Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.4.2017 18:09
PetaaS

XXX.XXX.102.13

Dobrý den, vylíhlo se mi kuře které má nohy do stran nemůže chodit a leží na břiše...srovná se to nebo můžu pro něj já něco udělat...?

11.4.2017 18:13
Paatrik

XXX.XXX.1.39

Precitajte si všetko o tom tu aj ako ho zachránite a aj ako tomu predídete:

https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/37659/zachrana-kuriatok-s-rozcapenymi-n-zkami

11.4.2017 18:14
Paatrik

XXX.XXX.1.39

Neviem, či tam je písané čím sa to viaže ale z vlastných skúseností odporúčam najlepšie šnúrku z topánok

bumbac

11.4.2017 18:43
bumbac

XXX.XXX.4.22

Nejlepší je kuřátko usmrtit a tím mu zkrátit trápení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.4.2017 18:56

9 z 10 se bez problémů zotaví.

11.4.2017 19:14
jo012810

XXX.XXX.96.211

Ono se možná podaří udržet při životě i jiné nenormlity, ale je to rozhodně proti přírodě, kde takovýto jedinec nepřežije a tím nemůže přeávat své geny dál. Pokud jde o zájmové chovy drůbeže, pak je třeba se přiblížit co nejvíce přírodní selekci. Sem paří vyřazování slabších jedinců, kdy v dospělosti a v reprodukci se uplatní jen ti nejživotaschopnější. Vylíhnu cca 50 kuřat a do reprodukce, ve dvou létech, je vyselektováno cca 5 slepic a to na zdraví, nekvokavost a výřad hrubých vad. Produkkční velkochovy, tam je to úplně o něčem jiném...

11.4.2017 21:36
Paatrik

XXX.XXX.1.39

Toto je už na ňom, že čo spraví, ja som mu len poradil, ako som vedel

tonči

12.4.2017 09:11
tonči

XXX.XXX.65.15

Asi tu niektorým nerozumiem - čo je proti prírode, ak zachránim jedno malé kuriatko? Aká príroda sú vaše (naše) chovy hydiny? Zrušme kuríny, voliéry, výbehy, ochranné siete, špeciálne kŕmne zmesi, očkovania a pod., a potom to bude príroda! A ako viete, že rozčapené nožičky sú prenosné do genetickej informácie ďalej v potomstve? Robili ste výskum, ste genetici? Ako viete, že by takéto kuriatko neprežilo, keby sa vyliahlo pod kvočkou? Ja chovám rok Amroxy od kuriatok (16 sliepok + jeden kohút), za tú dobu som liečil niekoľko chorôb a problémov jedincov v chove a podnes mi neuhynul ani jeden kus, kŕdeľ je zdravý a momentálna priemerná denná znáška je 12 vajec. Ale ak si niekto myslí, že liečenie sekerkou je pre neho to najlepšie, samozrejme mu v tom nebudem brániť.

12.4.2017 10:38
ovecka

XXX.XXX.171.70

tonči napsal(a):
Asi tu niektorým nerozumiem - čo je proti prírode, ak zachránim jedno malé kuriatko? Aká príroda sú vaše (naše) chovy hydiny? Zrušme kuríny, voliéry, výbehy, ochranné siete, špeciálne kŕmne zmesi, očkovania a pod., a potom to bude príroda! A ako viete, že rozčapené nožičky sú prenosné do genetickej informácie ďalej v potomstve? Robili ste výskum, ste genetici? Ako viete, že by takéto kuriatko neprežilo, keby sa vyliahlo pod kvočkou? Ja chovám rok Amroxy od kuriatok (16 sliepok + jeden kohút), za tú dobu som liečil niekoľko chorôb a problémov jedincov v chove a podnes mi neuhynul ani jeden kus, kŕdeľ je zdravý a momentálna priemerná denná znáška je 12 vajec. Ale ak si niekto myslí, že liečenie sekerkou je pre neho to najlepšie, samozrejme mu v tom nebudem brániť.

