Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.12.2016 07:10
Churles

XXX.XXX.12.242

Existuje plemeno slepic, kterému nevadí mráz? Chci postavit venkovní přístřešek pouze proti větru a děšti, nicméně otevřeně větraný, suchý. Dejme tomu, že to bude Ačko z plechů s jednou volnou a jednou přivřenou stranou. Můžete mi doporučit vhodné plemeno slepic pro tento chov? Pro začátek počítám tak 10 kusů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.12.2016 08:18

Churles napsal(a):
Existuje plemeno slepic, kterému nevadí mráz? Chci postavit venkovní přístřešek pouze proti větru a děšti, nicméně otevřeně větraný, suchý. Dejme tomu, že to bude Ačko z plechů s jednou volnou a jednou přivřenou stranou. Můžete mi doporučit vhodné plemeno slepic pro tento chov? Pro začátek počítám tak 10 kusů.

Lišce či kuně bude úplně, ale úplně jedno, co jí přichystáte.

2.12.2016 09:22
Churles

XXX.XXX.12.242

Lišky a kuny naštěstí v dané lokalitě řešit nemusím, nicméně dotaz zní jinak. Prosím k věci.

2.12.2016 09:29
peter z bratislavy

XXX.XXX.105.144

Skúste Orlovky. nenáročné, neagresívne, odolné, otužilé a pekné plemeno so slušnou znáškou a aj kohúti dorastajú do slušných rozmerov, takže aj na mäso.

2.12.2016 09:37

Churles napsal(a):
Lišky a kuny naštěstí v dané lokalitě řešit nemusím, nicméně dotaz zní jinak. Prosím k věci.

Lišky a kuny se vyskytují všude

ale uvidíte sám, až jim připravíte samoobsluhu.

2.12.2016 10:35
ladd

XXX.XXX.34.53

Problém není zima a doopravdy predátoři. Předpokládám, že ta volná stěna bude uzavíratelná rámem s pletivem, případně přístřešek bude ve voliéře, kterou budete na noc zavírat. Jinak je to jen otázka času, kdy se něco přijde najíst.
Pokud ne, tak už by snad bylo lepší je nechat spát na stromě, s kmenem obaleným plastem, aby nic nemohlo vylézt do koruny. Případně hřady opravdu vysoko, na konstrukci z kovu, aby tam nic nevylezlo, nedoskočilo. Pokud se tedy v okolí nevyskytuje výr.
Ten materiál nic moc. Dřevo a na něj nějaká nekovová krytina by nebyla? Každý liják nebo kroupy bubnující do plechu je totálně vyplaší.
Jak chcete řešit vajíčka, v zimě? Pokud vůbec při takovémto chovu budou, pomrznou.
Jako vhodné plemeno mi ještě napadají šumavanky a oravky. U oravek ale bude nejspíš problem s hřadováním v dostatečně bezpečné výšce. Navrhované orlovky pro tento způsob chovu budou asi nejlepší.

2.12.2016 10:47
ladd

XXX.XXX.34.53

Oprava:
ALE doopravdy predátoři...

2.12.2016 10:51
hzp

XXX.XXX.83.72

Churles napsal(a):

Kde je ten krásný kraj, prostý predátorů? Hned se tam stěhuji. Já blbec investuji do různých opatření a ono se stačí přestěhovat.
To že jste kunu, lasičku, lasici, krysu, lišku neviděl, neznamená, že se v oblasti nevyskytují.
Já si vždy při těchto dotazech říkám proč tyhle frajery kteří se snaží ušetřit nenecháme, proč je zrazujeme? Dyť by nám to mohlo být jedno, oni od nás nakoupí materiál, škodná jim to vyžere a když budou natolik pitomí, že to budou zkoušet znova a znova, tak zase vyděláme. No, je nám prostě líto těch zvířat.
Takže přestaňte vymýšlet pí...oviny, pokud chcete chovat drůbež, připravte odpovídající podmínky, nebo se na to rovnou vy-rte.

2.12.2016 10:57
bery25

XXX.XXX.86.251

peter z bratislavy napsal(a):
Skúste Orlovky. nenáročné, neagresívne, odolné, otužilé a pekné plemeno so slušnou znáškou a aj kohúti dorastajú do slušných rozmerov, takže aj na mäso.

Dobry, niekde som tu cital ze orlovka na maso nie je, dlhe nohy, ziadne prsia, len kosti, su velmi pekne, ale na maso budu asi hampshirky lepsie.

2.12.2016 10:57
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Churles napsal(a):

Spousta plemen je odolná mrazu, ale Váš přístřešek by stačil možná ovcím, slepicím určitě ne! Prosím v takových podmínkách nechovejte slepice, stlučte jim aspoň boudu ze dřeva, která se dá na noc zavřít.

2.12.2016 11:05
Churles

XXX.XXX.12.242

Díky, projdu si tady chov šumavanek, oravek a orlovek, podívám se na dostupnost daných slepic na trhu v MS kraji (okr. opava, Ostrava) a dle toho se zařídím. Konstrukce by se dala vylepšit třeba laťemi a zbylými pálenými taškami. Základem je opravdu nízká cena chovu, která udrží cenu sneseného vejce do 5ti Kč.
Donedávna jsme chovali spelice ve zděném chlévu, nicméně chlév už nebudu moci déle využívat, tak to chci na jaro rozjet bez něj. Něco těm slípkám střískám, ale chci volit suchý chov, který holt bude promrzat. Bez zdiva a složitých dřevěných kurníků, které díky vlhku většinou dříve nebo později začnou plesnivět a životnost odhaduji když pude hooodně dobře tak na 10 let. Věřím tomu, že během roku se mi do příští zimy poštěstí pořídit za rozumnou cenu starou unimobuňku, maringotku nebo odstavené větší auto.
Ještě jednou díky za tipy.

2.12.2016 11:14
horal

XXX.XXX.202.176

Klidně si tam dejte Leghornku nebo vlašku, pokud jde o vajíčka. V zimě nenesou, takže vám nemá co zamrznout a hřadovat budou klidně na hambálkách. Co se týče masa a odolnosti, už vám tady někdo navrhoval šumavanku. Vinikající kombinované plemeno.

2.12.2016 11:22
ladd

XXX.XXX.34.53

Zadavateli, ještě se podívejte na rýnské slepice.
Nepořizujte nic, co má listový hřeben, aby neomrzl. Důležité je, aby nocovaly v suchu, závětří a bezpečí. Otázkou je, jaká bude v takovýchto spartánských podmínkách užitkovost.

Neregistrovaný uživatel

2.12.2016 13:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Já vám nevím, to jste takový šetřílek že nejste ochoten zvířeti poskytnout ani základ pro jeho spokojený život? nechcete si radši kupovat vejce od někoho kdo slepice chová v lepších podmínkách? nechci mluvit o týrání ale myslím že dřevěný kurník třeba ze starých prken bude lepší než jakýsi Ačko z plechu... a rozhodně vás finančně nezrujnuje...

3.12.2016 10:12
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.já bych takovýmto pseudo chovatelům doporučil drůbež SÁDROVOU.těm opravdu zima, vlhko, mráz a průvan vadit nebude, i to plechové áčko bude vyhovující, a nežerou, ale taky nesnášejí. možná by bylo lepší béčko, stačilo by i céčko.

3.12.2016 19:39
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Naprosto souhlasím se zkušenými a rozumnými chovateli, váš přístup k živému tvoru už se dá definovat jako týrání zvířat, a ještě chcete, aby vám to dobří chovatelé schválili! Takže také doporučuji drůbež sádrovou a vejce z marketu!

3.12.2016 22:48
asitakhle

XXX.XXX.255.6

Mě někdy připadá, že si tady z nás lidi dělají pr...el. Proto na takové dotazi raději neodpovídám a beru je jako provokaci normálních chovatelů.

