Zdravím- získal jsem slepičky maransek, a to 2 kusy tříletých,4 dvouleté. Do dnes nesnesli ani jedno vejce - mám je více jak měsíc krmím pestře. Má smysl čekat od tříletých nějakou snášku ? nebo je hodit do hrnce ? Děkuji za rozumné názory.
Směs, a vitamíny dávám, myslíte, že 3 leté slípky u maransek není ještě tak hrozné ? nanesou ještě něco :).
skodovak
napsal(a):
Já osobně si myslím, že při plném zdraví je to ještě ok. Nebude to takový trhák co do počtu vajíček, ale třeba na reprodukci pěkná velká vajíčka atd.
Já bych je nechal pokud půjdou, minimálně do podzimu než ponese případný nalihntý materiál.
Do kdy čekat když nezačnou snášet ? měsíc - tři ? Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je čas preperovania, takže škubať sliepku, ktorá sa ešte len preperuje, by nebola žiadna výhra. Počkala by som, kým sa kompletne preperia a potom sa rozhodla podľa znášky či chovať alebo zabiť. Trpezlivosť ruže prináša

To je odstrašujúca odpoveď. Za dobrú starostlivosť sa vám určite odvďačia aj v zime a nenechajú vás čakať do jari. Bude to znáška primeraná ročnému obdobiu, takže rekordy padať nebudú, ale na krmivo si zarobia

Určite ste to nemyslel tak, ako ste to napísal. Výstižnejšie a samozrejme aj pochopitelnejšie by to bolo, keby ste napísal nie minimálne, ale maximálne. Podľa vás ak by čakal minimálne do jari, tak maximálne by mohol čakať kľudne aj do leta
Takže tříletky nechat v chovu, nic tím nezkazím, a nějaké to vejce po adaptaci a přepeření se zřejmě dočkám, děkuji všem.
Je tam šest letošních, a dvě a dvě tříleté, a dvouleté. o skořápky se zajímají i ty nejmladší. Šlo mi o to zda stařenky nechat či ne. Nadále děkuji všem.
tomasko1972
napsal(a):
Mne nesú stalé kŕmim mifumou sú odčervené majú vitamíny v podaní cviklu, mrkvu kvalitný grit do vody ibelin element.
To je sice hezké, krmíte moc dobře, ale asi nemáte maransky! na profilu nějaké bílé, asi křížené slepice, není to z obrázku poznat..maransky si dávají hodně načas, mladé nesou nejspíš v 8mi měsících, já už je začínám prosit aspon o jedno vajíčko a staré, lonské a předlonské, ty myslím, že už letos nepřemluvím! krmené jsou dobře+2000m travnatý pozemek, zdravé, vitální, téměř všechny přepeřené..nesou mi, sice málo, jenom kříženky s vlaškami! prostě, bude zima, ony to ví!
ančovička1
napsal(a):
To je sice hezké, krmíte moc dobře, ale asi nemáte maransky! na profilu nějaké bílé, asi křížené slepice, není to z obrázku poznat..maransky si dávají hodně načas, mladé nesou nejspíš v 8mi měsících, já už je začínám prosit aspon o jedno vajíčko a staré, lonské a předlonské, ty myslím, že už letos nepřemluvím! krmené jsou dobře+2000m travnatý pozemek, zdravé, vitální, téměř všechny přepeřené..nesou mi, sice málo, jenom kříženky s vlaškami! prostě, bude zima, ony to ví!
Maransky to jsou na 100% jen jedna 18 týdení zřejmě ne, ty starší 2 a 3 leté mají záběly v krku. Ale proto také byli vyřazeny z chovu do polévky, Ale chtěl jsem jim dát ještě šanci tak jsem si je pořídil. Krmím, krmím, ale jak říkáte asi vědí své. Ale to jedno vejce by mi ukázat mohli, abych čučel. A nebo je začnu přemlouvat jako vy. Ale máte pravdu že je tam vidět zřetelně záběl. Jinak vejce od slípek jsem viděl, a jsou k nakousnutí jako čokoláda.
Jeje, to jsem odpovídala tomaskovi, tomu slepice, jak píše, nesou dobře, ale má na profilu jiné, maransky to nejsou! Vy máte maransky krásné, ono se u nich sem tam u některé, bílé peříčko objeví, ale to mají v krvi, líhnou se černobílé, jako tučňáci! je škoda ty starší letos zabíjet, ony také ponesou, i když ne tolik, jako kuřice, ale jsou to milé kamarádské slepičky, motají se mi pod nohama, musím si dávat pozor, abych je nezašlápla! letos mám deset kuřiček mladých, líhnutých z cizích vajec, tak se těším na vajíčka!..a taky deset kohoutů, jsou krásní, velcí, pojímají slepičky, ale musí pryč.. tak hodně úspěchů!
ančovička1
napsal(a):
Jeje, to jsem odpovídala tomaskovi, tomu slepice, jak píše, nesou dobře, ale má na profilu jiné, maransky to nejsou! Vy máte maransky krásné, ono se u nich sem tam u některé, bílé peříčko objeví, ale to mají v krvi, líhnou se černobílé, jako tučňáci! je škoda ty starší letos zabíjet, ony také ponesou, i když ne tolik, jako kuřice, ale jsou to milé kamarádské slepičky, motají se mi pod nohama, musím si dávat pozor, abych je nezašlápla! letos mám deset kuřiček mladých, líhnutých z cizích vajec, tak se těším na vajíčka!..a taky deset kohoutů, jsou krásní, velcí, pojímají slepičky, ale musí pryč.. tak hodně úspěchů!
Děkuji. Snad něco snesou.
No vidíte a mě se letošní ještě ani pořádně neroznesly a když asi dvě začaly v září nést, tak se v říjnu rozpelichaly a do teď ani ťuk . Pravda ale je, že ta pipka, jedna, co nesla, měla tedy luxusní barvu - hodně tmavou , zato druhá byla jako latte . No, snad se holky polepšej, počkám
Aj ja cakam ked moje zacnu naplno kotulat ale je to dobrè cim neskor tym lepsie.
holis
napsal(a):
Kresba na prsou - výluka
kolmo nesený ocas - výluka.
Pàn holis dakujem za upozornenie ale viem tyto kohuti zrejme skoncia v polievke, aspon to tak vyzerà, z tychto 7 ostane umna len jeden, màm uz rozdelenè rozdelenè tie sliepky su okrem jednej na fotke hybridky zo skusky liahne a uz nosia, tak som ich tam nechal na odputanie pozornosti ale vo vseobecnosti kohuti nebojuju medzi sebou, ak sa zadari tak vàm sem zajtra dàm fotku obidvoch plemennych a aj dvoch rezervnych, podla jednèho posudzovatela su ok pomahal mi s vyberom jedincov do chovu a tieto sme pràve vdaka chybàm vyradovali.Len ako si nebol cas na sekeru.A este raz dakujem za upozornenie.
jako001
napsal(a):
Pàn holis dakujem za upozornenie ale viem tyto kohuti zrejme skoncia v polievke, aspon to tak vyzerà, z tychto 7 ostane umna len jeden, màm uz rozdelenè rozdelenè tie sliepky su okrem jednej na fotke hybridky zo skusky liahne a uz nosia, tak som ich tam nechal na odputanie pozornosti ale vo vseobecnosti kohuti nebojuju medzi sebou, ak sa zadari tak vàm sem zajtra dàm fotku obidvoch plemennych a aj dvoch rezervnych, podla jednèho posudzovatela su ok pomahal mi s vyberom jedincov do chovu a tieto sme pràve vdaka chybàm vyradovali.Len ako si nebol cas na sekeru.A este raz dakujem za upozornenie.
Super rád se pokochám nad krásnou maranskou.
jako001
napsal(a):
Inak tieto co vidite pochàdzaju po sampinovi oblasti Loraine ale musim podotknut ze ani jeden z 13 nemal dvojzub az na modrèho ale on sa dostal kumne omylom, teda vajce.A vidite sàm ze ani po vybornom predkovi nieje kazdy kohut sampion.
Na ty prsa pozor! Ani jiné pírko než černé! Musí být tvrdá selekce! Ale hlavy mají hezké, i ta postava je celkem ok. Kresba také dobrá. U maransek nás čeká ještě hodně práce. Ale to krásné plemeno za to stojí.
No uvidime zajtra ukecàm polovicku na fotky tych top dufam ze to spravia hlavne verim kmenu z mulhaus pàn ich chovà 20 rokov ale su z z juna cize este preperuju vo velkom.tam je sliepka z velmi velmi tmavèho vajca a aj exterierovo je ok..uvidime mne sa maransky pàcia kvoli svojej pohodàrskej povahe, exra vajciam samozrejme ze chcem mat chov v top kvalite a ked sa zadari tak bude ty co ich videly na zivo mi tlapkaju po pleci ze potenciàl je velky tak ja ako cerstvy chovatel hydiny vto aj dufam a urcite kazdu radu zvazim a ràd sa priucim.
skodovak
napsal(a):
Chtělo by to mít holise jako příručku v kapse, jinak je pro normálního smrtelníka život krátký na to dopracovat se k uspokojivému výsledku
Nerad bych, aby to vypadalo, že tu jen kritizuji! Určitě fandím každému, kdo pomáhá chovat maransky. Sám nemohu sehnat adekvátního kohouta do mého chovu. Toho co jsem měl ( šampion 2014), mi zabila kmotra. V sobotu jsem najezdil po Německu 400 Km a stejnak jsem nic nepřivezl. Tak snad na naší speciálce v lednu v Lysé, ahoj.
www.maransky.cz
Holis
holis
napsal(a):
Nerad bych, aby to vypadalo, že tu jen kritizuji! Určitě fandím každému, kdo pomáhá chovat maransky. Sám nemohu sehnat adekvátního kohouta do mého chovu. Toho co jsem měl ( šampion 2014), mi zabila kmotra. V sobotu jsem najezdil po Německu 400 Km a stejnak jsem nic nepřivezl. Tak snad na naší speciálce v lednu v Lysé, ahoj.
www.maransky.cz
Holis
Jo jo, jen mi trochu vadí to bádání o ničem když člověk nemá kontakty a vědomosti, to je furt dokola to samé s cílem ale bez výsledků a plýtvání časem.
Proc je kresba na prsou vyluka, kdyz ve standardu je:
malé příměs měděné barvy na přední straně krku a v horní části prsou se připouští
koukala jsem na stranky francouzskeho marans klubu a na teto strance je kohout s kresbou na prsou
http://www.marans.eu/silhangl.htm#silhouet.

Zdravím, chcela by som poprosiť o odborný názor na mojich maransákov. Na prvej foto je otec, na ďalších je syn a dcéra. Staršieho maranskáka som tu už na ifaune mala, a niekto tu naznačil, že by mohlo ísť o kríženca, čo sa mi dosť zle čítalo .
Takže čo znamená tá nažltlá biela ? Ide len o výlukovú vadu ? Použila som ho skušobne pri mladých medenokrkých maranskách. Z ôsmich vajíčok,3 medenokrké kohúty,1 po otcovi,2 medenokrké sliepočky a 2 striebrokrké.

coral
napsal(a):
Proc je kresba na prsou vyluka, kdyz ve standardu je:
malé příměs měděné barvy na přední straně krku a v horní části prsou se připouští
koukala jsem na stranky francouzskeho marans klubu a na teto strance je kohout s kresbou na prsou
http://www.marans.eu/silhangl.htm#silhouet.
Ano, mírná kresba se sráží bodama. Ten kohout co je na obrázku na odkazu, by dnes u nás v čr neprošel.V říjnu v Bohdalově jsme společně s předsedou sboru posuzovatelů Ivanem Pavlem řešili, že se musí přísněji trestat kresba na prsou a holeních. To co dříve prošlo, tak letos už ne. Plemeno se vyvíjí. Dneska už si do chovu nikdo nepustí kohouta s kresbou na prsou, byť slabou!
Budu muset začít pátrat u mně v okolí, pokud někdo je, po kvalitních zvířatech, násadě.
Tak či tak to další rok dva bude trvat, chce to řešit.
Na výstavu bych mohl možná přijet, uvidím jak bude čas, a třeba by jsme se mohli domluvit na nějakého kohouta, a třeba už i pár nějakých vajíček.
Slepice už trochu změnily věk, tak kolegu prosím až to vyfotim, zda to má cenu vůbec mít, a barvu vajíček třeba zlepšit jen kohoutem do dalších kolen.

Nájde sa niekto menej ješitný a odpovie mi ?

Kupovala som ho ako striebrokrkého, čo pátram po nete, nájdu sa aj obrázky s takouto žltkastou bielou, len neviem, či je to dobre alebo zle.

Vďaka... takže synátora, ktorý ako by mu z oka vypadol uložím do mrazáku. Starý ostáva, striebrokrkých je na Slovensku stále ako šafránu
Pàn holis vkladàm fotky iked su nic moc fotenè mobilom a sliepky usly manzelke takze ràd si vypocujem nàzor nech je aky kolvek.kohut nechcel pozovat druhy absolutne ale medzi sviatkami ich sem dàm a z fotàku.
jako001
napsal(a):
Pàn holis vkladàm fotky iked su nic moc fotenè mobilom a sliepky usly manzelke takze ràd si vypocujem nàzor nech je aky kolvek.kohut nechcel pozovat druhy absolutne ale medzi sviatkami ich sem dàm a z fotàku.
Pàn holis druhà fotka nie je moja ale priatela dedozu skopiroval som ju nechcene.
holis
napsal(a):
Ano, mírná kresba se sráží bodama. Ten kohout co je na obrázku na odkazu, by dnes u nás v čr neprošel.V říjnu v Bohdalově jsme společně s předsedou sboru posuzovatelů Ivanem Pavlem řešili, že se musí přísněji trestat kresba na prsou a holeních. To co dříve prošlo, tak letos už ne. Plemeno se vyvíjí. Dneska už si do chovu nikdo nepustí kohouta s kresbou na prsou, byť slabou!
V zahraničí je několik skvrn na hrudi u kohoutů Maransek černých měděněkrkých povoleno. Ty skvrny jsou povoleny, protože takový kohout dokáže napravit málo mědi na krku u slepic. Málo mědi na krku je tady u slepic Maransek měděněkrkých docela rozšířený jev, takže jsem docela překvapená, že klub nedoporučuje takové kohouty pouštět do chovu a sráží za to body.
jako001
napsal(a):
Vkladàm dalsie.
Vážení přátelé, v prvé řadě bych chtěl napsat, že nejsem žádný odborník, který tady bude rozhodovat co je a není krásný. Mám svůj pohled na maransku a svou představu kam jí směrovat. Určitě i zde jsou fundovaní posuzovatelé, kteří vám mohou možná více poradit. Teď teda k těm fotkám Tak třeba ta slepička na 3 fotce se mi moc líbí. Má krásný hřebínek. Ten kohoutek na 4 fotce není moc tmavý? Ta 1 slepička na druhé sérii je také moc hezká
Držím vám palce v chovu.
beginner
napsal(a):
V zahraničí je několik skvrn na hrudi u kohoutů Maransek černých měděněkrkých povoleno. Ty skvrny jsou povoleny, protože takový kohout dokáže napravit málo mědi na krku u slepic. Málo mědi na krku je tady u slepic Maransek měděněkrkých docela rozšířený jev, takže jsem docela překvapená, že klub nedoporučuje takové kohouty pouštět do chovu a sráží za to body.
Co myslíte povoleno? Při posuzování se to trestá všude! Máte pravdu, že někteří chovatelé zařazují do chovu i takto probarvené kohouty pro zlepšení třeba kresby krku. Já také používal dříve když jsem měl zdr. vyandotky koroptví kohouty se silnější kresbou prsou, ale pozor! Takový kohout prostě na výstavu nepatří! Pokud má ten kohout něco extra super co může předat do chovu, tak to zkuste. Já osobně si takového kohouta do chovu nepustím! Raději na líhnu 100 kuřiček a vyberu 10 s lepší kresbou. Toť asi ke kresbě na prsou
Ten velmi tmavy kohut este neni prepereny je ràdovo o 3 mesiace mladsi ako ostatnè a dufam ze sa pekne vyfarby.skoda ze ten druhy sa nenechal nafotit ale dakujem za nàzor na sliepocky dve znich boli na miestnej vystave dostali ohodnotenie vd, nepreperenà no aj preto neboli v nitre na cv.este raz dakujem za nàzor.
Já osobně se dlouhodobě peru se hřebeny slepiček. Mají ho nepravidelný, esovitý. No prostě nic moc! A když jsem vybíral slepičky na CV, tak jsem chytil slípku s krásným hřebenem. Hledám číslo kroužku a ejhle, slepička má ostruhu jak půl hrášek! A co teď? Na výstavu určitě nepatří. Jak moc je to dědičný?(dámy a páni genetici). A řeším stejný problém jako s barevnýma prsama Kohout má třeba hezkou hlavu, nebo třeba super lesk. Já zas kuřičku se super pravidelným, rovným hřebínkem, ale! ostruhou. Přebijou klady kohoutka nebo mojí kuřičky zápory které mají? Kdybych se více věnoval genetice, tak si možná ušetřím pár let, protože bych věděl, že ta daná věc je dědičná jen minimálně a nebo třeba naopak! Mě bohužel nezbývá nic jiného než to zkusit a třeba i zahodit několik chovných sezón. Příroda je mocná čarodějka, která ale hraje s chovatelem fér hru
Izer.Býlý