Podle vašeho vzoru se nabízí otázka: A už jste viděl(a) kvočnu, jak vodí kuřátko se svázanýma nožičkama? Já tedy ne. Každé takové kuře zajde hladem a zimou. A proto se jich pod kvočnami moc nevyskytuje. Funguje tam přírodní výběr (selekce). A to, že člověk je schopen udržet při životě kdejakého mrzáčka není chovatelským cílem. To je jen lechtání vlastního ega a podřezávání větve pod sebou.
Uvádět jeden rok chovu jako ověřenou teorii nelze. Měl(a) jste stěstí na kvalitní násadu. Vaše tvrzení není podloženo statisticky významným vzorkem.
Uvidíte sám(sama) až ty amroksky budete chovat 10-15 let a piplat se s každým mrzáčkem, jakou kvalitu bude váš chov mít potom. Možná i na vlastní kůži objevíte, že ty rozčapené nožky jsou přeci jen dané geneticky. Tak experimentům zdar! Ale jak píšete, každý máme možnost volby a také každý máme možnost se o své zkušenosti podělit, přijmout je a nebo odmítnout. Jen je potřeba mít na paměti slova Malého prince: Jsem navždy odpovědný za to, co jsem k sobě připoutal.
A odpovědnost je i o tom, dělat zdánlivě krutá rozhodnutí. Protože ani příroda není krutá. Ona je jen zodpovědná. Dana.

12.4.2017 12:33
tonči

XXX.XXX.65.15

ovecka napsal(a):
Podle vašeho vzoru se nabízí otázka: A už jste viděl(a) kvočnu, jak vodí kuřátko se svázanýma nožičkama? Já tedy ne. Každé takové kuře zajde hladem a zimou. A proto se jich pod kvočnami moc nevyskytuje. Funguje tam přírodní výběr (selekce). A to, že člověk je schopen udržet při životě kdejakého mrzáčka není chovatelským cílem. To je jen lechtání vlastního ega a podřezávání větve pod sebou.
Uvádět jeden rok chovu jako ověřenou teorii nelze. Měl(a) jste stěstí na kvalitní násadu. Vaše tvrzení není podloženo statisticky významným vzorkem.
Uvidíte sám(sama) až ty amroksky budete chovat 10-15 let a piplat se s každým mrzáčkem, jakou kvalitu bude váš chov mít potom. Možná i na vlastní kůži objevíte, že ty rozčapené nožky jsou přeci jen dané geneticky. Tak experimentům zdar! Ale jak píšete, každý máme možnost volby a také každý máme možnost se o své zkušenosti podělit, přijmout je a nebo odmítnout. Jen je potřeba mít na paměti slova Malého prince: Jsem navždy odpovědný za to, co jsem k sobě připoutal.
A odpovědnost je i o tom, dělat zdánlivě krutá rozhodnutí. Protože ani příroda není krutá. Ona je jen zodpovědná. Dana.

Asi je dosť ťažké s vami polemizovať, keďže nesúhlasím takmer so žiadnou vetou z Vášho príspevku. Ale keďže ste zašli po argumenty až k Saint-Exupérymu, ešte aspoň raz to skúsim.
"A už jste viděl kvočnu, jak vodí kuřátko se svázanýma nožičkama? Já tedy ne." Nebude to preto, že sa to tej kvočke s tým zobákom strašne zle uväzuje? Nehovoril som nikde o chovaní mrzákov, ale o tom, že nezabijem všetko, čo má akýkoľvek problém. Prečítal som tu mnoho príspevkov, kde chovatelia takéto kuriatka vystrábili a po pár dňoch boli fit. Okrem toho zdravotný stav jedinca je v prvom rade o imunite, ktorá sa vyvíja spolu s prekonávaním zdravotných problémov a nie iba očkovaním. Okrem toho nie som šlachtiteľ, ale chovateľ pre vlastnú potrebu
"Uvádět jeden rok chovu jako ověřenou teorii nelze"... - neuvádzal som žiadnu overenú či neoverenú teóriu, iba som popísal svoje krátke skúsenosti a svoj prístup k zvieratám. Podľa Vás by teda tí chovatelia, čo tu písali svoje skúsenosti s vyriešením problému "rozčapené nožičky", mali mať stále viac a viac takýchto prípadov, až ich chov úplne ovládnu "rozčapené nožičky"?
A aj podľa mňa príroda nie je krutá, ale nazvať ju zodpovednou by som si rozhodne nedovolil. Jedine ak tým máte na mysli nejakú vyššiu (Božiu) zodpovednosť.
Prajem Vám i všetkým čitateľom portálu krásny deň a veľa chovateľských úspechov!
Tonči.