3.12.2016 22:51
honzapm

XXX.XXX.182.25

asitakhle napsal(a):
Mě někdy připadá, že si tady z nás lidi dělají pr...el. Proto na takové dotazi raději neodpovídám a beru je jako provokaci normálních chovatelů.

A protože je tu poslední dobou naprosto normální vstupování
neregistrovaných "uživatelů" do všech témat, tak bude ještě hůř.

3.12.2016 23:55
mysak

XXX.XXX.54.2

Vyjádřím se ještě k tomu nadpisu vlákna. "mrazuvdorné slepice" - mrazuvzdroná slepice neexistuje. I ta plemena s jinými typy hřebenů, chráněná vousem, rousem a podobně, mohou někdy namrznout na nohy, při hřadování, namrznou jim šlachy v běhácích a potom jejich chůze v lepších případech připomíná jakoby neustále zakopávaly o neviditelný provázek, protože šlacha v pouzdře drne. stačí několik pobytů v noci na mraze mínus sedmi a níž. Postižení je celoživotní.

4.12.2016 00:58
ladd

XXX.XXX.175.6

Něco takového jsem měl na mysli, když jsem psal ne, plechové áčko, ale že zima nevadí.
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/818144/vianocny-darcek-pre-oravky

Sám mám zateplený kurník (chovali jsme hlavně vlašky) a slepice mi nikdy v zimě na stromě nenocovaly, takže nechci polemizovat jak velké mrazy slepice bez úhony vydrží. Nohy omrzly slepici jen jednou, když zůstala v mrazech přes noc spát v sudu na zemi. Pak chodila, jak popisuje JK.
Nemyslím si ale, že pokud jde slepice spát s plným voletem zrní do "otevřeného" kurníku, že by to bylo týrání zvířat. Pokud je v popsu určitého plemena napsáno "odolnost drsným klimatickým podmínkám", ani by se podle mě rozmazlovat neměla. Myslím, že takovéto plemeno bez úhony přežije i nocování na stromě, tak jako kterýkoliv jiný u nás žijící pták. Otázkou je jedině požadovaná užitkovost.

4.12.2016 20:32
růžena

XXX.XXX.10.171

Dobrý den, máte někdo zkušenost s porážením drůbeže jateční pistolí, takovou tu s tím kovovým trnem, zatím to řešíme "gilotinou", ale přece jen nám dělá zle, než se drůbež uklidní vykrvácením. Raději bychom něco rychlého a hodně humánního. Jde zhruba o 100 ks porážky během 2 měsíců. Děkuji za odpovědi.

5.12.2016 12:57
Churles

XXX.XXX.12.242

Lidi, nekamenujte mě. Jak líše ladd, chtěl bych slepice, které jsou na to určené. Zajistím jim sucho, bezvětří, nějaké mikroklima si těch 10 slepic také určitě vytvoří...
Uživatel Atila8 mě nazývá šetřílkem - já to spíš beru jinak a nerad bych začal s chovem slepic tím, že v prvním kroku si vemu úvěr na stavbu kurníku. Mé vychozí podmínky jsou dejme tomu 5000Kč, je v tom nákup samotných slepic a stavba něčeho, čemu se kurník říkat určitě nedá. Jak jsem psal výše, během následujícího roku se budu ohlížet po nějaké staré maringotce, unimobuňce nebo odstavené dodávce. Díky za příspěvky k věci, moudra o sádře nechávám bez komentáře. P.del si tady z nikoho účelně nedělám, na to není třeba zakládat profil a registrovat se.

5.12.2016 13:20
2mazutak

XXX.XXX.90.153

A co tedy napřed tu maringotku nebo unimo buńku, možná i tu dodávku, a pak teprve slepice.bylo by to rozumnější, a nepsal bych o sádře.pořízením slepic ted již nic nezískáte.

5.12.2016 13:47
Churles

XXX.XXX.12.242

Možná, že to tak skončí, nicméně ty tipy na "odolnější" slepice mi zdejší uživatelé již poskytli, takže mám z čeho vyjít a vím, co mám na tom i-netu a místním fóru hledat za informace. Budu mít mezi svátky trochu času, takže ho využiju tímto způsobem. zatím se mi to tak začíná formovat v hlavě.
Zvažuji i nějaký posuvný kurník, mám totiž 4 roky vysázený sad (cca 500m2), a ten kurník či přístřešek zvažuji na posouvání s tím, že bych každé cca 2 měsíce slepicím posunul výběh, přebil bych nějaký jednoduchý plot...
Volím tento postup, neb jsem vcelku líný a vím, že až ty slepice budu mít za domem, bude mě to honit. Bude mě honit ta situace, že ty slepice nemají pořádnou střechu nad hlavou, budou mě honit děti, kterým bude slepic líto atd.

5.12.2016 13:59
asitakhle

XXX.XXX.183.163

Volíte špatný postup, vyrábět provizoria a pak je předělávat je nejhorší možná varianta. Lidi vám tu radí dobře, ale zřejmě si poradit nechcete dát. V provizoriu vám to škodná vytahá, slepice budou mít zimu a tedy žádná snáška tj. prvotní investice bez návratu.Peníze do stavby
a do slepic v tahu bez návratu, uvědomte si že bude i investice do krmení. A co tím získáte prdlačku.

5.12.2016 14:04
Churles

XXX.XXX.12.242

No jo, ale když domů dotáhnu prvně maringotku, tak riskuji to, že mě tam manželka vyžene a skončím v ní sám :) a slepice nikde. Asi to odložím na jaro, tenhle koloběh.

Ne-chovatel

5.12.2016 14:38
Ne-chovatel

XXX.XXX.252.11

Já myslím, že pro dest slepic je začít provizoriem ten nejlepší nápad. Postupně zjistíte co přesně chcete a slepice (či jiná drůbež) potřebuje, a bude vás to stát spíše jen ten čas.

navíc může vzniknou dílo, které bude mnohem odolnější čmelíkům než pevná stavba, snadno přemístitelné,... Také získáte určitou jistotu, že kdyby se něco stalo,... tak to prostě během víkendu stlučete znovu a nejlépe ještě líp než minule. Slepice si mohou přitom ve vašem provizoriu hovět lépe než ve stabilním kurníku.

Kdysi jsem sem dal fotky jednoho stádia mého provizorního kurníčku a toho jak snadno se čistí. Ten je pro (v zimním období, díky jejich přitulení se kvůli chladu) více než deset slepic (dřevěná bedna 1m3 z fošen), v létě pokud se nebojíte predátorů je klidně můžete nechat venku (už jsem to tak také dvě léta praktikoval), znám člověka který to jinak nedělá a k tomu chodí sem tam na lov i liška (prostě počítá se ztrátami) a hlavně mají pak v opravdovém létě naprosto odlišnou klimatickou pohodu.

Současný stav je že rozšiřuji horní část (králikárnu) a dodělám spodní plošiny (jedna je vidět, ještě bez podlážky).

5.12.2016 16:01
lupus4

XXX.XXX.248.252

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Lišce či kuně bude úplně, ale úplně jedno, co jí přichystáte.

