habado
napsal(a):
Tak snad pomohou železa a nebo potom odstřel Hlavně jí dejte na frak
Soused ma zeleza - ale vite jak je to ....
Na nasi strane mame kocky, psa, on ma z druhe strane to same.
Druhy soused je myslivec - ale pokud se netrefi, nebo jestli vubec bude mit cas, Liska muze zmenit trasu.
Velky sklopec jeste nemam.
Sklopec (dá se bez problému koupit)nebo silný ohradník nad plot i z vnějšku kousek nad zem.Aby nemohla přelézt ani podhrabat.....Jinak jedině odstřel....Lišky jsou potvory.Ke mě chodila zásadně přes den a je mi houby platné,že na noc zavírám.Dva dny na to,co jsem objednala sklopec ji myslivci naštěstí trefili.Ale sklopec je permanentně natažený.Jak budou vyvádět mladé,tak se snad nejdřív půjde nažrat v noci na mršině...
Taky bych o fotopasti uvažoval.
Poté, co jedinou noc bratránkova přítelkyně jedinkrát pověřená zavřením kurníku zapomněla, nám cosi zabilo devět kusů. Přitom dohledat se mi nepovedlo jen jednu vlašku koroptví.
Takže bohapustý masakr (kdyby torza aspoň zmizela a posloužila k nakrmení mladých...).
Ostatní kusy byly roztahané po maliní, zahrabané v seně, ukryté v maštali a podobně.
Moc by mě zajímalo, s kým mám tu čest...
Pro jistotu, když jsem viděl jednu lišku nade vsí u cesty vyčuhovat z kanálu,
jsem ji tam z obou stran zazdil masivním kamením.
Kdybych měl cisternu s vodou, trochu jí to tam napustím.
S liškou není možné mít slitování. U nás už ani bažanti, koroptve, zajíci - nic není.
kelim
napsal(a):
V místě kde leze dolů po plotě k vám bych udělal z pletiva kornout něco jako je pastička na myši jak do ní vlezou a nemůžou ven. Nebo odstřel.
To jo ale umite si predstavit z ceho to udelat aby nevylezla a jakych to bude rozmeru? Pletivo stacit asi nebude. Ale diky za tip.
honzapm
napsal(a):
Taky bych o fotopasti uvažoval.
Poté, co jedinou noc bratránkova přítelkyně jedinkrát pověřená zavřením kurníku zapomněla, nám cosi zabilo devět kusů. Přitom dohledat se mi nepovedlo jen jednu vlašku koroptví.
Takže bohapustý masakr (kdyby torza aspoň zmizela a posloužila k nakrmení mladých...).
Ostatní kusy byly roztahané po maliní, zahrabané v seně, ukryté v maštali a podobně.
Moc by mě zajímalo, s kým mám tu čest...
Pro jistotu, když jsem viděl jednu lišku nade vsí u cesty vyčuhovat z kanálu,
jsem ji tam z obou stran zazdil masivním kamením.
Kdybych měl cisternu s vodou, trochu jí to tam napustím.
S liškou není možné mít slitování. U nás už ani bažanti, koroptve, zajíci - nic není.
Jako fotopast se vyplati, bez ni je clovek slepy.
U nas take nejsou zajici, koroptve, bazanti ..... ale u nas za to mohou premnozena divoka prasata.
radulkav
napsal(a):
Sklopec (dá se bez problému koupit)nebo silný ohradník nad plot i z vnějšku kousek nad zem.Aby nemohla přelézt ani podhrabat.....Jinak jedině odstřel....Lišky jsou potvory.Ke mě chodila zásadně přes den a je mi houby platné,že na noc zavírám.Dva dny na to,co jsem objednala sklopec ji myslivci naštěstí trefili.Ale sklopec je permanentně natažený.Jak budou vyvádět mladé,tak se snad nejdřív půjde nažrat v noci na mršině...
Ohradnik mam a budu ho davat nad plot.
Kolem plotu mam kameny.
Bohuzel mi tam lezou moje kocky.
Dole ho dat nemuzu, beha mi tam pes a domaci zverinec.