12.4.2017 14:17
ovecka

XXX.XXX.171.70

Ta kvočna takové kuře nevodí jednoduše proto, že by ji to ani nenapadlo. Má zakódováno, že zdravé kuře ji následuje a mrzák nemá šanci.
Máte pravdu, že je zbytečné o něčem polemizovat. Vy vidíte jen svoji pravdu a nejste ochoten(na) se zamyslet nad podstatou problému a vidět v širších souvislostech.
A boha do toho netahám, jsem materialista. Dana.

12.4.2017 14:23

V tomhle souhlasím s oveckou. Prostě nic, co by neodvodila kvočna, nezachraňovat. Ani kuřata, co se jim musí pomáhat ze skořápky, ale rozjeté nožičky ani nic jiného.

Leda tak na výkrm, ale do chovu nikdy a nikdy. Pak ta zvířata degenerují šíleným způsobem a nerada bych se dočkala doby, kdy vázat kuřatům nožky bude něco úplně normálního a prostě součást odchovu, protože nedege kuře už nebude skoro žádné.

Accuracy

12.4.2017 14:33
Accuracy

XXX.XXX.1.187

A nebyla by rozumná alternativa to kuře vypiplat a mít je v případě slepičky na vejce, v případě kohoutka na výkrm, a prostě je jen nepustit do chovu? Zabít se to dá vždycky, když to nebude k světu.
Jasně, otázkou je praxe, jak poznám, že zrovna tohle vajíčko je od toho křivonohého kuřete, ale v případě oddělených výběhů by to šlo. Ne?
Aha, bodlinka psala. Tak šlo, díky.

17.4.2017 14:04
PetaaS

XXX.XXX.37.251

Kdyby jste viděli jak byl neschopný tak normální člověk by měl nutkání tomu ubožáčkovi pomoct všechno má právo žít a ty bezcitní mu ani nedají šanci to zkusit...

17.4.2017 16:15
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Taky jsem dřív zachraňovala. Kachně z vajíčka, chudák pak vykrvácelo. Kuře s rozjetýma nožičkama. Ono poporostlo, žilo. Jenže pak na něj ostatní kuřata párkrát skočila a padlo na nohy dočista.
Takže teď po líhnutí dám na noviny perlinku aby to kuřatům neklouzalo. A mrzáčky s rozjetýma nožičkama nebo nějakýma anomáliema manžel rovnou utrácí. A žádný líhnutí 3 dny. Co se za dva dny nedostane z vejce, to je prostě špatné.
Většinou tahle kuřata zaostávají za ostatníma. Takže ani na ten výkrm se to nevyplatí.

Kvočna vzkazuje

18.4.2017 12:57
Kvočna vzkazuje

XXX.XXX.148.67

Přinejmenším moje kvočna zatratí vše co se nevylíhne v průběhu 24 hodin. První narozená kuřata už vyrážejí mimo hnízdo, nejsou v hnízdě k udržení, a ona to nevydrží a vyrazí s nimi.

Pokud sedí na vejcích různých slepic, ta se mohou klubat +/- jeden den, hlídám a co je naklubané nebo obecně živé (po vodním testu) dám do líhně. Zpravidla se během pár hodin většina dolíhne a někdy i do večera oschne a já mohu přidat na noc pod kvočnu.
Loni jsem přidával i druhou noc, ale to byla asi spíše moje chyba, že jsem nepodložil kvočně naráz všechna vejce, ale nanesla si je postupně a v některých byla tvorba těla nastartována dříve. Nebo jí ještě přidala nějaká slepice když už den intenzivně seděla.

Kvočna vzkazuje

18.4.2017 13:03
Kvočna vzkazuje

XXX.XXX.148.67

Ti opozdilci, dodatečně daní pod kvočnu, nejsou vždy schopni starším sourozencům stačit.

Kvočna je kvůli nim pomalejší, zhruba dva dny, ale jak ji a její hejno brzdí příliš, klidně je sama zabije.

Nebo je prostě nechá osudu. Což znamená napospas zbytku hejna slepic jejichž kuřata vodí. Oni zdravým neublíží, ale slabé zlikvidují.

Tak jedno kuře za rok, to nechtěně odnese i při příliš silném výchovném klovanci. Nejde ale nikdy o záměr ho zabít, takové kuře je již o něco větší a téměř nikdy není sežráno (pokud neteče krev). I když krev teče, další kuřata napadena nejsou; i kdyby byl agrasor, od toho mají kvočnu a jsou i pod ochranou kohouta.

18.4.2017 14:29
Kutilka

XXX.XXX.50.232

Kvočna vzkazuje napsal(a):
Přinejmenším moje kvočna zatratí vše co se nevylíhne v průběhu 24 hodin. První narozená kuřata už vyrážejí mimo hnízdo, nejsou v hnízdě k udržení, a ona to nevydrží a vyrazí s nimi.

Pokud sedí na vejcích různých slepic, ta se mohou klubat +/- jeden den, hlídám a co je naklubané nebo obecně živé (po vodním testu) dám do líhně. Zpravidla se během pár hodin většina dolíhne a někdy i do večera oschne a já mohu přidat na noc pod kvočnu.
Loni jsem přidával i druhou noc, ale to byla asi spíše moje chyba, že jsem nepodložil kvočně naráz všechna vejce, ale nanesla si je postupně a v některých byla tvorba těla nastartována dříve. Nebo jí ještě přidala nějaká slepice když už den intenzivně seděla.

O vodním testu jsem už někde četla a teď to nemůžu najít, mohl byste mi prosím napsat jak to děláte? Děkuji

Kvočna vzkazuje

18.4.2017 14:59
Kvočna vzkazuje

XXX.XXX.193.20

Ohřeji vodu na řekněme 37-38°C (pozor ať vám lékařský teploměr při příliš teplé vodě nepraskne, strčím-vytáhnu a hned vidím zda si mohu dovolit měřit déle nebo praskne). Dám do ní vajíčka a sleduji ty co se vrtí či vyskakují.

Hloubka vody musí být taková aby při povyskočení vejce nekleplo o dno. To platí obzvláště u husích vajec.

Někdy, obzvláště jestli značná část tepla byla odebrána vejci (která se třeba mezitím chladila) nebo voda prostě pozvolna chladla, může chvíli trvat než vejce zareaguje. Ale déle než 1,5-2 minuty nemá asi cenu vajíčka "dusit".

Pozor na již naklubaná vejce. Jak je prasklinka, netestovat. Standardně se pokusit otočit naklubaným nahoru a udržovat v teple, případně jen zlehka zvlhčit.

Kvočna vzkazuje

18.4.2017 15:05
Kvočna vzkazuje

XXX.XXX.148.67

Taková vodní lázeň pomůže i udržet život ve vejcích která jsme nestihly dát do líhně ihned jakmile kvočna odešla a už zchladla příliš. Může, ale nemusí; je tu taková šance.

Také je to dobré při povzbuzení a startování života vajec, která byla nějakou chvíli skladována, je-li to provedeno těsně před vložením do líhně. Sedící drůbež namísto takových chujovin používá pravidelné posezení na hnízdě, než zasedne definitivně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík