemá odlov zpravidla cenu také proto, že jejich místo časem nahradí další jedinec.
Tady příklad kvalitně zabezpečeného chovného zařízení:
http://www.backyardchickens.com/a/ddrlonghornss-chicken-coop
Zjevně problémy s predátory neřešíme jen u nás.

Dobrý den, doufám, že nenaštvu některé chovatele, neboť plně souhlasím s al_bertem a ostatními stejného názoru.
Dle mého: Chovatel, který si neumí zabezbečit svoji drůbež, a nebo přijmout fakt ztráty zvířat bez zabezpečení, není dobrým chovatelem, a raději by se svého chovného "produktu" měl zbavit. Osobně si myslím, že pro přírodu je jeřáb podstatně užitečnější než hloupá slepice. Pokud si jako chovatel neumím, nebo nechci do zabezpečení zainvestovat, pro to co chovám, nemohu pak nadávat. Osobně bych nezabil ani kunu kvuli drůbeźi. Protože pokud dopustím, že mi ji kuna sežere, nesu si za to vinu sám. Proč by měl trpět predátor.
Odkaz na zabezpečení je parádní!

13.10.2016 09:29
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

*oprava - jestřáb.

13.10.2016 12:03
bgstettn

XXX.XXX.61.213

hobbyCHOVATEL napsal(a):
Dobrý den, doufám, že nenaštvu některé chovatele, neboť plně souhlasím s al_bertem a ostatními stejného názoru.
Dle mého: Chovatel, který si neumí zabezbečit svoji drůbež, a nebo přijmout fakt ztráty zvířat bez zabezpečení, není dobrým chovatelem, a raději by se svého chovného "produktu" měl zbavit. Osobně si myslím, že pro přírodu je jeřáb podstatně užitečnější než hloupá slepice. Pokud si jako chovatel neumím, nebo nechci do zabezpečení zainvestovat, pro to co chovám, nemohu pak nadávat. Osobně bych nezabil ani kunu kvuli drůbeźi. Protože pokud dopustím, že mi ji kuna sežere, nesu si za to vinu sám. Proč by měl trpět predátor.
Odkaz na zabezpečení je parádní!

Nezlobte se - ale nedá mi to nereagovat. Tady se hodně mluví o ptačích dravcích. Ty já znám pouze ze zoo. U nás nejsou. Ale kuny ano. A já jsem - sice ne tak finančně náročně, kdo by si tohle z malých chovatelů však mohl dovolit, že?- ale investovala jsem do zabezpečení obou kurníků tím že jsem si koupila el.dvířka, mám nastavené pohybové senzory že se rozsvítí světlo při jakém koliv pohybu. A když mě pár mladých začalo v létě spávat na stromě a to tak vysoko že bych ten strom musela uříznout - tak jsem si myslela že ono je to asi přejde až bude zima. Ale nyní ten strom asi fakt nechám uříznout. Nevím si jinak poradit. Takže to doopravdy není o tom že by člověk pro to nic nedělal.

13.10.2016 12:57
1978milan

XXX.XXX.227.76

Zkuste je zahnat do kurniku před tim, než na ten strom vyletí. Chce to tak tyden čas a trpělivost, ale nakonec si dají říct. Já měl letos nějaké velice inteligentní kuřice.Po pěti dnech pochopily, kde maji spát. Nebojte, vsak ono to půjde, preju pevne nervy.

13.10.2016 13:00
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

bgstettn napsal(a):
Nezlobte se - ale nedá mi to nereagovat. Tady se hodně mluví o ptačích dravcích. Ty já znám pouze ze zoo. U nás nejsou. Ale kuny ano. A já jsem - sice ne tak finančně náročně, kdo by si tohle z malých chovatelů však mohl dovolit, že?- ale investovala jsem do zabezpečení obou kurníků tím že jsem si koupila el.dvířka, mám nastavené pohybové senzory že se rozsvítí světlo při jakém koliv pohybu. A když mě pár mladých začalo v létě spávat na stromě a to tak vysoko že bych ten strom musela uříznout - tak jsem si myslela že ono je to asi přejde až bude zima. Ale nyní ten strom asi fakt nechám uříznout. Nevím si jinak poradit. Takže to doopravdy není o tom že by člověk pro to nic nedělal.

To ano! Ale jistojistě nevybijete půl lesa škodné, aby Vám to něco nesežralo. O tom to je. Já reagoval, stejně jako ostatní, na zabíjení predátorů, nedejbože ještě zákonem chráněných. Kdo si neumí jakkoliv svoje chovné kusy zabezpečit, ať nic nechová. Vy jste investovala do elektrických dvířek, já, vzhledem k tomu, že bydlím přímo v lese, kde predátoři jsou i za bílého dne, musím počítat s nějakým tím úhynem. Určitě bych nikdy nezabil jediného predátora kvůli mým slepicím, a tím pádem mé hlouposti. Chovu zdar!

13.10.2016 22:46
bgstettn

XXX.XXX.61.213

hobbyCHOVATEL napsal(a):
To ano! Ale jistojistě nevybijete půl lesa škodné, aby Vám to něco nesežralo. O tom to je. Já reagoval, stejně jako ostatní, na zabíjení predátorů, nedejbože ještě zákonem chráněných. Kdo si neumí jakkoliv svoje chovné kusy zabezpečit, ať nic nechová. Vy jste investovala do elektrických dvířek, já, vzhledem k tomu, že bydlím přímo v lese, kde predátoři jsou i za bílého dne, musím počítat s nějakým tím úhynem. Určitě bych nikdy nezabil jediného predátora kvůli mým slepicím, a tím pádem mé hlouposti. Chovu zdar!

Nezlobte se-ale o hlouposti to není. Já bych nezabila vůbec nic. Prostě zvířátka miluji a cítím s nimi. Ale taková k*va co mi vykácela nejlepší kuřice si nezaslouží žít. Můj soused pracuje v místních bažantnicích a řekl mi že jedna taková kuna je schopná zabít za jeden den 100 bažantů. Jen tak. Nemám pro ochrance zvířat pochopení. Sorry..Ale jak jsem už psala. Ja jsem do fakt investovala peníze.

13.10.2016 23:04
skodovak

XXX.XXX.241.252

Já nechápu co tady furt řešíte, jsou věci které víceméně ovlivnit nejdou, úhyny od škodné jsou normální, pokud je nehcete udělejte si celovoliéru odpovídajících rozměrů a hotovo.
Jinak co se týče kuny stačí vícemeně prostě včas a dobře zavírat a ráno otvírat v dobu vhodnou.
Moje nynější kuřice pochopily po třech dnech zavření v kurniku kam chodit, nemusel jsem je ani nic první vypuštění učit a to rovnou ze zahrady. jediné navíc bylo letos to, že jsem jim včas svítil, aby viděli kam lezou..
občas mám útok z nebe, ale je to normální...jinak nic..

tohle už je celé přehnané a nenormální... možnosti jsou a budou... ať už levné, zdarma nebo dražší.. je to je CHCI NEBO NECHCI a budu jen povídat a nic nedělat..

13.10.2016 23:09
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

skodovak napsal(a):
Já nechápu co tady furt řešíte, jsou věci které víceméně ovlivnit nejdou, úhyny od škodné jsou normální, pokud je nehcete udělejte si celovoliéru odpovídajících rozměrů a hotovo.
Jinak co se týče kuny stačí vícemeně prostě včas a dobře zavírat a ráno otvírat v dobu vhodnou.
Moje nynější kuřice pochopily po třech dnech zavření v kurniku kam chodit, nemusel jsem je ani nic první vypuštění učit a to rovnou ze zahrady. jediné navíc bylo letos to, že jsem jim včas svítil, aby viděli kam lezou..
občas mám útok z nebe, ale je to normální...jinak nic..

tohle už je celé přehnané a nenormální... možnosti jsou a budou... ať už levné, zdarma nebo dražší.. je to je CHCI NEBO NECHCI a budu jen povídat a nic nedělat..

Naprostý souhlas :).

13.10.2016 23:12
skodovak

XXX.XXX.241.252

hobbyCHOVATEL napsal(a):
Naprostý souhlas :).

už mě to nějak rozčertilo, k tomu opravdu víc nejde říct..

JitkaH.

14.10.2016 09:24
JitkaH.

XXX.XXX.80.194

Pane Al_berte, děkuji za inspiraci s elektrickou sítí. Můžete mi, prosím, poradit, od jaké firmy, jak vysokou, zkrátka kterou byste po svých zkušenostech doporučil. Děkuji, Jitka Hem.