XXX.XXX.182.25
holis
napsal(a):
Já osobně se dlouhodobě peru se hřebeny slepiček. Mají ho nepravidelný, esovitý. No prostě nic moc! A když jsem vybíral slepičky na CV, tak jsem chytil slípku s krásným hřebenem. Hledám číslo kroužku a ejhle, slepička má ostruhu jak půl hrášek! A co teď? Na výstavu určitě nepatří. Jak moc je to dědičný?(dámy a páni genetici). A řeším stejný problém jako s barevnýma prsama Kohout má třeba hezkou hlavu, nebo třeba super lesk. Já zas kuřičku se super pravidelným, rovným hřebínkem, ale! ostruhou. Přebijou klady kohoutka nebo mojí kuřičky zápory které mají? Kdybych se více věnoval genetice, tak si možná ušetřím pár let, protože bych věděl, že ta daná věc je dědičná jen minimálně a nebo třeba naopak! Mě bohužel nezbývá nic jiného než to zkusit a třeba i zahodit několik chovných sezón. Příroda je mocná čarodějka, která ale hraje s chovatelem fér hru
A barvu skořápky, jeden z primárních znaků plemene, nesledujete vůbec?
holis
napsal(a):
Sleduji, ale přiznám se. Primárně se zaměřuji na exteriér. Ono šlechtit maransku je honění dvou zajíců a když doháníte toho prvního, tak vám utíká ten druhý.
Já se zaměřuji na barvu vajec, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že třeba takový kohout jako máte na fotografii, vám pěkné hřebeny na slepicích dělat nebude. Zkuste se zaměřit na oceněné kohouty, kteří nemají stržené body za hřeben nebo nějakého podobného jako je na přiložené fotografii.
beginner
napsal(a):
Já se zaměřuji na barvu vajec, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že třeba takový kohout jako máte na fotografii, vám pěkné hřebeny na slepicích dělat nebude. Zkuste se zaměřit na oceněné kohouty, kteří nemají stržené body za hřeben nebo nějakého podobného jako je na přiložené fotografii.
Teď vám moc nerozumím. Měl bych preferovat kohouty s hřebeny jako má ten kohout co jste přiložila? Ale ten kohout má moc zvednutý praporek! Za to by mě mít stržené body. Vzorník říká praporek lehce sleduje týl, ale k týlu nepřiléhá!a stejně předsazený hřeben jako ten co mam já na fotografii! Ale ta pipka je dobrá, možná trochu drobnější, ale to může bejt špatný úhel focení
Když jsme se snažili vylepšit kvalitu hřebenů (esíčka atd)u slepic maransek, australek, vybírali jsme k nim kohouta s pevným, nižším hřebenem a mělčeji řezanými zuby. Podobným jako na fotce dole. Zuby hřebene by se neměly klátit každý na jinou stranu. Tímto se omlouvám holkám z BUQIC za krádež, netušila jsem, že najít na netu kohouta maransky s normálním hřebenem je taková dřina
.
lydie
napsal(a):
Když jsme se snažili vylepšit kvalitu hřebenů (esíčka atd)u slepic maransek, australek, vybírali jsme k nim kohouta s pevným, nižším hřebenem a mělčeji řezanými zuby. Podobným jako na fotce dole. Zuby hřebene by se neměly klátit každý na jinou stranu. Tímto se omlouvám holkám z BUQIC za krádež, netušila jsem, že najít na netu kohouta maransky s normálním hřebenem je taková dřina
.
holis
napsal(a):
Teď vám moc nerozumím. Měl bych preferovat kohouty s hřebeny jako má ten kohout co jste přiložila? Ale ten kohout má moc zvednutý praporek! Za to by mě mít stržené body. Vzorník říká praporek lehce sleduje týl, ale k týlu nepřiléhá!a stejně předsazený hřeben jako ten co mam já na fotografii! Ale ta pipka je dobrá, možná trochu drobnější, ale to může bejt špatný úhel focení
Ta fotografie je z francouzské knihy Vzorník drůbeže a francouzký klub jí má na úvodní stránce.
Vzorník je velmi strohý a bez fotografií si každý pod těmi pár slovy představí něco jiného. Já nevystavuji, rady beru z francouzských stránek a jak jsem psala, kohout s hřebenem jako na fotografii zlepší vlnité, mohutné a neforemné hřebeny u slepic. Pár skvrnek na hrudi kohouta dává slepice s lépe probarveným krkem. A když je člověk pečlivý a neoblbuje sám sebe, že ze světlého vejce bude slepice s tmavými vejci nebo alespoň krasavice nebo krasavec, tak má tmavá vejce u většiny slepic za pár let.
beginner
napsal(a):
Tà fotka je zo strànok maransklubu fr, ktorèho som od 1.1.2017 pravoplatnym clenom dalej od 1.12017 som sa upisal tiez tejto org.syndicat poule marans fr, no jedny idu na exterier druhy na farbu vajec, velkosti vajec, aj pocetnosti v zràzke.vlozim sem jednu fotku suto vajcia z chovu emila guerinela viacnasobnèho sampiona fr, aj vitaza z ev.a iport vajec z tochto vo francuzku legendàrneho chovu bude v strede februàra.
Herbst

XXX.XXX.67.181
jako001
napsal(a):
Tà fotka je zo strànok maransklubu fr, ktorèho som od 1.1.2017 pravoplatnym clenom dalej od 1.12017 som sa upisal tiez tejto org.syndicat poule marans fr, no jedny idu na exterier druhy na farbu vajec, velkosti vajec, aj pocetnosti v zràzke.vlozim sem jednu fotku suto vajcia z chovu emila guerinela viacnasobnèho sampiona fr, aj vitaza z ev.a iport vajec z tochto vo francuzku legendàrneho chovu bude v strede februàra.
Teda takhle parádně zbarvená vejce jsem ještě neviděl. Smekám!
jako001
napsal(a):
Teď ještě z toho něco kloudného odchovat.
PS aby z toho nevypadlo autíčko
milan22
napsal(a):
DOBRY DEN. NAJDE SE TADY CHOVATEL ZDROBNELYCH SLEPICEK TOHOTO PLEMENE? DEKUJI.
Dobrý den, v klubu je dělá pouze pan Václavík a p. Zeman. (bohužel)
Kontakt najdete na www.maransky.cz.
NEREZ

XXX.XXX.160.17
Já bych rád také násadová vejce - maransky měděněmodrého rázu, bohužel ne a ne v Česku sehnat, v inzerci se také nedá... tak kdyby měl někdo tip, také budu rád...
skodovak
napsal(a):
A proč mám tedy z poměrně hodně tmavých vajíček slepice které nesou něco kolem stupně 3?
Ta vajíčka na fotce to je teda mazec
Jak už tady bylo zmíněno, barva vajec je jedna věc a kohout, který byl použit na oplodnění vajec je druhá věc. To, jestli kombinace kohoutxslepice byla správná, zjistí chovatel až skoro za rok. Když se netrefíte nebo nemáte více menších, zkušebních hejn, tak je jedna sezóna ztracená. Nevěšte hlavu, až vám bude tolik let jako panu Emilu Guerinelovi, tak budete mít třeba také tak tmavá vejce
Jen pro ukázku dávám fotografii kohouta z chovu pana Guerinela a nevypadá to, že by mu vadilo nějaké bílé pírko nebo vysoký hřeben
beginner
napsal(a):
Jak už tady bylo zmíněno, barva vajec je jedna věc a kohout, který byl použit na oplodnění vajec je druhá věc. To, jestli kombinace kohoutxslepice byla správná, zjistí chovatel až skoro za rok. Když se netrefíte nebo nemáte více menších, zkušebních hejn, tak je jedna sezóna ztracená. Nevěšte hlavu, až vám bude tolik let jako panu Emilu Guerinelovi, tak budete mít třeba také tak tmavá vejce
Jen pro ukázku dávám fotografii kohouta z chovu pana Guerinela a nevypadá to, že by mu vadilo nějaké bílé pírko nebo vysoký hřeben
Nemàm nic proti tej fotke musim vsak upozornit, a to doslova ze Guerinel je ikona maransiek ale jeho systèm plemenidby ràdovo u drobnochovatela nejde uplatnit celkovo jeho reprodukcnà chovnà skupina ràta cez 200ks a potom je tu dalsia slachtitelskà tiez v pocte do 100 ks a v tomto pripade màte fotku zo slachtitelskej skupiny inak sa naozaj dba v jeho chove na vsetko krmi specialnou zmesou stvorenou pre maransky a to aj v pripade kuriatok jeho krmivo ako priklad uvediem ide o kuriatka do mesiaca je s obsahom bielkovin do 26% az potom ide zmes pre kuriatka do 10 tyzdnou, inak pàn guerinel je uz dost chorlavy ale neviem onikom ktoto mà premakanè viac, o dalsej problematike ani nehovoriac ja som mu vdacny ze somnou s niktosom vobec komunikuje, dalej urcite nekupite z jeho chovu maransky so zàbelom inak by asi cena nàsadovèho vajca nebola takà akà je.
jako001
napsal(a):
Nemàm nic proti tej fotke musim vsak upozornit, a to doslova ze Guerinel je ikona maransiek ale jeho systèm plemenidby ràdovo u drobnochovatela nejde uplatnit celkovo jeho reprodukcnà chovnà skupina ràta cez 200ks a potom je tu dalsia slachtitelskà tiez v pocte do 100 ks a v tomto pripade màte fotku zo slachtitelskej skupiny inak sa naozaj dba v jeho chove na vsetko krmi specialnou zmesou stvorenou pre maransky a to aj v pripade kuriatok jeho krmivo ako priklad uvediem ide o kuriatka do mesiaca je s obsahom bielkovin do 26% az potom ide zmes pre kuriatka do 10 tyzdnou, inak pàn guerinel je uz dost chorlavy ale neviem onikom ktoto mà premakanè viac, o dalsej problematike ani nehovoriac ja som mu vdacny ze somnou s niktosom vobec komunikuje, dalej urcite nekupite z jeho chovu maransky so zàbelom inak by asi cena nàsadovèho vajca nebola takà akà je.
A jaká je?
jako001
napsal(a):
Vůbec jsem příspěvek nedávala jako kritiku, ale jako ukázku toho, že když chcete tmavá vejce, tak se nesmíte hroutit nad nějakým bílým pírkem nebo drobnou vadou. Člověk má tendenci při výběru kohouta vždy sáhnout po tom hezčím, ale u barvy vajec by měl vybrat toho z nejtmavšího vejce bez ohledu na drobné vady.
Bylo by fantastické, kdyby tady měl někdo chov jako pan Guerinel, ale jeho chov je výsledek dlouholetého chovu a přiblížit se mu bude chtít také mnoho let práce. Většina chovatelů, kteří zakoupili tato vejce, ztroskotala na tom, že neměli kvalitní jedince, které by připářili k jedincům vylíhnutým z těchto vajec.
beginner
napsal(a):
Vůbec jsem příspěvek nedávala jako kritiku, ale jako ukázku toho, že když chcete tmavá vejce, tak se nesmíte hroutit nad nějakým bílým pírkem nebo drobnou vadou. Člověk má tendenci při výběru kohouta vždy sáhnout po tom hezčím, ale u barvy vajec by měl vybrat toho z nejtmavšího vejce bez ohledu na drobné vady.
Bylo by fantastické, kdyby tady měl někdo chov jako pan Guerinel, ale jeho chov je výsledek dlouholetého chovu a přiblížit se mu bude chtít také mnoho let práce. Většina chovatelů, kteří zakoupili tato vejce, ztroskotala na tom, že neměli kvalitní jedince, které by připářili k jedincům vylíhnutým z těchto vajec.
No a to je přesně ono.
Chtělo by to více vajíček z více kmenů podobných jeho, protože věřit někomu že onen kohout co vám prodává je z tmavého to je víc pravděpodobné že vyhraju milion euro.
Tímhle stilem je to furt dokola o ničem.
skodovak
napsal(a):
No a to je přesně ono.
Chtělo by to více vajíček z více kmenů podobných jeho, protože věřit někomu že onen kohout co vám prodává je z tmavého to je víc pravděpodobné že vyhraju milion euro.
Tímhle stilem je to furt dokola o ničem.
Ja màm od pàna zajednane vajicka z dvoch absolutne nepribuznych kmenov, vajcia mà dokonca aj oznacene kridelnimy znamkami sliepok.
beginner
napsal(a):
Jasom to ani tak nemyslel len som, len pre ostatnych aby pochopily moznosti v chove guerinel.
Bylo sluníčko, tak jsem udělal několik fotek letošních maransek. Tak pojďte do mě
rozmital

XXX.XXX.111.47
Nevíte kde se dá sehnat tabulka na určení stupně zabarvení vajec u maransek
děkuji.
Jedna z tabulek barvy vajec.Pod číslo 3 to opravdu není marans.
http://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/marans-maranska/.
První dvě, nynější stav.
Třetí, z takových pocházejí, nicméně ta fotka poslední, mi přijde světlejší dle reality, ale to je jedno.
skodovak
napsal(a):
První dvě, nynější stav.
Třetí, z takových pocházejí, nicméně ta fotka poslední, mi přijde světlejší dle reality, ale to je jedno.
No dàm sem fotky su dost nekvalitnè a este ktomu z mobilu moje co sa liahli umna.
rozmital

XXX.XXX.111.47
Děkuji za odpovědi.
holis
napsal(a):
Bylo sluníčko, tak jsem udělal několik fotek letošních maransek. Tak pojďte do mě
Mně se vaše Maransky líbí a a dle mého názoru, ano, takto by měly Maransky vypadat Jen ten hřeben mi stále přijde dost přilehlý k zátylku.
Škoda, že klub Maransek nezveřejňuje konkrétnější popis ideálního vzhledu Maransky a nepřidá i odpovídající fotografie. Možná by pak v ČR celkově byly Maransky na mnohem vyšší úrovni a chovatelé by přesně věděli jaké kusy z chovu vyřatit.
beginner
napsal(a):
Mně se vaše Maransky líbí a a dle mého názoru, ano, takto by měly Maransky vypadat Jen ten hřeben mi stále přijde dost přilehlý k zátylku.
Škoda, že klub Maransek nezveřejňuje konkrétnější popis ideálního vzhledu Maransky a nepřidá i odpovídající fotografie. Možná by pak v ČR celkově byly Maransky na mnohem vyšší úrovni a chovatelé by přesně věděli jaké kusy z chovu vyřatit.
Děkuji za slova chvály. Vzorník přeci udává ideální vzhled maransky. Teď klub opět pracuje na tom, aby byl opraven vzorník, který udává ráz měděně prsá. Všichni posuzovatelé byli na školení poučeni, že ráz měděně prsá je opraven na měděně krká (měděně černá). Bohužel letos se stalo, že posuzovatel posuzoval maransku jako měděně prsou a kritizoval, že maranska nemá kresbu na prsou! Pan posuzovatel asi na školení spal
holis
napsal(a):
Děkuji za slova chvály. Vzorník přeci udává ideální vzhled maransky. Teď klub opět pracuje na tom, aby byl opraven vzorník, který udává ráz měděně prsá. Všichni posuzovatelé byli na školení poučeni, že ráz měděně prsá je opraven na měděně krká (měděně černá). Bohužel letos se stalo, že posuzovatel posuzoval maransku jako měděně prsou a kritizoval, že maranska nemá kresbu na prsou! Pan posuzovatel asi na školení spal
Rozumím, informace se nezveřejňují, protože by se neprodával vzorník. Pokud jsou údaje ve vzorníku tak jasné, tak proč se stane to, že chovatel jde na výstavu se zvířetem, které dostane výluku?
Špatný název, měděně prsá, se řešil už v roce 2009 a je stále nedořešen ? To není kritika, jen údiv
NO na sk maransklub funguje iked urcite je co zlepsovat, pràve vcera som obdrzal pozvànku a nàsledne potvrdil aj ucast na clenskej schodzi, berieme naukàzku a posudenie aj dobrè ale aj tie vylukovè zvieratà aby kazdy videl na vlastnè oci co je ok a co nie màm to naozaj daleko pojdem skoro 280km len aby som sa zucastnil a opat stretol s clenmi klubu a pràve jeden z bodov je uzsia spolupràca s ceskym klubom ano tie nàzvy su osemetnè ale spràvny je cierno medenà.
skodovak
napsal(a):
První dvě, nynější stav.
Je to nepříjemné takhle psát, ale mě přijde, že příčina vašich světlejších vajec může být v hygieně chovu, nedostatku čisté vody, nedostatkem vitamínů,... zdá se mi jako by slepice nebyly v dobré kondici nebo byly vystresované.
Ohledně výběru vajec na líhnutí poradím jeden způsob, který používám já. Třeba to někomu pomůže. Pěkně hnědá vejce nad 65 gr nastřádám. Podle oka se mi zdají pěkná všechna vejce, která dám stranou. Vezmu fotoaparát a vyfotím je s bleskem a líhnu jen ty vejce, která jsou i na fotografii tmavá a pěkně lesklá. Pak mám jistotu, že mám slepice a kohouty jen z tmavých vajec. Není to záruka stoprocentního úspěchu, protože každoročně mám v odchovu slepice, které nenesou tmavá vejce, ale tmavých vajec mám čím dál tím víc.
Líhnutí duben 2015.
beginner
napsal(a):
Je to nepříjemné takhle psát, ale mě přijde, že příčina vašich světlejších vajec může být v hygieně chovu, nedostatku čisté vody, nedostatkem vitamínů,... zdá se mi jako by slepice nebyly v dobré kondici nebo byly vystresované.
Nevím tedy jestli čištění buď každý týden nebo dva je malá hygiena.
Plastin, nutrimix běžně dvakrát týdně, a ten stres nevím tedy z čeho pokud za plotem náhodou občas neběhá pes, jinak mají sami 2400 m výběh.
skodovak
napsal(a):
Nevím tedy jestli čištění buď každý týden nebo dva je malá hygiena.
Plastin, nutrimix běžně dvakrát týdně, a ten stres nevím tedy z čeho pokud za plotem náhodou občas neběhá pes, jinak mají sami 2400 m výběh.
O.K. Vylučovací metoda je dobrá. Nemáte náhodou víc kohoutů u mladých slepic?
skodovak
napsal(a):
Mají jednoho a pouštím stejně vždy jen dané slepice nikdy již dohromady.
Maximálně ráno čekají než můžou ven v nevelkém výběhu. To je jediná věc špatná podle mého názoru.
Pak jedině nějaký parazit nebo nemoc.
Zial takèto vajcia sa rodia z nemeckych chovou kde su exterièrovo top zvieratà ale farba vajec je druhoradà vase sliepky mohli byt z tmavych vajec fotky vajec su ok dodal som aj svoje ale z okych vajec bol ich otec to uz asi nik nepovie a tam je ten hàcik.
skodovak
napsal(a):
Mají jednoho a pouštím stejně vždy jen dané slepice nikdy již dohromady.
Maximálně ráno čekají než můžou ven v nevelkém výběhu. To je jediná věc špatná podle mého názoru.
Pak jedině nějaký parazit nebo nemoc.
Jestli čekají pravidelně, tak je to nestresuje a těší se až je pustíte. Pokud všechny nepříznivé faktory vyloučíte, tak je možné, že na oplození vajec byl použit nevhodný kohout. Což se může stát a chovatel to zjistí až po roce.
skodovak
napsal(a):
Pán měl nového ano. Minulý rok byli vajíčka ze 70% hezké.
Skodovàku nezufajte ani v spickovych chovoch nie su vajcia rovnako sfarbenè, a dovolim si tvrdit ze na jar budete mat vajicka o odtien dva tmavsie samozrejme nie vsetky dàm vàm sem link a ked si nàjdete cas tak sa tym prekusajte s prekladacom.http://www.syndicat-poules-marans.fr, a ked ste zanieteny tak to s maranskami nevzdàte.
jako001
napsal(a):
Skodovàku nezufajte ani v spickovych chovoch nie su vajcia rovnako sfarbenè, a dovolim si tvrdit ze na jar budete mat vajicka o odtien dva tmavsie samozrejme nie vsetky dàm vàm sem link a ked si nàjdete cas tak sa tym prekusajte s prekladacom.http://www.syndicat-poules-marans.fr, a ked ste zanieteny tak to s maranskami nevzdàte.
Děkuji. Nevzdám to rozhodně.
Dobry den tak dnes màm radost moje maransky zacali znàsku dnes prvè tri vajicka jedno polovicka rozbila vajcia su o hmotnosti 48g a 54g.vidiet zretelnu pigmentàciu bodky dufam ze dievcatà pekne naberu na farbe
Dobry večer Možem poprosit ak idete na klubovku keby bola reč o kohutoch a mal niekto z klubu naviac kohuta do chovu tak by som rad kupil Chodil som po vystavach ale na vystavach je toho malo Chovam uz štvrty rok a davam do liahne len tie najtmavšie a s vahou nad 65 g Zhanal som preto vajička aspon zrovnatelne s mojimi ale nepodarilo sa ani vaha ani farba a mal som to asi od troch, chovateloch'' a udajne členovia klubu takže budem skušat na SK ak by to bolo možne tak by som kupil aj vajička aby som si mohol vybrat kohuta Dakujem za odpoved s pozdravom Dziak.
GORAL
napsal(a):
Dobry večer Možem poprosit ak idete na klubovku keby bola reč o kohutoch a mal niekto z klubu naviac kohuta do chovu tak by som rad kupil Chodil som po vystavach ale na vystavach je toho malo Chovam uz štvrty rok a davam do liahne len tie najtmavšie a s vahou nad 65 g Zhanal som preto vajička aspon zrovnatelne s mojimi ale nepodarilo sa ani vaha ani farba a mal som to asi od troch, chovateloch'' a udajne členovia klubu takže budem skušat na SK ak by to bolo možne tak by som kupil aj vajička aby som si mohol vybrat kohuta Dakujem za odpoved s pozdravom Dziak.
Poslite mi ss pràve kontakt, ja vam zavolàm.upozornujem volam s predvolbou fr.
Dnes, od starší Maransky 75,6gr (tmavší) a od mladé líhnuté na jaře 2015 67,1gr (světlejší) Ve skutečnosti je rozdíl v barvě nepatrný, ale na fotografii je vidět hodně.
Marans club Slovensko pozyva všetkych členou klubu sympatyzantou aj záujemcov o členstvo v klube dna 30.12.2016.na adrese Svrčinovec 1101 psč 02312 o 14 tej hodine na vyročnu schodzu spojenu zo stolovym posudzovanim maransiek a zo sutažou o najtmavšie vajce od maransky.
Vedenie klubu.
Soubor zásad:
- Respektovat standard a nařízení ze školení
- Pečlivě zvažovat kompenzovatelnost vad a předností
- Roztřídit si předběžně zvířata na výstavě podle hierarchie na nejlepší,
nejhorší a průměrná.
- Respektovat pořadí důležitosti:
1. Plemenný typ a pohlavní výraz
2. Rámec – velikost odpovídající hmotnosti
3. Konstituce – postihovat zásadní konstituční vady – dlouhá hlava,
hrubé běháky apod.
4. Znaky vytvářející základ typu – trup, ocas vytvářejí horní linii
5. Specifické plemenné znaky – např. vousáč musí mít výrazný vous
a svěšená křídla
6. Zbarvení peří
7. Ostatní skryté znaky, vady kondice
Zápis se školení posuzovatelů drůbeže 20. - 21.2.2016 tedy,
poněkud smutně, nezmiňuje barvu vajec charakteristickou pro jednotlivá
plemena, ale selský rozum velí barvu skořápky řadit jako Top prioritu č.1,
zejména u Marans, Empordanesa, Penedesenca aj.
Mít vlastní (a ještě líp - měnící se) standard pro francouzské plemeno
v malé české vlasti, upřednostňovat exteriér před užitkovostí
a charakteristickými projevy (barva skořápky) a shánět v Německu kohouta
exteriérově vyhovujícího českému vzorníku, to už je holt jinej gang.
honzapm
napsal(a):
Soubor zásad:
nejhorší a průměrná.
hrubé běháky apod.
a svěšená křídla
6. Zbarvení peří
Kam směřujete toto rýpnutí paní, nebo pane beze jména? O jakém měnícím se standardu píšete? Otázka můžeme položit i obráceně, proč upřednostňovat barvu skořápky před exteriérem? Německý standard je jiný, než český? Proč by si chovatel nemohl pořídit posilu do chovu kdekoli jinde v zahraničí?
Holis.
honzapm
napsal(a):
Soubor zásad:
nejhorší a průměrná.
hrubé běháky apod.
a svěšená křídla
6. Zbarvení peří
Na školení posuzovatelů může zaznít jen to, co lze na výstavách posoudit. Proto se domnívám, že pořadí důležitosti je správné. Posuzovatel nemá k dispozici vejce vystavených slepic, proto je nemůže ani posoudit. Kdyby se na výstavách dodávala i vejce, vážila a barevně posuzovala, pak by to mohlo prosopět, neboť některá plemena mají problém nejen s barvou škořápky, ale i s hmotností vajec. Rozhodně právě v tomto případě je barva škořápky důležitou, ale to patří do plemenářské práce. Ta je bohužel na velmi nízké úrovni i v klubech a kontrolovaných chovech. Nechci idealizovat doby minulé, ale za sociku se dělala cílená plemenářská práce. Kontrolované chovy, byly skutečně kontrolované. A to jak exteriérově, užitkovostně i vetrinárně. Každý chov, z něhoř se líhlo, měl zdravotní zkoušky. Líhně byly dobře zdokumentované, včetně dodavatelů vajec. Dnes produkci vajec a masa zajišťují velkochovy a i chov čistokrevné drůbeže je především koníčkem. Vedlejším produktem jsou vejce a maso vyšší kvality, než z velkochovů. To je prostě dáno dobou.
jo012810
napsal(a):
Na školení posuzovatelů může zaznít jen to, co lze na výstavách posoudit. Proto se domnívám, že pořadí důležitosti je správné. Posuzovatel nemá k dispozici vejce vystavených slepic, proto je nemůže ani posoudit. Kdyby se na výstavách dodávala i vejce, vážila a barevně posuzovala, pak by to mohlo prosopět, neboť některá plemena mají problém nejen s barvou škořápky, ale i s hmotností vajec. Rozhodně právě v tomto případě je barva škořápky důležitou, ale to patří do plemenářské práce. Ta je bohužel na velmi nízké úrovni i v klubech a kontrolovaných chovech. Nechci idealizovat doby minulé, ale za sociku se dělala cílená plemenářská práce. Kontrolované chovy, byly skutečně kontrolované. A to jak exteriérově, užitkovostně i vetrinárně. Každý chov, z něhoř se líhlo, měl zdravotní zkoušky. Líhně byly dobře zdokumentované, včetně dodavatelů vajec. Dnes produkci vajec a masa zajišťují velkochovy a i chov čistokrevné drůbeže je především koníčkem. Vedlejším produktem jsou vejce a maso vyšší kvality, než z velkochovů. To je prostě dáno dobou.
Souhlasim a sam jsem svědkem dodani nas. vajiček od členu klubu ktere neměli ani barvu ani hmotnost Myslim si že najdou se členove klubu kteri jsou členami jenom proto aby tam byly ale plemenitba a zušlechtovani daneho lemena ho nezajima ba naopak napomaha toto plemeno kazit zasilanim svojich nekvalitnych vajiček k dalšimu rozmnožovani.Takove nekale činnosti se za sociku nekonaly a byla povinnost a čest když člen klubu něco prodal tak to mělo uroven proč tomu tak neni dnes? Asi zvitězila ekonomika nad zalibou alebo už dnes neplati pravidla že člen ma povinnost svuj chov zušlechtovat?
jo012810
napsal(a):
Přesně.
A pokud chceme POKUD MOŽNO sledovat exteriér i tu barvu skořápky,
tak nám odvětí, že to už je hon dvou zajíců naráz, a to že není možné.
Škoda, někteří to umí.
honzapm
napsal(a):
Soubor zásad:
nejhorší a průměrná.
hrubé běháky apod.
a svěšená křídla
6. Zbarvení peří
Já Vám vůbec nerozumím.
To není příručka pro chovatele.
Ani rady pro plemenařinu.
To jsou pokyny pro posuzovatele
Jak může soubor zásad pro posuzování na výstavách zmiňovat barvu vajec?
Jak by ji ten posuzovatel na výstavě hodnotil?
A kohouti?
Posuzovatel hodnotí exterier, nic víc. Tečka. Pouze to co vidí.
Barva vajec a užitkovost je záležitostí chovatele, nebo testovacích stanic drůbeže, nikoli posuzovatelů.
Takhle přece nejde něco vytrhnout z kontextu a mudrovat o selském rozumu.
Normálně bych na to nereagoval, Vaše příspěvky většinou dávají smysl, ale tohle mě překvapilo.
honzapm
napsal(a):
Přesně.
Škoda, někteří to umí.
Vážená paní, nebo pane beze jména. Nikde tady nezaznělo, že to není možné! Pokud ano, tak mi to prosím připomeňte. Jen jsem napsal, že to není jednoduché! A propo, můžete mi mladá paní, nebo pane beze jména napsat jméno toho špičkového chovatele, který vyhrál zároveň jak výstavu vajec, tak i výstavu jako takovou? Dle mého názoru se tu snažíte pouze rozpoutat nějakou hádku! S pozdravem Holec Ladislav
holis
napsal(a):
Kam směřujete toto rýpnutí paní, nebo pane beze jména? O jakém měnícím se standardu píšete? Otázka můžeme položit i obráceně, proč upřednostňovat barvu skořápky před exteriérem? Německý standard je jiný, než český? Proč by si chovatel nemohl pořídit posilu do chovu kdekoli jinde v zahraničí?
Holis.
Proč jste nám neodpověděl na mé otázky a vymýšlíte si, že tu někdo napsal(asi já ) že nelze dosáhnout krásné barvy skořápky i bezvadného exteriéru?
Nechci se tu hádat s někým kdo ani nemá k...e se tu podepsat
NEREZ

XXX.XXX.160.17
Musim se pripojit k panu Holisovi, nebot me zajimaji pouze odborne znalosti, a ne plky do prazdna... Ani osloveni HONZIK GAUCIK stale nevysvetluje, co je clovek zac :) Mohu si pod tim predstavit ledas-co...
Dobry vecer, Holise sice neznam osobne ale vim ze ze je z Zitenicke organizace a dost se angazuje ve vystavnictvi na Litomericku, poradaji vystavy pro skolky a skoly.podle vysledku z vystav v Lyse bude i odbornik pres Maransky ktere vim ze chova a i dost vystavuje.myslim ze je skoda takoveho odbornika pres tyto slepice z tohoto vlakna odradit.skodovaku na teplakovce jste byl na nektere dost hustej a to i na zeny a tady to prechazite usmevem?ze vy merite dvouma metrama? pepa razak.
peparazak
napsal(a):
Dobry vecer, Holise sice neznam osobne ale vim ze ze je z Zitenicke organizace a dost se angazuje ve vystavnictvi na Litomericku, poradaji vystavy pro skolky a skoly.podle vysledku z vystav v Lyse bude i odbornik pres Maransky ktere vim ze chova a i dost vystavuje.myslim ze je skoda takoveho odbornika pres tyto slepice z tohoto vlakna odradit.skodovaku na teplakovce jste byl na nektere dost hustej a to i na zeny a tady to prechazite usmevem?ze vy merite dvouma metrama? pepa razak.
Já ostrej? a ještě na ženy?... leda na tu jednu jako celá teplákovka.. neznáte mě osobně tak nevím co tu střílíte od boku věřím, že by jste v takovém případě mluvil jinak..
A nikoho já osobně odrazovat nechci a neřekl bych že jsem svým názorem něčemu takovému jen přispěl a s panem Holisem problém určitě nemám ani ho nemám důvod mít, jeho rad si cením, z názorů si vezmu své a tím to pro mě zatím končí..
Takže Krásný dobrý večer všem čtenářům iF.
Omlouvám se, pokud můj výcuc ze zápisu + osobní dodatek
vyzněl tak, že mám v plánu vyvolávat vášně.
K Marans - jediné, co bych tomuto plemeni přál, je kvalitní exteriér
při nejtmavší možné barvě skořápek. Což jsou skutečně dva cíle,
avšak nikoliv nesplnitelné.
Je to jednoduché a čisté přání.
jako001
napsal(a):
K Marans - jediné, co bych tomuto plemeni přál, je kvalitní exteriér
při nejtmavší možné barvě skořápek. Což jsou skutečně dva cíle,
avšak nikoliv nesplnitelné.
Je to jednoduché a čisté přání.
Na fotce jsou maransky určitě, jenže je jeden problém, maranska už není jako bývala když byla př. Šonkou přivežena, dříve nesla vajec tolik kolik píše vzorník, ale dneska už se to kříží že už ani maransku nepoznáte stala se z ní spíše hybridka protože každý to kříží se vším možným a když nekříží tak používá metodu příbuzenské plemenitby a problém snášky je hned, chtělo by se zamyslet jestli to má cenu takhle to plemeno ničit..

Lukáši drž mlč. Víš prd a chceš pomník. S maranskama to má každý jak chce a jak umí. Jsou lidi co kříží a jsou lidi co to dělají pořádně. nikoho nestrkej do jednoho pytle. A nikoho nezobecňuj. Víš taky prd, jestli dřív nesly jak řekl pan Šonka, nebo jestli to jen říkal pan Šonka. A normální člověk maransku pořád pozná. hajzlové jsou všude, jak mezi chovateli tak jinde, každý si musí vybrat od kohou koupí, komu věří. Musí u toho myslet hlavou a na ty zvířata koukat. Ne jako ty, koukat jenom uhnat nějakou fofrem cenu z výstavy a když ne tak rychle prodat. Maransky nejsou jednoduché plemeno, nelíhnou se jako přes kopírák, musíš si s tím hrát a koukat. Takže být tebou, do tohohle tématu vůbec nekecám, protože co já jsem zjistil, jsi pouze a jenom mladej iniciativní brouk Pytlik.

honzapm
napsal(a):
Přesně.
Škoda, někteří to umí.
Jsem jen blbý začátečník, který se tady pokouší vzdělat, odpusťe mi, vážená pane Honzo, naivní dotaz, mohl byste tady někde vyfotit Vaše výsledky na výstavách, vaše oceňovací lístky z výstav drůbeže + výstav vajec? Chtěl bych taky vidět, jak se Vám daří kombinovat pašácké výsledky v exteriéru a pašáckýma výsledkama ve vejcích...prosím prosím....).

GORAL
napsal(a):
Souhlasim a sam jsem svědkem dodani nas. vajiček od členu klubu ktere neměli ani barvu ani hmotnost Myslim si že najdou se členove klubu kteri jsou členami jenom proto aby tam byly ale plemenitba a zušlechtovani daneho lemena ho nezajima ba naopak napomaha toto plemeno kazit zasilanim svojich nekvalitnych vajiček k dalšimu rozmnožovani.Takove nekale činnosti se za sociku nekonaly a byla povinnost a čest když člen klubu něco prodal tak to mělo uroven proč tomu tak neni dnes? Asi zvitězila ekonomika nad zalibou alebo už dnes neplati pravidla že člen ma povinnost svuj chov zušlechtovat?
Omlouvám se opět za naivní začátečnickou naivitu...ale já kdybych koupil od někoho nekvalitní vejce ( ať už by byly z klubu nebo neklubu) tak bych se kurňa snažil si to vyřídit s ním. Okamžitě a k věci. A ne tady dneska nadčasově umělecky kydat špínu do prostoru na celý klub. Jen proto, že nejste schopen si to s někým vyříkat z oka do oka? Nebo plácáte záměrně nekonkrétně, aby to vyznělo jako že jste chudák, co ho zlí chovatelé z klubu vypekli a teď jste chudák ten zahořklý? Nejste schopen si to s prodejcem vajec vyříkat, nebo jen hledáte kudy rejt do lidí ?

pastevecovci
napsal(a):
Já Vám vůbec nerozumím.
To není příručka pro chovatele.
Ani rady pro plemenařinu.
To jsou pokyny pro posuzovatele
Jak může soubor zásad pro posuzování na výstavách zmiňovat barvu vajec?
Jak by ji ten posuzovatel na výstavě hodnotil?
A kohouti?
Posuzovatel hodnotí exterier, nic víc. Tečka. Pouze to co vidí.
Barva vajec a užitkovost je záležitostí chovatele, nebo testovacích stanic drůbeže, nikoli posuzovatelů.
Takhle přece nejde něco vytrhnout z kontextu a mudrovat o selském rozumu.
Normálně bych na to nereagoval, Vaše příspěvky většinou dávají smysl, ale tohle mě překvapilo.
Taky bych chtěl vidět, jak se na výstavách přikládá povinně ke každé pipině její nezfalšované vejce, a jak se potom stíhají chovatelé za to, že po testech DNA bylo zjištěno, že dodané vejce nebylo vyprdnuto příslušnou soudružkou slepicí :D.
GORAL
napsal(a):
Já myslím, že zvítězila ekonomika nebo spíš neviditelná ruka trhu nad pravidly a povinnostmi.
napsal(a):
Taky bych chtěl vidět, jak se na výstavách přikládá povinně ke každé pipině její nezfalšované vejce, a jak se potom stíhají chovatelé za to, že po testech DNA bylo zjištěno, že dodané vejce nebylo vyprdnuto příslušnou soudružkou slepicí :D.
Hele, vy účelově založená profilko, jestli si myslíte, že se tu začneme takhle
navečer šermovat pohárkama, tak to jste si vybrala špatný terčík.
Jinak to, že Pavel T. neporozuměl mému plánu a míření, je škoda, ale tak,
jak to odinterpretoval a vy jste to ocitovala, tak přesně takto to myšleno
ani mířeno nebylo, to snad dá rozum. To by panny nesměly soutěžit.
Má úcta.

honzapm
napsal(a):
Hele, vy účelově založená profilko, jestli si myslíte, že se tu začneme takhle
navečer šermovat pohárkama, tak to jste si vybrala špatný terčík.
Jinak to, že Pavel T. neporozuměl mému plánu a míření, je škoda, ale tak,
jak to odinterpretoval a vy jste to ocitovala, tak přesně takto to myšleno
ani mířeno nebylo, to snad dá rozum. To by panny nesměly soutěžit.
Má úcta.
Co to.
napsal(a):
Omlouvám se opět za naivní začátečnickou naivitu...ale já kdybych koupil od někoho nekvalitní vejce ( ať už by byly z klubu nebo neklubu) tak bych se kurňa snažil si to vyřídit s ním. Okamžitě a k věci. A ne tady dneska nadčasově umělecky kydat špínu do prostoru na celý klub. Jen proto, že nejste schopen si to s někým vyříkat z oka do oka? Nebo plácáte záměrně nekonkrétně, aby to vyznělo jako že jste chudák, co ho zlí chovatelé z klubu vypekli a teď jste chudák ten zahořklý? Nejste schopen si to s prodejcem vajec vyříkat, nebo jen hledáte kudy rejt do lidí ?
Dekuji za nahrani Ja jsem se snažil domlouvit ale pan Stainer mi arogatne odpovedel že vajička spatky nepřijme ani penize nevrati a při objednavce ustne potvrdil hmotnost a barvu vajiček Jsem zvědav jak by jste postupoval vy Ja nerypu ani jsem nechtel jmeno použit ale ten chudak je ten co przni zasilanim konzumnych vajiček a hlasi se za člena klubu Ja nekydam špinu na cely klub ale na jednodlivce co se chvastaji a priživuji na ukor klubu inač možna muj chov maransek je možna dal jak chov některych vašich členu Važim si obětavych chovatelu ale ne podvodniku.

GORAL
napsal(a):
Dekuji za nahrani Ja jsem se snažil domlouvit ale pan Stainer mi arogatne odpovedel že vajička spatky nepřijme ani penize nevrati a při objednavce ustne potvrdil hmotnost a barvu vajiček Jsem zvědav jak by jste postupoval vy Ja nerypu ani jsem nechtel jmeno použit ale ten chudak je ten co przni zasilanim konzumnych vajiček a hlasi se za člena klubu Ja nekydam špinu na cely klub ale na jednodlivce co se chvastaji a priživuji na ukor klubu inač možna muj chov maransek je možna dal jak chov některych vašich členu Važim si obětavych chovatelu ale ne podvodniku.
Aha, tak to se potom asi dá pochopit, že jste vytočený. Takhle uz to dává smysl. Já se teprve chystám začit s maranskama, chystám se změnit plemeno, právě kvůli vejcim, a taky že maransky by měly snad byt klidnější.Na pphled se mi líbí moc. Přemýšlel jsem i o klubu - tedy časem. Proto jsem se začal pídit po teorii, i po debatě tady a po jiných debatách. A člověk fakt najde klenoty...
To ten mladý obchodník s vejci a zároveň odborník na maransky je ale divný člen klubu, ne? Nezdálo se mi, že by se tady o maranskách vyjadřoval nějak moc láskyplnně. Jestli je opravdu jejich člen, tak bych ŕekl že jim kope do brány jeden vlastňák za druhým.
Chovatel Křešín
napsal(a):
Na fotce jsou maransky určitě, jenže je jeden problém, maranska už není jako bývala když byla př. Šonkou přivežena, dříve nesla vajec tolik kolik píše vzorník, ale dneska už se to kříží že už ani maransku nepoznáte stala se z ní spíše hybridka protože každý to kříží se vším možným a když nekříží tak používá metodu příbuzenské plemenitby a problém snášky je hned, chtělo by se zamyslet jestli to má cenu takhle to plemeno ničit..
Dobré ráno všem,
tady se toho tedy událo. Jak může několik slov "honzapm" rozjet takovou smršť!Chci a budu věřit, že tento Honza už ví, že zřejmě přestřelil. Přítel peparazak napsal trošku milné informace. Je pravda, že jsem byl členem ZO Žitenice. Bohužel již nejsem. Prvně jsem odstoupil z funkce předsedy ZO a poté i z celé ZO. ZO se začala ubírat jiným směrem než jsem si představoval já. Začali spolupracovat s člověkem, kterého vysloveně nesnáším a bojím se ho. Řekl jsem buďto já nebo on a tak jsem šel Se ZO Žitenice, ale nadále spolupracuji, mám tam své nejlepší přátele, třeba se tam jednou vrátím. To co tu napsal Lukáš Štajner mě zaráží! Doufám že nám to v neděli na schůzi vysvětlí. Já se s tímto určitě neztotožňuji!
Na závěr bych chtěl poprosit pojďme naplňovat poslaní i FAUNY pojďme si tu radit, chválit, třeba i trošku kritizovat! Zastavme to věčné štvaní, urážení.
Nás chovatelů už opravdu moc není, proto pojďme se povzbudit a podpořit do dalšího roku s našima krásnýma mazlíkama
Hodně úspěchů a nejen chovatelských přeje Ladislav Holec alias Holis
holis
napsal(a):
Dobré ráno všem,
tady se toho tedy událo. Jak může několik slov "honzapm" rozjet takovou smršť!Chci a budu věřit, že tento Honza už ví, že zřejmě přestřelil. Přítel peparazak napsal trošku milné informace. Je pravda, že jsem byl členem ZO Žitenice. Bohužel již nejsem. Prvně jsem odstoupil z funkce předsedy ZO a poté i z celé ZO. ZO se začala ubírat jiným směrem než jsem si představoval já. Začali spolupracovat s člověkem, kterého vysloveně nesnáším a bojím se ho. Řekl jsem buďto já nebo on a tak jsem šel Se ZO Žitenice, ale nadále spolupracuji, mám tam své nejlepší přátele, třeba se tam jednou vrátím. To co tu napsal Lukáš Štajner mě zaráží! Doufám že nám to v neděli na schůzi vysvětlí. Já se s tímto určitě neztotožňuji!
Na závěr bych chtěl poprosit pojďme naplňovat poslaní i FAUNY pojďme si tu radit, chválit, třeba i trošku kritizovat! Zastavme to věčné štvaní, urážení.
Nás chovatelů už opravdu moc není, proto pojďme se povzbudit a podpořit do dalšího roku s našima krásnýma mazlíkama
Teď to po sobě čtu! Myslel jsem mylné informace. Červenám se.
NEREZ

XXX.XXX.160.17
holis
napsal(a):
Dobré ráno všem,
IF už dávno není o informacích, některá vlákna nutno přehlížet, neboť pokud jsou k věci, tak jsou vesměs o urážkách a za každou cenu nesouhlasit. Bohužel většina nejsou ani o chovu, ani k věci, a tak tady ani nemají být... Hloupé tlachání o čemkoliv nepatří na odborný web. Nutno opět raději začít číst encyklopedie... Pane "Holis", Vám ale úcta, když už něco napíšete, je to alespoň věcné
napsal(a):
Myslím, že kdyby u slepic nebo kohoutů Maransek byly vejce, pro návštěvníky i ostatní chovatele by to bylo hodně zajímavé. Nemusely by být od vystavované slepice, jen z chovu vystavovatele.
beginner
napsal(a):
Myslím, že kdyby u slepic nebo kohoutů Maransek byly vejce, pro návštěvníky i ostatní chovatele by to bylo hodně zajímavé. Nemusely by být od vystavované slepice, jen z chovu vystavovatele.
A nejenom u Marans, ale i u ostatních plemen.
A hlavně názvy plemene-rázu na klecích.
Zejména u hojně zastoupených plemen-rázů.
Spousta lidí (naprostá většina) se v oceňováku nevyzná, nevidí na něj,
nepřečte čmaropis, nerozumí zkratce plemene-rázu, v katalogu se ihned
neorientuje, případně v něm jsou i chyby.
Když se mnou jde rodina na výstavu, tak se neustále někdo ptá:
"A co je tohle? A copa je tuto?"
Výstavy by měly mít kompletně jiný "designový" a propagační koncept.
Snad to někdo nepochopí tak, že 1 + 1 je 11 a ne 2, jako u minulého mého psaní.
Trochu včerejšího blátíčka a slepice v očekávání co nesu. Vážení vajec. Co nesnesou Maransky, hravě doženou Bressky, takže vajec až až Také jeden mlaďoch kohoutek se vešel na fotku, ale kohoutů mám víc a ten co mi bude připadat nejlepší půjde k favoritkám. Zatím se mi nepodařilo odchovat kohouta, který by se mi úplně líbil, ale na výstavy nechodím, takže mě to mrzí jen tak soukromě.
U těch prodejů a nákupú myslím, že prodávající by měl vědět, že prodávaná vejce jsou jeho vizitkou a pokud si chce zkazit reputaci za pár stovek, tak dobře, ale doplatí na to nakonec sám.
Ovšem na druhou stranu by si kupující měl uvědomit, že tmavá vejce u Maransek nejsou samozřejmostí, že ani chovatel nikdy nemá všechny slepice, které by nesly tmavá vejce a až na peníze nemá důvod proč by nejtmavší vejce měl někomu prodat a nevylíhnout si je sám.
beginner
napsal(a):
Něco takového jsme udělali na CV u expozice krůt.
Košík krůtích vajec a ocasní pera napíchané do aranžovací hmoty.
Umístili jsme to úmyslně doprostřed klecí, aby na to bylo vidět, ale mimo dosah nenechavců.
Kdybych to na vlastní oči neviděl, kolik dědečků a babiček bylo ochotných lézt po klecích aby mohlo urvat aspoň jedno péro, tak bych tomu nevěřil. Během pár hodin bylo kromě pár vajec všechno pryč...
beginner
napsal(a):
Trochu včerejšího blátíčka a slepice v očekávání co nesu. Vážení vajec. Co nesnesou Maransky, hravě doženou Bressky, takže vajec až až Také jeden mlaďoch kohoutek se vešel na fotku, ale kohoutů mám víc a ten co mi bude připadat nejlepší půjde k favoritkám. Zatím se mi nepodařilo odchovat kohouta, který by se mi úplně líbil, ale na výstavy nechodím, takže mě to mrzí jen tak soukromě.
U těch prodejů a nákupú myslím, že prodávající by měl vědět, že prodávaná vejce jsou jeho vizitkou a pokud si chce zkazit reputaci za pár stovek, tak dobře, ale doplatí na to nakonec sám.
Ovšem na druhou stranu by si kupující měl uvědomit, že tmavá vejce u Maransek nejsou samozřejmostí, že ani chovatel nikdy nemá všechny slepice, které by nesly tmavá vejce a až na peníze nemá důvod proč by nejtmavší vejce měl někomu prodat a nevylíhnout si je sám.
Beginner slepičky jsou krásně hluboké. Nemá náhodou ta slepička se žlutým kroužkem ostruhu? Hřebínky mám stejné jako vy. Barva vajec je super. Proč vlastně nejste v klubu?
honzapm
napsal(a):
A nejenom u Marans, ale i u ostatních plemen.
A hlavně názvy plemene-rázu na klecích.
Zejména u hojně zastoupených plemen-rázů.
Spousta lidí (naprostá většina) se v oceňováku nevyzná, nevidí na něj,
nepřečte čmaropis, nerozumí zkratce plemene-rázu, v katalogu se ihned
neorientuje, případně v něm jsou i chyby.
Když se mnou jde rodina na výstavu, tak se neustále někdo ptá:
"A co je tohle? A copa je tuto?"
Výstavy by měly mít kompletně jiný "designový" a propagační koncept.
Snad to někdo nepochopí tak, že 1 + 1 je 11 a ne 2, jako u minulého mého psaní.
Jelikož jsem z těch co pravděpodobně nepochopili Vaše minulé psaní a zjevně jsem nebyl sám, chtěl jsem Vás požádat o dodatečné vysvětlení nám méně chápavým.
Tedy konkrétně mne zajímá souvislost onoho zkopírovaného souboru pokynů pro posuzovatele s nutností provádět chovatelskou selekci nejen na exterier, ale i na užitkovost (barva vajec).
Co konkrétně jste chtěl použitím tohoto textu demonstrovat?
Děkuji za vysvětlení
p.s. nechci se za každou cenu vrtat v h...ch, ale nerad odcházím z debat jako blbec, který si myslí, že jedna a jedna je jedenáct...
pastevecovci
napsal(a):
Jelikož jsem z těch co pravděpodobně nepochopili Vaše minulé psaní a zjevně jsem nebyl sám, chtěl jsem Vás požádat o dodatečné vysvětlení nám méně chápavým.
Tedy konkrétně mne zajímá souvislost onoho zkopírovaného souboru pokynů pro posuzovatele s nutností provádět chovatelskou selekci nejen na exterier, ale i na užitkovost (barva vajec).
Co konkrétně jste chtěl použitím tohoto textu demonstrovat?
Děkuji za vysvětlení
p.s. nechci se za každou cenu vrtat v h...ch, ale nerad odcházím z debat jako blbec, který si myslí, že jedna a jedna je jedenáct...
Mě také neodpověděl. Je to marný.
honzapm
napsal(a):
Soubor zásad:
nejhorší a průměrná.
hrubé běháky apod.
a svěšená křídla
6. Zbarvení peří
Dobrý den, čemu prosím nerozumíte, neni to psané Čínsky.Maransky jsou přece oblíbené hlavně kvůli barvě skořápky a každý přece ví, že po pauze jsou vajíčka nejtmavší a s postupem snášky blednou.Samozřejmě, kdo líhne po ročních slepicích (v prvnim snáškovém období), nemuže říci, že šlechtí, ale jen vlastně dané plemeno zaneřádí.
začátek
napsal(a):
Dobrý den, čemu prosím nerozumíte, neni to psané Čínsky.Maransky jsou přece oblíbené hlavně kvůli barvě skořápky a každý přece ví, že po pauze jsou vajíčka nejtmavší a s postupem snášky blednou.Samozřejmě, kdo líhne po ročních slepicích (v prvnim snáškovém období), nemuže říci, že šlechtí, ale jen vlastně dané plemeno zaneřádí.
Ach jo...
Pán se zde pohoršuje nad tím, že pokyny pro posuzovatele, neobsahují zmínku o barvě vajec.
Víte co je to posuzovatel?
Víte co dělá?
Už...?
O tuhle část jde
Chápete?
Někdo překopíroval zásady pro posuzování a překvapuje ho, že nezmiňují barvu vajec.
Logicky ji zmiňovat nemohou, neboť posuzovatel jaksi nemůže ani tušit, jaké vystavené zvíře nese vejce.
Posuzovatel nevybírá zvířata do chovu, ale pouze hodnotí nakolik odpovídá exteriér vystaveného zvířete platnému vzorníku. Pouze exteriér, nic víc.
Honzíku "gaučíku"
maranskám nerozumím (z jistých důvodů mě jejich chov nenadchl, ale to je jiné téma) ale plně s váma souhlasím v tom směru, že označení plemen na výstavách na štítkách je obyčejnému "smrtelníku" opravdu k ničemu. Zkratkám většinou nerozumí a písmo je většinou "lékařské" (rozumějme nečitelné).
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Zdravím- získal jsem slepičky maransek, a to 2 kusy tříletých,4 dvouleté. Do dnes nesnesli ani jedno vejce - mám je více jak měsíc krmím pestře. Má smysl čekat od tříletých nějakou snášku ? nebo je hodit do hrnce ? Děkuji za rozumné názory.
Dobrý podvečer, prosím jaký stav je k dnešnímu dni(vajíček), diskuze se rozběhla trochu jinym směrem, ale řekl bych, že vcelku prospěšnym, akorát se zapomělo na původní dotaz.
pastevecovci
napsal(a):
O tuhle část jde
Chápete?
Někdo překopíroval zásady pro posuzování a překvapuje ho, že nezmiňují barvu vajec.
Logicky ji zmiňovat nemohou, neboť posuzovatel jaksi nemůže ani tušit, jaké vystavené zvíře nese vejce.
Posuzovatel nevybírá zvířata do chovu, ale pouze hodnotí nakolik odpovídá exteriér vystaveného zvířete platnému vzorníku. Pouze exteriér, nic víc.
Ano to máte jistě pravdu, ale bral jsem to jako doporučení pro nového chovatele tohoto plemene, co použít (vybrat) do chovu a tam by měla barva skořápky hrát důležitou roli.
začátek
napsal(a):
Dobrý podvečer, prosím jaký stav je k dnešnímu dni(vajíček), diskuze se rozběhla trochu jinym směrem, ale řekl bych, že vcelku prospěšnym, akorát se zapomělo na původní dotaz.
Důvod proč nepsat názvy plemen na klece... a kdo by kupoval katalog? To samé, jako když se napíše na klec prodejné a za tolik a tolik. Dobře, v tom případě se nebude dělat katalog, je to zbytečné, jméno vystavovatele a adresa se napíše na klec a posuzovatel lépe ví, čí dané zvíře je podle toho je mohl ocenit. Stejně se tu dočtu za chvíli, že to přece nikdo nedělá. No, přátelé.
A nehledě na to, zabere to jenom spoustu času, když by se to tam psalo až po ocenění, kdo to bude dělat, když nejsou ani lidi na řádnou přípravu podestýlky? Posuzovatel má poznat dané plemeno, je-li v našem vzorníku. A to i na té nejzapadlejší pouťovce. Takže to je a bude věčná diskuze zda informace psát na klece či dělat kvůli tomu katalog, nebo dělat obojí.
Souhlasím s pastevcem ovcí, že posuzovatel hodnotí pouze vzhled zvířete v daný okamžik. Pokud to dělá zodpovědně a bez postranních úmyslů, máme přeci vyhráno v tom, že se nám na naše zvířata taky kouklo cizí nezávislé oko. Protože co si budem povídat, všichni si své miláčky nadhodnocujeme. Já k tomu mám sklony taky. Proč to nepřiznat. A proto jsme někdy šokováni verdiktem. A ani náš kamarád, často, aby si nás nenaštval, tak je v hodnocení mírný. Jiná situace je, pokud má posuzovatel postranní úmysly a nadržuje a nebo je zasedlý dle jmen. Jsou bohužel tací. To samozřejmě nám nijak nepomůže a to ani v jednom z případů. Jestliže nám zvíře nadhodnotí, poškodíme si chov použitím tohoto zvířete. Jestliže ho podhodnotí, tak mu možná zbytečně usekneme hlavu. Ze základní plemenářské práce platí jedno, že kohout by měl být v daném kmeni vždy zlepšovatelem. Proto se hodnotí přísněji. My si ho musíme ohodnotit především ve svém chovu. Posuzovatel jen vidí zvíře v daném momentu. Promítne si ho na zeď a otypuje jak moc souhlasí se standardem. Stejný kohout může na jiné výstavě být posouzen jinak, protože už je třeba olámaný, už je třeba skleslejší, posuzovatel je jiný a má jiné oko, prosím jsme jenom lidé. Ale posuzovatel už neví, že ten kohout je po dobré matce, nebo po kvokavé. A že to předá dál. To musíme vědět my chovatelé. To je věcí našeho svědomí. Zrovna tak je to s tou barvou vajec. Je to otázka naší zodpovědnosti. Já si myslím, že snad nikdo nechce maransky se světlou skořápkou. Nebo ano? Ale musí taky pro to něco udělat. Musí ve své chovatelské a plemenářské kuchyni to namíchat tak, aby to tam bylo. A pak v klubu si to mohou vytknout za cíl. A ne jen čekat co mi kdo dá, prodá, pošle, abych pak mohl na něj hodit špínu, že mi dal šmejdy. A hlavně, nezávidět jeden druhému, ale přát mu to. Protože když mu to přát nebudu, nebude se dařit plemeni a tím ani já nebudu moci použít až budu někdy potřebovat... Takže to je můj postřeh a i zároveň zamyšlení k novému roku. Ať se každýmu daří dílo.
beginner
napsal(a):
Slepice se žlutým kroužkem vpravo (škoda, že má ostruhu) mi přijde nejlepší..typově - pravá původní mohutná maranska, nikoli nohatá s veveřím ocasem a s esovitým vysokým hřebenem jako kdejaká hybridka horal/morávie.
začátek
napsal(a):
Ano to máte jistě pravdu, ale bral jsem to jako doporučení pro nového chovatele tohoto plemene, co použít (vybrat) do chovu a tam by měla barva skořápky hrát důležitou roli.
Ten text rozhodně nebyl doporučením pro chovatele, ani se tak netvářil.
O nutnosti selektovat maransky na základě vajec snad není nejmenších pochyb.
Kromě barvy je důležitá i velikost a typický tvar, který je poněkud odlišný od většiny ostatních slepic.
Ale o tom z mé strany diskuse nebyla, to je snad každému chovateli maransek jasné.
mysak
napsal(a):
Slepice se žlutým kroužkem vpravo (škoda, že má ostruhu) mi přijde nejlepší..typově - pravá původní mohutná maranska, nikoli nohatá s veveřím ocasem a s esovitým vysokým hřebenem jako kdejaká hybridka horal/morávie.
A pak právě nastává otázka, nechat takovou slepičku do chovu? Třeba má i nejtmavší vejce ze všech. Třeba bohužel kvoká , má pěkný tvar i typ. Ale?! Nebude předávat na potomky ostruhy u slepiček (podle mě takhle velká ostruha = výluka), nebo tu případnou kvokavost? Je to přesně o tom citu chovatele! To je na tom to krásný, rozhodovat jakým směrem se bude můj chov ubírat. A teď jsme u toho co jsem nedávno napsal, že dávám "přednost" exteriéru. Já bych se bál zařadit takovou slepičku do chovu. Oželil bych ty nejtmavší vejce v chovu. Omlouvám se beginner, že jsem použil její jistě hezkou slepičku jako názorný příklad.
Tak jsem se zde optal zda nechat určité slípky v chovu (hobby chovu), a je tu nějaká průtrž mračen.
Tak jen fotečky dnešní nadílky. Ládo jak jsme na tom z barvou od babiček? holky se mi za mou snahu odvděčili, alespoň nějakým vajíčkem denně. Všem chovu zdar, a krásný nový rok
Důvod proč nepsat názvy plemen na klece... a kdo by kupoval katalog? To samé, jako když se napíše na klec prodejné a za tolik a tolik. Dobře, v tom případě se nebude dělat katalog, je to zbytečné, jméno vystavovatele a adresa se napíše na klec a posuzovatel lépe ví, čí dané zvíře je podle toho je mohl ocenit. Stejně se tu dočtu za chvíli, že to přece nikdo nedělá. No, přátelé. smajlík
A nehledě na to, zabere to jenom spoustu času, když by se to tam psalo až po ocenění, kdo to bude dělat, když nejsou ani lidi na řádnou přípravu podestýlky? Posuzovatel má poznat dané plemeno, je-li v našem vzorníku. A to i na té nejzapadlejší pouťovce. Takže to je a bude věčná diskuze zda informace psát na klece či dělat kvůli tomu katalog, nebo dělat obojí.
- Jde mi o to, že zkratky názvu plemen jsou psané ručně (budiž), ale obyčejný člověk plemen neznalý potom vůbec netuší, o jaké plemeno jde. (O slípky se blíže zajímám asi 3 roky, ale u některých zkratek si vůbec nejsem jistá a tudíž je mi potom katalog k ničemu, páč stejně nevím, které plemeno se mi vlastně líbilo... ). A to si myslím, může dané plemeno poškozovat.
Netvrdím, že má být na kleci napsáno jméno chovatele, nebo majitele atd. To máte pravdu v tom ostatním, co jste o tom napsal.
dadu
napsal(a):
Důvod proč nepsat názvy plemen na klece... a kdo by kupoval katalog? To samé, jako když se napíše na klec prodejné a za tolik a tolik. Dobře, v tom případě se nebude dělat katalog, je to zbytečné, jméno vystavovatele a adresa se napíše na klec a posuzovatel lépe ví, čí dané zvíře je podle toho je mohl ocenit. Stejně se tu dočtu za chvíli, že to přece nikdo nedělá. No, přátelé. smajlík
- Jde mi o to, že zkratky názvu plemen jsou psané ručně (budiž), ale obyčejný člověk plemen neznalý potom vůbec netuší, o jaké plemeno jde. (O slípky se blíže zajímám asi 3 roky, ale u některých zkratek si vůbec nejsem jistá a tudíž je mi potom katalog k ničemu, páč stejně nevím, které plemeno se mi vlastně líbilo... ). A to si myslím, může dané plemeno poškozovat.
Netvrdím, že má být na kleci napsáno jméno chovatele, nebo majitele atd. To máte pravdu v tom ostatním, co jste o tom napsal.
V katalogu je plemeno označené celým názvem, nikoli zkratkou a na kleci je katalogové číslo, které je v katalogu přiřazeno k danému plemenu, v čem je problém?
Vaší poznámce nerozumím.
Oceňovací lístky píše ten, kdo je zrovna k dispozici, po někom to přečíst jde po někom bohužel nikoli, takový lístek je pak pochopitelně k ničemu. Je to pouze o lidech.
exot

XXX.XXX.150.82
dadu
napsal(a):
Omlouvám se, že nemám označení citace, ale moc to s pc neumím
Maranskám nerozumí, katalogu nerozumí, PC nerozumí, ale přispívá
dadu
napsal(a):
Já jsem vytvořil ke každému plemeni takové. Používáme to už 3 roky.
Nerad zkratky

XXX.XXX.26.92
Ne Dadu to Pastevče napsala přesně. Je otrava listovat katalogem, obzvláště během výstavy. Spousta lidí se navíc o body nezajímá, dívá se jen co se jim líbí.
Prostě Dadu říká, že pro běžného návštěvníka je potřeba zkratky nahradit názvy a případně uvádět i podrobnější popis rázů. Já na výstavy nechodím, nelíbí se mi ani ta koncepce klec vedle klece (nedokáži v hnusném prostředí ocenit krásu zvířat), ale tohle by bylo minimum které bych požadoval kdybych na velké výstavy někdy chodit začal.
Nerad zkratky

XXX.XXX.193.131
Skvělý Holis, nějak tak to je ještě více než v co jsem doufal (když se tu neustále mluví o tom vytížení pořadatelů - snad tím katalogem co lidi nečtou).
Akorát ještě ty zmíněné barvy a ostatní přídomky, abysme si to jako amatéři i profesionálové (nic ve zlém, podle mne v tom máte bordel stejně jako my amatéři) lépe zafixovali a mohli se pak všichni opravdu bavit o stejných věcech.
dadu
napsal(a):
V katalogu je vždy číslo klece a celý název plemene a barevného rázu plus čí to je. A jinak u každé expozice by měl být přítomen garant, služba, která má mít šajn o tom, co je v kleci a vůbec co se na jemu svěřeném úseku děje. A měla by ochotně na dotazy odpovídat. Přece je to náš koníček a ne řehole. U nás se lidé neváhají ptát. Ale mě osobně bylo jednou trapně po té, co jsem si z nějaké újmy vlastní hlavy nekoupil katalog a pak jsem po kamarádovi, který tam měl službu, vyzvídal, čí je tohle a čí tamto až mi bez mrknutí oka dal svůj služební katalog do ruky a když jsem mu ho chtěl vracet, tak řek: "víš co, nech si ho" tak to byla taková čenichovka. Tak jsem se pak chytil za nos. Takže proto to říkám. Nepůsobí to dobře, když si jdu na výstavu a je mi líto dát 40, - kč za katalog a pak bych rád věděl všechno.
Nerad zkratky
napsal(a):
Ne Dadu to Pastevče napsala přesně. Je otrava listovat katalogem, obzvláště během výstavy. Spousta lidí se navíc o body nezajímá, dívá se jen co se jim líbí.
Prostě Dadu říká, že pro běžného návštěvníka je potřeba zkratky nahradit názvy a případně uvádět i podrobnější popis rázů. Já na výstavy nechodím, nelíbí se mi ani ta koncepce klec vedle klece (nedokáži v hnusném prostředí ocenit krásu zvířat), ale tohle by bylo minimum které bych požadoval kdybych na velké výstavy někdy chodit začal.
Děkuji.
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Tak jsem se zde optal zda nechat určité slípky v chovu (hobby chovu), a je tu nějaká průtrž mračen.
Tak jen fotečky dnešní nadílky. Ládo jak jsme na tom z barvou od babiček? holky se mi za mou snahu odvděčili, alespoň nějakým vajíčkem denně. Všem chovu zdar, a krásný nový rok
Supser. Aspoň vidíš, jak se tak krásný tvor za tvou starost odvdecil
Nerad zkratky
napsal(a):
(O slípky se blíže zajímám asi 3 roky, ale u některých zkratek si vůbec nejsem jistá a tudíž je mi potom katalog k ničemu, páč stejně nevím, které plemeno se mi vlastně líbilo... ).
reagoval jsem pouze a jedině na tohle. V katalogu žádné zkratky nejsou. tečka.
Zvláštní je, že vy všichni mudrlanti tady píšete jak na výstavy nechodíte, předpokládám, že je ani nepořádáte, ale víte perfektně jak by to měl " někdo" dělat.
Na spoustě výstav pochopitelně jsou tabulky s popisem plemen tak jak to uvádí myšák. Z velkých akcí např. v Bohdalově
Na místních výstavách, které pořádáme je vždy přítomný garant-chovatel, který laikům zodpoví případné dotazy.
I na KV maransek v Lysé vždy sedí někdo z klubu u expozice a je připraven podávat informace.
Chce to jenom opustit občas "pc"...
faverol
napsal(a):
Napriek tomu, že sa cenia čím najtmavšie, môjmu oku lahodí práve tento odtieň. Tie skoro fialové sa mne osobne nepáčia. Takže toto je môj cieľ v novom roku
Jo takže díky Vašemu osobnímu vkusu budeme mít slepice s padesáti odstíny hnědi a všem budem říkat maransky jen proto, že se nám to líbí. To je opravdu síla.
mysak
napsal(a):
Jo takže díky Vašemu osobnímu vkusu budeme mít slepice s padesáti odstíny hnědi a všem budem říkat maransky jen proto, že se nám to líbí. To je opravdu síla.
To je jedna z výhod neorganizovaných chovateľov, že sa môžu riadiť vlastným vkusom . A inak, aspoň si dávam reálne ciele . Vajíčka zatiaľ predávam len ako konzumné, takže svedomie ma neťaží
holis
napsal(a):
Taky přikládám fotky mých vajec. Myslím od mých slepiček.
Já nevím, jsem jen blbej zahradník, ale takováto vejce, jako jsou na obrázku, snese kdejaká hnědá hybridka, a co víc, jí to vydrží celou sezonu, kdežto tyhle ještě zesvětlají. Já vím, že to není snadné docílit co nejtmavšího odstínu, ale bohužel asi se polevilo v tom sledování. Jinak by se tu taková a často i světlejší vajíčka neobjevovala.
Citace ze vzorníku: Charakteristika
"Plemeno slepic s kombinovanou užitkovostí, vyšlechtěné počátkem 20. století. Šlechtění bylo zaměřeno především na snášku a velmi tmavou barvu skořápky. Vyniká vitalitou, rychlým růstem, dobrým opeřováním a snáškou větších vajec. Barva kůže je bílá. Snáška je asi 160-180 s velmi tmavou červenohnědou skořápkou, minimální hmotnost násad. vajec je 65 g. Kvokavost je nežádoucí."
Vyzdvihnu pasáž šlechtění bylo zaměřeno především! na snášku a velmi! tmavou barvou skořápky. Snáška...s velmi! tmavou červenohnědou skořápkou.
Tím se maranska odlišuje od dalších plemen konkurenčních, která také mají tmavší skořápky (Velsumky, Barneveldky, Penedesenky aj.) a také mohutnějším obdélníkovým rámcem, aby se odlišila od kdejaké kříženky podobné barvy s opeřenými běháky. Abychom každou punčoškatou slepici nepovažovali automaticky za maransku. Přeci jen je to plemeno francouzské a jako takové musí splňovat také určitou masnou stránku věci. Nižší zaoblenější prsa, šířku trupu atd.
A jestli má prokreslená prsa či nikoli by mě bylo v tu chvíli jedno. Protože kresba maransky je v podstatě břízová (měděně) nebo minimálně je břízové kresbě velmi příbuzná (kohout nemá hnědý trojúhelník v křídle a drůbež v tomto zbarvení má tmavě pigmentovaná oční víčka.
To je všechno co k maranskám můžu říct, měl jsem je tu tři roky na obeznámení. Ještě v původním, mohutném typu s níže nesenými ocasy s malými rejdováky, s plnou hrudí a ne s trojúhelníkovým rámcem. Bohužel vytratily se. Byl jsem spokojen s množstvím snášky, s velikostí vajce, bohužel ta vejce byla podobná těm tady a během roku bledla a bledla. A jen jedna slepice mi nesla skutečně zajímavá tmavá vejce. Já jsem měl shodou okolností v té době nějaké hnědé hybridky a bohužel to bylo s jejích odstínem skořápky k nerozeznání od těch některých maransčích. Proto to říkám, protože jsem s tím tuhle zkušenost měl.
dadu
napsal(a):
V katalogu žádné zkratky nejsou. - A to je ono - na štítku ano, v katalogu ne. Tečka.
Nevím o jakých štítcích mluvíte, ale na oceňovacím lístku je v horním rámečku číslo klece, pokud není ještě jedno erárně vyrobené přímo na kleci. A v katalogu jsou pak ta čísla klecí a volier pěkně seřazena a doplněna o celý název plemene a rázu a majitele. příp zda je zvíře prodejné.
Nazdar všetkým a mnoho úspechov v 2017! Rozne otázky okolo chovu maransiek čiernych-medenokrkých, ste dali na vedecký piedestál. Mnoho dobrých a poučných názorov a postrehov. Nebudem opakovať už tu publikované postrehy, ALE je fakt, že su typické a jedinečné znaky, bez ktorých nebude možné hovoriť o maranskách. Vajíčka-chovateľ "beginner" - tie vajíčka na foto, no to je jednoducho FASA ! Pardon za výraz. O tmavých škvrnách tiež ok, mám to podobné, a som rád. Dalej, nechcem nič spochybnovať-v minulosti som choval kanáriky a istým spôsobom som dosiahol červenosfarbených! Je mnoho vecí medzi nebom a zemou. Chovu zdar! "PS- a čo tento kohut?"
A jestli má prokreslená prsa či nikoli by mě bylo v tu chvíli jedno. Protože kresba maransky je v podstatě břízová (měděně) nebo minimálně je břízové kresbě velmi příbuzná (kohout nemá hnědý trojúhelník v křídle a drůbež v tomto zbarvení má tmavě pigmentovaná oční víčka.
No mě by to jedno nebylo.
Shodneme se, že nejdůležitější na Maransce je barva vajec. Nelze líhnout po malých a světlých vejcích, to je podle mě zcela bez diskuse.
Cílenou selekcí pouze na vejce, bychom možná dokázali dojít k oněm zde vyfoceným téměř černým vejcím, otázkou je nakolik jsou slepice které tato vejce snesly ještě z exteriérového hlediska maranskami, tedy příslušnicemi plemene ve smyslu onoho slova.
Maranska, máme-li ji chápat jako plemeno, nikoli pouze jako produkční slepici, není a nemůže být jenom o vejcích.
Aby slepice, která nese hodně tmavá vejce byla maranskou, musí splňovat ještě ostatní kritéria. Velikost, formát těla, opeřené nohy a odpovídat barevnému rázu.
V tomto případě řečeno terminologií našeho vzorníku černá měděně krká - což je podle mě redukovaná kresba zbarvení černě měděně prsého (tedy měděná varieta břízového) jak píše myšák.
Z tohoto důvodu se také často objevují jedinci s kresbou většího rozsahu (prsa) než je žádoucí. Tato kresba byla nějakou cílenou plemenitbou potlačena a je v okolních zemích i v zemi původu úspěšně chována v čistokrevné formě (pochopitelně vždy s nějakým podílem odchovů s nežádoucí kresbou).
Nevidím tedy důvod k tomu, pouštět zpět do chovu tyto více kreslené jedince, zkrátka proto, že to není potřeba
Maransek s odpovídající velikostí a barvou vajec a ve správném zbarvení (tedy krkém) je podle mě dostatek.
Osobně se domnívám, že lze chovat maransku ve správném zbarvení a správném fomátu, která nese tmavá vejce, jen je nutná tvrdá selekce a to i za cenu menšího počtu odchovů.
Maransky v ČR jsou bohužel ukázkovým příkladem plemena decimovaného množiteli a kšeftaři s drůbeží.
Bohužel trend spousty chovatelů (i členů klubu) není v tom udržet Maransku měděně krkou s tmavým vejcem.
Dnešním trendem (a dokonce si zde o tom členové klubu založili vlákno) je pro mne zcela nepochopitelné závodění v tom kdo doveze odkudkoli co nejvíc barevných rázů ať to stojí co to stojí...
To není žádná plemenářská práce, která by měla být hlavním posláním klubu.
Na nakupování materiálu v zahraničí a jeho další množení nikdo žádný klub nepotřebuje.
Myslím, že myšlenka ing. Šonky prosazovaná v minulosti, aby se klub zabýval pouze maranskami černými měděně krkými měla svůj smysl.
Dobrý den, čtu tu příspěvky a musím říct, že některé s maranskami nemají co dělat.
Řešíte katalogy, jestli mají být nebo ne.Je jasný, že musí být, nejsou tam jenom věci o zvířatech.Ale také adresy chovatelů, sponzoři bez kterých by dneska plno výstav nešlo dělat.
Ten katalog založím a kdykoliv se do toho podívám.Nedovedu si představit, že by bylo vše napsáno na pos. lístku.Můj názor, je řešit na tomto vláknu maransky a ne kraviny.Jinak chovám také maransky, už delší dobu.Měl jsem zvířata z Rakouska, Německa vloni z Francie.Narovinu řeknu, že skoro snad nejde udělat maransku která bude mít 95 bodů a ponese tmavé vejce.Nebavím se o barvách které tady ukazujete.Bavím se o tmavých vejcích.Předloni jsem měl světlejší vejce a zvířata na výstavách byla dobře bodovaná.V letošním roce vejce parádní tmavá a zvířata průměr.A o tom to je.To chovatelství.S pozdravem Charypar.
havanaci
napsal(a):
Dobrý den, čtu tu příspěvky a musím říct, že některé s maranskami nemají co dělat.
Řešíte katalogy, jestli mají být nebo ne.Je jasný, že musí být, nejsou tam jenom věci o zvířatech.Ale také adresy chovatelů, sponzoři bez kterých by dneska plno výstav nešlo dělat.
Ten katalog založím a kdykoliv se do toho podívám.Nedovedu si představit, že by bylo vše napsáno na pos. lístku.Můj názor, je řešit na tomto vláknu maransky a ne kraviny.Jinak chovám také maransky, už delší dobu.Měl jsem zvířata z Rakouska, Německa vloni z Francie.Narovinu řeknu, že skoro snad nejde udělat maransku která bude mít 95 bodů a ponese tmavé vejce.Nebavím se o barvách které tady ukazujete.Bavím se o tmavých vejcích.Předloni jsem měl světlejší vejce a zvířata na výstavách byla dobře bodovaná.V letošním roce vejce parádní tmavá a zvířata průměr.A o tom to je.To chovatelství.S pozdravem Charypar.
Moc Vám držím pěsti i při letošní soutěži o nejtmavší vejce.
Hodně zdraví a úspěchů v novém roce.
pastevecovci
napsal(a):
No mě by to jedno nebylo.
Shodneme se, že nejdůležitější na Maransce je barva vajec. Nelze líhnout po malých a světlých vejcích, to je podle mě zcela bez diskuse.
Cílenou selekcí pouze na vejce, bychom možná dokázali dojít k oněm zde vyfoceným téměř černým vejcím, otázkou je nakolik jsou slepice které tato vejce snesly ještě z exteriérového hlediska maranskami, tedy příslušnicemi plemene ve smyslu onoho slova.
Maranska, máme-li ji chápat jako plemeno, nikoli pouze jako produkční slepici, není a nemůže být jenom o vejcích.
Aby slepice, která nese hodně tmavá vejce byla maranskou, musí splňovat ještě ostatní kritéria. Velikost, formát těla, opeřené nohy a odpovídat barevnému rázu.
V tomto případě řečeno terminologií našeho vzorníku černá měděně krká - což je podle mě redukovaná kresba zbarvení černě měděně prsého (tedy měděná varieta břízového) jak píše myšák.
Z tohoto důvodu se také často objevují jedinci s kresbou většího rozsahu (prsa) než je žádoucí. Tato kresba byla nějakou cílenou plemenitbou potlačena a je v okolních zemích i v zemi původu úspěšně chována v čistokrevné formě (pochopitelně vždy s nějakým podílem odchovů s nežádoucí kresbou).
Nevidím tedy důvod k tomu, pouštět zpět do chovu tyto více kreslené jedince, zkrátka proto, že to není potřeba
Maransek s odpovídající velikostí a barvou vajec a ve správném zbarvení (tedy krkém) je podle mě dostatek.
Osobně se domnívám, že lze chovat maransku ve správném zbarvení a správném fomátu, která nese tmavá vejce, jen je nutná tvrdá selekce a to i za cenu menšího počtu odchovů.
Maransky v ČR jsou bohužel ukázkovým příkladem plemena decimovaného množiteli a kšeftaři s drůbeží.
Bohužel trend spousty chovatelů (i členů klubu) není v tom udržet Maransku měděně krkou s tmavým vejcem.
Dnešním trendem (a dokonce si zde o tom členové klubu založili vlákno) je pro mne zcela nepochopitelné závodění v tom kdo doveze odkudkoli co nejvíc barevných rázů ať to stojí co to stojí...
To není žádná plemenářská práce, která by měla být hlavním posláním klubu.
Na nakupování materiálu v zahraničí a jeho další množení nikdo žádný klub nepotřebuje.
Myslím, že myšlenka ing. Šonky prosazovaná v minulosti, aby se klub zabýval pouze maranskami černými měděně krkými měla svůj smysl.
Dobrý véter...tak už jsem tu taky ☺
S názorem na kohouta, co má, prokreslená prsa"souhlasím...u mě by se tohoto věku nedožil ani vzdáleně. Jestli někdo tvrdí, že nejdůležitější je barva vajec, tak u mě teda ne. U mě je důležitá barva vajec i vzhled. Kdo kašle na vzhled zvířat a jde jen po barvě, strká maransky do jednoho pytle se snáškovýma hybridama. Na maranskách je nejzajímavější to, že je potřeba hlídat obojí. Ne že by to něco zjednodušovalo..
...ale máme to na hraní, ne? No někdo ne...ale každý mluvíme za sebe. Takže u mě by toho kohouta, o kterém je řeč, dostala naservírovaného v útlém věku kočka. A jestli jednou příjde doba, kdy takovýhle kohout bude při posuzování v pořádku, tak s maranskama končím. Doufám že nebudu muset ☺
S tím, že maransky v ČR jsou příkladem plemena decimovaného množiteli a kšeftaři s drůbeží, s tím souhlasím zcela beze zbytku...ale za to maransky nemůžou, za to může vysoké procento vychcánků v populaci. Je to pořád o tom, že člověk u toho musí pŕemýšlet, od koho co koupí a co strčí do líhně. Zákon džungle jako všude.
Co se týče barevných rázů a p.Šonky, nemám dojem, že by jeho dlouholetá snaha o to, aby v Česku byly jen měděně černé, nějak extra přispěla k hromadnému zlepšení ķvalíty maransek u nás. Pro mě ať si každý sežene a chová barvu, jaká mu lahodí oku. Ale ať se snaží z toho dostat selekcí zlepšující se chov. Neštěstím jsou, chovatelé", co to nemají na hraní, ale jedou ve stylu, mam z ciziny novou barvu, nasekám z toho co nejvíc násadovek a hurá kšefty... ".
holis
napsal(a):
A pak právě nastává otázka, nechat takovou slepičku do chovu? Třeba má i nejtmavší vejce ze všech. Třeba bohužel kvoká , má pěkný tvar i typ. Ale?! Nebude předávat na potomky ostruhy u slepiček (podle mě takhle velká ostruha = výluka), nebo tu případnou kvokavost? Je to přesně o tom citu chovatele! To je na tom to krásný, rozhodovat jakým směrem se bude můj chov ubírat. A teď jsme u toho co jsem nedávno napsal, že dávám "přednost" exteriéru. Já bych se bál zařadit takovou slepičku do chovu. Oželil bych ty nejtmavší vejce v chovu. Omlouvám se beginner, že jsem použil její jistě hezkou slepičku jako názorný příklad.
To se nemusíte omlouvat. Máte pravdu, slepice má malou ostruhu. Zatím není veliká, ale je tam. To je kouzlo fotografie, že si člověk všimne i menších detailů. Teď na zimu je co nejvíc slepic ve velkém kurníku kde nezamrzá napáječka a rozdělení do menších kurníků je teprve čeká. Mám pro takové slepičky vyhrazené místo a vše pak záleží na kontrole její snášky. Kvočna to není, to už by zasedla na jaře 2016 a nyní by se neprocházela po výběhu.
Nechat v chovu nebo nechat na líhnutí jsou pro mě dvě věci. Já mám ke svým slepicím vztah a když mám místo, kde mohou odděleně být i ty horší, tak si je raději nechávám. Sekerku používám v případě, že nenesou nebo nesou málo. To je něco co mě skutečně donutí je pracně odhalit, postupně nastřádat a pak jdou do slepičího nebe.
Buqice
napsal(a):
...ale máme to na hraní, ne? No někdo ne...ale každý mluvíme za sebe. Takže u mě by toho kohouta, o kterém je řeč, dostala naservírovaného v útlém věku kočka. A jestli jednou příjde doba, kdy takovýhle kohout bude při posuzování v pořádku, tak s maranskama končím. Doufám že nebudu muset ☺
S tím, že maransky v ČR jsou příkladem plemena decimovaného množiteli a kšeftaři s drůbeží, s tím souhlasím zcela beze zbytku...ale za to maransky nemůžou, za to může vysoké procento vychcánků v populaci. Je to pořád o tom, že člověk u toho musí pŕemýšlet, od koho co koupí a co strčí do líhně. Zákon džungle jako všude.
Co se týče barevných rázů a p.Šonky, nemám dojem, že by jeho dlouholetá snaha o to, aby v Česku byly jen měděně černé, nějak extra přispěla k hromadnému zlepšení ķvalíty maransek u nás. Pro mě ať si každý sežene a chová barvu, jaká mu lahodí oku. Ale ať se snaží z toho dostat selekcí zlepšující se chov. Neštěstím jsou, chovatelé", co to nemají na hraní, ale jedou ve stylu, mam z ciziny novou barvu, nasekám z toho co nejvíc násadovek a hurá kšefty... ".
Opravdu se nechci nikoho dotknout, ale proč mají skoro všichni zkušení chovatelé Maransek, členové klubu, takový nějaký agresivní tón vůči jiným chovatelům? Nebylo by lepší vysvětlit co je na tom kohoutovi špatně? Přece ty vady vidíte.
Já si myslím, že lidé přemýšlí od koho co koupí, když s Maranskami chtějí začít a hodně jich dojde k názoru, že nejlepší začátek bude, koupit vejce nebo kuřata od člena klubu Maransek. Jdou na stránky klubu kde je seznam členů i s kontakty a snaží se s někým domluvit a většinou se domluví. Domnívám se, že velké procento chovatelů Maransek začínalo u členů klubu.
Nechci tady vyvolávat nějakou vášnivou diskusi, ale jste si jistý-á, že členové klubu skutečné prodají začátečníkovi jenom kvalitní tmavá vejce nad 65 gramů? Taková, která by si dali sami do líhně?
Já taky prodávám, prodávám jen vejce, které bych si dala sama do líhně nebo kuřata z nich. "Vydělám" si tím tak na pár pytlů žrádla pro kuřata co odchovávám a když jsem prodávala 10 tmavých vajec, které by se mi již nevešli do líhně po 20 Kč byla jsem pro některé nebetyčně drzá, že prodávám za cenu jako členové klubu. Fakt jsem ještě nikde nezažila takovou zlobu mezi lidmi kvůli pár korunám jako mezi drůbežáři. Tu práci jako kdyby nikdo neviděl. Jen ty prachy. Podle mě i ten množitel a kšeftař s tím má spoustu práce a peníze si za ni zaslouží a pokud nebude mít kvalitu, tak brzy skončí.
Prodávám svoje odchovy nerada, a když se mě někdo ptá kde má koupit, doporučuji paní Mestekovou nebo pana Šonku. O paní Mestekové vím, že má dobrý chov a pan Šonka je vůči začátečníkům velmi vstřícný a nejednu radu jsem získala právě od něj.
Nejsem v klubu a ani tam nechci. Možná se na sebe na schůzích tváříte mile, ale jinak se pomlouváte s absolutní vzájemnou neúctou k práci druhých chovatelů. Těch narážek na pana Šonku jsem četla již víc a pobuřuje mě to. Jděte mu to říct do očí...tyhle narážky na internetu si opravdu nezaslouží.
Omlouvám se, jestli nejste členem klubu, ale styl komunikace tomu odpovídá.
Beginner- nepouzivám citací, je to moc dlouhé, tak odpovím s dovolením v bodech.
1/Kde vidíte v mm příspěvku agresivní tón?
2/Nikde jsem netvrdila, ze klub je nějaká sbírka andělů. Lidé jsou různÍ všude. Jak se na sebe budeme tvářit na blížící se schůzi, na to se opravdu upřímně těším...myslím že všechno spěje k tomu, abysme se začali tvářit tak, jak to opravdu cítíme....všichni.
Taky nevím, kde berete srovnání ceny vajec s cenami členů klubu. Žádná dohoda o cenách v klubu nikdy nevznikla. Každý si dělá ceny podle svého názoru.
3/Nebylo napsáno dost jasně, co je na tom ķohouťovi z fotký špatně? Měla jsem pocit že jo...tak ještě jednou- nemá jen prokvetlá prsa. Má prsa ostudně zrzavá jak liška. To je vada, která se na kohoutovi projeví velmi brzy. Takže ještě než se projeví cokoli jiného, lze bez problémů vyselektovat kohouty s tímhle.
4/ máte naprostou pravdu v tom, ze když vytvoříte reálnou cenu čehokoliv (vajec, kuřat, kuřic) vždycky se najde hafo lidí, co budou ignorovat vaši práci, vložené peníze do krmení, vteřiny, shánění dobrých chovných zvířat...a budou funět vzteky ze prodáváte děsně draho. Používám na to jednoduchou odpověď - bez zabran kupte jinde. Naprosto bez zloby nebo jízlivosti. Ať každý dělá jak umí ☺
5/nebyla to žádná narážka na p.Šonku. Prosím ne obracejte vyznam vět. Byl to můj názor. Nebo myslíte že po cca 15 ti letech, co byly u nás téměř pouze a jenom měděně černé maransky, ze by jejich kvalita celkově hromadně v Česku byla na nějaké špičkové úrovni? Naopak- jak tady i jinde lze načíst, kdekdo se upřímně baví tím, že hromadně kvalitní nejsou. A to ani navzdory tomu, ze p.Šonka cela ta léta všude tvrdil, ze tmavá vejce nesou jen a poute měděně černé maransky. Pravda je, že tím udržel řadu let u nas jen tuto barvu. Ale s těma vejcema pravdu neměl. Co se týče vyslovováni názorů přímo do oka-, zrovna se mnou pan Šonka v tomhle směru opravdu nemá problém. Už jsme si vyŕíkavali ledacos a opravdu upřímně. Stihli jsme si už vyříkat i tu barvu vajec u jiných barevných rázů. Fakt je, že ačkoli moje pozorování přímo popíralo tu jedinečnost černých maransek v barvě vajec, tohle pobral pašácky.
faverol
napsal(a):
Buqice, mohla by som poprosiť o foto vášho kohúta - kohútov. O foto vajíčok si už netrúfam požiadať
Ale jen požádejte diskusní forum je od toho aby lidi diskutovali, přeli se, prostě komunikovali, přihlásila se do diskuse, tak ať se ukáže .
Beginner - Pokud se chci presentovat jako dobrý chovatel, měl bych se na svá zvířata naučit dívat kritickýma očima, možná ještě víc kritickýma než na zvířata druhých a neměl bych si lhát do kapsy.
Slepice na Vaší fotografii má ostruhu za kterou by se nemusel stydět kohout. Je opravdu tam a není malá. Malá ostruha je velikost "půl hrášku".
Není to z mé hlavy . Viz. tabulka... a text na fotu.
Někdy, ať se dívám sebevíc, může mi něco uniknout, ale potom je třeba se komu postavit čelem.
Jen ještě dodám, že nejsem z klubu maransek, jen maransky chovám právě pro ta krásná vejce. Osobně se mi maransky jako slepice příliš nelíbí, ale kvůli těm vejcím to vydržím .
Pokud je můj příspěvek příliš agresivní tak se omlouvám...
Maransky nechovám, ale trochu mám představu jak by měl standard vypadat
zatím na tomto vláknu musím dát za pravdu Jurovi a dobře napsal konec ve svém vláknu pastevecovcí že maransky nejsou v Čr. příkladem plemena
Když si najedu na stránky dominantů tak bych si dovolil tvrdit že to mají sjednocené v typu víc a v několika barvách než maransky u nás chované
Také jsem už někde psal, maranskáři spojte se a začněte už chovat, dost bylo omluv, pomluv, výmluv a keců které nikam nevedou
Dovezte z venku, nebo vyberte u nás
po dvorech zbytek materiálu co k něčemu ještě je a začněte
Máte před sebou těžký a několikaletý úkol ale né nesplnitelný.
Ahoj Dobro, jsem ráda, že Tě tu zase po dlouhé době vidím .
Jen dodám, že foto ostruhy v mém příspěvku výše patří kohoutovi . Zapomněla jsem vložit poslední fotku.
U mě teď fungujou dva černí kluci. jeden služebně starší a druhý mlaďas, budoucí následník trůnu. Aby nedošlo k nedorozumění-netvrdím, že jsou to mistři světa. Každý děláme co můžeme.Ale hrudník jak liška by u mě fakt neprošel. Nejnovější foto vajec mám na pfce, kterou tady asi občas někdo už dostal. Takže tímto všem přeji příjemný rok s nadhledem a humorem :).
Tak mladýho bych zrovna do chovu nezařazoval... není to obdelník ale trojúhelník
http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/download/drubez/vpd/slepice/mr.pdf.
Faverol + dorm tak tohle je krásnej příklad pasivní agresivity (těm co hned žhaví google aby mi oponovali to ulehčím: Pasivně agresivní člověk se cítí frustrován a nedokáže dostatečně vyjadřovat své potřeby směrem k okolí. Jedinec si připadá ublížený a je přesvědčen o vině ostatních.). Uznávám že někteří lidé chodí na ifauna jenom proto, aby šťárali do lidí, ale členové marans klubu k nim rozhodně nepatří. Taky mě udivuje jak paní beginner odtušila agresivní tón z psaného textu, všichni ostatní nečlenové ví o klubu marans, zdá se víc než sami členové a pro mě úplně nepochopitelné je jak někdo kvůli jedné ojedinělé špatné zkušenosti s jedním chovatelem hned dělá názory na celý klub (kauza vajec). Spíše mi přijde že tendence je opačná a lidé jsou agresivní vůči členům klubu. Jo a ještě jsem zapomněl na to zmiňované závodění kdo doveze víc barevných rázů. Tak opět tuto diskuzi jsem založil já nikoliv jak je milně uváděno celý klub a to ještě předtím než jsem se členem klubu stal a proto za ni přebírám osobní zodpovědnost a nešlo o to dovést co nejvíc barevných rázů ať to stojí co to stojí ale jak je uvedeno v diskuzi o rozšíření řad chovatelů těchto vzácných barevných rázů, vzájemná interakce mezi chovateli těchto maransek a hlavně zabránění příbuzenskému křížení z důvodů nedostupnosti nepříbuzné krve.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3156443/marans#a3156450.
Lukas, ďakujem za psychologickú prednášku aj keď OT . Chcela som len vidieť, ako vyzerá kohút z chovu, kde panuje nekompromisná selekcia, čo sa mi aj splnilo Ako sa hovorí, lepšie je raz vidieť ako dvakrát počuť . Ako bonus mám aj vajíčka, takže môžem porovnávať , začo Buqice patrí moja vďaka .
Môj spôsob komunikácie nechaj prosím na mňa, pokiaľ nehovorím priamo s tebou Ďakujem.
dorm
napsal(a):
Tak mladýho bych zrovna do chovu nezařazoval... není to obdelník ale trojúhelník
http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/download/drubez/vpd/slepice/mr.pdf.
Já to vidím jinak. Podle mého oka je ten mladší víc obdélník než ten starší. Co s budem povídat, fotka je jen fotka. Záleží jak ten kohout taky zrovna stojí. Něco jinýho je stát v ohradě s nima a koukat jak chodÍ. Nicméně si zařazuje do svého chovu co chcete. Taky vám do toho nekecám.
zatloukallukas
napsal(a):
Faverol + dorm tak tohle je krásnej příklad pasivní agresivity (těm co hned žhaví google aby mi oponovali to ulehčím: Pasivně agresivní člověk se cítí frustrován a nedokáže dostatečně vyjadřovat své potřeby směrem k okolí. Jedinec si připadá ublížený a je přesvědčen o vině ostatních.). Uznávám že někteří lidé chodí na ifauna jenom proto, aby šťárali do lidí, ale členové marans klubu k nim rozhodně nepatří. Taky mě udivuje jak paní beginner odtušila agresivní tón z psaného textu, všichni ostatní nečlenové ví o klubu marans, zdá se víc než sami členové a pro mě úplně nepochopitelné je jak někdo kvůli jedné ojedinělé špatné zkušenosti s jedním chovatelem hned dělá názory na celý klub (kauza vajec). Spíše mi přijde že tendence je opačná a lidé jsou agresivní vůči členům klubu. Jo a ještě jsem zapomněl na to zmiňované závodění kdo doveze víc barevných rázů. Tak opět tuto diskuzi jsem založil já nikoliv jak je milně uváděno celý klub a to ještě předtím než jsem se členem klubu stal a proto za ni přebírám osobní zodpovědnost a nešlo o to dovést co nejvíc barevných rázů ať to stojí co to stojí ale jak je uvedeno v diskuzi o rozšíření řad chovatelů těchto vzácných barevných rázů, vzájemná interakce mezi chovateli těchto maransek a hlavně zabránění příbuzenskému křížení z důvodů nedostupnosti nepříbuzné krve.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3156443/marans#a3156450.
Osobně se nedivím tomu vyřčení, že má někdo pocit, že se závodí o to, kdo bude mít nejzajímavější ráz. Jsou v česku tací, kteří to dělají. Pod vidinou kšeftu. Jestli to jsou a nebo nejsou členové klubu nevím a myslím, že to je jedno, protože ne jen klubaři chovají a množí maransky po republice. Takže to vyřčení, že to někomu tak připadá, je oprávněné. Jestli to neděláte Vy, tak je to jenom dobře.
mysak
napsal(a):
Osobně se nedivím tomu vyřčení, že má někdo pocit, že se závodí o to, kdo bude mít nejzajímavější ráz. Jsou v česku tací, kteří to dělají. Pod vidinou kšeftu. Jestli to jsou a nebo nejsou členové klubu nevím a myslím, že to je jedno, protože ne jen klubaři chovají a množí maransky po republice. Takže to vyřčení, že to někomu tak připadá, je oprávněné. Jestli to neděláte Vy, tak je to jenom dobře.
Obvinění bylo mířeno na klub a to kvůli diskuzi co jsem založil já jako ještě neklubař, takže mi přišlo správné uvést věci na pravou míru, protože z takovýchle drobných nepravd potom vznikají velké křivdy nepodložené skutečnostmi. S chovateli kšeftaři mám bohužel také svoje zkušenosti, ale členové klubu to rozhodně nebyli a ani já takto nejednám. Proto se velice divím tomuto vyřčení ve spojitosti s lidmi co to nedělají a také se divím tomu že někdo podá snahu o zkvalitnění chovu a zabránění příbuzenské plemenitby jako závod za vidinou peněz.
Buqice
napsal(a):
Já to vidím jinak. Podle mého oka je ten mladší víc obdélník než ten starší. Co s budem povídat, fotka je jen fotka. Záleží jak ten kohout taky zrovna stojí. Něco jinýho je stát v ohradě s nima a koukat jak chodÍ. Nicméně si zařazuje do svého chovu co chcete. Taky vám do toho nekecám.
Jen ať do toho kecá, když má co říct. Když dám fotky na web, musím počítat s reakcemi na ně...
Zdá se mi, že už taky cítím lehký závan agresivity ...
zatloukallukas
napsal(a):
Obvinění bylo mířeno na klub a to kvůli diskuzi co jsem založil já jako ještě neklubař, takže mi přišlo správné uvést věci na pravou míru, protože z takovýchle drobných nepravd potom vznikají velké křivdy nepodložené skutečnostmi. S chovateli kšeftaři mám bohužel také svoje zkušenosti, ale členové klubu to rozhodně nebyli a ani já takto nejednám. Proto se velice divím tomuto vyřčení ve spojitosti s lidmi co to nedělají a také se divím tomu že někdo podá snahu o zkvalitnění chovu a zabránění příbuzenské plemenitby jako závod za vidinou peněz.
Ja se jenom chci zeptat vas jako člena klubu je alebo byl členem klubu Lukaš Štainer ? Opět tvrdim že nemam nic proti klubu sam jsem byl a jsem členem v jinem klubu.
GORAL
napsal(a):
Ja se jenom chci zeptat vas jako člena klubu je alebo byl členem klubu Lukaš Štainer ? Opět tvrdim že nemam nic proti klubu sam jsem byl a jsem členem v jinem klubu.
Ano, Lukáš Štajner byl do konce roku členem. Pokud zaplatí příspěvky pro letošní rok, tak bude i letos.
lydie
napsal(a):
Jen ať do toho kecá, když má co říct. Když dám fotky na web, musím počítat s reakcemi na ně...
Zdá se mi, že už taky cítím lehký závan agresivity ...
Já taky cítím...já to o sobě vím, že jsem agresivní neřàd a megera. Zvlášť když někdo, už než já stihnu toho kohouta vyfotit, tady už chytře plká, jak tuší že dodám jen vejce. Nepochopila jsem proč, ale už když jsem četla tohle, napadlo mě, že nějakou závadu bude potřeba najít. Potom ale můžu mít svůj agresivní názor taky ☺.
Buqice
napsal(a):
Beginner- nepouzivám citací, je to moc dlouhé, tak odpovím s dovolením v bodech.
1/Kde vidíte v mm příspěvku agresivní tón?
2/Nikde jsem netvrdila, ze klub je nějaká sbírka andělů. Lidé jsou různÍ všude. Jak se na sebe budeme tvářit na blížící se schůzi, na to se opravdu upřímně těším...myslím že všechno spěje k tomu, abysme se začali tvářit tak, jak to opravdu cítíme....všichni.
Agresivní tón jsem viděla v tom, že kohout byl jako celek pohaněn, bez nějakého vysvětlení jeho chovateli, proč. Zbytek mi přišel trochu opovržlivý, ale možná je to tím, že každý máme nějaký styl psaní a vyjadřování a ne každý čtenář je naladěn na vlnu pisatele.
Jsem ráda, že jste to pak upřesnila..i s panem Šonkou, protože jeho si velmi vážím.
Nejsem žádný odborník, ale vaši kohouti se mi líbí a myslím, že ten mladý na jaře bude hezčí než ten starý. Má krásně dlouhá záda, pěkný ocas, hřeben, tělo bude na jaře ještě hezčí a vytvarovanější. Snad jen ty křídla nemá tak úhledně složený, ale já osobně bych měla z takového kohouta radost, protože je náročné vybrat takhle pěkného kohouta a většinou se jich pro takový výsledek musí nalíhnout hodně, což si málokdo uvědomuje.
lydie
napsal(a):
Ale jen požádejte diskusní forum je od toho aby lidi diskutovali, přeli se, prostě komunikovali, přihlásila se do diskuse, tak ať se ukáže .
Beginner - Pokud se chci presentovat jako dobrý chovatel, měl bych se na svá zvířata naučit dívat kritickýma očima, možná ještě víc kritickýma než na zvířata druhých a neměl bych si lhát do kapsy.
Slepice na Vaší fotografii má ostruhu za kterou by se nemusel stydět kohout. Je opravdu tam a není malá. Malá ostruha je velikost "půl hrášku".
Není to z mé hlavy . Viz. tabulka... a text na fotu.
Někdy, ať se dívám sebevíc, může mi něco uniknout, ale potom je třeba se komu postavit čelem.
Jen ještě dodám, že nejsem z klubu maransek, jen maransky chovám právě pro ta krásná vejce. Osobně se mi maransky jako slepice příliš nelíbí, ale kvůli těm vejcím to vydržím .
Pokud je můj příspěvek příliš agresivní tak se omlouvám...
Já z té ostruhy radost nemám. Nevím, jestli jsem dobrý chovatel nebo špatný, ale slepice má dva roky a já ji kvůli ostruze na špalek nedám. Byla to fotografie pro radost a já osobně jsem ráda, že jsem na ostruhu byla upozorněna a vím kam šáhnout až budu slepice rozdělovat.
Dvouletý kohout by se za takovou ostruhu styděl
holis
napsal(a):
Ano, Lukáš Štajner byl do konce roku členem. Pokud zaplatí příspěvky pro letošní rok, tak bude i letos.
Takže členove klubu to nejsou co przni plemeno za ktere jsou členmi ? Přečtete si moje predešle přispěvky a moje skusenosti s členem klubu maransek Štainerem Opakuji nemam nic proti klubom jsou tam pěkne přispěvky a nazory ale skazi vam to jeden arogantni antichovatel.
GORAL
napsal(a):
Takže členove klubu to nejsou co przni plemeno za ktere jsou členmi ? Přečtete si moje predešle přispěvky a moje skusenosti s členem klubu maransek Štainerem Opakuji nemam nic proti klubom jsou tam pěkne přispěvky a nazory ale skazi vam to jeden arogantni antichovatel.
Právě jsem dostal informaci, že MCH př. Štajner nadále nechce být členem Klubu chovatelů maransek. Netuším co kdo przní, každý se rozhoduje sám, jak ten co kupuje, tak i ten co prodává. Nemohu tu hájit př. Štajnera, nebo vás jako kupujícího. To, že je někdo člen klubu, neznamená cejch toho, že má vše nejlepší! Ano je to nějaké vodítko, ale já kdybych kupoval, tak bych se podíval jaké má úspěchy ten který chovatel, zjistil bych jak dopadl v soutěži vajec. Mrzí mě, že jste nedostal co jste chtěl.
beginner
napsal(a):
Agresivní tón jsem viděla v tom, že kohout byl jako celek pohaněn, bez nějakého vysvětlení jeho chovateli, proč. Zbytek mi přišel trochu opovržlivý, ale možná je to tím, že každý máme nějaký styl psaní a vyjadřování a ne každý čtenář je naladěn na vlnu pisatele.
Jsem ráda, že jste to pak upřesnila..i s panem Šonkou, protože jeho si velmi vážím.
Nejsem žádný odborník, ale vaši kohouti se mi líbí a myslím, že ten mladý na jaře bude hezčí než ten starý. Má krásně dlouhá záda, pěkný ocas, hřeben, tělo bude na jaře ještě hezčí a vytvarovanější. Snad jen ty křídla nemá tak úhledně složený, ale já osobně bych měla z takového kohouta radost, protože je náročné vybrat takhle pěkného kohouta a většinou se jich pro takový výsledek musí nalíhnout hodně, což si málokdo uvědomuje.
Prima ☺ jsme krásným příkladem věcné komunikace, jak se lze domluvit, když se lidi chtějí domluvit ☺.
Dobrý den, z klubu nemá nikdo právo nikoho vyhazovat nebo vyhánět.Když bude mít chovný materiál, bude vystavovat a platit členské příspěvky. Kolikrát máte klubaře a mají horší chov než neklubař. Tady zjišťuju, že je lepší krásná tmavá vejce dát manželce do buchet a kvalitný chovný materiál prodat klukum z Vietnamu.
Jsem zvědavý kam se bude ubírat klub.Velká škoda je, že panu Šonkovi není 50let.Perfektní jednání, znalý člověk, špičkový chovatel a posuzovatel.Vždy poradil a lidi sdružoval.
Už se těším do Lysé nad Labem, s pozdravem Charypar.
GORAL
napsal(a):
Ale houby ☺ jeden poděs nemůže zkazit všechno. Pořád tam je víc lidí, co to myslí dobře a dělají co můžou ☺.
havanaci
napsal(a):
Dobrý den, z klubu nemá nikdo právo nikoho vyhazovat nebo vyhánět.Když bude mít chovný materiál, bude vystavovat a platit členské příspěvky. Kolikrát máte klubaře a mají horší chov než neklubař. Tady zjišťuju, že je lepší krásná tmavá vejce dát manželce do buchet a kvalitný chovný materiál prodat klukum z Vietnamu.
Jsem zvědavý kam se bude ubírat klub.Velká škoda je, že panu Šonkovi není 50let.Perfektní jednání, znalý člověk, špičkový chovatel a posuzovatel.Vždy poradil a lidi sdružoval.
Na ty posrané podlážky?
havanaci
napsal(a):
Vidím to tak, že Buqice vyjádřila vlastní názor, možná né úplně vhodně. To že má neklubař lepší zvířata je docela možné. To že je někdo v klubu přeci neznamená, že musi mít top zvířata. K chování a jednání př. Šonky se tady vyjadřovat nechci a nebudu. Kam se bude ubírat klub? Tam kam ho my členové budeme směřovat! Každý nápad je vítán. Budu rád, když s něčím v neděli 15.1. přijdete. Klub je nás všech členů a né výboru klubu. Každý člen má stejné slovo.Teď už ano!
Buqice
napsal(a):
Ale houby ☺ jeden poděs nemůže zkazit všechno. Pořád tam je víc lidí, co to myslí dobře a dělají co můžou ☺.
Jeden poděs jako Hlásný může. Bezmyšlenkovitá příbuzenská, na které se naseká spousta kuřat jen aby toho bylo hodně na kšeft, protože maransky přece frčí. Rozprodá to kde komu. Lidi pak mezi sebou mění kohouty a ani je nenapadne, že jsou z jednoho hnízda, protože přeci kupují na druhém konci republiky. Nedej bože, když si řeknou, že přeci jedna příbuzenská nevadí... Jak kdybyste nevěděli, jak to chodí a zejména před pár lety, když tu maransek moc nebylo, chodilo. To všechno se dělo pod hlavičkou klubu. Ale co čekat, když klub řeší samolepky na auta a potisk na trička, místo toho, aby začal pracovat na kvalitě zvířat. (není to kritika na Vás Buqice, Vy sama nejste klub). A pak se divíte, že kvalita maransek je v pr..li. A až na pár chvů asi ještě dlouho bude.