Není nad "provizorium"

5.12.2016 17:21
ladd

XXX.XXX.34.53

Churlesi, z ne chovatelova chovatelského zařízení si příklad neberte, je to hrůza.
Připravím Vám zřejmě rozčarování ale aby jste teď sehnal odrostlé kuřičky navrhovaných plemen bude zázrak. Chovatelé prodávají buď násadové vejce nebo malá kuřata, jen že by jste měl vyloženě štěstí a natrefil na někoho, kdo prodává přebytek. Seženete jen hybridky a nebo vlašky a leghornky od p. Zeleince – inzeruje zde na fauně. Zrovna u nich bych se ale bál omrznutí hřebenů + jsou to temperamentní slepice, ty se při prvních kroupách v plechovém kurníku udusí namačkané v rohu. Navíc tato plemena potřebují i větší prostor, nevím, zda pro ně je vhodný malý posuvný výběh. Na malém výběhu hrozí i šikana a kanibalismus. Těch 500 m2 bych poskytl 10 slepicím celých, případně je každý den na ně z ohrady vypouštěl.
První zvažte, zda jste schopen a ochoten si slepice odchovat od kuřat. Potom jaké chovatelské zařízení jste schopen pořídit a jaké venkovní prostory poskytnout a zda budou pro dané plemeno vyhovující a dostačující, aby z výběhu nevznikl udupaný plácek. A nebo bych uvažoval o něčem zdrobnělém. Už dopředu ale typuji, že z dříve navrhovaných plemen odrostlé kuřice neseženete a do odchovu kuřat se pouštět nebudete. Takže radím první postavit klasický kurník nebo sehnat tu maringotku a pak pořídit odrostlé kuřice. Pořízení kuřic nechte až na jaro. Dát zvířata z vytápěné haly do zimy je týrání + je podtrhnete v růstu, takže užitkovost žádná.

Ne-chovatel

5.12.2016 17:36
Ne-chovatel

XXX.XXX.219.211

Měl bys ještě Churlesovi vysvětlit, proč že je moje chovatelské zařízení hrůza. Jinak ta informace není validní a postrádá jakoukoli hodnotu.

Ty tazateli nezapomeň, že jsem psal že "zjistíš co slepice potřebují", zdejší chovatelé ti to nemusí být schopni sdělit. Ty slepice ano, pokud se jim budeš věnovat.

vir - us

5.12.2016 18:25
vir - us

XXX.XXX.113.251

De - bil: nejdříve zabij alespoň 5 x hejno po 10 ti a více slepicích v podmínkách, které vyhovují tobě, a poté se teprve informuj jaké podmínky vyhovují tvým chovancům. Značka, Ideální chovatel,

Radši si ta vejce kup!

5.12.2016 18:54
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Myslím, že další komentář je zbytečný, stejně si to udělá po svým.je asi nezbytné, aby si prostě obrazně nabil hubu.tady je každá rada házení perel sviním.

5.12.2016 20:19
peparazak

XXX.XXX.162.50

Ne-chovatel napsal(a):
Já myslím, že pro dest slepic je začít provizoriem ten nejlepší nápad. Postupně zjistíte co přesně chcete a slepice (či jiná drůbež) potřebuje, a bude vás to stát spíše jen ten čas.

navíc může vzniknou dílo, které bude mnohem odolnější čmelíkům než pevná stavba, snadno přemístitelné,... Také získáte určitou jistotu, že kdyby se něco stalo,... tak to prostě během víkendu stlučete znovu a nejlépe ještě líp než minule. Slepice si mohou přitom ve vašem provizoriu hovět lépe než ve stabilním kurníku.

Kdysi jsem sem dal fotky jednoho stádia mého provizorního kurníčku a toho jak snadno se čistí. Ten je pro (v zimním období, díky jejich přitulení se kvůli chladu) více než deset slepic (dřevěná bedna 1m3 z fošen), v létě pokud se nebojíte predátorů je klidně můžete nechat venku (už jsem to tak také dvě léta praktikoval), znám člověka který to jinak nedělá a k tomu chodí sem tam na lov i liška (prostě počítá se ztrátami) a hlavně mají pak v opravdovém létě naprosto odlišnou klimatickou pohodu.

Současný stav je že rozšiřuji horní část (králikárnu) a dodělám spodní plošiny (jedna je vidět, ještě bez podlážky).

Dobry vecer, podle fotky vaseho kurnicku, da li seto tak nazvat vy budete velky pankac.

5.12.2016 20:22
peparazak

XXX.XXX.162.50

Ne-chovateli, dal jsem vam hlas za odvahu.opravdu znamka panku.

Ne-chovatel

5.12.2016 22:33
Ne-chovatel

XXX.XXX.143.66

No pokud je tím myšleno, že jsem sám sebou a klidně se ukáži jako výtržník (ale ne záměrný výtržník, prostě strpím odhalení sebe sama, které jsem schopen inicializovat) abych provokativně poukázal na zdravou hodnotu, tak budiž. Lze mne považovat i za punkera. Ale vše odsud pocud.

Já jsem především člověk, a dnes už vím že i syn Boha všemohoucího. Ten co nese světlo, i když se tomu teď tlemíte. Předpokládám totiž, že narážíš i na jiné diskuse.
Ale i pokud ne, to vše je ve mně a jinak nemohu a ani nechci.

Také je potřeba vědět, že vám opravdu nemusím rozumět. Když žádám vysvětlení, nebo pobízím k doplnění informace (protože jinak postrádá smysl, i když je to důležité zejména pro druhého), myslím to vážně. Do hlavy vám naštěstí nevidím a domýšlet se ani nechci.

6.12.2016 05:40

Ak chceš postaviť niečo slušné, potrebuješ čas aj peniaze. Ak nemáš jedno alebo druhé, nebodaj oboje, tak sa dáš na cestu bádania.

6.12.2016 07:01
Churles

XXX.XXX.12.242

Ne-chovatel napsal(a):

Tak ta fotka mě docela oslovila. Kurník je typu "Co dům dal", což se mi líbí. Na střechu mych pořídil nějaké jeté tašky. V mém případě mi po stavbě domu zbylo cca 100ks pálených tašek s pologlazurou tzv. engoba a již se mi tím pádem rýsuje ideální využití.
Mohl bych Vás poprosit ještě o pár fotek z různých stran? Popř. odkaz na ty vaše staré fotky zde. Přiznám se, že tento server je na mě docela velký a vaše fotky nevím, jestli bych dohledal.
Koupi kuřat či spíše slepic před snáškou nechám na jaro. Slepice chci mít hlavně na snášku a docela mě překvapily zmínky o chovu slepic na maso.

6.12.2016 07:11
peparazak

XXX.XXX.162.50

Ne-chovatel napsal(a):
No pokud je tím myšleno, že jsem sám sebou a klidně se ukáži jako výtržník (ale ne záměrný výtržník, prostě strpím odhalení sebe sama, které jsem schopen inicializovat) abych provokativně poukázal na zdravou hodnotu, tak budiž. Lze mne považovat i za punkera. Ale vše odsud pocud.

Já jsem především člověk, a dnes už vím že i syn Boha všemohoucího. Ten co nese světlo, i když se tomu teď tlemíte. Předpokládám totiž, že narážíš i na jiné diskuse.
Ale i pokud ne, to vše je ve mně a jinak nemohu a ani nechci.

Také je potřeba vědět, že vám opravdu nemusím rozumět. Když žádám vysvětlení, nebo pobízím k doplnění informace (protože jinak postrádá smysl, i když je to důležité zejména pro druhého), myslím to vážně. Do hlavy vám naštěstí nevidím a domýšlet se ani nechci.

Dobry den, neberte to jako muj utok na vasi osobu, jen me vase foto pobavilo, na jine diskuze nenarazim, od jiste doby proste vase prispevky nectu a nekomentuju.Ze nesete svetlo nezpochybnuju, na vasem fotu je videt v levem rohu. Rozumet si asi nebudeme no stejne vam preji mnoho uspechu ve vasem chovu.

6.12.2016 21:34
.kolie

XXX.XXX.16.185

To "A" snad ani není špatné.ale žádná slepice, ale ani jiné zvíře nesnáší průvan.Navíc otevřený otvor orientujte na jih-nejen kvůli teplým větrům, ale hlavně jim nebude pršet /od západu se i do více jak poloviny přistřešku dostane voda při děštích a kroupách a západní vítr lehce konstrukce pozvedne.Materiál použijte nějaké zbytky prken, USB venkovní desky, ale určitě ne plech-to v zimě působí dvojnásobný chlad.Chápu Vás, že chcete zřejmě to nejlevnější "pro blbé"slepice, ale ty slepice neponesou a když tak začnou být postupně různě nemocné-kokc idoiza, salmonela, průdušky-ony totiž ty slepice také dýchají a aby produkovaly kvalitní vajíčka potřebují i odpovídající ustájení a krmení.Jestli jim chcete připravit plechový stan, to je lepší si vajíčka kupovat a budete na tom finančně stejně -počítejte!

6.12.2016 21:39
.kolie

XXX.XXX.16.185

To snad nemyslíte vážně-orlovka zase až tak otužilá není, aby celé dny a noci seděla v nějakém vymysleném přistřešku-jen propto, že je "!to blbá slepice".To opravdu už z těch orlůovek chcete dělat kombajn-jenže jak dávno víte situace je u orlovek zcela jiná a dá se říci, že nad jejíich existewncí jako plem, ene zvoní hrana-a to jen díky něškolika chovatelům -bláboly o knížeti, bláboly o vzhledu orla atd., ale i o té otužilosti a tvrdosti-dávno dobám, kdy orlovky tzv.cestovaly s pastevci-to si vyhledejte v různých zahr.materiálech-on i ty báječné chovatelské upřímné vztahy a zajem o chov a ne o peníze byl-dávno tomu!

6.12.2016 22:51
dadu

XXX.XXX.61.94

No, já teda penězma zrovna neoplývám, ale nikdy by mě nenapadlo "chovat" (zde se totiž ani nedá mluvit o chovu) slepice pod "áčkem", némlich plechovým. Zde podle mě ani nemůžete očekávat nějakou, byť malou, rentabilitu... Dokud jsem neměla připravené odpovídající ubytování, tak jsem si slípky nepořídila.
Zrovna tak mám sice klec na kanáry (kdysi jsem je v ní mívala), ale momentálně žádné nemám. Je na ní totiž králičí pletivo, kterým myš a slimák lehko proleze. Bohužel se mi tam naučili a žrali mi kanáří holátka. Takže dokud nebude na kleci pletivo s malinkýma okama (pletivo mám koupené, jen jsem zatím neměla čas to předělat), tak kanáři holt nebudou...
A tak je to se vším. Teda si myslím...

7.12.2016 10:51
ladd

XXX.XXX.34.53

V pondělí jsem nechovatelovi nestihl odepsat. Chtěl jsem napsat cosi o podlahové ploše na 1 kus, hřadech – výšce a cm/kus, oknu – potřebě světla pro snášku, větrání, snadnosti čistění které vycházejí z faktu, že slepice jsou ptáci a z požadavků na jejich užitkovost a bezpečí. Toto vše NEchovatelské zažízení nechovatele nemá. To co vyfotil. je tak maximálně nora pro toho králíka a otevřené přístřešky před deštěm, ne kurník. Vzal jste si jej ale jako svůj vzor, takže by to byla jen ztráta času. Možná by ale fakt bylo lepší, kdyby jste si vajíčka koupil.
I z mála, bych pro slepice dokázal udělat něco, na způsob toho, co jsem posílal jako ukázku. (Škoda, že se majitel neozval, jak se mu to osvědčilo.).

7.12.2016 11:25
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

No to je teda mazec!

lentak

7.12.2016 12:59
lentak

XXX.XXX.70.94

Pri niektorych odpovediach by sa tento prispevok mal volat "BLBOVZDORNE SLEPICE"

7.12.2016 16:39
hzp

XXX.XXX.83.72

lentak napsal(a):
Pri niektorych odpovediach by sa tento prispevok mal volat "BLBOVZDORNE SLEPICE"

Že jo? třeba ten ne-chovatel, to je dobré retro. Nebýt té plachty, tak se to uplatní ve filmu o středověku.

Bakly

9.12.2016 22:17
Bakly

XXX.XXX.116.30

Tak to fotka je mazec ! ! !

Připomíná to dílo z pověstného seriálu Pat a Mat, jen je smutné, že v tom někdo nutí žít slepice a králíky... Osobně bych koupil litr podpalovače a zapálil bych to. Třeba by to byl pěkný táborák.

Můj soused má stejný druh talentu na stavby všeho druhu z toho, co dům dal, výsledkem jsou stejné šílenosti. Vedle toho, že tam zvířata jednoznačně strádají a trpí různými chorobami, mě vždycky dokáže "pobavit", když ke mně přijede na kontrolu Státní veterinární správa...

Sice musejí projet přímo kolem toho jeho "mr.. dn.. íku", ale pravděpodobně vždy s nohou na plynu. U mě naproti tomu zkoumáme seznam aplikovaných léčiv, hospodářká zařízení, životní podmínky zvířat, předepsané rozměry...

10.12.2016 02:12
lupus4

XXX.XXX.8.19

Já jsem především člověk, a dnes už vím že i syn Boha všemohoucího. Ten co nese světlo,

Co myslíte ? Mají zvířata duši ?...že je tak klidně týráte...vy syn...
za mne máte vydru.

Lucka.F

16.1.2017 15:10
Lucka.F

XXX.XXX.48.114

Dobrý den,

prosím Vás o radu.22.12.2016 nám beze stopy zmizela 1 slepička, když jsem je pouštěla po zahradě. Nikde nebylo peří, krev...mysleli jsme, že ji odtáhla liška, divně jsem koukala i na psa, podezřívala jsem i brigádníky z ubytovny (hned vedle)... Dnes, tj.16.1. jsme ji zcela náhodou objevili ve sklepě pod domem, kdy z venku je stará šupna (kdysi se tudy házelo dovnitř uhlí). Nějakým způsobem se dostala dovnitř a sjela až dolů. Zcela záhadně byla živá, sice velmi lehoučká, ale živá. Dali jsme ji bokem od ostatních slepic na slámu do zděného chlívku, teplou vodu, pšenici, šrot s vitamíny + syrové vejce. Bylo slyšet, jak to v ní po napití "škrunád". A teď vás prosím o tu radu: máte někdo zkušenost se záchranou vyhladovělé slepice? Co jí ještě může pomoct přežít?

Moc vám děkuji za rady smajlík

Lucka.

16.1.2017 16:24
bronda

XXX.XXX.98.84

Někdy člověk nehledá na místech, která automaticky považuje za nepravděpodobná. Měl jsem před pár týdny podobný případ. Zmizel mi kohoutek zakrské Faverolky a nikde ani pírko. Jinak moji psi jsou darebáci a pokud by přeletěl plot, měl by smůlu. Venku sníh a nikde kolem plotu žádné stopy. Už jsem ho oželel a druhý den ráno zoufalé kokrhání odkudsi ze země. A on, darebák prolezl 10 cm škvírou a dostal se pod paletu ležící vodorovně na zemi, na níž byly naskládány pytle se senem a tam uvízl. Měl štěstí, že veku ještě moc nemrzlo a že se včas ozval.

22.1.2017 13:26
3022

XXX.XXX.168.35

Nepovažuji původní záměr autora dotazu za rozumný. Ale za příliš rozumné nepovažuji ani reakce některých zdejších "odborníků".

Ptal se na plemeno slepic které je "mrazuvzdorné". Asi by bylo na místě mu vysvětlit, že žádné plemeno slepic... minimálně tedy z těch chovaných v ČR není "mrazuvzdorné" a vhodné pro chov v daných podmínkách. Skutečně moudří lidé by mu ale dokázaly poradit plemena která jsou řekněme "klimaticky nejodolnější" a řekněmě minimalistické a nejskromnější, podmínky které ještě lze považovat za přiměřené, společně s důvody proč.

Místo podobného klidného a věcného vysvetlení od moudrých lidí, tu myslím byli spíše pokusy ho zesměšnit.

22.1.2017 15:34
bery25

XXX.XXX.116.239

3022 napsal(a):
Nepovažuji původní záměr autora dotazu za rozumný. Ale za příliš rozumné nepovažuji ani reakce některých zdejších "odborníků".

Ptal se na plemeno slepic které je "mrazuvzdorné". Asi by bylo na místě mu vysvětlit, že žádné plemeno slepic... minimálně tedy z těch chovaných v ČR není "mrazuvzdorné" a vhodné pro chov v daných podmínkách. Skutečně moudří lidé by mu ale dokázaly poradit plemena která jsou řekněme "klimaticky nejodolnější" a řekněmě minimalistické a nejskromnější, podmínky které ještě lze považovat za přiměřené, společně s důvody proč.

Místo podobného klidného a věcného vysvetlení od moudrých lidí, tu myslím byli spíše pokusy ho zesměšnit.

No tak ste mu poradil

22.1.2017 19:09
ildika

XXX.XXX.120.116

Ne-chovatel napsal(a):

Ten kurníček je sice docela "těžký kalibr", jak se říká, ale sama vyznávám tvůrčí přístup k věcem, takže ode mě máte bod. Navíc myslím, že slepice jsou tam docela spokojené (akorát bych ho postavila výše nad zemí).

22.1.2017 19:11
ildika

XXX.XXX.120.116

lupus4 napsal(a):
Já jsem především člověk, a dnes už vím že i syn Boha všemohoucího. Ten co nese světlo,

Co myslíte ? Mají zvířata duši ?...že je tak klidně týráte...vy syn...
za mne máte vydru.

A kde vidíte týrání?
Osobně za týrání (pro většinu plemen) považuju spíše něco takového:¨

http://www.zemedelske-potreby.cz/obrazky/kurnik-brussels-1-v.jpg.

22.1.2017 19:12
3022

XXX.XXX.168.35

bery25 napsal(a):
No tak ste mu poradil

Neporadil. Taky vůbec neříkám, že jsem moudrý a že jsem nějaký odborník v dané věci, jen říkám, že přístup těch kteří se tu skoro tak tváří mi tedy pěkně "smrdí".

Ohledně odolných plemen slepic nedokážu vůbec poradit, ale z toho co vím i co tu zaznělo podle mě určitě šlo klidně, věcně vysvětlilt, že výběr plemena slepic sice může být důležitý, ale v daném kontextu by prostě předně měly mít ze všech stran uzavřený "příbitek" kam nebude foukat a který nebude plechový apod. takže je kroupy a déšť budou děsit. Taky neměl být problém vysvětlit, že obvzláště v hladových zimních měsících budou predátoři problém prostě fakticky všude a že i když slepice samotné snad budou "mrazuvzdorné", bude muset nějak vyřešit zamrzlou vodu, protože kostek ledu se prostě nenapijí.

Původnímu tazately zjevně nedochází spousta omezení, ale místo toho lacině z něj dělat blba, by bylo vhodnější mu je civilizovaným způsobem vysvětlilt.

Středověk.slep.sídlo

22.1.2017 19:32
Středověk.slep.sídlo

XXX.XXX.193.25

Nad zemí je podlaha kurníku natolik, že mi pod něj lezou králíci a tvoří tam svá díla. Jestli si tam vykopou další noru a spadne jim, tak dobře jim tak.

Přiložený leták či výstřižek dal Petr z Bratislavy do jiné diskuse. I když nevíme nic o podnebí, povšimněte si té stříšky.

22.1.2017 20:18
ildika

XXX.XXX.120.116

Já vidím, že neleží úplně na zemi, ale myslím, že slepicím by bylo lépe alespoň tak v metrové výšce (kvůli chladu, případnému proniknutí potkanů apod.).

Hodně opravdu záleží i na podnebí. Já bydlím v nejteplejší oblasti Čr a kurník, jako takový, nemám. Zimy tu bývají takové, že spíše nebývají, takže naše slepice jsou chráněny pouze před větrem a vlhkem (což si myslím, že je nejdůležitější). Kolikrát k někomu přijdu do zatepleného, ovšem zapařeného kurníku a jeho drůbež musím jedině litovat.

Jinak u té stříšky na obrázku není zřejmé, zda to není budoucí součást kurníku-"chaloupky". Alespoň jsem to z textu nepochopila.

Středověk.slep.sídlo

22.1.2017 20:53
Středověk.slep.sídlo

XXX.XXX.237.244

Ono je to Ildiko v první řadě dílo, které bude za pár měsíců strženo a my se přestěhujeme.

Nicméně to neznamená, že co vznikne nového nebude mít podobný princip a základ.

Co se tepla týká je to naopak. Země je zdrojem tepla, v půl metru když mrzne tak už jen mrzne. Ideální by bylo zadřevit i tu poslední stranu, která zůstala otevřena. Obecně platí, že tam nesmí být vlko, nesmí tam třeba téct od někud voda.
Já o tom zadělání/zadřevnění přemýšlím kvůli králíkům, že jim tam nechám jen jednu malou díru. Jenže oni jsou vždy alespoň den přede mnou a dnes si to sami zaházeli hlínou. Popravdě řečeno asi je nechám, brzy se mi mají tři samice okotit a jedna nora se jim probořila a moje dřevěné z nějakého důvodu nechtějí použít.

Jinak ten relativně nízký prostor pod kurníkem je dobrá věc. V létě byly volné dvě strany a šlo probíhat. Ukrývají se tam kuřata když potřebují i malí králíčci. U nás chodí vše ven hned jak může, kuřata s kvočnou tak třetí den, králíčci vylezou tak za měsíc.

V budoucnu počítám s jestřáby a s tím že drůbež se naučí vzájemně varovat. Takže podobných úkrytů nám přibude a budou sloužit i dospělým. Doufám, že co se v mládí naučíš...

22.1.2017 21:00
ildika

XXX.XXX.120.116

Od země jde teplo, pouze když je nahřátá . Když je v zimě promrzlá (nebo ještě navíc leží sníh), funguje to trochu jinak. Opravdu to mám zjištěno...

Mimochodem, neschovávají se vám v těch úkrytech potom i potkani? My s potkany urputně bojujeme, a to tu moc "schovek" nemáme (právě z těchto důvodů).

Středověk.slep.sídlo

22.1.2017 21:23
Středověk.slep.sídlo

XXX.XXX.193.20

Zem je zdrojem tepla sama o sobě. Soused má sklípek s železným deklem a ten logicky nezabrání prostupu tepla ze země. Všude kolem sníh a to místo bez sněhu. Zem u nás sice může promrznout klidně až do metru, ale tak hrozné to nebývá zase až tak často.

Je to také na 99% důvod proč králici ignorují mé dřevěné nory v metrové výšce. Ty co si vykopali v zemi jsou prostě teplotně stabilnější a méně promrzlé než ty dřevěné. Ona samice ty mladé nezahřívá (to by ty dřevěné asi vedly) ale prostě je má zachumlané v klubku ze srsti a tak jednou denně jim dá napít. Zahřívá se jeden od druhého a zbytek je právě na té noře a hnízdě. Ostatním lidem v králíkárnách taky nemrznou, obzvláště když dají budku, ale prostě upřednostnili díru v zemi.