14.10.2016 10:23
dadu

XXX.XXX.61.94

JitkaH. napsal(a):
Pane Al_berte, děkuji za inspiraci s elektrickou sítí. Můžete mi, prosím, poradit, od jaké firmy, jak vysokou, zkrátka kterou byste po svých zkušenostech doporučil. Děkuji, Jitka Hem.

Taky by mě ta síť zajímala.

14.10.2016 11:54
ladd

XXX.XXX.34.53

bgstettn napsal(a):
Nezlobte se-ale o hlouposti to není. Já bych nezabila vůbec nic. Prostě zvířátka miluji a cítím s nimi. Ale taková k*va co mi vykácela nejlepší kuřice si nezaslouží žít. Můj soused pracuje v místních bažantnicích a řekl mi že jedna taková kuna je schopná zabít za jeden den 100 bažantů. Jen tak. Nemám pro ochrance zvířat pochopení. Sorry..Ale jak jsem už psala. Ja jsem do fakt investovala peníze.

Některý lidi jsou fakt natvrdlý… Když necháte slepice spát na stromě, tak elektrická dvířka jsou fakt vyhozený peníze. A jestli nedokážete naučit/donutit slepice spát v kurníku, tak jste se toho moc nenaučila. (Cesty jsou: důsledně na noc zahánět nebo několik dní nepouštět ven a pak po vypuštění několik dní večer hlídat, aby se do kurníku vrátily. Případně přistřihnout křídlo, pokud je strom vysoký, aby na něj nevyletěly –škoda stromu).
Zvířata ráda nemáte, to by jste zde psala v jiném tónu.

14.10.2016 12:14
ladd

XXX.XXX.34.53

A že je kuna schopna zabít 100 bažantů? Šelmy jsou naprogramovány tak, že pokud loví, loví vše, co se ulovit nechá. Když se tedy dostanou do klece, ohrady, kurníku zabíjejí, dokud je co. To ale není chyba jejich ale chovatele, který svá zvířata nezajistil. Že u divokých zvířat tomu tak není je jen pro to, že zbývající zvířata z hejna/stáda mají v době ulovení prvního kusu možnost utéct. To by jste ale jako “milovnice” zvířat vědět mohla.

14.10.2016 13:04
al_bert

XXX.XXX.170.8

Zdravím, já osobně mám síť vysokou 112 cm. Sítě pro drůbež bývají vyšší než pro ovce, ty jsou 90 cm. Nejdůležitější ale je, že mají dole menší oka takže neprolezou ani odrostlejší kuřata. Prodávají se i sítě bez el., ale ty samozřejmě neodradí lišky apod. K el. síti je nutný zdroj pulsů. Já jsem vše kupoval od spol Kamír, je to asi reklama, ale já mám s nimi nejlepší zkušenosti a velmi ochotně vám pradí i s instalací. Jinak si můžete zadat do vhledávače sítě pro drůbež a můžete si vybrat.

14.10.2016 21:44
laik560

XXX.XXX.72.180

Ad: ladd
Mám dotaz - co je pro kura domácího (hlavně lehčí plemeno) přirozenější - spánek na stromě nebo v kurníku, a proč? Tak z lásky ke slepicím jim chcete dokonce zastříhávat křídlo?
A není to dokonce, dle několik let platného zákona, týráním zvířete? A nechtěl byste jim ho dokonce trvale kupírovat, jelikož po přepelichání se ten zvyk může znovu vrátit?
A zbývající zvířata utečou? A proč pak je schopna kuna vychytat prakticky celé hejno koroptví, jež se k sobě krčí v noci na zemi? Proč neuletí holubi z holubníku, když před člověkem to někteří běžně dělávají? A viděl jste někdy, když jestřáb sloví třeba kuře, tak jak se po chvíli ostatní uklidní, jdou se dokonce na to podívat nebo i někteří kohoutci na něho i útočí? A nakonec to často skončilo tím, že původní kořist pustil a zabil ještě další kus? Ta zvířata opravdu možnost utéct mají, ale prostě to často neudělají.

14.10.2016 22:11
1978milan

XXX.XXX.241.21

laik560 napsal(a):
Mám dotaz - co je pro kura domácího (hlavně lehčí plemeno) přirozenější - spánek na stromě nebo v kurníku, a proč? Tak z lásky ke slepicím jim chcete dokonce zastříhávat křídlo?
A není to dokonce, dle několik let platného zákona, týráním zvířete? A nechtěl byste jim ho dokonce trvale kupírovat, jelikož po přepelichání se ten zvyk může znovu vrátit?
A zbývající zvířata utečou? A proč pak je schopna kuna vychytat prakticky celé hejno koroptví, jež se k sobě krčí v noci na zemi? Proč neuletí holubi z holubníku, když před člověkem to někteří běžně dělávají? A viděl jste někdy, když jestřáb sloví třeba kuře, tak jak se po chvíli ostatní uklidní, jdou se dokonce na to podívat nebo i někteří kohoutci na něho i útočí? A nakonec to často skončilo tím, že původní kořist pustil a zabil ještě další kus? Ta zvířata opravdu možnost utéct mají, ale prostě to často neudělají.

Pro Boha co to melete Kelišová?!

14.10.2016 22:11
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

Kur domácí není tvor, který by patřil do volné přírody. Kdo si neumí vlastní chovný materiál zaopatřit, je velmi špatný chovatel. Pokud si ho zabezpečit nechce, jistojistě počítá s možným úhynem. Chyba je vždy v lidech, ne ve zvířatech. Tahle diskuze začala tím, že se paní ptala co za predátora mohlo být při lovu její slepice - což byl velmi zajímavý dotaz vyšetřovatelského činu. Ale dohady o lidské neomalenosti, nedejbože vybíjení predátorů kvůli lidské hlouposti je zcestné.

14.10.2016 22:30
začátek

XXX.XXX.4.22

laik560 napsal(a):

Nechci moc rýpat, ale nedá mi to.Slepicím na jednom křídle zastřihnout ruční letky není nic špatného a po přepeření už většinou nezkoušejí lítat, jsou již zvyklé na kurník.Jinak koroptve se chytali tak, že jste je pomalu hnal před sebou a to takovou rychlostí, aby nevzletěli, po kilometru či dvou si sednou a můžete je posbírat jako kobzole, problém je dnes je vůbec uvidět.Perličky ty si sednou a doufají, že je nic nevidí, bohužel predátoři mají i dobrý čich.Sám mám zkušenost, že po útoku krahujce na hrdličku se hrdličky neukáží 2-4 dny a slepice se místu celí den vyhýbají, jako čert kříži.Při útoku psem nebo jinou pakáží pak slepice do konce dne na louku nevlezou.

14.10.2016 22:51
laik560

XXX.XXX.72.180

Nemýlím-li se, nikdo tu nechce chovat kura domácího ve volné přírodě. Myslím, že je lidé mají na dvorech a zahradách, což není volná příroda. A pochybuji, že někdo tyto pozemky drží, aby se mu tam mohla prohánět škodná a vlastní drůbež musel chovat v kleci. A jestli někdo má s tím problém, tak si ho taky musí sám řešit. Hlupák je především ten, kdo si nedá včas poradit a nesmyslně trpí škody. Ti, co tu nejvíc teoretizují a jakokorektně blouzní, by v případě škod u sebe v chovu volili kolikrát ty neextrémnější metody. Jen bych chtě vidět, zda leda např. při výskytu potkanů na svých pozemcích by je nechali dále se množit nebo by přistoupili k jejich intenzivní likvidaci.

14.10.2016 23:05
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

laik560 napsal(a):
Nemýlím-li se, nikdo tu nechce chovat kura domácího ve volné přírodě. Myslím, že je lidé mají na dvorech a zahradách, což není volná příroda. A pochybuji, že někdo tyto pozemky drží, aby se mu tam mohla prohánět škodná a vlastní drůbež musel chovat v kleci. A jestli někdo má s tím problém, tak si ho taky musí sám řešit. Hlupák je především ten, kdo si nedá včas poradit a nesmyslně trpí škody. Ti, co tu nejvíc teoretizují a jakokorektně blouzní, by v případě škod u sebe v chovu volili kolikrát ty neextrémnější metody. Jen bych chtě vidět, zda leda např. při výskytu potkanů na svých pozemcích by je nechali dále se množit nebo by přistoupili k jejich intenzivní likvidaci.