Nekdrive ale musim dnes oplotit pul cca hektaru pro ovce.
radulkav
napsal(a):
Přesně tak, u nás loni hodovala dvakrát v poledne. Na noc zavírám. Když to odnesla kvočna s většinou kuřat, tak jsem koupila ohradník a zatím mám pokoj, letos ještě nepřišla. A určitě tu je. A psi, když párkrát dostali ránu, tak pochopili, že se k ohradníku nečuchá a jsou v pohodě. Kočka ke slepicím asi vůbec nechodí. Doufám, že letos nevěnuji lišce ani kuře
. Jana
Díky za typ fotopasti.
Samozřejmě mě překvapuje, že liška leze po plotě.
Zejména, když to je takhle zachyceno, takže je to nad slunce jasnější.
U nás lezla dírou menší než 8x8 cm. Neuvěřitelné.
Vím to proto, páč se jí v té díře zasekl kohout, kterého táhla a nemohla
s ním hnout ani na jednu stranu. Napíchl se jí na hrot v té dírce.
Pak jsem taky objevil vlaščí peří na střeše domu !!!, bylo jasné, že chodí
od sousedů - jsme ve svahu, takže jižní zeď je vysoká dost, ale severní
asi jen 170 cm. Je to prostě děfka. Pardon.
To s tou dírou 8x8 píšu proto, že dříve by mne možná šokovalo, že kmotra
umí zvládnout pletivový plot.
Ale poté, co vím, jak maličkou skulinou se dokáže prorvat
a jak moc neuvěřitelně drzá je, už mě toto jen spíš utvrdí v jakési hořkosti.
Je opravdu mazanější než člověk a vždy o krok napřed, zdá se...
Přidam svou zkušenost, mužete zkusit nic to nestoji a mi se to vyplatilo. Zašla jsem k holičce a přinesla plnou tašku vlasu nesmi byt barvene. a napěchovala dirave ponožky na vyhozeni a co kousek zavěsila na plot a take hlavně kolem kurniku a od te doby klid a tehdy se mi take ztratilo 15 slepic . jednou jsem nechala pod kulnou kvočnu s kuřatky tak tam pěkně seděla tak mi ji bylo lito rušit, kolem pul 3 v noci šramot a kuřatek už nebylo a slepice už mněla nakousnutou hlavu ještě jsem ji stihla zabit. ted prozatim klid
honzapm
napsal(a):
To s tou dírou 8x8 píšu proto, že dříve by mne možná šokovalo, že kmotra
umí zvládnout pletivový plot.
Ale poté, co vím, jak maličkou skulinou se dokáže prorvat
a jak moc neuvěřitelně drzá je, už mě toto jen spíš utvrdí v jakési hořkosti.
Je opravdu mazanější než člověk a vždy o krok napřed, zdá se...
dírou 8x8 se lebka lišky neprotáhne,takže to byla kuna,nebo tchoř a ulovek chtěla odnést mladým...
U nás žádné polnohospodárstvo není. Jsme 600-700 m nad mořem a je to tu pícninářská a pastevecká oblast. Ještě s bídou bramborářská. Ale od té doby, co se v ČR zavedla plošná
a masivní vakcinace lišek proti vzteklině, tak se tato kmotra neúměrně přemnožila, neboť její hlavní ničitel (vzteklina) už není. A když se přemnožila kmotra, muselo logicky ubýt zajíců a polních kurů...
K nám taky kdysi vlezla liška ,v noci vybrala všechna perlíčata ,jejich máma tak řvala a byla vyplašená že do rána spala na střeše chalupy a další noc si přišla pro kačenu ale to jsem slyšla jak kačena kváka a milé lišce posvítila silnou baterkou do očí k tomu se zaplantala do ohradníku na pastvinách ječela jak pominutá ale od té doby byl pokoj.Vybrala si nám za dobu než jsme na ni přišli krútu na vejcích ,druché krůtě vejce ,krůta stačila utéct no a potom ty perlíčata a proto nemám s liškama žádné slitování.
ladd
napsal(a):
Že jsou lišky přenožený, je jedna věc. A že vám drůbež zřejmě sedí na zahradě pod ořechem, je druhá. To vám to sebere cokoliv. Až vám na kuřata začne chodit třeba ježek, taky s ním nebudete mít slitování? Není lepší to na noc zavírat?
A četl/a jste celou diskusi???Lišky chodí i přes den.Takže noční zavírání je nám houby platné.Chtěla bych vidět,jak byste změnil/a názor,až by se vám denně začaly přes poledne ztrácet chovné kusy......
Proti humánní likvidaci, když nic jiného nezabírá, nic nepíšu. Reagoval jsem na příspěvek nade mnou. Z něj je jasné, že paní sedí kvočny na vejcích venku. Minimálně ta perlička.
Na fotkách je ta liška také v noci. Zvířata se mají zavírat a u každého baráku má být pes, který hlídá. Jinak jsou dvorky pro škodnou bufetem. Jednu zlikvidujete, přijde jiná.
Jenomže ne vždy se dá ovlivnit,kam kvočna zasedne.Sem tam nějakou ani nedohledáte a buď se vrátí s kuřaty,nebo vůbec.Já mám dva psy-NO a kříženého jagteriéra.A myslíte,že to lišky odradí????Chodí klidně dál.V zimě vidíte,jak se všude křižují stopy lišek,ale stopu zajíce jsem viděla asi 2x za zimu.Neustále řeším prašivinu u koček,psů i ostatních zvířat,protože jsou to hlavně prašivé lišky,které jsou nejdrzejší,i když to není pravidlem.Takže jsem pro likvidaci lišek jakýmkoli dostupným způsobem,dokud se jejich stavy zase nevrátí na rozumnou míru!!!!Já počítám se ztrátami ze strany dravců,ale když mi liška chodí drze přes den a laskavě pustí kačenu,až jsem od ní 3 metry,a když potkám nějakou v lese,tak ještě uvažuje jestli uhnu já,nebo se má uráčit ona,tak to už končí legrace.Klidně bych to i trávila,kdybych neměla strach,že mi to sežerou psi nebo kočky.Mám dvě malé děti a prašivina je přenosná i na člověka,nehledě na parazity a jiné choroby.....
Pokud chovám na volno a tak musím počítat se ztrátami ve dne. Vy, když Vaše slepice mohou zanášet tak, že je nenajdete asi tak chováte.
Mě když něco do ráno vybílilo třetinu osazenstva slepičárny, jenom proto, že jsem nezavíral, aby se pipky mohly jít brzo ráno pást, tak jsem poděkoval jenom sobě. Když zmizela kvočna sedící někde v rákosí, /najít se jí taky nepodařilo/ měla smůlu ona. Kukaní ke snášení měla dost. Když mi do toho samého rákosí vlezla kvočna s 13 kuřaty a na druhém konci vylezla s 12, bral jsem to jako daň, za to, že mají k pastvě prakticky neomezený prostor. Naštěstí to bylo jediné kuře /pamatuji si to přesně, protože jsem zrovna u toho byl/, pokud by kuřata mizela jedno po druhém, tak by dostaly zákaz vycházek a musely by být jen na dvoře do té doby, než by mi otrnulo a zase bych to risknul. Určitě bych nezačal rozhazovat po okolí otrávená vajíčka nebo líčit železa. Pokud mi bude liška lézt za bílého dne na dvůr a nic nepomůže /chovat slepice ve voliéře by se mi fakt nechtělo/, jsem pro odstřel. Je mi jasné, že někteří predátoři jsou přemnožení a že hájením i ztrácejí respekt. Vyhýbat lidským příbytkům se budou, když je proženou psi, když se po nich bude střílet. Když se otráví a někde v mukách zajdou, tak se nepoučí, přijde další. Doopravdy nejsem proti, když někomu predátoři škodí, je zlikvidovat. Jde mi ale o to, zbytečně je nevystavovat pokušení tím že si zvířata nedostatečně zabezpečím a pak o způsob likvidace.
Mimochodem největší škoda, která se mi po dvakrát udála byla od psů.
Pokud jste POŘÁDNĚ četl můj příspěvek,tak jsem psala,že s určitými ztrátami počítám.A psy taky mám.Ale asi máte chytřejší lišky,když se nechají psem zahnat jednou pro vždy.Tady to nefunguje.......A viděl jste lišku zdechnou na prašivinu?I když někde v mukách zajde na otravu,jak píšete,tak je to pořád rychlejší,než když v mukách zajde na prašivinu.Prašivině to prostě trvá mnohem déle,než ji zabije....A pokud jsou přemnoženy tak,že mají minimum přirozené kořisti,tak můžete střílet kolik chcete a psi se můžou uběhat-hlad lišky stejně donutí jít na drůbež.A hlodavci se tráví naprosto běžně,a nikdo se nad tím nepozastavuje.A liška není o nic lepší-je přemnožená,přenáší nemoci a dělá škody.......
Ale každý máme svou pravdu.Mě jen nadzvedávají názory JÁ BYCH NIKDY.............Nikdo neví,čeho je v určité situaci schopen,dokud se do ní nedostane!!!!!!Za určitých okolností je každý schopen všeho,pokud na to stačí.......
ladd
napsal(a):
Pokud chovám na volno a tak musím počítat se ztrátami ve dne. Vy, když Vaše slepice mohou zanášet tak, že je nenajdete asi tak chováte.
Mě když něco do ráno vybílilo třetinu osazenstva slepičárny, jenom proto, že jsem nezavíral, aby se pipky mohly jít brzo ráno pást, tak jsem poděkoval jenom sobě. Když zmizela kvočna sedící někde v rákosí, /najít se jí taky nepodařilo/ měla smůlu ona. Kukaní ke snášení měla dost. Když mi do toho samého rákosí vlezla kvočna s 13 kuřaty a na druhém konci vylezla s 12, bral jsem to jako daň, za to, že mají k pastvě prakticky neomezený prostor. Naštěstí to bylo jediné kuře /pamatuji si to přesně, protože jsem zrovna u toho byl/, pokud by kuřata mizela jedno po druhém, tak by dostaly zákaz vycházek a musely by být jen na dvoře do té doby, než by mi otrnulo a zase bych to risknul. Určitě bych nezačal rozhazovat po okolí otrávená vajíčka nebo líčit železa. Pokud mi bude liška lézt za bílého dne na dvůr a nic nepomůže /chovat slepice ve voliéře by se mi fakt nechtělo/, jsem pro odstřel. Je mi jasné, že někteří predátoři jsou přemnožení a že hájením i ztrácejí respekt. Vyhýbat lidským příbytkům se budou, když je proženou psi, když se po nich bude střílet. Když se otráví a někde v mukách zajdou, tak se nepoučí, přijde další. Doopravdy nejsem proti, když někomu predátoři škodí, je zlikvidovat. Jde mi ale o to, zbytečně je nevystavovat pokušení tím že si zvířata nedostatečně zabezpečím a pak o způsob likvidace.
Mimochodem největší škoda, která se mi po dvakrát udála byla od psů.
Musím souhlasit.
Ostatně.... že není přirozená strava pro lišky není těma liškama ( oni ji nevyžrali ), ale převážně díky lidem. Ničí přirozené prostředí, silnice křižují kde co, všechno otráví... pak má liška mít dostatek potravy. Lišky jsou přemnožené, ale to taky díky tomu ( stejně jako divočáci ), že nemají přirozeného nepřítele. A proč? No opět díky lidem. Být tu pár vlků ( kteří se narozdíl od lišek lidí bojí, i když mají hlad ), bylo by to zase jiné ( i těch divočáků by rapidně ubylo ).
No a když už si to lidé sami takto zmrší, místo aby si to tedy zase napravili, jak píše LADD, humánním odstřelem a snížením stavu škodné, jen remcají a nikde nic. Ve finále na to doplácí ti, co za to můžou nejméně, chovatelé a majitelé drůbeže, ovcí, koz..... začarovaný kruh, na to jsme my lidé odborníci
radulkav
napsal(a):
Pokud jste POŘÁDNĚ četl můj příspěvek,tak jsem psala,že s určitými ztrátami počítám.A psy taky mám.Ale asi máte chytřejší lišky,když se nechají psem zahnat jednou pro vždy.Tady to nefunguje.......A viděl jste lišku zdechnou na prašivinu?I když někde v mukách zajde na otravu,jak píšete,tak je to pořád rychlejší,než když v mukách zajde na prašivinu.Prašivině to prostě trvá mnohem déle,než ji zabije....A pokud jsou přemnoženy tak,že mají minimum přirozené kořisti,tak můžete střílet kolik chcete a psi se můžou uběhat-hlad lišky stejně donutí jít na drůbež.A hlodavci se tráví naprosto běžně,a nikdo se nad tím nepozastavuje.A liška není o nic lepší-je přemnožená,přenáší nemoci a dělá škody.......
Ale každý máme svou pravdu.Mě jen nadzvedávají názory JÁ BYCH NIKDY.............Nikdo neví,čeho je v určité situaci schopen,dokud se do ní nedostane!!!!!!Za určitých okolností je každý schopen všeho,pokud na to stačí.......
S trávením a železy zkrátka nesouhlasím, i když tady můžeme diskutovat stále dokola, že vlastně pro lišku asi rozdíl není jestli má skončit na vzteklinu, otravu, prašivinu nebo v železech Jo ta železa nebo otrava budou rychlejší, ale všechno blbá smrt.
Já jsem ale prvně reagoval na paní, z jejíhož příspěvku bylo jasné, že zabezpečená zvířata přes noc nemá. Tyto příspevky zase nadzvedávají mne. HOWG.
varšava
napsal(a):
Tak jsem se chvalila že od te doby co jsem dala vlasy mi tu nic nechodi a ted jsem zjistila že mi v noci něco ukradlo kačenu i s 15 vějci na kterych seděla, člověk by brečel
dobry vecer me se dnes v noci stalo že mi neco zabilo husokacenu a odtahlo mi to trochudal dnes rano sem ji nasla le prohlidla sem ji ale krk lavu melo v poradku ale pak sem zjistila že ji neo tahalo zaprdel a tak ji zabyl ted mi reknete co to mohlo bejt ik
luciferka10
napsal(a):
dobry vecer me se dnes v noci stalo že mi neco zabilo husokacenu a odtahlo mi to trochudal dnes rano sem ji nasla le prohlidla sem ji ale krk lavu melo v poradku ale pak sem zjistila že ji neo tahalo zaprdel a tak ji zabyl ted mi reknete co to mohlo bejt ik
Bavil jsem se o tom uz pred timto prispevkem s jednim chovatelem, ze mu to vytahalo nekolik slepic, byly vyzrane zezadu, nektere byly jeste zive.
Byl to bud tchor, nebo jezevec. Zeptam se ho znova, ktery z nich to byl.
Zdravím
může slepici něco zakousnout a jiný predátor prvního pachatele odežene a dožere mrtvolu sám. Jednou jsem jako kluk viděl jak kočka vyžírá vnitřnosti slepice. Ale dodnes pochybuju, že by ji kočka zakousla, to muselo udělat brzy ráno něco jiného a kočka se přiživovala na mršině. Nebo něco prvního pachatele vyplaší třeba kolem projíždějící auto a najde pak tu kořist něco jiného. A my si myslíme že to udělalo to přistižené zvíře.
Psi dovedou taky lecos.
Ale fotopast mluví jasně.
Zdravim, tak Vam cekam na lisku , fotopast je jasna a podivejte co jsem nasel dnes rano ....
Posouvám vzhůru k očím vašim.
Jen malá technická - fšechny ty snímky jsou pořízeny ve dne,
ale to jste si zajisté fšimli.
Na poslední je pak mýval. Čipera. I ten už u nás je.
Další fotky ve dne.
Některé ukazují, kudy fšudy je schopna-ochotna ten svůj frgál prostrčit.
No a na konec aspoň dvě videa, jak ve dne hopká přes plot...
https://www.youtube.com/watch?v=Kuszl2jum0o
https://www.youtube.com/watch?v=ImFI2ACZ5Z4
Stačí si zadat do Gůglu klíčová slova: FOX a FENCE.
Případně Fox over the fence.
Ale to už je frgál. Teda egál. Von to najde i tak.
Má úcta.
honzapm
napsal(a):
No a na konec aspoň dvě videa, jak ve dne hopká přes plot...
https://www.youtube.com/watch?v=Kuszl2jum0o
https://www.youtube.com/watch?v=ImFI2ACZ5Z4
Stačí si zadat do Gůglu klíčová slova: FOX a FENCE.
Případně Fox over the fence.
Ale to už je frgál. Teda egál. Von to najde i tak.
Má úcta.
Honzíku, nevidím, že by hopkala, akorát po plotě leze, potvoraTakže pro mě pořád neprůkazný dokument.Těším se na vlastní fotopast od pondělka, doufám, že dorazí dle příslibu.
No ono taky krom toho ničení ekosystému těch chovatelů je málo. Vezmete li že dřív na vsi měli drůbež a zvířectvo 4 chalupy z pěti, tak když se někomu nějaký kus občas ztratil tak ztráty byli zanedbatelné, vzhledem k tomu kolik zdrojů se o ně podělilo. Jestli že dnes má v té obci na zahradě zvířata třeba ( plácnu ) 8 lidí, a dalších pár ve voliérách... Jsou pro škodnou jako Švédský stůl mezi prázdnými talíři..
rgreen
napsal(a):
No ono taky krom toho ničení ekosystému těch chovatelů je málo. Vezmete li že dřív na vsi měli drůbež a zvířectvo 4 chalupy z pěti, tak když se někomu nějaký kus občas ztratil tak ztráty byli zanedbatelné, vzhledem k tomu kolik zdrojů se o ně podělilo. Jestli že dnes má v té obci na zahradě zvířata třeba ( plácnu ) 8 lidí, a dalších pár ve voliérách... Jsou pro škodnou jako Švédský stůl mezi prázdnými talíři..
Já bydlím v místě, kde všichni chovají drůbež po několik generací.Byla jsem předloni v šoku, jak moc se změnilo okolí, když jsem se po 25 letech vrátila domů.Pole zarostlé náletem lip a břízami, dříve sekané svahy plné planých trnek atd.Liška si tu běhá kolem plotů(které jsme kdysi mít nemuseli)loni tu policie vyšetřovala autonehodu-střet vozidla s divokým prasetem, atd.Káně, dříve výjimečně na obzoru, nyní jich 5 ks krouží přímo nad domem a každý den.Prostě věci dříve nevídané a neslýchané.
KatkaH3

XXX.XXX.180.150
No ono to ne vždy pomůže, nám včera zabila 5 kachen indického běžce a to byly zavřené. Takže mi je úplně jedno jestli má hlad, nebo se jí to jen líbí, ale bude zastřelena, nebo ji chytne pes, je mi to jedno. Ty kachňata si to taky nezasloužila .
Matsik

XXX.XXX.93.5
Abych pravdu řekla už mi to přijde trochu trapné.Tyhle řeči jako ''Ty kachňata si to nezasloužila'' atd. Jo chápu, že to mrzí, ale ona jen dělá to samé co člověk jen si ty slepice, kachny a husy nevypěstuje. Nebo si ty zvířata zaslouží zemřít pouze ''čestnou rukou'' jejich chovatele? Samozřejmě zabíjet má právo pouze člověk a nikdo jiný.
Zdravím.tento týden na seznamu ukazovali video, že se tu usídlili již i šakalové.ukazovali kojící fenu, a pak i odrostlé štěně.takže se můžeme těšit na dalšího predátora, který se živí drobnou lovnou zvěří, srstnatou i pernatou, jako zajíci, bažanti, koroptve apod.která téměř již není, tudíž určitě nepohrdne domácí drůbeží.a jak už bývá u nás zvykem, budou určitě chráněni.přece u chovatelů je kořisti dost, a ochránci se zase budou moci na něčem zviditelnit a odůvodnit pobírání dotací.
Matsik

XXX.XXX.93.5
Ale šakala určitě chránit nebudou neb je to nepůvodní druh a pro naši původní faunu představuje nebezpečí.
No, moc bych na to nespoléhal.kormoráni také jsou u nás nepůvodní, byla to svého času u nas rarita, než se to vymklo z ruky.dnes škodí na rybách.už chybí jen medvědi, nebo pumy.a nikoho nezajímá, čím se to tady bude živit.místo toho, aby nepůvodní druh hned v zárodku zlikvidovali.jsem na to zvědav, jak se to vyvine, co s tím úřady udělají.
Matsik
napsal(a):
Ale šakala určitě chránit nebudou neb je to nepůvodní druh a pro naši původní faunu představuje nebezpečí.
Ono je rozdíl, jestli je nějaké zvíře do jiné oblasti uměle vysazeno nebo zavlečeno (bažant, mýval, rak americký,...)
a nebo, jestli se jedná o přirozené rozšiřování místa výskytu ("po svých") určitého druhu zvířat (šakal, hrdlička divoká,... a nebo los, vlk - ti se vrací do míst, kde byli vyhubeni). V tomto případě by se na ně mělo pohlížet jako na druh původní, protože nikdo nám nedal právo rozhodovat, co zde žít smí a co ne.
Navíc šakali by mohli mít i přínos:
1. Rozpohybování zvěře. Mám tím na mysli srnčí zvěř v lánech řepky v zimě (její nadměrná konzumace srnám údajně poškozuje zrak).
2. Příprava (zvýšení ostražitosti) spárkaté zvěře na návrat vlků. (Což se nebude líbit myslivcům, poněvadž zvěř bude daleko ostražitější).
3. Vzájemná regulace stavů (mláďat) mezi šakaly a liškami (přirozené snížení stavů lišek).
Pokud chcete navrátit do přírody drobnou zvěř, apelujte na rozšíření remízků a ploch nechaných ladem (jak výše "pláče" olja).Tam, kde se nyní šakali množí, došlo k nevídanému rozvoji diverzity rostlin i živočichů právě proto, že tam byl přístup člověka omezen. Zda šakali uškodí, ukáže čas.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já si teda myslím, že nejvíc pomůže naší přírodě ten africký mor prasat.
protože divočáci, to je největší škůdce drobné zvěře.
2mazutak
napsal(a):
No, moc bych na to nespoléhal.kormoráni také jsou u nás nepůvodní, byla to svého času u nas rarita, než se to vymklo z ruky.dnes škodí na rybách.už chybí jen medvědi, nebo pumy.a nikoho nezajímá, čím se to tady bude živit.místo toho, aby nepůvodní druh hned v zárodku zlikvidovali.jsem na to zvědav, jak se to vyvine, co s tím úřady udělají.
Tak pumy by se uživily celkem snadno, nebo myslíte, že je zde spárkaté málo?
Jinak typický demagogický příspěvek člověka, který se moc nezajímá... Puma je nepůvodní druh, na jejím výskytu zde v Evropě nikdo zájem určitě nemá. Vlk, rys, medvěd, kočka divoká, liška, šakal jsou samozřejmě úplně jiný případ.
napsal(a):
Já si teda myslím, že nejvíc pomůže naší přírodě ten africký mor prasat.
protože divočáci, to je největší škůdce drobné zvěře.
Souhlasím, ale už dávají pachové ohradníky, aby divočáci nemigrovali - pokud tedy zaberou. Zase zasahujeme, kde nemáme. Chápu to z hlediska ohrožení chovů domácích prasat, jinak se celkem zavlečení této nemoci do Evropy hodilo.

ladd
napsal(a):
Souhlasím, ale už dávají pachové ohradníky, aby divočáci nemigrovali - pokud tedy zaberou. Zase zasahujeme, kde nemáme. Chápu to z hlediska ohrožení chovů domácích prasat, jinak se celkem zavlečení této nemoci do Evropy hodilo.
No tak samozřejmě chovatelé mají stažené zadnice, ale jinak taková infekční nákaza s vysokou mortalitou by ty přemnožené divočáky vzala pěkně, to ta jejich populace potřebuje jako sůl. ale uvidíme, třeba už jen ten intenzivní lov se zástřelným udělá dobrou službu.
Mikuláš

XXX.XXX.18.202
Chystáme se přestěhovat drůbež asi na 5 minut vzdálený pozemek od chalupy, je oplocený, na noc budeme zavírat, ale když to tady čtu, snad si je raději nastěhuji do obýváku nebo se budu muset nastěhovat k té drůbeži a hlídat. Máme husokachny, husy a slepice. Poradíte jak pozemek nejlépe zajistit ? Děkuji.

Mikuláš
napsal(a):
Chystáme se přestěhovat drůbež asi na 5 minut vzdálený pozemek od chalupy, je oplocený, na noc budeme zavírat, ale když to tady čtu, snad si je raději nastěhuji do obýváku nebo se budu muset nastěhovat k té drůbeži a hlídat. Máme husokachny, husy a slepice. Poradíte jak pozemek nejlépe zajistit ? Děkuji.
No, já jsem nastěhovala kuřata na detašované pracoviště, a výběh mají zastřešenou voliéru.
Mammia

XXX.XXX.182.25
Lidská tupost je neomezená. Viz. komentář pod dotazem na Facebooku.
KK:
Dobrý den, mám takový dotaz, doufám, že mi poradíte...co děláte s vnitřnostmi (střeva - prostě živočišný odpad i třeba uhynulá zvířata)? Hledám na netu nějaké kafilérky a nedaří se mi, když už, tak šíleně daleko... Nebo jak to mají řešit soukromníci?
Míša Malíková Svobodová:
U nas je ve volire kuna a ta spase kdyz neco nahodou pojde starim, nebo treba se narodi mrtve... morce, kralik, nebo co me nas.. jinak streva atd vezme chlap do lesa liskam. Ale neni toho moc, behem par dni je vse uklizene i kdyz stahne divocaka, kuzi rozreze na male kousky a listicky maji hody.