22.1.2017 21:34
ildika

XXX.XXX.120.116

Pozor, v zemi je něco jiného než na zemi... V zemi je vůbec nejtepleji za všeho (tj. ze všech těch tří možností - pod zemí, na zemi, nad zemí), na tom jsou přece založeny i sklepy a krechty. Funguje tam princip výborné izolační schopností hlíny. Ale dobře, nebudeme to řešit, každý na to může nahlížet z hlediska jiných zkušeností. Nedivím se králíkům, že jsou raději v norách, když je to jejich přirozený způsob života. Já bych neměla odvahu je takto chovat kvůli potkanům, případným přívalovým dešťům apod., ale jinak to asi musí být pro ně idylka. Na šťastné zvíře je vždy příjemný pohled.

Středověk.slep.sídlo

22.1.2017 21:36
Středověk.slep.sídlo

XXX.XXX.98.208

S potkany problém je a není. Těm co přivandrovali na zimu do mezery mezi baráky jsem musel ucpat díru kterou k nám chodili (odlovili jednoho králíčka). Použil jsem dvě drátěnky. Od té doby i před tím klid.
Mně ale po potkanech i myších jde vše co máme. Slepice myši zvládají s přehledem, tak proč by ne potkana. I kdyby ho jen zranily a tak zpomalily tak zpět by musel projít územím hus. Kočka ta se nudí už měsíc, kdyby ucítila potkana, tak dokud ho nedostane tak snad nepůjde domů (doufám tedy).

Jinak k té teplotě země. To máte tak že v takových 3 m je už stabilní teplota 10°C, takže i když mrzne a zem promrzne nebude mít asi nikdy takovou teplotu jako vzduch. Na jaře pak zase bude logicky chvíli držet ten chlad. Je to jako se strými zdmi v domech.

22.1.2017 21:55
honzapm

XXX.XXX.182.25

ildika napsal(a):
Já vidím, že neleží úplně na zemi, ale myslím, že slepicím by bylo lépe alespoň tak v metrové výšce (kvůli chladu, případnému proniknutí potkanů apod.).

Hodně opravdu záleží i na podnebí. Já bydlím v nejteplejší oblasti Čr a kurník, jako takový, nemám. Zimy tu bývají takové, že spíše nebývají, takže naše slepice jsou chráněny pouze před větrem a vlhkem (což si myslím, že je nejdůležitější). Kolikrát k někomu přijdu do zatepleného, ovšem zapařeného kurníku a jeho drůbež musím jedině litovat.

Jinak u té stříšky na obrázku není zřejmé, zda to není budoucí součást kurníku-"chaloupky". Alespoň jsem to z textu nepochopila.

Stříška na obrázku není kurník, ale krmítko pro kuřátka.
Malá kuřátka mají uvnitř svoje vlastní krmení, většinou nějakou dobrou míchanici,
cennou, dražší, kterou by slepice rychle sluply nebo rozhrabaly,
případně by kuřátka klovaly a nepustily je ke krmení a nenechaly je v klidu se nažrat.

Mezery mezi jednotlivými latěmi se udělají tak, aby slepice neprolezly,
ale kuřata, i větší, i dorost, ano.
Tak se na venkově krmí a chová společně už dekády a dekády let.

22.1.2017 22:15
ildika

XXX.XXX.120.116

Tak to mě nenapadlo, to je pravda. Já malá kuřátka ven nepouštím (pouze na sluníčko v malé ohrádce a potom zase domů). A až do nějakých čtyř měsíců (někdy až do počátku snášky) je většinou držím zvlášť právě proto, aby jim starší kusy neujídaly jejich potravu. No ale je fakt, že už přemýšlela, jak v ujídání zabránit i kvočně (krůtě), takže něco podobného by se mohlo hodit alespoň u těch už trošku samostatnějších.

22.1.2017 22:32
ildika

XXX.XXX.120.116

Středověk.slep.sídlo napsal(a):
S potkany problém je a není. Těm co přivandrovali na zimu do mezery mezi baráky jsem musel ucpat díru kterou k nám chodili (odlovili jednoho králíčka). Použil jsem dvě drátěnky. Od té doby i před tím klid.
Mně ale po potkanech i myších jde vše co máme. Slepice myši zvládají s přehledem, tak proč by ne potkana. I kdyby ho jen zranily a tak zpomalily tak zpět by musel projít územím hus. Kočka ta se nudí už měsíc, kdyby ucítila potkana, tak dokud ho nedostane tak snad nepůjde domů (doufám tedy).

Jinak k té teplotě země. To máte tak že v takových 3 m je už stabilní teplota 10°C, takže i když mrzne a zem promrzne nebude mít asi nikdy takovou teplotu jako vzduch. Na jaře pak zase bude logicky chvíli držet ten chlad. Je to jako se strými zdmi v domech.

Mám zkušenost, že slepice uloví mladého potkánka, husy zabijí i trochu větší kus. Bohužel myši a potkani bývají často nažraní jedu (a na to už nám doplatilo několik slepic-myšilovek)...

Jinak se zdá, že potkani jsou letos, alespoň místně, neuvěřitelně přemnožení. Nám už se prokousali i do baráku - máme je v kuchyni za linkou! (normálně nepředstavitelná věc), navečer bezostyšně chodí zvenku po okenních parapetech. A to neustále trávíme, klademe pasti apod. (už jsme jich hromadu vychytali, ovšem ne všechny). Co vím, tak zde v dědině si na to stěžuje hodně lidí.

S tou zemí - no to je jasné. Izolace je nejen od zimy, ale i od tepla; já jsem to neuvedla přesně, ale je to tak. Ve mně zima, venku teplo... atd. :D.

Středověk.slep.sídlo

22.1.2017 23:20
Středověk.slep.sídlo

XXX.XXX.219.211

Nevím jestli potkan - dřív tam chodila na zimu jedna myš, ale právě to místo mezi baráky s tím souvisí a byl to její revír - ale v mezistropu u nás něco bylo. Já jsem prostě vystartoval a zahrál si na psa který nechce nic víc než se k tomu prohrabat, škrábal jsem na dřevo v míste šramotu jak zběsilý, a normálně od té doby klid.

Ta potvora tam někde bude, ale stáhla se někam kde o ní nevím, do obytné části určitě nevleze. Kočká zná své povinnosti, chodí a mňouká do děr a zákoutí, říká si kam ji mám pustit,...

Jedna myš byla na podzim v takové dílně, našel jsem hnízdečko na zimu. Podle mne přišla pootevřeným oknem, a tím také zmizela když ji tam zedvakrát naháněla kočka.

Jestli si někde myši, ty které si kočka dotáhla domů a nechala si je zdrhnout lebedí, tak ve dřevě. Vezmou si prachová peříčka od hus a nadělají si taková už na pohled útulná hnízdečka. Já už vždy najdu jen to hnízdo, sem tam i hovínka. Myš prakticky nevidím, ale z let dřívějších vím že co kočce uteče zase během zimy postupně odloví, i v baráku (ale chci ji to dát rovnou po palici, žádné myši v baráku - mě ji vždy přinese už udlachněnou od hraní a mrtvou abych ji jí házel namísto jejího běhání).

P.S.
U tohlo tepla/zimy si vždy říkejte že šíří se energie=teplo. Zima je absence tepelné energie.

22.1.2017 23:43
3022

XXX.XXX.168.35

To na tom propagandistickém obrázku je opravdu příliš malé na to, aby se do toho dospělé slepice směstnaly. V zahraničí jsou zdá se místy populární variace na tuto A-konstrukci:

http://www.self-sufficient-life.com/Keeping_Chickens/subscribercoops/BarryWoodruff/side.jpg
http://www.self-sufficient-life.com/Keeping_Chickens/subscribercoops/coopdesigns_BWoodruff.htm

Výhody A-čka jsou podle mě zjevné: velmi snadná stavba a přitom celkem stabilní konstrukce. Ten trojúhelník má prostě něco do sebe.
Zjevnými nevýhodami naopak asi bude, že rohy jsou taknějak nevyužitelné a při rozšiřování základny by stavba rostla do závratných výšek. Čily obecně nic moc pro jakýkoliv větší chov. Zpravidla se u toho uvádí, že je to určené pro 3-4 slepice, čily těžko 10, jak původní tazatel předpokládal. I tak myslím, že výběh který tam slepice mají je nedostatečný. Možná, že kdyby se to protáhlo dost do délky, mohlo by to stačit.

Jako základ prvního malého pokusného chovu, pro člověka s omezenými možnostmi, možná proč ne. Zateplit to nějak by nejspíš při troše snahy také šlo. Ideální to rozhodně není, ale věřím, že slepice by tam celkem v pohodě přežily, pokud by člověk akceptoval snížení nebo i úplné zastavení snášky v nejchladnějších mesících. Otázka je, jak to udělat s tou vodou, aby nezmrzla. Možná prostě jen dávat ve větších dávkách a 2x denně měnit, aby zmznout prostě nestačila.

To ale to jen uvažuji - zkušenosti s ničím takovým nemám. Kdysi jsme chovali 5-6 slepic v malém zděném "zahradním domku" na odlehlém konci zahrady. Žádný luxus, v té době se to ani neřešilo a přes zimu fakticky nenesly, to se prostě akceptovalo, ovšem jinak žádné problémy. Podmínky to podle mě byli lepší než o kterých se tu uvažovalo, ale ne každý má i alespoň takovou možnost a někde se začít "musí".

Téma nicméně bylo spíš ve smyslu, které plemeno slepic je pro "zimní odchov" nejvhodnější. Takže pokud by si autor nechal vymluvit úplné extrémy "kam s tím", třeba by se našlo víc rad "co do toho". Mě by popravdě čistě ze zájmu docela zajímalo, který druh slepic z těch zde dostupných je "nejmrazuvzdornější" :).

Středověk.slep.sídlo

23.1.2017 00:03
Středověk.slep.sídlo

XXX.XXX.26.27

500 m2 na deset slepic, to je dobrá plocha. Nemá ale smysl dělat nějaké ohrádky ale poskytnout jim ji celou naráz. Podle mne zatravnění nezničí a bude potřeba ji sekat. Klidně bych přikoupil ze dvě housata na zimu na zabití.

Co se mrazů týká, a co si tu i mimo web sdělujeme informace tak mi příjde, že slepice celkem nesou. Za sebe mohu potvrdit, že přinejmenším nesou finální hybridky typu "brown" (každý ze sousedů je má trochu jiné) a moje g.bresse. Přitom já ani lidé v mém okolí nemáme kurníky zateplené ani nepřisvěcujeme.

Já dřív také hledal odolné slepice a myslím, že brzy na zkoušku vezmu plymutky.

23.1.2017 00:07
ildika

XXX.XXX.120.116

"U toho tepla/zimy si vždy říkejte že šíří se energie=teplo. Zima je absence tepelné energie."

Vy na to jdete filosoficky, po "augustinovsku".

Jak vysvětlujete např. přízemní mrazíky? Zima je sice absence tepla (mimochodem, šíří se přece i chladno), ale zde hraje mj. roli fakt, že teplý vzduch je lehčí a stoupá výše.

Středověk.slep.sídlo

23.1.2017 00:24
Středověk.slep.sídlo

XXX.XXX.143.66

Ty termíny/netermíny jsem použil kvůli vám.

Tak jak to píši (o tom přenosu energie) je to i definováno například fyzikou, nemůže se prostě šířit co není. Náš lidský model je že existuje teplo a to se šíří z místa teplejšího do chladnějšího.

Jinak nezapomeňte na druhy přenosu tepla. V případě zeminy jde o přenos vedením tepla. Pod kurník mi foukalo a většina tepla mizela prouděním. Žárovkou kurník vybavený nemám a tak se mi sáláním žádné teplo nepřenášelo.

Co na přízemních mrazích je nejasného, že studený vzduch padá dolů.

23.1.2017 00:32
ildika

XXX.XXX.120.116

No právě, studený vzduch padá dolů, tedy je dole... Kurník by se musel zespodu zajistit deskami, aby pod něho nefoukalo. Jinak dobře, nebudeme to opravdu řešit. Vy na to máte svůj názor, já také...

Osobně se snažím mít slepice výše i kvůli vlhkosti. Samozřejmě, některá plemena ty vysoké hřady moc nevyhledávají.

Středověk.slep.sídlo

23.1.2017 00:56
Středověk.slep.sídlo

XXX.XXX.237.244

Jako já mohu třeba potvrdit, že je velký rozdíl dát vodu na zem (betonovou dlaždici), nebo do metrové výšky na dřevo (tak dávám na noc králíkům).

U nás pořád mrzne (i když na chvilku se to dostalo i na -4°C) i přestože je neustále slunečno a tak se chystám zkusit co udělá fošna mezi zemí a vodou. Polystyren nehrozí (alespoň ten netvrzený).

Jinak je ale docela rozdíl mít v nějaké výšce podlahu kurníku a mít v nějaké výšce bidlo pro slepice.

To já v té hrůze mám opravdu nízko. Dát je výše než slepice nešlo (aby mohli podcházet) a tak jsem je dal tak aby pokud zakopnou zakopávali tak nějak jen zlehka. Oni to zvládají bez zakopávání, nebo přinejmenším když běží kolikrát si o něco namelou mnohem více.

Jinak já jsem celou dobu neřešil výšku bidel v kurníku a teplotu na nich, ale tepelnou energii kterou uvolnila země, vzduch mezi zemí a podlahou kurníku, který má nějakou teplotu. Pokud máte strach o slepičky na bidle, tak to spíše vyřeší pořádný trám. Ony jak se přikrčí tak si ty nohy zaizolují peřím, myslím že na silnějším bidle jim to půjde lépe než na tenkém ale nemusí to tak být, třeba zase více tepla předávájí tomu trámu. Já bych to neřešil a kdyžtak pokusem. Mně třeba v těch mrazech z bidel hodně slézaly a ležely na seně mezi nimy, tak nevím.

Jsem už ospalý a jdu spát. Dobrou noc.

23.1.2017 09:56
začátek

XXX.XXX.4.22

Dobré ranko, toto řešili v Rusku zemljankami, či u nás při pokládání potrubí, nebo zabudování kun pro vrata a to níže nežli je zámrzná hloubka země 70 cm nebo zdroj energie pro tepelná čerpadla, či naši dávní předci jeskyní.Jestli je zemljanka vhodná i pro drůbež, to by se muselo vyzkoušet.

23.1.2017 15:07
ildika

XXX.XXX.120.116

Nám některé slepice také spí na slámě a jiné chtějí rozhodně být co nejvýše. Hodně záleží na plemeni.

Jinak myslím, že slepice by klidně mohly být v "áčku", pouze bych ho udělala jinak, než se k tomu chystá zadavatel dotazu. Ideálně aby byly kryté všechny strany a asi i jiný materiál. V plechové boudě může být za jistých podmínek větší zima než venku (a v létě zase nedýchatelno).

http://idealsad.com/wp-content/uploads/2013/09/kurjatniki-foto4.jpg.

23.1.2017 18:16
honzapm

XXX.XXX.182.25

Osobně mi kurník ve tvaru A přijde "nešťastný" v tom, že zabírá základnou
ve výběru určité místo, ale toto místo jaksi nemají soudružky uvnitř vlastně
k disposici. Tvar A vnitřní prostor příliš zužuje a to je, myslím, velká škoda
a nevyužití potenciálu místa (prostoru). Klasický tvar (krychle, obdélník)
je možná konstrukčně obtížnější, ale zvládnou ho není zase tak nemožné,
jak se možná leckomu na první pohled zdá.
Když nouze naučila Dalibora housti (nebo i housli), tak proč by trocha snahy,
zapálení a elánu nemohla dopomoci technickým ne-talentům k pěkné velké
chaloupce na nožkách. A spodek určitě využít jako popeliště, zakrýt alespoň
ze dvou stran, ať je to chráněné a suché.
Pokud to popeliště zakryjete místo prken například oknem nebo makrolonem,
získáte v těchto studených, ale slunečných dnech báječný skleníkový efekt.
A to se vyplatí.

23.1.2017 18:38
ovecka

XXX.XXX.203.146

Tady mám ve 3. a 4. příspěvku nafocený husník ve tvaru A. Jsem s ním nadmíru spokojena. Dana.

23.1.2017 18:50
3022

XXX.XXX.168.35

On kov obecně není moc "přátelský" materiál - člověku ani zvířatům. Ale abychom byli féroví, tak na druhou stranu do plechové boudy nemusí foukat, pršet a sněžit, takže pokud se slepice nezcvoknou pokud na ní něco "zahraje" (když se trochu ponořím do "houmlesáckého" stavebního stylu, tak přehodit přes to zvenku nějaké staré deky a koberce?), může to pro ně být pořád daleko lepší než venku, i když teplota tam čistě z hlediska měření třeba skutečně bude o něco nižší... což samozřejmě pořád nemění nic na tom, že plechu se je prostě lepší vyhnout, pokud je k mání jiný materiál.

...nedokážu posoudit nakolik jsou (jak které) dnešní slepice domestikované, "zpohodlnělé" a nakolik jsou místním druhem, ale přecijen, ta drůběž dříve v přírodě také nějak přežít musela a nikdo jí tam netopil a dokonce ani nedával pravidelně žrát... v daném případě by ty podmínky měla mít lepší... pravda, nějaký úhyn v čistě přírodních podmínkách určitě byl. Čistě teoreticky otázka je, co je skutečné "minimum" aby k úhynu a zdravotním problémům nedocházelo a jakým "minimálním pracovním způsobem" snad lze dosáhnout pro drůbež relativního "komformtního maxima"... osobně si myslím, že každý pořádný chovatel, se stejně prostě snaží podmínky své zvířeně postupně zlepšovat. Ale někde se začít musí. V tom smyslu bych byl to nějak i +/- "pozitivně" chápal.

Osobně bych se také klonil ke konstrukci se zvýšenou podlahou, ale potíž např. toho "zvedlého Á-čka" je prostě v tom, že je konstrukčně/stavebně/pevnostně daleko složitější, než Á-čko prostě na zemi postavené - tam stačí "něco" na zem položit a ztlouci z cca.7-mi fošen konstrukci a na to ze všech stran přibít prkna a je hotovo. Řekl bych že nejsnažší bude udělat Á-čko bez zvedlé podlahy a tu "uměle" zvednout až vevnitř.

Nic takového jsem neřešil, ale zdá se mi, že hlavním důvodem zvedání té podlahy asi bude spíš vlhkost... ? Počítám, že predátorům aj. škodné těch pár centimetrů ve skutečnosti nezabrání se tam dostat a pokud se podlaha zaizoluje např. polystyrenem, může ležet i na zemi a přitom být dobře odizolovaná od vrchní studené vrstvy země (taková slepičí variace na plovoucí podlahu). Nebo že by snad tím důvodem byl hmyz? Třeba dřevokazný? Stavař bohužel nejsem a stavař kurníků už tedy vůbec ne a podobné "samozřejmosti" se často prostě nevysvětlují.

23.1.2017 21:44
ildika

XXX.XXX.120.116

Z mého hlediska je zvednutá podlaha žádoucí i kvůli dlouhotrvajícím dešťům, kdy potom v přízemním kurníku může být docela mokro (tedy následně i různé plísně apod.), z důvodu, že tam nateče voda. Do vyvýšeného kurníku mají obtížnější přístup potkani + pod ním také vzniká vhodné místo pro popeliště.

Pro pár slepic se mi hodně líbí třeba takováto "budka": http://papamaster.su/wp-content/uploads/2015/01/kuryatnik-na-stalnyx-trubax.jpg

Pro mě to není, jelikož jich mívám mezi 20-40 a takový kurník by byl v patřičné velikosti už špatně přístupný.

Zase třeba toto je vyložené týrání zvířat: http://www.umeltsi.ru/uploads/posts/2013-12/1385921184_kuryatnik.jpg. Nechápu, že ti lidé nemají soudnost a soucit s živým tvorem.

23.1.2017 22:50
honzapm

XXX.XXX.182.25

Zvednutá podlaha má mnoho výhod. Na ně přijde ten, kdo to tak má.

1. údržba kurníku bez nutnosti ohýbání zad - podlaha ve výši akorát pro člověka

2. pokud si kurník postavíte tak, že pod něj můžete výškově zajet kolečkem,
můžete podestýlku při čištění namést rovnou přímo do kolečka či jiné nádoby
(je vhodný např. kousek linolea, z něj si udělat na odpad tunel a jede to přesně
tam, kam má)

3. je vidět, co je pod podlahou (žádné hnízdo hlodavců či zásobárna čmelíků)

4. patrování - maximální využití zabraného prostoru v malých výbězích
4a.popeliště pod kurníkem
4b. místo pro odpočinek přes den (rády se tam zdržují přepeřující slepice)
4c. pokud se zcela uzavře, může sloužit u těch, kteří mají opravdu málo
prostoru jinde, jako odkvokávárna, jako dočasné umístění nově zakoupených
posil chovu, než si zvyknou, pro odrostlejší kuřata, než je spojíte s dospělci atd.

5. vyvýšení kurníku - každá slepice, které se zeptáte, vám odpoví stejně:
"Ano, chci hřadovat ve výšce". Kurník na nožičkách je pro ptáky přirozený
a rádi do něj sami na noc chodí (když je čmelíků a amoniaku prostý,
když v něm není větší zima než venku, když mají hřady ideální rozestupy
i tvar a materiál)

6. krmení a napájení pod kurníkem - dobře víte, jak je veřejnost nabádána,
aby nekrmila venku - krmit pod kurníkem znamená mít krmení v suchu, stínu
a uchráněné před trusem divokých ptáků, při zadělání všech stran prostoru
pod kurníkem tam dokonce volně žijící ptáci nemohou vůbec (a pro slepice tam
udělat speciální průlez skrz např. gumovou plachetku, kterou první 3-4 dny necháte nadzvednutou, poté se to již postupně naučí si prolézat samy, případně jim tam
např. z králičího pletiva na dobu nezbytně nutnou uděláte tunel tak, aby tam
slepice z kurníku mohly, ale ptáci volní ne)

Co se "rychlejšího promrzání" týká, je dobré si uvědomit, že zmrzlá zem
žádné teplo nevydává. Tudíž ta energie, to teplo, které vydává zem,
a zmiňují někteří výše, funguje jen do té doby, než by podlaha pod kurníkem
nezamrzla. V případě, že dáte kurník např. na paletu (tj.12 cm nad zem),
už toto nefunguje. Navíc ten vliv je zanedbatelný. Záleží na velikosti a konstrukci
a materiálu kurníku a četnosti jeho osazenstva - slepice si daný prostor
mohou "zadýchat" samy, bez pomoci tepla země. Aby vliv teploty půdy byl
výraznější, museli byste vykopat např. dva metry hlubokou jámu, osadit trubkou,
obsypat zeminou, pořádně prolít vodou, aby se obnovila kapilarita, která teplo
vede, a vývod z trubky umístit do kurníku (někam k podlaze, ne ke stropu).
Pak by bylo vhodné měřit teplotu s trubkou odkrytou a zakrytou a zjistit si,
jaký ne-vliv daná konstrukce má.

Přidejte reakci

Přidat smajlík