Žiji v lese, nezabil bych jedinou kunu, i pokud by mi vyhubila celý chov. Pokud by se mi to stalo, nadával bych jen sobě, jak jsem hloupý, že jsem to dopustil. Pokud je pustím ven přes den, a sloví mi je nějaký dravec, počítám s tím, že se tak může stát. Je to daň za to, že chci slepicím dopřát volnost. Kdo i tak nadává, nechť nic nechová. To je to, o čem tu mluví Al_bert, ladd a ostatní, a já souhlasil.
Vzhledem k tomu, že kdo nechce, stejně neposlechne, opouštím tuto diskusi, neboť jsem se poučil, jak poznám odlov jestřába... a chov špatných chovatelů už znát nepotřebuji :)
Chovu zdar všem chytrým chovatelům, a děkuji za rozšíření obzorů v technikách lovu dravců.

14.10.2016 23:26
laik560

XXX.XXX.72.180

začátek napsal(a):
Nechci moc rýpat, ale nedá mi to.Slepicím na jednom křídle zastřihnout ruční letky není nic špatného a po přepeření už většinou nezkoušejí lítat, jsou již zvyklé na kurník.Jinak koroptve se chytali tak, že jste je pomalu hnal před sebou a to takovou rychlostí, aby nevzletěli, po kilometru či dvou si sednou a můžete je posbírat jako kobzole, problém je dnes je vůbec uvidět.Perličky ty si sednou a doufají, že je nic nevidí, bohužel predátoři mají i dobrý čich.Sám mám zkušenost, že po útoku krahujce na hrdličku se hrdličky neukáží 2-4 dny a slepice se místu celí den vyhýbají, jako čert kříži.Při útoku psem nebo jinou pakáží pak slepice do konce dne na louku nevlezou.

Zastřihávání letek - přečtěte si zákon, hlavně pasáže, co je považováno za týrání.
Ty koroptve bych teda chtěl vidět, jak je ženete před sebou km a ony nevzlétnou. Asi máte jiné koroptve. U nás před člověkem, psem nebo dravcem dodneška vždy zalehnou. Když se pak přiblížíte na určitou vzdálenost, frrrr - a jsou pryč. Koroptve se dříve chytaly - 1. v noci přikrytím dlouhou sítí celého dýchánku a ještě dávno před tím - 2. do nárazových sítí, stejně i bažanti. To si můžete přečíst ve staré mysl. lit. Že by dříve myslivci používali vaši metodu teda nevím. A to se ročně chytávaly desetitisíce ks. Ale asi byli blbí, když místo pracně natahovaných nárazovek stačilo ty koroptve jednoduše "uchodit", a pak "posbírat jako kobzole". Škoda, že vás ti staří myslivci tehdy neznali.
Hrdličky nám tu každoročně (desítky až stovky) zimují kousek na anténách. Každodenně jsou atakovány i několikrát dravci, ale do několika minut sedí znovu na svých místech. A naše slepice se vždy ukryjí pod jedlemi, aby se po chvíli opět pásly na volné trávě. Ony prostě neví, že by tam do večera neměly chodit. To víte, jsou to leda slepice.

18.10.2016 18:49
nomad72

XXX.XXX.234.3

Teraz vám v priloženom linku ukážem, ako ma niekto chová sliepky... možno sú tie sliepky proti predátorom dobre zabezpečené... možno sa k nim ani mucha nedostane... ak niekto toto považuje za chov... prepáčte, ale mne je tých sliepok neskutočne ľúto a skôr by som to považoval za týranie zvierat... mimochodom, tí, čo hovoríte, že máte svoje chovy poriadne zabezpečené... ukážte fotky, ako chováte sliepky, hydinu vy... a tu je priložený link : https://zvierata.bazos.sk/inzerat/66225436/Pavlovske-kury-zlate.php.

ja

18.10.2016 19:06
ja

XXX.XXX.55.7

A hlavne mu závidíš!

18.10.2016 19:29
nomad72

XXX.XXX.234.3

ja napsal(a):
A hlavne mu závidíš!

Ver tomu, že nie! ale som si myslel, že keď je taký chovateľ, že má pre sliepky lepší komfort, a nie toto...

18.10.2016 19:42
horal

XXX.XXX.202.176

Živí se hlavně ptáky a savci, výjimečně požírá i plazy, bezobratlé a mršiny. Složení potravy se liší dle ročního období a místní nabídky. Na jaře a v létě loví hlavně lesní druhy ptáků, na podzim a v zimě v potravě postupně roste podíl savců, hlavně drobných hlodavců, a přibývá též ptáků otevřené krajiny.[5]

Na hnízdech v Polsku bylo z 1539 kusů kořisti 94 % ptáků, nejčastěji sojka (19 %), holubovití (18 %), drozdovití (14 %) a datlovití (6 %).[8] Na hnízdech v ČR byli zjištěni holubovití (hlavně holub hřivnáč a holub domácí; 30,1 %), krkavcovití (nejčastěji sojka; 16,9 %), drozdovití (nejvíce drozd zpěvný; 21,9 %), ostatní pěvci (5,9 %), dravci (2,3 %), sovy (3,7 %), veverka (3,2 %). Podíl drobné lovné zvěře (kachna divoká, koroptev polní, bažant obecný, zajíc polní) dosahoval celkem 11 %.[5] Ve Walesu tvořili potravu jestřábů v průběhu hnízdního období z 87 % ptáci a ze 13 % savci; z ptáků převažovali holub domácí, holub hřivnáč, vrána, havran, straka, sojka, drozd brávník, drozd zpěvný a kos černý, ze savců veverka popelavá a králík divoký.[9] V původnějších podmínkách severní Evropy jsou hlavní potravou lesní kurové.[5]

Denní spotřeba potravy odpovídá 14 % tělesné hmotnosti. Loví většinou na volnějších místech v lese, méně i na otevřených prostranstvích mimo les. Kořist vyhlíží za letu nevysoko nad porostem nebo vsedě z pozorovatelny a chytá ji po prudkém výpadu do napřažených pařátů.[5].

18.10.2016 21:05
bgstettn

XXX.XXX.61.213

nomad72 napsal(a):
Ver tomu, že nie! ale som si myslel, že keď je taký chovateľ, že má pre sliepky lepší komfort, a nie toto...

Něco pro milovníky divoké zvěře. Já jsem si myslela že je to moje vina. Ale tyto slepičky byly zavřené ale - asi liška - si počkala až vylezou a bez hladu je prostě jen zabila.

18.10.2016 21:21
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Slepičky před tím - nyní je ten zoufalý zbytek zavřen do kurníku. Asi se musíme vrátit k halovému chovu- abychom přece zachránili všechny ty kuny a lišky - které jsou přemnožené. Slepičky byly zajištěné. Nemohu si lehnout v tuto dobu na zahradu a čekat co přijde až těsně před zavřením - otevřením kurníku. Naistalovala jsem i foto past. Je to běh na dlouhou štreku. A škody jdou do tisíců.

18.10.2016 21:52
jezeddák

XXX.XXX.228.254

Ono to jde chovat venku, ale musí být řádná podezdívka a když se zhotoví rám potažený pletivem 20x20 mm, tak predátoři nemohou mít šanci se dostat dovnitř. Někdo dává pletivo do země, aby se omezil výskyt hlodavců. Nyní stavím podezdívku i kachniček. A budu moci v klidu spát.

18.10.2016 22:05
bgstettn

XXX.XXX.61.213

jezeddák napsal(a):
Ono to jde chovat venku, ale musí být řádná podezdívka a když se zhotoví rám potažený pletivem 20x20 mm, tak predátoři nemohou mít šanci se dostat dovnitř. Někdo dává pletivo do země, aby se omezil výskyt hlodavců. Nyní stavím podezdívku i kachniček. A budu moci v klidu spát.

Já jsem byla víc pro fakt bio - velký výběh, nějak kolem 2,500 m2 na zeleném- a večer šup do kurníčka. Klapalo to 3 roky. Zajímavé je - ještě jsem to mistérium nerozřešila - že všichni sousedi chovají na volno, dokonce je večer ani nezavírají jako já nebo dokonce za nimi jezdí jen každý 2-3den - a mají 0-lové ztráty. Mě ta bestie zabila 16 mladých kuřiček a kohoutků z velmi drahých násadovek ze zahraničí a 2 zmizely a nebyly nalezeny. Takže 18. Jsme zde v bezlesnaté krajině a ani jsem netušila že zde máme lišky. Až mi to můj známý VET potvrdil.

18.10.2016 23:08
lupus4

XXX.XXX.138.253

bgstettn napsal(a):
Něco pro milovníky divoké zvěře. Já jsem si myslela že je to moje vina. Ale tyto slepičky byly zavřené ale - asi liška - si počkala až vylezou a bez hladu je prostě jen zabila.

Liška by je odnosila, viděl bych to spíš na psa...

18.10.2016 23:11
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

lupus4 napsal(a):
Liška by je odnosila, viděl bych to spíš na psa...

Mám zcela stejný názor. Liška svoji drahocenou kořist odnese. Pes je pouze umorduje.

19.10.2016 08:04
bery25

XXX.XXX.5.78

Dobry, mne liska nedavno zabila4 sliepky a 1kohuta,2sliepky nechala bez hlavy a zvyšok odniesla, mohla im to zabit tiez liska, asi ju nie co vyrusilo tak ich tam nechala.

19.10.2016 11:41
nomad72

XXX.XXX.234.78

hobbyCHOVATEL napsal(a):
Mám zcela stejný názor. Liška svoji drahocenou kořist odnese. Pes je pouze umorduje.

A čo ak ju niekto vyrušil a korisť nechala tam... ? ja ešte nevidel líšku, čo by odniesla 10 kur naraz !

19.10.2016 13:22
bgstettn

XXX.XXX.61.213

nomad72 napsal(a):
A čo ak ju niekto vyrušil a korisť nechala tam... ? ja ešte nevidel líšku, čo by odniesla 10 kur naraz !

První den jich bylo 5 mrtvých - z toho těm nejmenším vyžrala vnitřnosti. Já jsem ty mrtvolky nemohla hned ten den odvézt tak jsem je naházela do pytle. Druhý den byl pytel převrácený a až na jednu všechny pryč. Zase všude jen to peří. A další den zakouslých dalších 8. Dvě uletěly ze strachu do sousedové zahrady kde byly druhý den také nalezeny zakouslé. A poslední co byla někde schovaná byla zakouslá v neděli. Po celé ploše spousta peří. Vím na 100% že Amrocks, černá Bressa kohoutek i slepičky a i ty ostatní nocovaly v zavřeném kurníku. Objednala jsem si foto past tak snad budu mít brzo jasněji. Co ale udělám to fakt nevím.

19.10.2016 15:07
nomad72

XXX.XXX.234.228

bgstettn napsal(a):
První den jich bylo 5 mrtvých - z toho těm nejmenším vyžrala vnitřnosti. Já jsem ty mrtvolky nemohla hned ten den odvézt tak jsem je naházela do pytle. Druhý den byl pytel převrácený a až na jednu všechny pryč. Zase všude jen to peří. A další den zakouslých dalších 8. Dvě uletěly ze strachu do sousedové zahrady kde byly druhý den také nalezeny zakouslé. A poslední co byla někde schovaná byla zakouslá v neděli. Po celé ploše spousta peří. Vím na 100% že Amrocks, černá Bressa kohoutek i slepičky a i ty ostatní nocovaly v zavřeném kurníku. Objednala jsem si foto past tak snad budu mít brzo jasněji. Co ale udělám to fakt nevím.

Ja som to písal tým, čo tie líšky obhajujú, a vinu hodia na susedovho psa... lebo ja som mal tiež problém s líškou a trvalo mi dlho, kým sa mi ju podarilo chytiť... ja tie k*rvy ryšavé vôbec neobhajujem, práve naopak!viem sa vžiť do tvojej situácie...

19.10.2016 15:13
honzapm

XXX.XXX.182.25

nomad72 napsal(a):

Toť. Navíc to píše někdo, kdo se vedle ptá, jak vytápět kurník na zimu.

19.10.2016 17:26
hobbyCHOVATEL

XXX.XXX.160.17

honzapm napsal(a):
Toť. Navíc to píše někdo, kdo se vedle ptá, jak vytápět kurník na zimu.

No ono to chce umět číst, Jendo. Já se neptám co mám dělat, ale na názory ostatních, jak to dělají oni. Zkrátka mě to pouze zajímalo. A od toho to fórum je.
Co se týče zvěře, jsem toho názoru, že kdo není spokojen s odlovem vlastní drůbeže zvěří, ať si chová drůbež ve voliéře. Nebo vy snad umíte přemluvit lišku, aby zrovna k Vám nechodila? Asi sotva. Jen myslím, že nadávat, a nad svými chybami nepřemýšlet, umí jen špatný chovatel.

Má úcta.

19.10.2016 17:54
bgstettn

XXX.XXX.61.213

hobbyCHOVATEL napsal(a):
No ono to chce umět číst, Jendo. Já se neptám co mám dělat, ale na názory ostatních, jak to dělají oni. Zkrátka mě to pouze zajímalo. A od toho to fórum je.
Co se týče zvěře, jsem toho názoru, že kdo není spokojen s odlovem vlastní drůbeže zvěří, ať si chová drůbež ve voliéře. Nebo vy snad umíte přemluvit lišku, aby zrovna k Vám nechodila? Asi sotva. Jen myslím, že nadávat, a nad svými chybami nepřemýšlet, umí jen špatný chovatel.

Má úcta.

Tak mi poradíte? Jsem za každou pomoc vděčná. A vy jste určitě neuvěřitelně chytrá. Já jsem v podstatě blb, začala jsem chovat slépky když jsem šla do důchodu. Studovala jsem biologii na Vídenské universitě. Ale VY toho víte určitě mnooooohem víc.
Ja je chráním nyní tím že je mám natrvalo zavřené. Ale to jsem si já osobně nepřála a ani nepředstavovala. To radši končím s chovem. Chtěla jsem mít štastná zvířata a vše jsem do toho investovala. Jiní co na to kašlou mají třeba víc štěstí. Nebo takoví chytráci jako vy. Asi vám by bylo jedno když by jste došla - nebo došel - ke slepičkám a vypadalo by to tam jak po vojně a třeba v mojem případě - jeden kohoutek velmi pokousaný ještě žil a ja mu to trápení musela sekyrou ukrátit. No jasně - lištička se musí napapat. A já bych jí to i dopřála když by si odnesla 1-2 slepky Ale ona jen vraždila. Z rána nebo navečer. To mi ukáže foto past.

19.10.2016 18:11

bgstettn napsal(a):
Tak mi poradíte? Jsem za každou pomoc vděčná. A vy jste určitě neuvěřitelně chytrá. Já jsem v podstatě blb, začala jsem chovat slépky když jsem šla do důchodu. Studovala jsem biologii na Vídenské universitě. Ale VY toho víte určitě mnooooohem víc.
Ja je chráním nyní tím že je mám natrvalo zavřené. Ale to jsem si já osobně nepřála a ani nepředstavovala. To radši končím s chovem. Chtěla jsem mít štastná zvířata a vše jsem do toho investovala. Jiní co na to kašlou mají třeba víc štěstí. Nebo takoví chytráci jako vy. Asi vám by bylo jedno když by jste došla - nebo došel - ke slepičkám a vypadalo by to tam jak po vojně a třeba v mojem případě - jeden kohoutek velmi pokousaný ještě žil a ja mu to trápení musela sekyrou ukrátit. No jasně - lištička se musí napapat. A já bych jí to i dopřála když by si odnesla 1-2 slepky Ale ona jen vraždila. Z rána nebo navečer. To mi ukáže foto past.

Jistojistě je řešením nadávat na zvěř, nedejbože ji vybíjet. Budete muset pořídit i zabezpečený výběh, co víc Vám zbude, leda nadávat. Také bych si přál, aby moje slepice lítaly kde mohly, ale jelikož bydlím v lese, kde i za dne pobíhají lišky i kuny, musel jsem jim udělat omezený výběh(100m2), a zasíťovat ho i shora. Neboť by mi jich bylo jako ve Vašem případě líto. Pokud by mi to ale vybila jakákoliv zvěř, nadával bych jen sobě, že jsem pro to neudělal maximum. Ani slepice, ani liška, nejsou tak inteligentní jako člověk. Nechť si tedy člověk za své činy nese zodpovědnost sám. Pokud nechcete investovat do zabezpečení, nezbývá než se ztrátou počítat, nebo se snažit s liškou domluvit, pokud to umíte... asi sotva.
Má úcta... již dále nekomentuji. Přeji úspěšný chov s rozvahou svých činů!

19.10.2016 19:30
horal

XXX.XXX.202.176

Vše je o tom, že jsou lišky přemnožšny a říkejte si co chcete. V přírodě pro ně úživnost neni dostačující a tak hledají obživu u lidí. Velice se mi líbí příspěvky o dokonalém zabezpečení zezhora, zdola, po stranách elekrický ohradník a kurník zděný alespoň třicítku zeď. Jestliže mám takhle chovat slepice, tak na kolik mne příjde jedno vajíčko ? A navíc jaké bude to vajíčko, v jaké kvalitě a také jak budou vypadat slepice stísněné, unuděné na malém prostoru. Já mám zahradu uprostřed někollika areálů, takže liška musí minimálně přes dva ploty. A tak ochránci zrzavých potvor můžete na mne zeslat hromy, blesky, ale ta která bude u mne na zahradě přistižena ta má smůlu.

19.10.2016 19:33
nomad72

XXX.XXX.234.128

horal napsal(a):
Vše je o tom, že jsou lišky přemnožšny a říkejte si co chcete. V přírodě pro ně úživnost neni dostačující a tak hledají obživu u lidí. Velice se mi líbí příspěvky o dokonalém zabezpečení zezhora, zdola, po stranách elekrický ohradník a kurník zděný alespoň třicítku zeď. Jestliže mám takhle chovat slepice, tak na kolik mne příjde jedno vajíčko ? A navíc jaké bude to vajíčko, v jaké kvalitě a také jak budou vypadat slepice stísněné, unuděné na malém prostoru. Já mám zahradu uprostřed někollika areálů, takže liška musí minimálně přes dva ploty. A tak ochránci zrzavých potvor můžete na mne zeslat hromy, blesky, ale ta která bude u mne na zahradě přistižena ta má smůlu.

Moja reč...

19.10.2016 19:47
bgstettn

XXX.XXX.61.213

nomad72 napsal(a):
Moja reč...

Víte - já jsem z toho už dost zoufalá. Tady je spousta chytráků, kteří se zastávájí těch krvelačných bestií a napadají malé chovatele - ale rada žádná. Tak se ptám jako Jarek Nohavica: VY to jistě víte, VY mě poradíte, VY mě zachráníte. Opakuji - já jsem asi blbá. Popel na moje čelo. Prostě nechápu proč loví ta potvora u mě a nějakých 100m dál ne. A jako vždy: tam je myslivec. Ale jeho neloví...zatím...tak to neřeší. Jak mi místní VET řekl: na to se můžeš vys..., tu sv... nechytíš. Takže tak. Končím i s touto diskusí. Tady jsou zlý lidi kteří nechcou pomoct ale jen napadat. To já nemám za potřebí. Bud požehnáno všem lidem dobré vůle.

Accuracy

19.10.2016 21:59
Accuracy

XXX.XXX.129.250

Ale ta rada tu zazněla, zabezpečte si výběh. Jinak to prostě nejde. Máte štěstí, že je to liška, před tou se chránit celkem dá. Nebo si pořiďte psa, náš labrador zahání kočky, kuny i dravce, hádám, že i s liškou by si poradil.
Proč loví u vás a ne jinde, je prakticky filosofická otázka. Prostě máte podmínky, které jí vyhovují. Možná šla zrovna kolem, když ty slepice kdákly a upozornily na sebe. Liška je docela otrlá, jestli bydlíte ve středu vesnice nebo na samotě, je vcelku jedno. Stejně jestli se tam svítí, jestli se kolem často chodí... Jak tam jednou vleze a zjistí, že tam má jídlo jisté, tak se tam naučí chodit. Proto je důležité to zabezpečení, aby se tam nedostala ani napoprvé. A bude se tam vracet, jestli počkáte měsíc a vypustíte slepice, klidně vám je zase odnese. Ostatně jestli je naučená na slepice, sousedi s drůbeží jsou čekateli v pořadí.
Liška je lovec s loveckými instinkty. Protože jí slepice nemohly utéct, propadla tomu vraždění. Není to logické, je to instinktivní. Jako když pes honí auta, taky je nechce ulovit, ale instinkt mu to velí. Není zlá, ale neumí si pomoct.
Mně je těch slepiček taky líto, my máme hybridy a když nám jednu odnesl jestřáb, taky jsem nadávala. A to nejsou naše čistokrevné ani jsme nepozbyli celé hejno a tomu jestřábovi se to tak nějak snáz odpustí. Ale tak to prostě je, není to fér, ale stává se to.

20.10.2016 10:34
palo sk

XXX.XXX.73.18

ja napsal(a):
A hlavne mu závidíš!

A čo by mu mal "nomad 72" závidieť? Tie vajíčka a mäso chované na KZ ?
Palo SK.

ja

20.10.2016 11:24
ja

XXX.XXX.55.7

Najmä jeho chovateľské úspechy, je to špičkový chovateľ, chová zriedkavé plemená, každé plemeno má zvlášť kurín a spoločný výbeh, keď dáva foto jednotlivého plemena, nebude ich fotiť vo výbehu. A neviete čím kŕmi nomád svojich krížencov, a mimochodom ešte nedal foto ako chová on svoju hydinu.

20.10.2016 11:37
nomad72

XXX.XXX.234.38

ja napsal(a):
Najmä jeho chovateľské úspechy, je to špičkový chovateľ, chová zriedkavé plemená, každé plemeno má zvlášť kurín a spoločný výbeh, keď dáva foto jednotlivého plemena, nebude ich fotiť vo výbehu. A neviete čím kŕmi nomád svojich krížencov, a mimochodom ešte nedal foto ako chová on svoju hydinu.

Nedal foto tých fotiek je v jednom seriáli na pokračovanie neúrekom... ale to by chcelo poriadne čítať... čo?

20.10.2016 11:53
honzapm

XXX.XXX.182.25

palo sk napsal(a):
A čo by mu mal "nomad 72" závidieť? Tie vajíčka a mäso chované na KZ ?
Palo SK.

Já nevím, co to je KZ. Děkuji.

ja

20.10.2016 12:45
ja

XXX.XXX.55.7

Čítam, hľadám, suchý cesnak, suché kvety, priviazaný pes, cap, lama, Sagan, ale hydina nič. Šak daj znovu, čo Ti to urobí? Ostatní chovatelia dávajú aj viackrát to isté.

20.10.2016 12:47
honzapm

XXX.XXX.182.25

honzapm napsal(a):
Já nevím, co to je KZ. Děkuji.

Možná by to mohl být Kousek Země?

ja

20.10.2016 13:53
ja

XXX.XXX.55.7

Alebo Konec Země, Krásna Zahrada, Kvalitná Zmes...

20.10.2016 14:06
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nebo Kvalitní Zpracování?

No, snad se nám Palo SK ozve a ozřejmí fše.

20.10.2016 17:58
nomad72

XXX.XXX.234.124

ja napsal(a):
Čítam, hľadám, suchý cesnak, suché kvety, priviazaný pes, cap, lama, Sagan, ale hydina nič. Šak daj znovu, čo Ti to urobí? Ostatní chovatelia dávajú aj viackrát to isté.

si lenivý čítať ďalej? počuj, tie fotky tam súúúúú a nepotrebujem si nič dokazovať duplicitne... použijem citát z jedného filmu : si tak blbý, alebo to nedokážeš pochopiť ?

PS: mne je jedno, čo a aké fotky tu dávajú iní...

20.10.2016 18:40
kamour

XXX.XXX.58.51

... páč já se o pipky bojím, na úplné volno je nechávám jen, když jsem doma, když jsem v práci, jsou "ve voliéře" - viz. nějaké jiné vlákno. Nicméně jsem byla víc v pohodě do včera, zrovna jsem jim čistila bobíky a napáječky, tak jsem byla u nich, když od souseda přišla jejich obrovská bílá kočičí koule nějaká peršanka či co a oči jak kobra na jednu kuřičku a šla po ní, i když ta si zobala hned vedle mě! Že nám srandí na zahradu mi nějak nevadí, že se vůbec nebojí našich pejsků taky koušu, ale ona se nebojí ani mě - když jsem ji zaháněla, normálně se na mě těma jejíma blankytnýma očkama drze dívala, mrskala ocasem a pak jenom otráveně pomalu odešla. A já žila v bláhovém domnění, že kočky už nejsou pro odrostlé kuřice hrozba... Myslíte, že kdybych neměla bundu a viděla moje svalíky, že by ze mě měla respekt? (vtip :-D). Prosím o zkušenost s cizíma kočičákama. Díky, K.

20.10.2016 18:47
honzapm

XXX.XXX.182.25

Kočky jsou mrchy. Včera mi sousedův kocour skolil chovného krocana,
škoda čítá deset kilo masa!
No ale tak aspoň ho zase neodtáhl moc daleko a tak mám ještě tři dny co jíst.

A kdybych se nebál místních zlých jazyků, tak bych klidně napsal,
že Jitce zadavatelce tu zdrhlou slepici taky zadávil kocour.
Ale protože jsem srab a bojím se jich, tak to raději vůbec psát nebudu.

Má úcta.

20.10.2016 18:54
kamour

XXX.XXX.58.51

Krocana? No tě péro, tak to slepičí dorostenky nemají vůbec šanci a ze mě bude teď pasáček slepic s rampouchem u nosu. Díky za prozření. K.

20.10.2016 19:13
honzapm

XXX.XXX.182.25

No právě.
A jak teď bude nasněžíno a bílo, tak ani ta obrovská bílá perská koule
nebude vidět - a bude moci číhat ze zálohy a využít momentu překvapení.
Ale možná, kdybyste dala ke slepičkám ceduli s nápisem:
"Kočkám, a obvzláště těm perským, fstup přísně zakázán!",
tak možná, ale vopravdu jenom možná, by jste měla úspěch.
Plno lidí to tu prý také praktikuje - raději po dobrém a vůbec ne po zlém.

20.10.2016 19:40
kamour

XXX.XXX.58.51

Bude - ty její nádherný vočiska jo! A vočividně kašle na nějaké přístupy ze zálohy. A mně to neva. Já jsem s pipkama ráda (a ony se mnou, jak na ně koukám jen z okna, jsou zalezlé pod lískou). Aspoň bude víc času na přátelení se s hafíkama. Už jsme v bodu, že když pipky jenom chodí, nechají je na pokoji, ale jak provedou svůj slepičí rychlý hromadný úlet na jiné místo, ještě je to moc zajímá. A jedna fenka má alergii na kuřecí (minimálně na to kupované), takže BARFujeme zatím jiné zdroje (kočičí ale taky nee :-D). K.

20.10.2016 20:50
ladd

XXX.XXX.96.6

Bgstettn, tohle něco jiného, než že slepice zůstaly přes noc nezavřené venku, Vaši lítost a hněv chápu. Každopádně jak zde psal někdo přede mnou, liška a slepice rozum na rozdíl od lidí nemají….
Jako největší problém vidím, že parcelu se slepicemi nemáte u baráku (pokud se nemýlím), že slepice něco (nebo někdo) objeví tedy byla jen otázka času.
Osobně bych to řešil na Vašem místě tak, že přístup do kurníku bych udělal ve výšce. Dle fotek kurníku máte jedno menší okénko hned vedle dveří, slepice bych naučil chodit dovnitř tamtudy.
K tomu budou potřeba následující úpravy: Uvnitř k okénku přistavit žebříček, z venku pro začátek taky, ovšem tak, aby se po něm nic nedostalo dovnitř. Hřady umístit v úrovni okénka nebo ne o moc níže, jinak budou zůstávat hřadovat na okně a zabrání tím vstupu ostatním. Zvenku stěnu okolo okna oplechovat, aby po zdi nemohlo nic k oknu vylézt. Prostor pod slepičárnou uzavřít, aby se tam nic nemohlo schovat a číhat. Časem, pokud se slepice naučí okno používat tak do něj dát automatické zavírání, aby slepice nebyly vypuštěny ráno příliš brzy. Tomu samozřejmě i odpovídá volba lehkých plemen. Nejjednodušší bude sehnat vlašky, pokud se to osvědčí, můžete jít i do jiných plemen - češky, rýnky (výhoda neomrzání hřebenů), … polské zelenonožky ty mají ostražitost vůči predátorům a tendence hřadovat na stromech uvedenou v popisu plemene. Během dne pak by byly schopny vylétnout v případě nebezpečí na stromy nebo na střechu. Strom, na kterém by případně i v noci hřadovaly, se musí opatřit pruhem z plastu, aby po kmeni nemohlo do koruny nic vylézt.
Ještě mě napadá pes jako hlídač, do toho bych ale nešel, byl by to chudák, -většinu času sám. Kozy nebo ovce by jí ale na pozemku taky nejspíš nestrpěly.
Stejně je mi divné, že nevylétly na stromy, aspoň ty lehké. Terén je přehledný, musely jí vidět. Nejspíš přišla za šera, kdy už byly uvnitř ale nebylo ještě zavřeno. Některé vyběhly ven, ty si pak již lehce pochytala, protože špatně viděly. A nebo brzy ráno? Na kolikátou hodinu máte nastaveno otevírání? Tomu by odpovídaly ty ulovené, které nocovaly na stromě.
A u sousedů nic….. Nemohl to být někdo nepřející s pomocí psa? Mě takovouto paseku přes den udělal pes dvakrát. Dvakrát pak něco v noci, když jsem nezavíral, aby se mohly ráno brzy pást. Pak jsem je měl právě naučené, ža ráno vylétávaly větracím okénkem (jen češky, polotěžké hybridky toho nebyly schopny). Jinak ztráty jen v kusech, ani ne každý rok – daň za skoro neomezenou volnost.

20.10.2016 20:53
ladd

XXX.XXX.96.6

"Včera mi sousedův kocour skolil chovného krocana,
škoda čítá deset kilo masa!"

20.10.2016 22:11
bgstettn

XXX.XXX.61.213

ladd napsal(a):
Bgstettn, tohle něco jiného, než že slepice zůstaly přes noc nezavřené venku, Vaši lítost a hněv chápu. Každopádně jak zde psal někdo přede mnou, liška a slepice rozum na rozdíl od lidí nemají….
Jako největší problém vidím, že parcelu se slepicemi nemáte u baráku (pokud se nemýlím), že slepice něco (nebo někdo) objeví tedy byla jen otázka času.
Osobně bych to řešil na Vašem místě tak, že přístup do kurníku bych udělal ve výšce. Dle fotek kurníku máte jedno menší okénko hned vedle dveří, slepice bych naučil chodit dovnitř tamtudy.
K tomu budou potřeba následující úpravy: Uvnitř k okénku přistavit žebříček, z venku pro začátek taky, ovšem tak, aby se po něm nic nedostalo dovnitř. Hřady umístit v úrovni okénka nebo ne o moc níže, jinak budou zůstávat hřadovat na okně a zabrání tím vstupu ostatním. Zvenku stěnu okolo okna oplechovat, aby po zdi nemohlo nic k oknu vylézt. Prostor pod slepičárnou uzavřít, aby se tam nic nemohlo schovat a číhat. Časem, pokud se slepice naučí okno používat tak do něj dát automatické zavírání, aby slepice nebyly vypuštěny ráno příliš brzy. Tomu samozřejmě i odpovídá volba lehkých plemen. Nejjednodušší bude sehnat vlašky, pokud se to osvědčí, můžete jít i do jiných plemen - češky, rýnky (výhoda neomrzání hřebenů), … polské zelenonožky ty mají ostražitost vůči predátorům a tendence hřadovat na stromech uvedenou v popisu plemene. Během dne pak by byly schopny vylétnout v případě nebezpečí na stromy nebo na střechu. Strom, na kterém by případně i v noci hřadovaly, se musí opatřit pruhem z plastu, aby po kmeni nemohlo do koruny nic vylézt.
Ještě mě napadá pes jako hlídač, do toho bych ale nešel, byl by to chudák, -většinu času sám. Kozy nebo ovce by jí ale na pozemku taky nejspíš nestrpěly.
Stejně je mi divné, že nevylétly na stromy, aspoň ty lehké. Terén je přehledný, musely jí vidět. Nejspíš přišla za šera, kdy už byly uvnitř ale nebylo ještě zavřeno. Některé vyběhly ven, ty si pak již lehce pochytala, protože špatně viděly. A nebo brzy ráno? Na kolikátou hodinu máte nastaveno otevírání? Tomu by odpovídaly ty ulovené, které nocovaly na stromě.
A u sousedů nic….. Nemohl to být někdo nepřející s pomocí psa? Mě takovouto paseku přes den udělal pes dvakrát. Dvakrát pak něco v noci, když jsem nezavíral, aby se mohly ráno brzy pást. Pak jsem je měl právě naučené, ža ráno vylétávaly větracím okénkem (jen češky, polotěžké hybridky toho nebyly schopny). Jinak ztráty jen v kusech, ani ne každý rok – daň za skoro neomezenou volnost.

Tak já mám ty klasický dvířka co se zavírají jak se setmí a otvírají zase s rozedněním. Máte pravdu zahradu nemám u domu ale 2 km od města v zahrádkářské kolonii.
Kurník je nový a dost prostorný. Pokusím se dát fotky.Jak jsme to stavěli. Předpokládám že se to stalo když lezly ven - nebo těsně před zavřením. Jistotu mi dá fotopast. Bude to zítra a nainstalována v sobot. Manžel do pátku noci pracuje.
Pes nepřipadá v úvahu - bohužel - já bych hrozně chtěla ale můj muž absolutně ne- takže než rozvod...
Já jsem zbožňovala právě těžká a středně těžká plemena jako žersej, amrocks, marans...
Vv minulosti jsem tam měla kuřátka, housata... vše v poho.

21.10.2016 09:50
palo sk

XXX.XXX.73.18

honzapm napsal(a):
Nebo Kvalitní Zpracování?

No, snad se nám Palo SK ozve a ozřejmí fše.

Dobrý deň, KZ- znamená "kŕmná zmes"-teda zmes ktorá je vyrobená priemyselne podľa receptúry.Toť fše-stačí?
Palo SK.

21.10.2016 10:07
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ahá, tak to vám Paľo teda pěkně děkuju. To by jeden nehádal.

Mno a já doufám, že hoši to soutěžení, kdo má většího, lepšího a vzácnějšího
a zřídkavějšího a lépe ohodnoceného kohouta, nebrali zase tak vážně.

21.10.2016 10:45
palo sk

XXX.XXX.73.18

honzapm napsal(a):
Ahá, tak to vám Paľo teda pěkně děkuju. To by jeden nehádal.

Mno a já doufám, že hoši to soutěžení, kdo má většího, lepšího a vzácnějšího
a zřídkavějšího a lépe ohodnoceného kohouta, nebrali zase tak vážně.

Prajem pekný deň, to sa občas stane, že niektoré slovo, alebo skratka môžu človeka pomýliť
Chcem sa ospravedlniť Jitke H, že som nereagoval na jej dotaz.
Myslím si, že to bola líška a ona sa nemusí ani podhrabať, ale dokáže preliezť plot ako mačka-vždy volí jednoduchšiu cestu - no naspäť to je už ťažšie so sliepkou v papuli a preto tam môžu ostať tie mŕtve na zemi.Palo SK.

21.10.2016 19:22
olja

XXX.XXX.210.136

palo sk napsal(a):
Prajem pekný deň, to sa občas stane, že niektoré slovo, alebo skratka môžu človeka pomýliť
Chcem sa ospravedlniť Jitke H, že som nereagoval na jej dotaz.
Myslím si, že to bola líška a ona sa nemusí ani podhrabať, ale dokáže preliezť plot ako mačka-vždy volí jednoduchšiu cestu - no naspäť to je už ťažšie so sliepkou v papuli a preto tam môžu ostať tie mŕtve na zemi.Palo SK.

Toto by mě vážně zajímalo, vedeme totiž s bratrem spor o to, jestli liška přeleze plot anebo ne.
On sleduje v telce kdejaký seriál se zvířaty a říká, že ještě nikdy nebylo řečeno, že by liška šplhala nebo přeskočila vysoký plot.Já osobně souhlasím s názorem, že s kořistí v papuli to liška těžko zvládne zpět, i kdyby dovnitř nějakým způsobem plot přeskočila.
Já mám jiný problém, a to s tvrzením, že káně neloví slepice.Loví.Sice výjimečně.ale loví.Jsou tu dávány výsledky rozborů žaludku káňat, kde po slepicích není ani památka,.Já naopak jsem našla jiné rozbory, kde stopy po slepicích byly.Takže káně slepice loví, ne že ne.Není to obecně platné, ale výjimka tvoří pravidlo.Bohužel mám takovou výjimku zrovna tady.Nebydlím u lesa, ale u velmi frekventované silnice a v sousedství menšího kukuřičného pole.Loni několik zabitých slepic, nachytala jsem i to káně na slepici, jenže mi uletělo.Celý rok od loňska nic, i když jich tu lítalo spoustu, i přímo nad naším domem.A předevčírem bohužel opět, na stejném místě jako loni, mrtvý a ohlodaný mladý kohoutek.Myslím, že to dělá jediný pták, ostatní v pohodě.Dočetla jsem se ale, že přes nás táhnou do tepla i jiné druhy káňat ze severu, tak si myslím, že to není místní obyvatel lesa.

21.10.2016 20:39
horal

XXX.XXX.202.176

Já bych rád ještě něco přidal k tématu káně versus jestřáb. Zkoušky z myslivosti jsem absolvoval v osmdesátych letech minulého století a ti kteří tím prošly jako já, mohou potvrdit, že to nebyla fraška. Z dvaceti uchazečů minimálně tři neuspěly. Proč o tom píšu, protože na takových maličkostech nekteří pohořeli, jako je rozeznat podle zbarvení káně od jestřába. Mladý jestřáb totiž má podobné zbarvení jako káně, no a když nemůžete porovnat velikost tak jenom zkšené oko pozná o jakého dravce se jedná. Další věc, káně požírá i mršiny a tak že našli v trávicím ústrojí kánětě slepičí maso, nic neznamená. Tak jako když někdo tvrdí že viděl jak káně požíralo slepici, to ještě neznamená že ji ulovlo. Prava je ale taková, že káně opravdu sem tam slepici chytí, ale to je opravdu výjimka a né pravidlo. A teď k lišce, na nahánce jsme se dostali k lesní školce a v ní byla liška. Protože byl zákaz střílet do leče tak jsme se na ni jenom dívali. Přesto že jsme šli mio školku liška hnala až na konec oplocení a tam přelezla dvoumetrové pletovu jako pavouk pavučinu. Komu se to nezdá může si vyhledat zde na IF kde někdo pezentoval video jak liška přelézá plot. Z liškama mám tolik zkušeností, že kdybych vám popsal všechny poznatky a zkušenosti tak by vás to už ani nabavilo číst.
http://www.naturfoto.cz/jestrab-lesni-fotografie-21819.html
Zde si můžete majít oba dravce a porovnat některé fotografie.

21.10.2016 20:51
honzapm

XXX.XXX.182.25

Liška přes PLETIVO přeleze jako nic.
Lepší je plot bytelný laťkový a noční zavírání - to mi ale přijde jako naprostý základ,
tak o tom ani nehovořím.

https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/838745/tak-jsem-zjistil-co-mi-zabiji-slepice-kachny-a-kruty

Nicméně Jitky slepice se utekla sama a to ji stálo život. Nikdo nic nikam nepřelézal.
Klidně to mohl být za plotem pes.
Jedinou slepici by liška odnesla a já osobně bych ptáka vyloučil.

Oljo, s těmi "jinými" rozbory opatrně. Káňata jsou fajn a nejsou vůbec fujky.

21.10.2016 21:03
honzapm

XXX.XXX.182.25

Olja napsala:

Toto by mě vážně zajímalo, vedeme totiž s bratrem spor o to, jestli liška přeleze plot anebo ne.

Takže odpověď pro bratra - podle toho, jaký.

A nejen liška umí lozit po plotě, tak bacha na to.

21.10.2016 21:04
olja

XXX.XXX.210.136

honzapm napsal(a):
Liška přes PLETIVO přeleze jako nic.
Lepší je plot bytelný laťkový a noční zavírání - to mi ale přijde jako naprostý základ,
tak o tom ani nehovořím.

https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/838745/tak-jsem-zjistil-co-mi-zabiji-slepice-kachny-a-kruty

Nicméně Jitky slepice se utekla sama a to ji stálo život. Nikdo nic nikam nepřelézal.
Klidně to mohl být za plotem pes.
Jedinou slepici by liška odnesla a já osobně bych ptáka vyloučil.

Oljo, s těmi "jinými" rozbory opatrně. Káňata jsou fajn a nejsou vůbec fujky.

Od pondělka budu mít fujky černobílou obrazofku a jasno v predátorech, aspoň doufám.Dojde mi obrazofka, sice černobílá, ale doufám že rozeznatelná.A vjeřím Honzíkovi, že, stejně jako já, vjeřil, že káňa neloví slepičky, jenom hraboše smajlík

27.9.2017 08:14
Krušnohorci

XXX.XXX.44.210

Zdravím, také se připojuji do diskuze. Bydlíme cca 300m od lesa, pozemek máme oplocený, volně nám tu pobíhají dva vlčáci, kočky, slepice a indický běžci a v dalším výběhu máme kozy. Celou dobu nic min. dva roky co máme slepice se nic nestalo, letos až někdy začátkem léta se nám ztratilo kachně od běžců, už bylo docela velké, asi před měsícem, jsem načapala dravce, jak nám cupuje, nově koupenou slepici a předevčírem jsme našla dvě mrtvé slepice, podotýkám, že už byly staré cca dva roky...ležící kousek vedle sebe, vyškubané peří a na jedný straně vyžrané maso po vnitřnosti. Dohadujeme se co to mohlo být. Jelikož máme slepice za dalším barákem a psi se pohybují spíše okolo prvního baráku, tak jestli to neslyšeli nebo nevím, proč je neochránili, máme sice už koupené i perličky, ale ty jsou malé tak je máme raději v kleci, bojím se, aby je nezabili taky. Nevíte co by mohlo pomoc. Díky.

27.9.2017 17:02
olja

XXX.XXX.214.34

Krušnohorci napsal(a):
Zdravím, také se připojuji do diskuze. Bydlíme cca 300m od lesa, pozemek máme oplocený, volně nám tu pobíhají dva vlčáci, kočky, slepice a indický běžci a v dalším výběhu máme kozy. Celou dobu nic min. dva roky co máme slepice se nic nestalo, letos až někdy začátkem léta se nám ztratilo kachně od běžců, už bylo docela velké, asi před měsícem, jsem načapala dravce, jak nám cupuje, nově koupenou slepici a předevčírem jsme našla dvě mrtvé slepice, podotýkám, že už byly staré cca dva roky...ležící kousek vedle sebe, vyškubané peří a na jedný straně vyžrané maso po vnitřnosti. Dohadujeme se co to mohlo být. Jelikož máme slepice za dalším barákem a psi se pohybují spíše okolo prvního baráku, tak jestli to neslyšeli nebo nevím, proč je neochránili, máme sice už koupené i perličky, ale ty jsou malé tak je máme raději v kleci, bojím se, aby je nezabili taky. Nevíte co by mohlo pomoc. Díky.

Chodí k vám pernatý predátor, to je jasné.Co by mohlo pomoct, jedině likvidace
Mně od loňského roku, kdy jsem si kvůli tomu pořídila foto záznam, tak nic.Ale to přijde s opadáním listí.Odborníci tvrdí, že je to jestřáb, v mém případě káně.Viděla jsem ho už několikrát, vyplašila několikrát a větší slepice mu uteče.Jen mladé a hloupé neví co a jak.

27.9.2017 18:59
Krušnohorci

XXX.XXX.44.210

No jenže právě to byly starší slepice, teď jsme tam dali fotopast a pojedu koupit kohouta, aby trošku udělal humbuk, aby přiběhli psi.

27.9.2017 19:09
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Ano, jestřáb. Mám s ním své zkušenosti, létá k nám pravidelně několikrát do roka. Letos 3x, a to v lednu a potom v květnu a červnu. Loni také několikrát a je pravda, že spíše v zimě i když letos si troufl i na jaře. Létá vždy brzo ráno po rozednění, později jsem ho nikdy neviděla. Letos mi rozcupoval kvočnu od 14ti denních kuřat. Udělala jsme opatření a to, že jsem zasíťovala výběh asi 40m2, kam slepice pouští automat. Musí tam vydržet, než přijdu a otevřu jim do zahrady. Pokud jsem v zahradě, netroufne si. Dále jsme vystavěli několik skrýší, kam se můžou slepice ukrýt. Dvakrát jsem našla pouze vyškubané peří a slepice mu zdrhla. Od posledního útoku v červnu zatím nic. Uvidíme přes zimu.

27.9.2017 19:25
Krušnohorci

XXX.XXX.44.210

Jaký jste prosím vás dělali úkryty? a jakou jste kupovala síť?

27.9.2017 20:23
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Ukryty jsme udělali z palet, která jsme opřeli o sebe a poházeli na to větve. Na profilu je jeden vidět na fotce. Sítě jsem si objednala u firmy Pokorný-Sítě s.r.o., a to ochranná síť PE/40/2/zelená.1m2 je za 28, - kč. Udělají vám je na míru, jak potřebujete, najdete to na netu. Je to podle mě nejlepší řešení, pokud se k vám naučí jestřáb (káně) chodit jako do bufetu.

27.9.2017 22:57
Krušnohorci

XXX.XXX.44.210

Díky za odpověď

8.1.2018 10:23
Tomáš Pawel

XXX.XXX.110.171

Zdravim všechny. Dnes, když sem otvíral slepicim, jedna scházela. Našel sem ji ve výběhu celkem dost ohlodanou, muselo to být přes den, na noc je zavíram. Netuší někdo co by to mohlo být, jestli ten jestřáb či co?

8.1.2018 15:07

Tomáš Pawel napsal(a):
Zdravim všechny. Dnes, když sem otvíral slepicim, jedna scházela. Našel sem ji ve výběhu celkem dost ohlodanou, muselo to být přes den, na noc je zavíram. Netuší někdo co by to mohlo být, jestli ten jestřáb či co?

Suchozemská piraňa Ale vážně, pokud predátora neuvidíte a nejlépe ještě nevyfotíte, tak těžko říct, bude se to tu zas jen dohadovat.Tady to mohl udělat nějaký dravý pták a druhý jiný dravec se ještě třeba pak přiživil.Před chvílí jsem četla diskuse o jestřábovi, že jedině ten dokáže skolit slepici.Mnozí tvrdí, že třeba káně by slepici nikdy nezabilo, já tvrdím že může, mluvila jsem nedávno se známým myslivcem, řekl mi totéž.Myslivosti jsem se v minulosti také věnovala a káně jsme měli i vycpané, tak pro některé chytré tady, vím jak vypadá a jedné známé káně skutečně slepice zabíjelo, ono totiž nebude jen papat myšky, když zrovna nejsou tak mršiny, záleží co se naučí a zjistí co je jednoduchá kořist.Bude to tak asi jako s potkany, ti přece jsou hlodavci a kdo skutečně viděl jejich útok, moc těch sledujících jistě také nebylo a přesto dokážou být stejně tak efektivní v zabíjení a žraní masa jako lasice.

8.1.2018 16:25
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

No, ta je hezky opracovaná. Mě to teda bral jestřáb, ale udělala jsem na něj plašák a pro slepice skrýše a musím říci, že zatím je od něj pokoj. Ale musím říct, že takhle mi slepici nikdy neohlodal, to musel být ještě někdo další, kdo se na tom přiživil. No ony i slepičky, když už je klid a mají jistotu, že tam jsou sami, se do čerstvého masíčka rády pustí. Pokud chodíte po ránu pouštět sám/nemáte automat/ rozhlédněte se po vysokých stromech. Já jsem ho občas viděla, jak tam číhá na kořist. Slepice mám teď v zastřešeném výběhu, kam je pustí automat a do sadu je pustím až když je vzduch čistý. Ale u vás to mohl být samozřejmě i jiný predátor.

8.1.2018 22:21

Co takhle potkani? podívejte se na tohle video v 1min 16s je vidět útok potkana na dospělou slepici a několik potkanů vám slepici krásně dohola obere.
https://www.youtube.com/watch?v=Oyhh_jlsSes.

9.1.2018 11:51
Krušnohorci

XXX.XXX.44.210

No já už jsem taky bezradná, tři roky máme slepice a až loni nám začal někdo slepice zabíjet. Nejspíš to byla jestřábice, měli jsme měsíc fotopast a další "úlovek byl po vrácení fotopasti. Pak jsme našla i mrtvého kačera Indického běžce, tak jsme koupili kouhouta a perličky a minulý týden jsme našli mrtvou jednu perličku. Vůbec nevím, už co s tím, pouštíme je na volno, máme rozmanitý pozemek, tak už přemýšlíme, hold že by jsme je pouštěli jen do většího oploceného zasíťovaného výběhu. Mám dotaz máte nějaké tipy na odolnou síť na ty hajzlíky dravce, a cenově dostupnou, aby nás to nezrujnovalo? Díky moc za vaše rady.

9.1.2018 17:42
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

No, vždy taková opatření něco stojí, ale pokud jsou ztráty na drůbeži větší, to si musíte spočítat sami, co se vám vyplatí. Já jsem nakoupila sítě u firmy Pokorný, levnší jsem nesehnala a ani ty již nepoužívám. Nakonec jsme postavili uzavřenou zastřešenou pergolu.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík